Friday, November 16, 2012

ၾကက္သားအုန္းႏို႕မဆလာဟင္း၊ ကညြတ္ပုစြန္သီဟိုဠ္ေစ့ေၾကာ္၊ Enoki မႈိဟင္းရည္


ဒီတစ္လဆရာမလမင္းမိုမိုခ်က္သည့္ဟင္းလ်ာေလးေတြက တစ္မ်ိဳးဆန္းသည္။ အဆီအအိမ့္မ်ားမည့္ဟင္းလ်ာမ်ားျဖစ္ဟန္ တူပါသည္။ ၾကက္သားကိုအုန္းႏို႕နဲ႕ခ်က္မည္၊ ကညြတ္ကို ပုစြန္တို႕ သီဟိုဠ္ေစ့တို႕ႏွင့္ေရာေၾကာ္မည္၊ ျပီးေတာ့ Enoki မႈိဟင္းရည္ေလးခ်က္ေပးထား သည္ေလ။
မႈိေလးကို စူပါမားကတ္တစ္ခ်ိဳ႕မွာ၀ယ္လို႕ရႏိုင္ေပမယ့္ ကၽြန္ေတာ့္အတြက္ေတာ့ နည္းနည္း၀ယ္ရတာခက္သလိုပင္။ ဒါေပမယ့္ သူငယ္ခ်င္းတို႕ ခ်က္စားလို႕ရမည္ထင္ပါသည္။ ခ်က္စားၾကည့္ၾကပါဦး။

ၾကက္သားအုန္းႏို႕မဆလာဟင္း
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ရင္ပုံအသား ၂၅က်ပ္သား၊ ဆီ ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား၊ ၾကက္သြန္နီဦၾကီး ႏွစ္ဥ၊ ဒိန္ခ်ဥ္ စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ၊ အုန္းႏို႕ အုန္းသီးတစ္လံုးရဲ႕ ေလးပံုတစ္ပံု၊ အေရာင္တင္ငရုတ္မႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ မဆလာ၊ ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္႕၊ နႏြင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။

နယ္ျပီးႏွပ္ထားရန္ ၾကာခ်ိန္ - တစ္နာရီ
ခ်က္ရန္ ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၁၀မိနစ္
-       ၾကက္ရင္ပံုအသားမ်ားကို အတံုးခပ္ေသးေသးမ်ားလွီးလိုက္ျပီး ဆား၊ၾကက္သားမႈန္႕၊နႏြင္းမႈန္႕၊ ငရုတ္မႈန္႕၊မဆလာ၊ ဒိန္ခ်ဥ္တို႕ႏွင့္ အရသာ၀င္သည္ထိ ႏွံ႕ေအာင္နယ္ပါ။
-       ထို႕ေနာက္ ေရခဲေသတၱာတြင္ထည့္ျပီး တစ္နာရီၾကာေအာင္ ႏွပ္ထားပါ။
-       ၾကက္သြန္နီဥအၾကီးကို အစိတ္ငယ္မ်ား စိတ္ထားပါ။
-       ဒယ္အိုးတြင္ ဆီကိုအပူေပးပါ။
-       ဆီဆူလွ်င္ ၾကက္သားႏွင့္ ၾကက္သြန္နီဥကို ျပိဳင္တူထည့္ျပီး ငါးမိနစ္ၾကာခန္႕ ႏွံ႕ေအာင္ေမႊပါ။
-       အုန္းႏို႕ထည့္ပါ။ အုန္းႏို႕ခန္းသည္ထိခ်က္ပါ။
-       အရသာထူးကဲျပီး ခ်က္ရလြယ္ကူေသာ ၾကက္သားအုန္းႏို႕ဟင္းပြဲကို ပူပူေႏြးေႏြးသံုးေဆာင္ပါ။

ကညြတ္ပုစြန္သီဟိုဠ္ေစ့ေၾကာ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ကညြတ္ ၁၅ပင္ခန္႕၊ ပုစြန္ ၁၅က်ပ္သား၊သီဟိုဠ္ေစ့ စားပြဲဇြန္း သံုးဇြန္းခန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးျမႊာ၊ ဆီ ႏွစ္က်ပ္သား၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၁၀မိနစ္
-       ကညြတ္အႏုပိုင္းမ်ားကို အေနေတာ္ပိုင္းျဖတ္ သန္႕စင္ပါ။
-       ပုစြန္ကို အခြံခြာေက်ာခြဲ သန္႕စင္ပါ။ ပုစြန္အေသး/အလတ္ အဆင္ေျပရာျဖင့္သံုးႏိုင္ပါတယ္။
-       သီဟိုဠ္ေစ့တို႕ကို ဒယ္အိုးတြင္ ဆီဆြတ္ရံုႏွင့္ ဆီပူလွိမ့္ထားပါ။
-       ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ျပီး ဆီသတ္ပါ။
-       ကညြတ္မ်ားထည့္ပါ။ ေမႊေနရင္းမွာ ေရအနည္းငယ္ေတာက္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
-       ကညြတ္ႏူးစျပဳလွ်င္ ပုစြန္ထည့္ေမႊပါ။ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ထည့္ပါ။
-       ပုစြန္ကအက်က္ျမန္တဲ့အတြက္ ခဏေလးသာထားပါ။ အိုးကိုခ်ျပီးမွသီဟိုဠ္ေစ့ေလွာ္ေရာထည့္ေမႊပါ။
-       အရသာထူးေသာ ဟင္းရံတစ္ပြဲျဖစ္ပါတယ္။

Enoki မႈိဟင္းရည္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
မႈိထုပ္ တစ္ထုပ္ ၁၀က်ပ္သားခန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးျမႊာ၊ ဆီ စားပြဲဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခန္႕၊ ငရုတ္သီး ငါး-ေျခာက္ေတာင့္၊ ေရွာက္ရည္ စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ေရွာက္ရြက္ ေလး-ငါးရြက္၊ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။

ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - ၁၅ မိနစ္
-       မႈိကို အေျချဖတ္ပစ္ျပီး သန္႕စင္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဓားျပားရိုက္ျပီး ဆီသတ္ပါ။မႈိကိုထည့္ပါ။ Enoki မႈိမွာ ႏူးညံ့လွသည့္ အတြက္ တစ္ခဏေမႊျပီးလွ်င္ ေရတစ္ဖန္ခြက္မွ်ထည့္ပါ။ ေရွာက္ရည္၊ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕၊ငရုတ္ေတာင့္တို႕ ထည့္ျပီး အရသာ အေပါ့ အငန္ျမည္းပါ။ ဟင္းရည္ဆူပြက္လာလွ်င္ ေရွာက္ရြက္ခတ္ျပီး အိုးခ်လို႕ရပါျပီ။

ခ်က္ျပဳတ္ရန္ လြယ္ကူျမန္ဆန္လွတာနဲ႕အမွ် အရသာေကာင္းမြန္ထူးကဲေသာ ဟင္းအမည္မ်ား ျဖစ္ပါတယ္။

No comments: