Thursday, June 13, 2013

တီလားဗီးယားငါးေၾကာ္ႏွပ္၊ ကိုက္လန္ခရုဆီႏွင့္ ၀က္နံရိုးၾကံမဆိုင္



ဒီတစ္လအတြက္ ဆရာမလမင္းမိုမိုက တီလားဗီးယားငါးခပ္ၾကီးၾကီးတစ္ေကာင္ကို ေၾကာ္ျပီးႏွပ္တယ္၊ ကိုက္လန္ကို ခရုဆီေလးနဲ႕ အရည္ေလးစပ္စပ္ေၾကာ္တယ္၊ျပီးေတာ့ ၀က္နံရိုးကိုၾကံမဆိုင္နဲ႕အရည္ေသာက္ေလးခ်က္ေပးပါတယ္။ ဟင္းအတြဲအစပ္ကေတာ့ ကၽြန္ေတာ့္အၾကိဳက္ပါပဲ။ သူငယ္ခ်င္းတို႕လဲ ဆရာမတြဲစပ္ခ်က္ျပဳတ္ေပးထားတာကို လိုက္ခ်က္ၾကည့္ျပီး အရသာထူးကာ ထမင္းျမိန္ ႏိုင္ၾကပါေစေနာ္။
တီလားဗီးယားငါးေၾကာ္ႏွပ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
တီလားဗီးယားငါးလတ္လတ္ တစ္ေကာင္၊ ဆီ ၁၀သား(ငါးေၾကာ္ဖို႕အတြက္ ဆီမ်ားမ်ားသံုးရတာျဖစ္ပါတယ္)၊ၾကက္သြန္နီဥၾကီး တစ္ဥ၊ ေဂၚရခါးသီး တစ္ျခမ္း၊ နံနံပင္ အနည္းငယ္၊ ခ်င္း ႏွစ္လက္မခန္႕၊ စပါးလင္ တစ္ပင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလးျမႊာ၊ ခရုဆီ စားပြဲဇြန္းႏွစ္ဇြန္း၊ ငရုတ္ဆီ စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း။ ၾကက္သားမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ နႏြင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ဆား၊သၾကား၊ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္စီ
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၂၅ မိနစ္
ငါးကို အေၾကးခံြခြာ၊ ေက်ာဆူးေတာင္ခုတ္၊ ဗိုက္ခြဲသန္႕စင္ျပီး ပါးဟက္ထုတ္ပါ။ တစ္ဖက္ကို ၄-၅ခ်က္စီေလာက္မႊန္းပါ။
ခ်င္း၊စပါးလင္အရင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕ကို ေထာင္းျပီးအရည္ညွစ္၍ ဆား၊ၾကက္သားမႈန္႕၊နႏြင္းမႈန္႕ႏွင့္ေရာကာ ငါးကိုယ္ထည္မွာသုတ္ပါ။ ညွစ္လို႕က်န္တဲ့ အဖတ္တို႕ကို ငါးကိုယ္ထည္ဓားမႊန္းရာမ်ားအၾကားနဲ႕ ဗိုက္အတြင္းထဲထည့္ပါ။
ထို႕ေနာက္ ငါးကို ၁၀မိနစ္ခန္႕ႏွပ္ထားပါ။ ေဂၚရခါးသီးကို အတံုးေလးမ်ားတံုးျပီး မစိမ္းလြန္းမႏူးလြန္းရေအာင္ ေရေႏြးပူမွာ တစ္ခဏျပဳတ္ ပါ။
ငါးကို Microwave Oven ထဲ ၄မိနစ္ခန္႕အပူေပးပါ။ အတြင္းသားမ်ားႏူးရန္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါမွ ေၾကာ္ခ်ိန္ခဏအတြင္း ငါးကအက်က္ျမန္ ပါမယ္။ Microwave ထဲမထည့္ႏိုင္ရင္ေတာ့ မီးေအးေအးနဲ႕ အခ်ိန္ပိုၾကာၾကာေၾကာ္ရပါမယ္။
ဆီကို အပူေပးပါ။ စပါးလင္အဖ်ားပိုင္းကိုထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။ ငါးကိုထည့္ေၾကာ္ပါ။ တစ္ဖက္က်က္၍ တစ္ဖက္လွန္တဲ့အခါ အိုးကပ္မေန ေအာင္ Non stick pan သံုးရင္ ပိုအဆင္ေျပပါတယ္။ ဂရုစိုက္ျပီး မပဲ့ေအာင္ အသာအယာေၾကာ္ပါ။ ခရုဆီ၊ ငရုတ္ဆီ၊ၾကက္သားမႈန္႕၊ ဆား၊သၾကား၊ငရုတ္ေကာင္းတို႕ကို ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ေဖ်ာ္ျပီး ငါးက်က္ခ်ိန္မွာ ေလာင္းထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီကို အကြင္းအကြင္းျဖစ္ ေအာင္လွီးထည့္ပါ။ အရည္ပ်စ္၍ ခန္းလာလွ်င္ ငါးကိုပန္းကန္ျပားထဲ ေရႊ႕ေျပာင္းထည့္၍ နံေဘးမွ ေဂၚရခါးသီးတံုးေလးမ်ားနဲ႕ နံနံပင္တို႕ နဲ႕အလွဆင္ပါ။
ကိုက္လန္ခရုဆီ
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ကိုက္လန္ႏုႏု ႏွစ္စည္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလးျမႊာ၊ သံပရာသီး ေသးေသးတစ္လံုး၊ ခရုဆီ စားပြဲဇြန္းႏွစ္ဇြန္း၊ ဆီ ႏွစ္က်ပ္သား၊ ဆား၊ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ အနည္းငယ္စီ
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ -  ၁၅မိနစ္
ကိုက္လန္ကို အရင့္မ်ားဖယ္၍ ႏွစ္ပိုင္းညီညာစြာ ပိုင္းျဖတ္ပါ။ အရိုးမ်ားကို အျပင္ခြံ ခြာပစ္ပါ။ အႏုသားသာ က်န္ပါေစ။
ေရေႏြး ဆူဆူပြက္ပြက္တြင္ ကိုက္လန္ကို သံပရာသီးညွစ္ထည့္၍ ႏွစ္မိနစ္ခန္႕ျပဳတ္ပါ။ ေရေႏြးမွဆယ္ျပီး ေရခဲတံုးမ်ားႏွင့္ စိမ္ထားပါ။
ဆီကို အပူေပးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းျပီး ဆီသတ္ပါ။ ကိုက္လန္းမ်ားကို ညီညီညာညာထည့္ေၾကာ္ပါ။ အထက္ေအာက္သာ လွန္ေပးျပီး မေမႊပါနဲ႕။
ဆား၊ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ထည့္ျပီး တစ္ခဏသာ ေၾကာ္ရန္ လိုပါတယ္။ ဖိုမွခ်ခါနီး ခရုဆီေလာင္းထည့္ပါ။ ေမႊးပ်ံ႕၍ အရသာရွိေသာ ကိုက္လန္ေၾကာ္ကို ရရွိပါမယ္။
၀က္နံရိုးၾကံမဆိုင္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
၀က္နံရိုး ဆယ့္ငါးက်ပ္သား၊ ဆီ ႏွစ္က်ပ္သား၊ ၾကံမဆိုင္ ၁၀သား၊ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးျမႊာ၊ ခ်င္း တစ္လက္မခန္႕၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ရွည္ ႏွစ္သက္သေလာက္၊ ဆား၊သၾကား၊ဟင္ခ်ိဳမႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၃၀မိနစ္
၀က္နံရိုးကို ခ်င္းပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရိုက္၊ဆား၊ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕တို႕ႏွင့္ ႏူးေလာက္သည္ထိျပဳတ္ပါ။ ေနာက္အိုးတစ္ခုတြင္ ဆီအပူေပးျပီး ၾကက္သြန္နီကို အဖတ္ေလးမ်ားခြာ၍ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္နီမ်ား ႏြမ္းလွ်င္ ေရေဆးလွီးျဖတ္ထားေသာ ၾကံမဆိုင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းတို႕ကိုထည့္ျပီး တစ္ခဏခ်က္ပါ။
ထို႕ေနာက္ ျပဳတ္ထားေသာ ၀က္နံရိုးကိုထည့္လိုက္ပါ။ ပဲငံျပာရည္အေနာက္၊ သၾကားအနည္းငယ္ထည့္ျပီး လံုးခ်က္ပါ။ ေမႊးပ်ံ႕လာလွ်င္ မိမိအလိုရွိသေလာက္ ေရကိုခ်ိန္ဆထည့္ပါ။ ေရဆူလွ်င္ အေပါ့အငန္အခ်ိဳ ခ်ဥ္စပ္ျမည္း၍ မိမိစိတ္ၾကိဳက္အေနအထားတြင္ အိုးခ်ကာ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

No comments: