Wednesday, March 14, 2012

ေျမအိုးေလးေတြနဲ႕ ဟင္းခ်က္ရေအာင္


ေႏြရာသီမွာ ခ်စ္သူခင္သူႏွင့္အတူ ညေနခင္းမွာစားဖို႕ ဟင္းအမည္ႏွစ္ခုကို တင္ဆက္လိုက္ပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္ခ်က္ျပဳတ္တာေတာ့ မဟုတ္ဘူးေနာ္။ ကြၽန္ေတာ္ခ်စ္ရေသာ သူငယ္ခ်င္းက ခ်က္ျပဳတ္ထားတာပါ။ေျမအိုးနဲ႕ခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ့ဟင္းအမယ္ႏွစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ မာလာဟင္းဆိုင္ေလးေတြမွာေတြ႕ရတတ္တဲ့ ေျမအိုးေလးေတြနဲ႕ေလ။

ဘဲကင္ၾကံမဆိုင္ေမႊေၾကာ္

ဘဲကင္ တစ္ျခမ္း၊ ၾကံမဆိုင္ ၁၀က်ပ္သား၊ ဆီးခ်ိဳသီး ငါးလံုး၊ ပဲငါးပိ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏုပ္ႏုပ္စဥ္း ထမင္းစား ဇြန္းတစ္ဇြန္း၊ ခ်င္းႏုပ္ႏုပ္စဥ္း ထမင္းစားဇြန္း ၁/၂ဇြန္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း တစ္ဇြန္း၊ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ ၃၀၀ မီလီလီတာ။

ခ်က္ျပဳတ္နည္း

(၁) ဘဲကင္ကို အေနေတာ္အတံုးမ်ားခုတ္ထားပါ။ ၾကံမဆိုင္ကို ေရေဆး၊ ေရစစ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။

(၂) ေျမအိုးထဲတြင္ ဆီသံုးဇြန္းကို အပူေပး၍ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ခ်င္း၊ပဲငါးပိႏွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္းမ်ားထည့္ကာ ေမႊးရနံ႕ထြက္လာသည္အထိ ဆီသတ္ပါ။

(၃) ေမႊးလာလွ်င္ ၾကံမဆိုင္၊ ဘဲကင္၊ အရသာခတ္ရန္ပစၥည္းမ်ား၊ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ႏွင့္ ဆီးသီးထည့္ကာ ေၾကာ္ပါ။ အိုးကိုဖံုးအုပ္ျပီး မီး နည္းနည္းျဖင့္ နာရီ၀က္ခန္႕ခ်က္ျပီးလွ်င္ သံုးေဆာင္လို႕ရပါျပီ။

(ၾကံမဆိုင္ဆိုတာ ကြၽန္ေတာ္တို႕အေခၚေတာ့ အခ်ဥ္ရည္စိမ္ထားတဲ့ မုန္႕ညင္းစိမ္း သို႕မဟုတ္ မုန္းညင္းခ်ဥ္ေတြကိုေခၚတယ္ထင္တာပဲ)

ဆီတိုဟူး၊မွ်စ္ႏုၾကက္ေတာင္ပံုေျမအိုး

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ၾကက္ေတာင္ပံ ၃၀က်ပ္သား၊ မွ်စ္ႏုႏု တစ္ဆယ့္ငါးက်ပ္သား၊ ဆီတိုဟူး တစ္တံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏုပ္ႏုပ္စဥ္း ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ခ်င္းႏုပ္ႏုပ္စဥ္း ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ ၄၀၀ မီလီလီတာ၊

အရသာခတ္ရန္

ပဲငံျပာရည္အက်ဲ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ သၾကား ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ႏွမ္းဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ၾကက္သားမႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း၊

ၾကက္သားႏွပ္ရန္

ပဲငံျပာရည္အက်ဲ ထမင္းစားဖြန္းတစ္ဇြန္း၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္။

ခ်က္ျပဳတ္နည္း

(၁) ၾကက္ေတာင္ပံမ်ားကို ေရေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ႏွပ္ရန္ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ နယ္ျပီး မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ခန္႕ႏွပ္ထားပါ။ မွ်စ္မ်ားကိုလည္း အေနေတာ္လွီးျပီး ေရေႏြးဆူဆူျဖင့္ ခဏျပဳတ္ကာ ျပီးလွ်င္ေရစစ္ထားပါ။

(၂) ေျမအိုးထဲတြင္ ဆီကိုအပူေပးပါ။ ဆီပူလွ်င္ ၾကက္ေတာင္ပံမ်ားကို ခဏထည့္ေၾကာ္ျပီးေနာက္ ဆီစစ္ထားပါ။ ထိုေျမအိုးထဲတြင္ ဆီထမင္းစားဇြန္းႏွင့္ ႏွစ္ဇြန္းထည့္ကာ အပူေပးျပီး ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ဆီတိုဟူးတို႕ကိုထည့္ကာ ေမႊးရနံ႕ထြက္လာသည္အထိ ေၾကာ္ပါ။

(၃) ေမႊးလာျပီဆိုလွ်င္ မွ်စ္ႏွင့္ၾကက္ေတာင္ပံ ထည့္ေၾကာ္ပါ။ အရသာခတ္ရန္ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ကိုပါ ထည့္ျပီးဖံုးအုပ္ကာ မီးနည္းနည္းျဖင့္ ၾကက္ေတာင္ပံႏူးသည္အထိ ခ်က္ပါ။ ႏူးလွ်င္ရပါျပီ။

အင္း ထမင္း၀ိုင္းေလးမွာ တျခားဟင္းအမယ္ေတြပါပါေသးတယ္။ ဒါေပမဲ့ အထက္ပါဟင္းအမယ္ႏွစ္မ်ိဳးကေတာ့ ကြၽန္ေတာ့္အၾကိဳက္ပါပဲ။ အရသာေတြ႕ႏိုင္ၾကပါေစေနာ္။

No comments: