Thursday, March 1, 2012

ငါးပါးနီနဲ႕ ပဲငါးပိအခ်ိဳႏွပ္၊ ပုစြန္ေျခာက္ ငရုတ္သီးေၾကာ္ႏွင့္ ခ်ဥ္ေပါင္ရည္က်ဲဟင္း


ဟင္းခ်က္ဖို႕ဆို မ်က္လံုးထဲတန္းျမင္တာက ငါးအမ်ိဳးမ်ိဳးပါပဲ။ ကြၽန္ေတာ့္ကိုရန္ကုန္ေရာက္ကာစက သူငယ္ခ်င္းကေျပာတယ္ မင္းကလဲ ငါးဟင္းပဲေန႕တိုင္းစားေနတယ္တဲ့။ အခုသူ လားရႈိးေျပာင္းသြားေတာ့ ငါးစားခ်င္တာ ရွားပါးေနလို႕ ငါးဟင္းကိုတမ္းတေနေလရဲ႕။ အခု ျမန္မာဆန္ဆန္ ဟင္းအတြဲအစပ္ေလးတစ္ခုေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။ သူငယ္ခ်င္းတို႕ ထမင္းျမိန္ပါေစ...။

ငါးပါးနီႏွင့္ ပဲငါးပိအခ်ိဳႏွပ္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ငါးပါးနီ အေနေတာ္အရြယ္ - သံုးေကာင္

ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၂လံုး

ၾကက္သြန္နီ - ၂ ဥ

ၾကက္သြန္ျဖဴ - ဆယ္ျမႊာ

ပဲငါးပိအခ်ိဳ - စတီးဇြန္းေသး တစ္ဇြန္း

ဆား၊ သၾကား၊ နႏြင္း - အနည္းငယ္

နံနံပင္ - ဆယ့္ငါးပင္

ဆီ - ဆယ့္ငါးက်ပ္သား

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံုအဆင့္ဆင့္

ပထမဆံုး ငါးကိုအေၾကးထိုး၊ ဗိုက္ေဖာက္ျပီး အထဲမွကလီစာမ်ားထုတ္၍ ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ။ ျပီးလွ်င္ ငါးကို အေကာင္လိုက္ ဓားနဲ႕မႊန္း ျပီး ဆား၊ သၾကား၊ နႏြင္းတို႕ႏွင့္ အသားထဲစိမ့္၀င္ေအာင္နယ္၍ ငါးကိုေရႊ၀ါေရာင္သန္းလာတဲ့အထိ က်က္ေအာင္ေၾကာ္ထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုေရေဆး၍ ေလးစိတ္ စိတ္ပါ။ ၾကက္သြန္အနီနဲ႕ အျဖဴကိုအခြံႏႊာေရေဆးျပီး မညက္တညက္ေထာင္းပါ။ ဟင္းစခ်က္ေတာ့ မယ္ဆိုရင္ ငါးေၾကာ္ထားတဲ့ ဆီမ်ားထဲမွဆီကို ငါးက်ပ္သားခန္႕ ခ်န္ထားျပီး ဆီပူေအာင္ျပန္တည္ပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္အႏွစ္မ်ား၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားထည့္ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္မ်ားႏြမ္းျပီး အနံ႕ေလးေမႊးလာရင္ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ ပဲငါးပိအခ်ိဳ၊ သၾကားတို႕ကိုထည့္၍ သမေအာင္ေမႊေပးပါ။ ပဲငံျပာရည္အက်ဲက အငန္ဓာတ္ပါတဲ့အတြက္ ဆားထပ္ထည့္စရာမလိုပါ။ ျပီးလွ်င္ အရသာျမည္းကာ ေၾကာ္ထားတဲ့ ငါးမ်ားကို ထည့္ေမႊ၍ ဟင္းအိုးခ်ကာနီးမွာ နံနံပင္ကိုေရေဆးျပီး အုပ္ခတ္လိုက္ပါ။ ပဲငါးပိအနံ႕ေလးနဲ႕ နံနံပင္အနံ႕ေလး သင္းေနတဲ့ ငါးပါးနီ ပဲငါးပိအခ်ိဳႏွပ္ဟင္း ရပါျပီ။

ပုစြန္ေျခာက္ ငရုတ္သီးေၾကာ္အတြက္ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု

ပုစြန္ေျခာက္ - ငါးက်ပ္သား (အရံသင့္ေထာင္းျပီး)

ငရုတ္သီးအၾကမ္းမႈန္႕ - ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား

ၾကက္သြန္နီ - ေလးဥ

ၾကက္သြန္ျဖဴ - ဆယ္ျမႊာ

ဆီ - တစ္ဆယ္သား

ငံျပာရည္(အခ်ိဳစား) - စတီးဇြန္းေသးတစ္ဇြန္း

အခ်ိဳအရသာအတြက္ - ၾကက္သားမႈန္႕ (အနည္းငယ္)

နႏြင္း - အနည္းငယ္

ပထမဆံုး ပုစြန္ေျခာက္ကို မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကို ထက္ျခမ္းျခမ္းကာ ပါးပါးလွီး၍ ဆီအိုးထဲတြင္ ေရႊ၀ါေရာင္သန္း လာတဲ့အထိေၾကာ္၍ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲမွာ ဆယ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ က်န္တဲ့ ဆီအိုးထဲသို႕ နႏြင္းအနည္းငယ္နဲ႕ ငရုတ္သီးအၾကမ္းမႈန္႕ကို ထည့္ေၾကာ္၍ ငရုတ္သီးအစိမ္းနံ႕ေပ်ာက္လွ်င္ ပုစြန္ေျခာက္၊ အသားမႈန္႕နဲ႕ ငံျပာရည္တို႕ကိုထည့္ျပီး သမေအာင္ေမႊျပီးလွ်င္ ႏွစ္မိနစ္ခန္႕ ထား၍ ထပ္ေမႊျပီးရင္ မီးဖိုေပၚမွခ်လိုက္ပါ။ ပုစြန္ေျခာက္မ်ားေအးသြားမွ ေစာေစာက ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္အနီ၊ အျဖဴတို႕ကို ေရာထည့္ ကာ ေမႊေပးျပီးရင္ သံုးေဆာင္လို႕ရပါျပီ။

ခ်ဥ္ေပါင္ရည္က်ဲ ဟင္းရည္အတြက္ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု

ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ - တစ္စည္း (အရြက္ခ်ည္းေျခြ၍ ေရေဆးထားရန္)

မွ်င္ငါးပိ(အခ်ိဳစား) - ကြမ္းသီးလံုးခန္႕

ၾကက္သားမႈန္႕၊ဆား - အနည္းငယ္

ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅ျမႊာ (အရံသင့္ ထုေထာင္းထားျပီး)

အေနေတာ္ ဒန္အိုးထဲတြင္ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္၊ ၾကက္သားမႈန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆားႏွင့္ မွ်င္ငါးပိကို ေရအနည္းငယ္ေဖ်ာ္ထည့္ပါ။ေရကို ႏို႕ဆီဘူး ၄ဘူးခန္႕ထည့္ျပီး ဆူပြက္တဲ့အထိ တည္ပါ။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္မ်ား၊ ႏူးျပီး အစိမ္းနံ႕ ေပ်ာက္သြားျပီဆိုရင္ အရသာျမည္း၍ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။ ဟင္းအစပ္အဟပ္က ခ်ိဳခ်ဥ္စပ္တြဲေနလို႕ ဒီကေန႕အတြက္ေတာ့ ထမင္းစားျမိန္ေစမယ့္ ဟင္းအတြဲအဖက္တစ္မ်ိဳးပါ။

No comments: