Saturday, March 17, 2012

ပုစြန္ၾကက္သြန္ျဖဴ ခ်ဥ္စပ္ဟင္း၊ ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္



အင္တာနက္အြန္လိုင္းမွာ စင္ကာပူက သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္နဲ႕ ခ်က္တင္၀င္လို႕ စကားစပ္မိတိုင္း မင္းဘာဟင္းခ်က္စားလဲေမးလိုက္ရင္ ပုစြန္လို႕ေျဖတာေန႕တိုင္းၾကားရပါတယ္။ အရသာေကာင္းလို႕ရယ္ ဟင္းျဖစ္လို႕ရယ္ဆိုပဲ။

ဒီတစ္ပတ္ ကြၽန္ေတာ္လည္း အားက်မခံ ပုစြန္ကို ၾကက္သြန္ျဖဴနည္းနည္းကဲကာ ခ်ဥ္စပ္ဟင္းေလးခ်က္မယ္၊ ျပီးေတာ့ အရံဟင္းအျဖစ္ ကန္စြန္းရြက္ပဲေၾကာ္စားပါေတာ့မယ္။

ပုစြန္ၾကက္သြန္ျဖဴ ခ်ဥ္စပ္ဟင္း (ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား)

ပုစြန္အရြယ္ေတာ္ - ၅၀ ဆယ္သား။ ၾကက္သြန္နီ ၂ ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၀ျမႊာ (အခြံႏႊာထုေထာင္းျပီး)၊ ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ (အခြံႏႊာ ေထာင္းထားရန္)၊ ငရုတ္သီးစိမ္းအနီေတာင့္ - ၁၀ေတာင့္ (ေရေဆးျပီး အေစ့ထုတ္ ပါးပါးလွီးပါ)၊ မွ်စ္ခ်ဥ္ - ၁၀ဆယ္သား (ပါးပါးလွီးပါ)၊ ယိုးဒယားငရုတ္ခ်ဥ္ရည္ - စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း၊ ငံျပာရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ေသာက္ေရသန္႕ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး ၁လံုး၊ ေျပာင္းေကာ္မႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းေသး ၂ဇြန္း၊ ဆီ သံုးက်ပ္သားခန္႕၊ ဆား/သၾကား အနည္းငယ္၊ ပင္စိမ္းရြက္ အနည္းငယ္။

(ယိုးဒယား ငရုတ္ခ်ဥ္ရည္ဆိုတာက ယိုးဒယားကလာတဲ့ ငရုတ္ေဆာ့စ္လို႕မ်ိဳး ငရုတ္သီးဖတ္ေတြနဲ႕ အခ်ဥ္အရသာကဲတဲ့ ငရုတ္ရည္ ပုလင္းမ်ိဳးပါပဲ။)

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု

ပုစြန္ကို အေပၚခြံခြာပါ။ ပုစြန္အျမီးနဲ႕တြဲလ်က္ အခြံတစ္ဆစ္ကိုခ်န္ထားပါ။ ပုစြန္ေက်ာေပၚမွ ေခ်းေၾကာင္းကို ဖယ္ရွားပစ္ပါ။ ျပီးရင္ ေရ ေဆး၍ ဆား၊သၾကား နယ္ထားပါ။

ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး လျခမ္းေကြးေလးေတြရေအာင္ အေပၚေအာက္ ေဒါင္လုိက္ပါးပါးလွီးပါ။

ဒယ္ျပားတစ္လံုးမွာ ဆီထည့္ျပီး ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္နီ၊ အျဖဴ၊ ဂ်င္းနဲ႕ ငရုတ္သီးလွီးျဖတ္ ထုေထာင္းထားတာေတြထည့္ျပီး ေမႊေၾကာ္ ဆီသတ္ပါ။ အစာေတြေမႊးလာရင္ ပုစြန္ကိုထည့္ျပီး အေရာင္ေျပာင္းကာ ပုစြန္ေလးေတြ ေကြးလာတဲ့အထိ ေမႊေပးပါ။ ပုစြန္ေကြးလာရင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ မွ်စ္ကိုထပ္ထည့္ပါ။ ဇလံုငယ္တစ္ခုထဲတြင္ ယိုးဒယားငရုတ္ခ်ဥ္ေရ၊ငံျပာရည္၊ ေရ၊ေျပာင္းေကာ္မႈန္႕၊ ဆား၊သၾကားမ်ား ထည့္ေဖ်ာ္ျပီး ပုစြန္ဟင္းထဲ ေလာင္းထည့္ျပီး ဟင္းရည္ပ်စ္လာတဲ့အထိ ေမႊေပးပါ။ပုစြန္ဟင္းပ်စ္လာရင္ ေရေဆးျပီးသင္ထားတဲ့ ပင္စိမ္း ရြက္ႏုမ်ားကို ထည့္အုပ္ေပးျပီးရင္ ပူပူေႏြးေႏြး စားသံုးလို႕ရပါျပီ။

ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္ (ျပင္ဆင္ေၾကာ္ခ်က္ပံု)

တရုတ္ကန္စြန္းႏုႏု - ၂စည္း (အရုိးသတ္သတ္၊ အရြက္သီးသန္႕ေျခြ၍ ေရေဆးထားရန္)

ၾကက္သြန္ျဖဴ - အျမႊာ ၂၀ (အခြံႏႊာျပီး မညက္တညက္ေထာင္းပါ)

ဆား၊သၾကား - အနည္းငယ္

ဆီ - ခုႏွစ္က်ပ္ခြဲသားခန္႕

ဆီဒယ္အိုးထဲတြင္ ဆီထည့္ျပီး အပူေပးပါ။ ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္မ်ား ေရႊ၀ါေရာင္သန္းျပီး အနံ႕ေလးေမႊး လာရင္ ကန္စြန္းအရိုးမ်ားကို အရင္ထည့္ေမႊပါ။ ၁မိနစ္ေလာက္ၾကာမွ အရြက္မ်ားထည့္ျပီး အဖံုးခဏအုပ္ထားပါ။ ကန္စြန္းရြက္မ်ားက်က္ျပီး အနည္းငယ္ႏြမ္းသြားရင္ ဆား၊ သၾကား အေနေတာ္ထည့္ကာ သမေအာင္ ေမႊေပးျပီးလွ်င္ အရသာျမည္း၍ မီးဖိုေပၚမွခ်လို႕ရပါျပီ။ ၾကက္သြန္ျဖဴအနံ႕ေလးနဲ႕ ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလးကို ပူပူေလး သံုးေဆာင္ပါ။

No comments: