မုန့်ဦးနှောက် - ထန်းသီးမုန့် - သာကူဟာလဝါ - မုန့်လင်မယား - စိန်ဖေကြီး
မုန့်ဦးနှောက်
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
1. ဆန်စိမ်းမှုန့်-(၂) ခွက် = (၃၀၀)ဂရမ်
2. သာကူစေ့-(၁)ခွက်=(၁၅၀)ဂရမ်
3. အုန်းနို့-400ml (၃)ဗူး
4. သကြား- (၁)ခွက် နှင့် 2 tbs
5. ဆား- 1/2 tsp
6. အုန်းဆီ- (၁) ဇွန်း
7. ရေ-(၁၂)ခွက်
ပြုလုပ်ပုံ
1. ဆန်မှုန့်(၂)ခြက္ကို ရေ(၇)ခွက်နှင့်ရောမွှေ၍ခေတ္တနှပ်ထားပါ။
2. အိုးတခုထဲသို့ရေ(၅)ခွက်ထည့်၍ပွက်ပွက်ဆူအောင်ကျိုပါ။ဆူလျှင်သာကူ(၁)ခွက်ထည့်ပြီးယောင်းမနှင့်မွှေပေးပါ။ထို့နောက် သကြား(၁)ခြက္ကို နည်းနည်းချင်းဆီလောင်းထည့်ပြီးအဆက်မပြတ်မွှေပေးပါ။
3. သာကူမ်က္ဆံ(၈၀)%ခန့်ပျောက်ပြီဆိုလျှင်မူလကခေတ္တနှပ်ထားသောဆန်မှုန့်ရည်ကိုလောင်းထည့်၍တောက်လျှောက်မွှေပေးပါ။ အုန်းနို့(၄)ခွက်, ဆား ၁/၄ ဇွန်းထည့်ပြီးမိနစ်(၃၀)ခန့်ကြာသည်အထိဆက်တိုက်မွှေနေရပါမည်။နာရီဝက်ခန့်ကြာလျှင် မူလထက် ထက်ဝက်ခန့်ရေခန်းသွားပါလိမ့်မည်, မုန့်နှစ်များလည်းစေးပျစ်တွဲလာပါလိမ့်မည်။
4. မုန့်နှစ်များကို လေးဘက်လေးတန်ဆီသုတ်ထားသောမုန့်ဘမ်းအတွင်းသို့လောင်းချပြီး မျက်နှာပြငိညှိပါ။ နာရီဝက်ခန့်အအေးခံထားပါ။ မျက်နှာပြင်တင်းလာလျှင် မုန့်ဘမ်းအပေါ်မှပလပ်စတစ်ဖြင့်အုပ်ထားပေးပါ(မျက်နှာပြင်ကွဲအက်တတ်သဖြင့်)။
5. အုန်းနို့ဆီဆမ်းရန်အတွက် အုန်းနို့တဗူးကို အုန်းဆီ (၁)ဇွန်းထည့်၍မီးဖိုပေါ်၌ကျိုပါ။အချိုကြိုက်လျှင်သကြား(၂)ဇွန်းထည့်ပါ, ဆီသတ်သတ်အနှစ်သပ်သပ်ရလာလျှင်အအေးခံပါ။
6. ထို့နောက်အအေးခံထားသော မုန့်ကို ဆီဝဝသုတ်ထားသောဓားဖြင့်လှီးပါ, အပေါ်မှအုန်းနို့ဆီဆမ်း၍စားသုံးနိုင်ပါပြီ။
ထန်းသီးမုန့် မွှေးမွှေးလေး အိမ်မှာလုပ်စားကြရအောင်
ထန်းသီးရဲ့အခွံများ ဓါးဖြင့်ခွာပါ။ ထန်းသီးအနှစ်ရဖို့ ခြာထားတဲ့ ထန်းသီးခွံကို ဇကာလေးနဲ့ ခြစ်ပြီးတိုက်ချပေးပါ။ ရေလေးစွတ်လိုက် ဇကာလေးနဲ့ ခြစ်ချလိုက် လုပ်ပေးရပါမယ်။ ဇကာအောက်မှာ ထန်းသီးအနှစ်ခံဖို့ ဇလုံအသင့်ရှိပါစေ။
ပြီးပြီဆို ရလာတဲ့ထန်းသီးအနှစ်တွေကို အမှုန်တွေဖယ်ရှားသန့်စင်ဖို့ ခြစ်ထားတဲ့ အနှစ်တွေကို အဝတ်သန့်သန့်လေးထဲသို့ ထည့်ပြီး အောက်က ဇလုံထဲသို့ ညှစ်ချပေးပါ။ ဒါမွ အမှုန်များအဖတ်များ အဝတ်စတွင် ကျန်ခဲ့ပြီး သန့်ရှင်းသော ထန်းသီးအနှစ်လေးရပါမယ်။ Readymade ထန်းသီးအနှစ်ထုပ်များလည်း Ocean / Citymart တို့မှာဝယ်လို့ရနေပါပြီ။
အုန်းနို့တစ်ဗူး ရေအနည်းငယ် ဆားအနည်းငယ် သကြား ရောပြီး မီးအေးအေးဖြင့်အပူပေးပြီး အရည်ဖြစ်အောင် ကြိုပေးပါ။ ဆူရင် မီးပြန်ပိတ်ပြီး အအေးခံပေးထားပါ။
အုန်းနို့ရည်ရပြီဆိုရင် ထန်းသီးအနှစ်ထဲသို့ အေအးခံထားတဲ့ အုန်းနို့ရည် အနည်းငယ်ရောလိုက် မွှေလိုက် အရည်ထပ်ရောလိုက် မွှေလိုက်လုပ်ပေးရပါမယ်။ မပျစ်မကျဲအနေထားရပြီဆို အုန်းနို့ရည်ရောခြင်းရပ်လိုက်ပါ။
အုန်းရည်ရောထားတဲ့ထန်းသီးအနှစ်ကို ပလပ်စတစ်အကြည်ဖြင့် အပေါ်မှ လေမဝင်အောင် ပတ်ပတ်လည် အုပ်ပြီး ၄နာရီလောက် နှပ်ထားပေးပါ ( ရေခဲသေတ္တာထဲထည့်စရာမလိုပါ )
၄နာရီပြည့်ပြီဆို Baking powder နည်းနည်း ထည့်ပြီး 3မိနစ်ခန့် နှံ့စပ်အောင် မွှေပေးရမယ်။
နောက်ဆုံးမှာ ပေါင်းမယ့်အိုးထဲ နှစ်သက်တဲ့ ပုံစံခွက် ဖြင့် ထန်းသီးမုန့်အနှစ်ကို ထည့်ပြီး နာရီဝက်ခန့်ပေါင်းပေးရပါ။ သန့်ရှင်းတဲ့ ကိုယ်တိုင်လုပ် ထန်းသီးမုန့်လေးရပါပြီ။
ပြုလုပ်ပြသူ - Ma May Moe Phyu
သာကူဟာလဝါ
သာကူဟာလဝါလေးလုပ်ပြီးကျေွးကြည့်တာ စားကြည့်တဲ့သူတိုင်းကောင်းတယ်ပြောကြတော့ အရမ်းပျော်သွားတာပေါ့။ အဲ့ဒီထဲကမွ ချေးများသော အိစံရဲ့အမျိုးသားက အရမ်းကြိုက်ဆိုတော့ ပိုလို့တောင်ပျော်သေးတယ်။ သားငယ်လေးလဲ အရမ်းစားပဲ။ အခုလုပ်နည်းလေးမှာ ဘိန်းစေ့ကို အပေါ်ကဖြူးထားတာပါ။ ရောင်းမယ်ဆိုရင်တော့ ဘိန်းစေ့လေးအပေါ်ကဖြူးတာလှပေမယ့် ဘိန်းစေ့ကို သာကူကြိုပြီးရခါနီးထည့်ရင်ပိုစားကောင်းပါတယ်။ လုပ်ကြည့်ရအောင်နော်။
ပါဝင်သောပစ္စည်းများ
၁။ အေသးဆုံး သာကူစေ့ - ၄၀၀ ဂရမ် (သို့) ၂ ခြက္ခြဲ
၂။ ရေ - ၃ ခွက် (သို့) ၇၂၀ မီလီလီတာ ml
၃။ အုန်းနို့- ၄၀၀ ml
၄။ နွားနို့- ၄၀၀ ml
၅။ သကြား - ထမင်းစားဇွန်း ၁၀ ဇွန်း
၆။ ညောင်စေးကျအောင်ကျိုထားသော ကြံသကာရည် - ၁ ခွက် (သို့) ထမင်းစားဇွန်း ၁၆ ဇွန်း (ကြံသကာကိုအရောင်ရင့်ရင့်လေးဟာသုံးရင် အရောင်ပိုလှပါတယ်။)
၇။ ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတပုံ
၈။ ထောပတ် - ထမင်းစားဇွန်း ၁၀ ဇွန်း
၉။ ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း ၅ ဇွန်း
၁၀။ ဘိန်းစေ့ - ထမင်းစားဇွန်း ၃ ဇွန်း
(၁ခွက် =240 ml = ရိုးရိုးကော်ဖီခွက် ၁ ခွက် = ထမင်းစားဇွန်း ၁၆ ဇွန်း)
( ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း = 1 tablespoon= 15ml)
(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း = 1 teaspoon= 5 ml)
ပြုလုပ်နည်း
၁။ သာကူစေ့ကိုရေဆေးပြီးရေစစ်ထားပါ။
၂။ အိုးကြီးကြီးတခုထဲမှာ ရေ၊ အုန်းနို့၊နွားနို့၊ဆား၊ ဆီတို့ကိုထည့်ပြီးပွက်လာအောင်တည်ပါ။ ပွက်လာလျှင် သာကူကိုထည့်ရ်ျ အဆက်မပျက်မွှေပေးပါ။
၃။ မွှေနေပြီး ၃ မိနစ်လောက်နေလျှင် သကြား၊ ကြံသကာရည်တို့ကိုထည့်ပါ။ ထို့နောက်ထောပတ်ကိုထည့်ပြီး အဆက်မပျက် ဆီပြန်လာသည်အထိမွှေပေးပါ။
၄။ ဆီပြန်လာလျှင် ဘိန်းစေ့ကိုထည့်မွှေပါ။ (ဘိန်းစေ့ကိုအပေါ်ကဖြူးမည်ဆိုလျှင်တော့ နောက်ဆုံးဘန်းထဲကိုထည့်ပြီးမှအပေါ်ကဖြူးပါ။) ရေမကျန်တော့ပဲ ဆီပြန်ပြီးလုံးလာလျှင် မီးဖိုပေါ်မှချရ်ျ ဘန်းထဲထည့်အအေးခံပါ။ (Comment မွာ video နဲ့ပြထားပါတယ်။)
၅။ အေးသွားလျှင် ကြိုက်နှစ်သက်ရာ အရွယ်အစားလှီးရ်ျ သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီရှင်။
မုန့်လင်မယား
----------------
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
မွှေးဆန်အစိမ်းမှုန့် - ၄၅၀ ဂရမ်
မွှေးကောက်ညှင်းမှုန့် - ၅၀ ဂရမ်
မွှေးပဲစိမ်းမှုန့် - ၂၅ ဂရမ်
ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း
ချင်းရည် - စားပွဲဇွန်း ၁ ဇွန်း
ရေ - ၆ဝဝ မီလီလီတာ
ငုံးဥ - ၁၀ လုံး
ပြောင်းဖူး - ၁၅ ဂရမ် (ပြုတ်ပြီး ြွခေထားပါ)
ပုစွန် - ၂ဝဝ ဂရမ်
ပြုလုပ်နည်း
၁။ ဇလုံတစ္လုံးထဲ မွှေးဆန်အစိမ်းမှုန့်၊ မွှေးကောက်ညှင်းမှုန့်၊ မွှေးပဲစိမ်းမှုန့်၊ ဆား၊ ချင်းရည်နှင့် ရေတို့ကိုထည့်ပြီး သမအောင်မွှေပါ။ ပြီးလျှင် မုန့်နှစ်ဖျော်ရည်ကို ၂ နာရီခန့် နှပ်ထားပါ။
၂။ မုန့်လင်မယားလုပ်မည့် ဗန်းထဲ ဆီအနည်းငယ်ဖျန်းပါ။ ပြီးလျှင် မုန့်ခွက်လေးတွေထဲ မုန့်နှစ်ရည်ထည့်ပါ။ မုန့်ခွက်တစ်ခုစီထဲ အဆာပလာတစ်မျိုးစီ ထည့်ပါ။ ဆီဖျန်းပါ။ အရောင်ရဲရဲလေးဖြစ်ပြီး မုန့်ကျက်ပြီဆိုလျှင် ဆယ်ယူ၍ ပန်းကန်ထဲထည့်ပါ။
ကောက်ညင်းဆနွင်းမကင်း
(စိန်ဖေကြီးနည်း)
ပါဝင်ပစ္စည်း
******
ကောက်ညင်း - ဆန်ချိန်ခွက်၃ခွက်
သကြား - ဆန်ချိန်ခွက် ၁ခွက် ၁၅၀ ဂရမ်
အုန်းနို့ - ဘူးသေးတဘူး ၂၀၀ml
ဆား - လ်ဘက်ဇွန်းတဝက်
ဆီ - ၃ဇွန်း စားပွဲတင်
ပြင်ဆင်ပြုလုပ်နည်း
**********
(၁)ကောက်ညင်းကိုရေတစ်ည သို့မဟုတ် လေးနာရီခန့်စိမ်ထားပါ။
(၂)ထမင်းပေါင်းအိုးတွင်ကောက်ညင်းဆန်ထည့်ပါ။ရေနှင့်အုန်းနို့ရောပြီးဆန်နှင့်ရေမျက်နှာပြင်ညီထည့်ပါ။အုန်းနို့တဇွန်းခန့်မျက်နှာပြင်ကိုလူးရန်ချန်ထားပါ။
(၃)ဆားသကြားနှင့်ဆီထည့်ပြီးမွှေပေးပါ။
(၄)ခလုတ်နှိပ်ပြီးကောက်ညင်းကိုချက်ထားပါ။
(၅)ရေခမ်းပြီးခလုတ်ပြုတ်ပါက ၁၅မိနစ်ခန့်အဖုံးမဖွင့်ဘဲထားပါ။
(၆)ကျက်ပြီသားကောက်ညင်းကိုအထက်အောက်သေချာမွေပေးပါ။
(၇)ဆီသုတ်ထားသောမုန့်ဖုတ်မည့်ဘမ်းတွင်ဖိထည့်ပြီးမျက်နှာပြင်ညီအောင်ပြုလုပ်ပါ။
(၈)အပေါ်ဆုံးမှချန်ထားသောအုန့်နို့ကိုလူးပြီးအပေါ်မီးများများဖြင့်အရောင်ရအောင်ဖုတ်ပေးပါ။
(၉)အရောင်ရပါကအအေးခံကာလိုသလိုလှီးဖြတ်ပြီးသုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။
မုန္႔ဦးေႏွာက္ - ထန္းသီးမုန္႔ - သာကူဟာလ၀ါ - မုန္႔လင္မယား - စိန္ေဖၾကီး
မုန႔္ဦးေႏွာက္
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
1. ဆန္စိမ္းမွုန႔္-(၂) ခြက္ = (၃၀၀)ဂရမ္
2. သာကူေစ့-(၁)ခြက္=(၁၅၀)ဂရမ္
3. အုန္းနို့-400ml× (၃)ဗူး
4. သၾကား- (၁)ခြက္ ႏွင့္ 2 tbs
5. ဆား- 1/2 tsp
6. အုန္းဆီ- (၁) ဇြန္း
7. ေရ-(၁၂)ခြက္
ျပဳလုပ္ပုံ
1. ဆန္မွုန႔္(၂)ခြက္ကို ေရ(၇)ခြက္ႏွင့္ေရာေမႊ၍ေခတၱႏွပ္ထားပါ။
2. အိုးတခုထဲသို့ေရ(၅)ခြက္ထည့္၍ပြက္ပြက္ဆူေအာင္က်ိဳပါ။ဆူလၽွင္သာကူ(၁)ခြက္ထည့္ၿပီးေယာင္းမႏွင့္ေမႊေပးပါ။ထို့ေနာက္ သၾကား(၁)ခြက္ကို နည္းနည္းခ်င္းဆီေလာင္းထည့္ၿပီးအဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ။
3. သာကူမ်က္ဆံ(၈၀)%ခန႔္ေပ်ာက္ၿပီဆိုလၽွင္မူလကေခတၱႏွပ္ထားေသာဆန္မွုန႔္ရည္ကိုေလာင္းထည့္၍ေတာက္ေလၽွာက္ေမႊေပးပါ။ အုန္းနို့(၄)ခြက္, ဆား ၁/၄ ဇြန္းထည့္ၿပီးမိနစ္(၃၀)ခန႔္ၾကာသည္အထိဆက္တိုက္ေမႊေနရပါမည္။နာရီဝက္ခန႔္ၾကာလၽွင္ မူလထက္ ထက္ဝက္ခန႔္ေရခန္းသြားပါလိမ့္မည္, မုန႔္ႏွစ္မ်ားလည္းေစးပ်စ္တြဲလာပါလိမ့္မည္။
4. မုန႔္ႏွစ္မ်ားကို ေလးဘက္ေလးတန္ဆီသုတ္ထားေသာမုန႔္ဘမ္းအတြင္းသို့ေလာင္းခ်ၿပီး မ်က္ႏွာျပငိညႇိပါ။ နာရီဝက္ခန႔္အေအးခံထားပါ။ မ်က္ႏွာျပင္တင္းလာလၽွင္ မုန႔္ဘမ္းအေပၚမွပလပ္စတစ္ျဖင့္အုပ္ထားေပးပါ(မ်က္ႏွာျပင္ကြဲအက္တတ္သျဖင့္)။
5. အုန္းနို့ဆီဆမ္းရန္အတြက္ အုန္းနို့တဗူးကို အုန္းဆီ (၁)ဇြန္းထည့္၍မီးဖိုေပၚ၌က်ိဳပါ။အခ်ိဳႀကိဳက္လၽွင္သၾကား(၂)ဇြန္းထည့္ပါ, ဆီသတ္သတ္အႏွစ္သပ္သပ္ရလာလၽွင္အေအးခံပါ။
6. ထို့ေနာက္အေအးခံထားေသာ မုန႔္ကို ဆီဝဝသုတ္ထားေသာဓားျဖင့္လွီးပါ, အေပၚမွအုန္းနို့ဆီဆမ္း၍စားသုံးနိုင္ပါၿပီ။
ထန္းသီးမုန္႔ ေမႊးေမႊးေလး အိမ္မွာလုပ္စားၾကရေအာင္
ထန္းသီးရဲ့အခြံမ်ား ဓါးျဖင့္ခြာပါ။ ထန္းသီးအႏွစ္ရဖို့ ခြာထားတဲ့ ထန္းသီးခြံကို ဇကာေလးနဲ႔ ျခစ္ၿပီးတိုက္ခ်ေပးပါ။ ေရေလးစြတ္လိုက္ ဇကာေလးနဲ႔ ျခစ္ခ်လိုက္ လုပ္ေပးရပါမယ္။ ဇကာေအာက္မွာ ထန္းသီးအႏွစ္ခံဖို့ ဇလုံအသင့္ရွိပါေစ။
ၿပီးၿပီဆို ရလာတဲ့ထန္းသီးအႏွစ္ေတြကို အမွုန္ေတြဖယ္ရွားသန္႔စင္ဖို့ ျခစ္ထားတဲ့ အႏွစ္ေတြကို အဝတ္သန္႔သန္႔ေလးထဲသို့ ထည့္ၿပီး ေအာက္က ဇလုံထဲသို့ ညႇစ္ခ်ေပးပါ။ ဒါမွ အမွုန္မ်ားအဖတ္မ်ား အဝတ္စတြင္ က်န္ခဲ့ၿပီး သန္႔ရွင္းေသာ ထန္းသီးအႏွစ္ေလးရပါမယ္။ Readymade ထန္းသီးအႏွစ္ထုပ္မ်ားလည္း Ocean / Citymart တို့မွာဝယ္လို့ရေနပါၿပီ။
အုန္းနို့တစ္ဗူး ေရအနည္းငယ္ ဆားအနည္းငယ္ သၾကား ေရာၿပီး မီးေအးေအးျဖင့္အပူေပးၿပီး အရည္ျဖစ္ေအာင္ ႀကိဳေပးပါ။ ဆူရင္ မီးျပန္ပိတ္ၿပီး အေအးခံေပးထားပါ။
အုန္းနို့ရည္ရၿပီဆိုရင္ ထန္းသီးအႏွစ္ထဲသို့ အေအးခံထားတဲ့ အုန္းနို့ရည္ အနည္းငယ္ေရာလိုက္ ေမႊလိုက္ အရည္ထပ္ေရာလိုက္ ေမႊလိုက္လုပ္ေပးရပါမယ္။ မပ်စ္မက်ဲအေနထားရၿပီဆို အုန္းနို့ရည္ေရာျခင္းရပ္လိုက္ပါ။
အုန္းရည္ေရာထားတဲ့ထန္းသီးအႏွစ္ကို ပလပ္စတစ္အၾကည္ျဖင့္ အေပၚမွ ေလမဝင္ေအာင္ ပတ္ပတ္လည္ အုပ္ၿပီး ၄နာရီေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါ ( ေရခဲေသတၱာထဲထည့္စရာမလိုပါ )
၄နာရီျပည့္ၿပီဆို Baking powder နည္းနည္း ထည့္ၿပီး 3မိနစ္ခန္႔ ႏွံ့စပ္ေအာင္ ေမႊေပးရမယ္။
ေနာက္ဆုံးမွာ ေပါင္းမယ့္အိုးထဲ ႏွစ္သက္တဲ့ ပုံစံခြက္ ျဖင့္ ထန္းသီးမုန္႔အႏွစ္ကို ထည့္ၿပီး နာရီဝက္ခန္႔ေပါင္းေပးရပါ။ သန္႔ရွင္းတဲ့ ကိုယ္တိုင္လုပ္ ထန္းသီးမုန္႔ေလးရပါၿပီ။
ျပဳလုပ္ျပသူ - Ma May Moe Phyu
သာကူဟာလဝါ
သာကူဟာလဝါေလးလုပ္ၿပီးေကၽြးၾကည့္တာ စားၾကည့္တဲ့သူတိုင္းေကာင္းတယ္ေျပာၾကေတာ့ အရမ္းေပ်ာ္သြားတာေပါ့။ အဲ့ဒီထဲကမွ ေခ်းမ်ားေသာ အိစံရဲ့အမ်ိဳးသားက အရမ္းႀကိဳက္ဆိုေတာ့ ပိုလို့ေတာင္ေပ်ာ္ေသးတယ္။ သားငယ္ေလးလဲ အရမ္းစားပဲ။ အခုလုပ္နည္းေလးမွာ ဘိန္းေစ့ကို အေပၚကျဖဴးထားတာပါ။ ေရာင္းမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ဘိန္းေစ့ေလးအေပၚကျဖဴးတာလွေပမယ့္ ဘိန္းေစ့ကို သာကူႀကိဳၿပီးရခါနီးထည့္ရင္ပိုစားေကာင္းပါတယ္။ လုပ္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ အေသးဆုံး သာကူေစ့ - ၄၀၀ ဂရမ္ (သို့) ၂ ခြက္ခြဲ
၂။ ေရ - ၃ ခြက္ (သို့) ၇၂၀ မီလီလီတာ ml
၃။ အုန္းနို့- ၄၀၀ ml
၄။ ႏြားနို့- ၄၀၀ ml
၅။ သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
၆။ ေညာင္ေစးက်ေအာင္က်ိဳထားေသာ ႀကံသကာရည္ - ၁ ခြက္ (သို့) ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း (ႀကံသကာကိုအေရာင္ရင့္ရင့္ေလးဟာသုံးရင္ အေရာင္ပိုလွပါတယ္။)
၇။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုံတပုံ
၈။ ေထာပတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ ဇြန္း
၉။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ ဇြန္း
၁၀။ ဘိန္းေစ့ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
(၁ခြက္ =240 ml = ရိုးရိုးေကာ္ဖီခြက္ ၁ ခြက္ = ထမင္းစားဇြန္း ၁၆ ဇြန္း)
( ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း = 1 tablespoon= 15ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း = 1 teaspoon= 5 ml)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ သာကူေစ့ကိုေရေဆးၿပီးေရစစ္ထားပါ။
၂။ အိုးႀကီးႀကီးတခုထဲမွာ ေရ၊ အုန္းနို့၊ႏြားနို့၊ဆား၊ ဆီတို့ကိုထည့္ၿပီးပြက္လာေအာင္တည္ပါ။ ပြက္လာလၽွင္ သာကူကိုထည့္ရ္် အဆက္မပ်က္ေမႊေပးပါ။
၃။ ေမႊေနၿပီး ၃ မိနစ္ေလာက္ေနလၽွင္ သၾကား၊ ႀကံသကာရည္တို့ကိုထည့္ပါ။ ထို့ေနာက္ေထာပတ္ကိုထည့္ၿပီး အဆက္မပ်က္ ဆီျပန္လာသည္အထိေမႊေပးပါ။
၄။ ဆီျပန္လာလၽွင္ ဘိန္းေစ့ကိုထည့္ေမႊပါ။ (ဘိန္းေစ့ကိုအေပၚကျဖဴးမည္ဆိုလၽွင္ေတာ့ ေနာက္ဆုံးဘန္းထဲကိုထည့္ၿပီးမွအေပၚကျဖဴးပါ။) ေရမက်န္ေတာ့ပဲ ဆီျပန္ၿပီးလုံးလာလၽွင္ မီးဖိုေပၚမွခ်ရ္် ဘန္းထဲထည့္အေအးခံပါ။ (Comment မွာ video နဲ႔ျပထားပါတယ္။)
၅။ ေအးသြားလၽွင္ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အရြယ္အစားလွီးရ္် သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီရွင္။
မုန႔္လင္မယား
----------------
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ေမႊးဆန္အစိမ္းမႈန႔္ - ၄၅၀ ဂရမ္
ေမႊးေကာက္ညွင္းမႈန႔္ - ၅၀ ဂရမ္
ေမႊးပဲစိမ္းမႈန႔္ - ၂၅ ဂရမ္
ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ခ်င္းရည္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ေရ - ၆ဝဝ မီလီလီတာ
ငုံးဥ - ၁၀ လုံး
ေျပာင္းဖူး - ၁၅ ဂရမ္ (ျပဳတ္ၿပီး ျြေခထားပါ)
ပုစြန္ - ၂ဝဝ ဂရမ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဇလုံတစ္လုံးထဲ ေမႊးဆန္အစိမ္းမႈန႔္၊ ေမႊးေကာက္ညွင္းမႈန႔္၊ ေမႊးပဲစိမ္းမႈန႔္၊ ဆား၊ ခ်င္းရည္ႏွင့္ ေရတို႔ကိုထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊပါ။ ၿပီးလွ်င္ မုန႔္ႏွစ္ေဖ်ာ္ရည္ကို ၂ နာရီခန႔္ ႏွပ္ထားပါ။
၂။ မုန႔္လင္မယားလုပ္မည့္ ဗန္းထဲ ဆီအနည္းငယ္ဖ်န္းပါ။ ၿပီးလွ်င္ မုန႔္ခြက္ေလးေတြထဲ မုန႔္ႏွစ္ရည္ထည့္ပါ။ မုန႔္ခြက္တစ္ခုစီထဲ အဆာပလာတစ္မ်ိဳးစီ ထည့္ပါ။ ဆီဖ်န္းပါ။ အေရာင္ရဲရဲေလးျဖစ္ၿပီး မုန႔္က်က္ၿပီဆိုလွ်င္ ဆယ္ယူ၍ ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။
ေကာက္ညင္းဆႏြင္းမကင္း
(စိန္ေဖႀကီးနည္း)
ပါဝင္ပစၥည္း
******
ေကာက္ညင္း - ဆန္ခ်ိန္ခြက္၃ခြက္
သၾကား - ဆန္ခ်ိန္ခြက္ ၁ခြက္ ၁၅၀ ဂရမ္
အုန္းနို႔ - ဘူးေသးတဘူး ၂၀၀ml
ဆား - လၻက္ဇြန္းတဝက္
ဆီ - ၃ဇြန္း စားပြဲတင္
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္နည္း
**********
(၁)ေကာက္ညင္းကိုေရတစ္ည သို႔မဟုတ္ ေလးနာရီခန့္စိမ္ထားပါ။
(၂)ထမင္းေပါင္းအိုးတြင္ေကာက္ညင္းဆန္ထည့္ပါ။ေရႏွင့္အုန္းနို႔ေရာၿပီးဆန္ႏွင့္ေရမ်က္ႏွာျပင္ညီထည့္ပါ။အုန္းနို႔တဇြန္းခန့္မ်က္ႏွာျပင္ကိုလူးရန္ခ်န္ထားပါ။
(၃)ဆားသၾကားႏွင့္ဆီထည့္ၿပီးေမႊေပးပါ။
(၄)ခလုတ္ႏွိပ္ၿပီးေကာက္ညင္းကိုခ်က္ထားပါ။
(၅)ေရခမ္းၿပီးခလုတ္ျပဳတ္ပါက ၁၅မိနစ္ခန့္အဖုံးမဖြင့္ဘဲထားပါ။
(၆)က်က္ၿပီသားေကာက္ညင္းကိုအထက္ေအာက္ေသခ်ာေမြေပးပါ။
(၇)ဆီသုတ္ထားေသာမုန့္ဖုတ္မည့္ဘမ္းတြင္ဖိထည့္ၿပီးမ်က္ႏွာျပင္ညီေအာင္ျပဳလုပ္ပါ။
(၈)အေပၚဆုံးမွခ်န္ထားေသာအုန့္နို႔ကိုလူးၿပီးအေပၚမီးမ်ားမ်ားျဖင့္အေရာင္ရေအာင္ဖုတ္ေပးပါ။
(၉)အေရာင္ရပါကအေအးခံကာလိုသလိုလွီးျဖတ္ၿပီးသုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
No comments:
Post a Comment