Friday, October 28, 2011

ရခိုင္မုန္႕တီဟင္းခါး (သို႕မဟုတ္) အာပူလွ်ာပူ

ထမင္းနဲ႕ဟင္းစားရတာ ၾကာလာေတာ့ ရိုးအီသလို ခံစားရတယ္ဆိုရင္
စားဖို႕ေကာင္းျပီး အဆင္ေျပမယ့္အစားအစာကို လုပ္စားသင့္တာေပါ့ ေနာ္။
အမ်ားတကာက အာပူလွ်ာပူလို႕ေခၚတဲ့ အမွန္တကယ္ေတာ့ ရခိုင္မုန္႕တီဟင္းခါးကို
အေျပာင္းအလဲေလးျဖစ္ေအာင္ လုပ္စားၾကည့္ၾက ရေအာင္။
မ်ားေသာအားျဖင့္ ထည့္မယ့္ငါးကို ေပါေပါမ်ားမ်ားရတဲ့
ငါးအမ်ိဳးအစားေတြႏွင့္ခ်က္ျပဳတ္တတ္ပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္ကေတာ့ အရသာခ်ိဳ
စိမ့္ျဖစ္ေအာင္ ငါးရံ႕ႏွင့္ခ်က္မယ္လို႕ စဥ္းစားထားပါတယ္။ ျပီးေတာ့ ပတဲေကာ
ဥကို၀ယ္ဖို႕အဆင္ေျပရင္ေတာ့ ပူစပ္ခါးအရသာျဖစ္ဖို႕အတြက္
ဟင္းရည္ထဲထည့္ျပဳတ္ရျခင္းျဖစ္ျပီး မရွိေသာသူမ်ားကေတာ့ ငရုတ္ေကာင္းကို
ပိုပိုသာသာထည့္ျပီးစားၾကပါတယ္။
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
- မုန္႕ဖတ္ (မုန္႕ဟင္းခါး နန္းေသး) - တစ္ပိႆာ၊
ငါးရံ႕ ငါးဆယ္သား၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ တစ္ဆယ္သား၊
စိမ္းစားမွ်င္ငါးပိ သံုးက်ပ္သား၊
ပတဲေကာ ဥငယ္တစ္ဥ၊
ဆီ ႏွစ္ဆယ္က်ပ္သား၊
နံနံပင္ ငါးက်ပ္သား၊
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ႏွင့္ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕ အနည္းငယ္၊
ငရုတ္သီးစိမ္း တစ္ဆယ္သား၊
ငံျပာရည္ေကာင္းေကာင္း ႏွစ္ဆယ္သား၊ စပါးလင္ပင္ ႏွင္ပင္၊
ဆား^အရသာမႈန္႕ အနည္းငယ္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
မုန္႕ဖတ္ကို ပထမဆံုး သံဆန္ခါ သို႕မဟုတ္ ႏွီးဆန္ခါထဲတြင္ထည့္ျပီး
ေရေႏြးပူပူျဖင့္ ေလာင္းျပီး ေရစစ္ထားပါ။ ၀ယ္လာေသာငါးရံ႕ (အေရခြံ
ဆုတ္ျပီးသား) ကိုႏွစ္ပိုင္းပိုင္းျပီး ေရျမႇဳပ္ရုံေလးထည့္ကာျပဳတ္ပါ။
ျပဳတ္ျပီး အေအးခံပါ။ ႏူးေအာင္ျပဳတ္ထားေသာ ငါးတံုးမ်ားေအးလွ်င္
ေရစစ္ယူျပီး အရိုးႏႊင္ကာ အသားဖတ္ခ်ည္း ယူပါ။ အရိုးကို ျပဳတ္ရည္ထဲသို႕
ထည့္ျပီး မွ်င္ငါးပိ၊ ငံျပာရည္ႏွင့္ အရသာမႈန္႕၊ ပတဲေကာဥ၊ စပါးလင္၊
ၾကက္သြန္နီဥ အနည္းငယ္ထည့္ကာ ျပဳတ္ေရကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ပါ။
ဆယ္ယူထားေသာ ငါးအသားဖတ္မ်ားကို ေၾကေအာင္ မြနယ္ျပီး ဒယ္အိုးထဲသို႕
ဆီအနည္းငယ္ထည့္ကာ ငါးဖတ္မ်ားကို အမႈန္႕ျဖစ္ေအာင္ ေလွာ္ပါ။
ငါးျပဳတ္ရည္ထဲတြင္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊စပါးလင္၊ ပတဲေကာ၊
ငရုတ္ေကာင္းႏွင့္ ငါးပိစပ္ကာ အရသာကိုၾကိဳက္ႏွစ္သက္သလို ျမည္းၾကည့္ပါ။
ငရုတ္သီးပြက္ကို ေစးညက္ေနေအာင္ေထာင္းျပီး အႏွစ္သားရသည္အထိ ဆီသတ္ခ်က္ပါ။
မန္က်ည္းသီးအႏွစ္ကို ပ်စ္ပ်စ္အရည္ေဖ်ာ္ကာ အႏွစ္ခ်ယူျပီး မီးဖိုေပၚမွာ
ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ျပီး မန္က်ည္းႏွစ္ကိုအေအးခံပါ။ နံနံပင္ကိုလည္း
ေရစင္ေအာင္ သန္႕စင္ေစျပီး ႏုတ္ႏုတ္ေသးေသးျဖတ္ထားပါ။က်ိဳျပီးသား ငံျပာရည္၊
ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႕ အနည္းငယ္တို႕လည္း ပန္းကန္တစ္ပန္းကန္စီ အသင့္ထားပါ။
ထို႕ျပင္ ငရုတ္သီးစိမ္း(ကာလီသီး) စပ္စပ္ကို ေရေႏြးေဖ်ာကာ
ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး ေရက်က္ေအးျဖင့္ ေဖ်ာ္ထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကို
ေရေႏြးပူပူျဖင့္ ေဖ်ာသည့္အခါတြင္ ဆားႏွင့္ နႏြင္းအနည္းငယ္ထည့္ပါ။
သို႕မွသာ ငရုတ္သီးစိမ္းေဖ်ာ္စပ္ထားသည္ကိုစားလွ်င္ ဗိုက္နာျခင္းမွ
သက္သာပါသည္။
စားရန္ျပင္ဆင္ပံု
မုန္႕စားရန္ အဆင္သင့္ျဖစ္ေစဖို႕ လိုအပ္သည္မ်ားကို ျပင္ဆင္သည့္အခါတြင္
ေလွာ္ထားေသာ ငါးမႈန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ပန္းကန္တို႕ကိုပါ ထားရပါသည္။
မုန္႕ဖတ္တြင္ ခ်ဥ္ငန္စပ္ စားလိုပါက ငရုတ္ေကာင္းႏိုင္ႏိုင္ျဖင့္ခ်က္ထားေသာ
ငါးျပဳတ္ရည္ဆမ္းျပီးလွ်င္ မိမိတုိ႕ၾကိဳက္ ႏွစ္သက္သလို ငရုတ္ဆီခ်က္၊
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ အငန္၊အစပ္၊အခ်ဥ္တို႕ကိုထည့္ကာ စားႏိုင္ပါသည္။
ကဲ...သူငယ္ခ်င္းတို႕ေရ...ပန္းကန္လံုးတစ္ခုထဲ မုန္႕ဖတ္ကိုထည့္
၊ျပင္ဆင္ထားတဲ့ပစၥည္းအမယ္မ်ားကို မွ်တေအာင္ကိုယ့္အၾကိဳက္အလိုက္ ထည့္ကာ
ဟင္းရည္ပူပူေလးေလာင္းထည့္၊ ပဲကပ္ေၾကာ္ၾကိဳက္ရင္လည္းထည့္ နံနံပင္ေလးျဖဴးကာ
အရသာရွိရွိစားေသာက္ၾကပါေတာ့လို႕ေနာ္..။





No comments: