Chinese Spring Pancake
(တ႐ုတ္ၾကက္သြန္ၿမိတ္ပန္ကိတ္) (သက္သတ္လြတ္)
-------------------------------------------------------
တ႐ုတ္ပန္ကိတ္က ထပ္တစ္တရာ ပလာတာနဲ႔ ဆင္တူပါတယ္။ စားပံု စားနည္းကေတာ့ ကြာပါတယ္။ ထပ္တစ္ရာ ပလာတာက ပဲ၊ ဒါမွ မဟုတ္ သၾကားနဲ႔စားေပမယ့္ တ႐ုတ္ၾကက္သြန္ၿမိတ္ပန္ကိတ္ကေတာ့ ဘာနဲ႔မွတြဲၿပီး စားဖို႔ မလိုပါဘူး။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဂ်ံဳမႈန္႔ - ၂ ခြက္
• ေရေႏြး - ၁ ခြက္
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ၿမိတ - ၄ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
• ဂ်ံဳမႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ မုန္႔နယ္မည့္ဇလံုထဲ ဂ်ံဳမႈန္႔ ၂ ခြက္ ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၂။ ၿပီးလွ်င္ ေရေႏြးျဖည္းျဖည္းခ်င္းေလာင္းထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ၿပီးလွ်င္ လက္နဲ႔နယ္ၿပီး မိနစ္ ၂၀ ခန္႔ အဖံုး ဖံုးၿပီး ထားပါ။
၃။ ပန္းကန္လံုးအေသးထဲ ဂ်ံဳမႈန္႔၊ ဆားႏွင့္ ဆီထည့္ၿပီး ေမႊထားပါ။
၄။ မိနစ္ ၂၀ ျပည့္လွ်င္ ဇလံုထဲမွထုတ္ၿပီး ဂ်ံဳမႈန္႔ျဖဴးထားတဲ့ စားပြဲေပၚမွာတင္၍ နယ္ပါ။
၅။ ၿပီးလွ်င္ မုန္႔သားကို ၄ ပိုင္းပိုင္းပါ။
၆။ ၿပီးလွ်င္ ၃ ပိုင္းပိုင္းပါ။ တစ္ပိုင္းစီကို မုန္႔သားပါးပါးရေအာင္ တလိမ့္တံုးျဖင့္လွိမ့္ပါ။ ပါးႏိုင္သမွ် ပါးေအာင္ လွိမ့္ပါ။
၇။ ၿပီးလွ်င္ မုန္႔သားကို ဂ်ံဳနဲ႔ဆား ေရာစပ္ထားတဲ့ ဆီသုတ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္ ၿမိတ္ျဖဴးပါ။
၈။ ၿပီးလွ်င္ မုန္႔သားကို အရွည္လိုက္ရေအာင္ လိပ္ၿပီး လက္ဖေနာင့္နဲ႔ဖိ၍ အနည္းငယ္ ျပားေပးပါ။ မုန္႔သားျပားသြားလွ်င္ ဆီထပ္သုတ္ပါ။
၉။ ၿပီးလွ်င္ မုန္႔သားကို အဝိုင္းပံုရေအာင္ ျပန္လိပ္ပါ။ အလိပ္ေျပမသြားေအာင္ အစြန္းဖက္အစကို ေအာက္ဘက္ထည့္သြင္းထားပါ။ က်န္တဲ့ မုန္႔ ၂ ခုကို ထပ္မံ၍ လုပ္ပါ။
၁၀။ မုန့္အဝိုင္း ၃ ခုရလွ်င္ ၁ ခုစီကို ျပားခ်ပ္သြားေအာင္ တလိမ့္တံုးနဲ႔ အဝိုင္းပံုရေအာင္ လွိမ့္ေပးပါ။
၁၁။ ၿပီးလွ်င္ မကပ္တဲ့ဒယ္အိုးထဲ ထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။ ၃ မိနစ္ေလာက္မွာ ေနာက္တစ္ဖက္လွန္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ေနာက္တစ္ဖက္ျပန္လွန္၍ ဆီသုတ္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။
၁၂။ ေနာက္က်န္တဲ့တစ္ဖက္ကိုလည္း ဆီသုတ္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။
-----------------------------------------------------
Myint Oo Tha
ငါးေခါက္ဆြဲ
(Home Made Fish Noodle)
-------------------------------------------
ငါးေခါက္ဆြဲေလးက ငါးအသားနဲ႔ ေခါက္ဆြဲဖတ္ျဖစ္ေအာင္ လုပ္ထားတာေလးပါ။ ျပဳလုပ္ရတာ လြယ္ကူၿပီး အိမ္သားေတြအတြက္ မနက္စာေလးကို ဆန္းဆန္းျပားျပားေလး လုပ္ေကြ်းရေအာင္ေနာ္။ ငါးေခါက္ဆြဲမုန္႔ႏွစ္ေလးကို ႀကိဳတင္လုပ္ၿပီး ေရခဲေသတၲာထဲ ထည့္ထားကာ မနက္က်ရင္ ေရဆူေအာင္ တည္ၿပီး ညႇစ္ခ်ေပး႐ံုနဲ႔ မနက္စာအတြက္ ၁၅ မိနစ္အတြင္း လြယ္ကူျမန္ဆန္ၿပီး အရသာရွိတဲ့ ေခါက္ဆြဲပြဲေလးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ လုပ္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ငါးေခါက္ဆြဲဖတ္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ငါးအသား - ၃၀ဝ ဂရမ္ (၂၀ က်ပ္သား) ၃ ပြဲစာ
• ဂ်ံဳမႈန္႔ - ၄၀ ဂရမ္ (၃ ဇြန္းခန္႔)
• ေကာ္မႈန္႔ - ၄၀ ဂရမ္
• ေရ - ၁၀ဝ မီလီလီတာ (အခါး ပန္းကန္ ၁ လံုးခန္႔)
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၄ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
• ႏွမ္းဆီေမႊး - ၁ ဇြန္း
• ၾကက္ဥအကာ - တစ္ဝက္
ငါးေခါက္ဆြဲဖတ္ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ငါးအသားကို ႀကိတ္ပါ။ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ငါးဖယ္ျခစ္သံုးလွ်င္ ရပါတယ္။(အ႐ိုးနည္းတာ ရွာဝယ္ပါ။) တခ်ိဳ႕ငါးအသားမ်ားမွာ ဆားထည့္ထားတတ္ လို႔ အရင္ျမည္းၾကည့္သင့္ပါတယ္။ ဆားပါၿပီးသားျဖစ္ပါက ဆားထပ္ ထည့္ရန္ မလိုပါ။
၂။ ဦးစြာ ဇလံုတစ္လံုးထဲ ဂ်ံဳမႈန္႔ႏွင့္ ေကာ္မႈန္႔ကို ေရထည့္ၿပီး ေဖ်ာ္ပါ။
၃။ ၿပီးလွ်င္ ငါးအသားထည့္ပါ။ အရသာျဖည့္စြက္ၿပီး နာနာနယ္ပါ။
၄။ ေစးပိုင္လာပါက ၾကက္ဥအကာထည့္ၿပီး ထပ္မံ၍ နယ္ပါ။
၅။ မုန္႔သားညက္လာပါက ပလတ္စတစ္အိတ္တစ္ခုထဲ ထည့္ပါ။ အေပၚက ေသခ်ာ ခ်ည္ထားပါ။
၆။ ၿပီးလွ်င္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ဖို႔ ေရေႏြးအိုးတည္ပါ။
၇။ ေရဆူပါက ငါးမုန္႔ႏွစ္ထည့္ထားတဲ့ အိတ္ရဲ႕ေထာင့္ခြ်န္းကို ကတ္ေၾကးျဖင့္ ေသး ေသးညႇပ္ၿပီး ေရေႏြးဆူဆူထဲ ညႇစ္ေပးပါ။ မ်ားလွ်င္ ႏွစ္ခါခြဲၿပီး ျပဳတ္ပါ။
၈။ ေရေပၚေပၚလာတဲ့ ငါးေခါက္ဆြဲဖတ္ေလးမ်ားကို ဆယ္ယူၿပီး တည္ခင္းမယ့္ ပန္းကန္ထဲ ထည့္ပါ။
၉။ အသင့္တည္ထားတဲ့ ဟင္းရည္အိုးထဲ မိမိႏွစ္သက္ရာ အသားႏွင့္ ပုစြန္ တို႔ကိုထည့္ ပါ။ အသီးအရြက္တို႔ကိုလည္း ဆူေနတဲ့ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည့္၍ တည္ခင္းမယ့္ ငါးေခါက္ဆြဲပန္းကန္ထဲ ထည့္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
ဟင္းခ်ိဳအတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ငါးေခါက္ဆြဲျပဳလုပ္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါက ဟင္းခ်ိဳအိုးကို အရင္ ျပင္ဆင္ထားပါ။
• ၾကက္ျပဳတ္ရည္ - ၃ ပြဲစာ
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ခ႐ုဆီ - ၃ ဇြန္း
• ႏွမ္းဆီေမႊး - ၁ ဇြန္း
• သၾကား - ၁ ဇြန္း
• ဟင္းခတ္မႈန္႔ - ၂ ဇြန္း
• ပုစြန္/ႏွစ္သက္ရာအသား - ၁ ပန္းကန္
• မုန္လာဥနီ၊ မိႈ၊ ေရႊပဲသီးႏွင့္ မုန္ညင္း (သို႔) ပဲရြက္
ျပဳလုပ္နည္း
ၾကက္ျပဳတ္ရည္တည္ၿပီး အရသာျဖည့္စြက္ထားပါ။ ထည့္လို သည့္ အသား၊ ငါး၊ သီးႏွံမ်ားကို အသင့္လွီးျဖတ္ထားပါ။
--------------------------------------------
Sofia
Crispy Pork Belly (ဝက္ဗိုက္သားအျြကပ္)
----------------------------------------------------
အဲဒီဝက္ဗိုက္သားအျြကပ္ကင္ကေတာ့ တ႐ုတ္ေတြ အလြန္ႀကိဳက္တဲ့ အစားအစာေလးပါ။ ပါဝင္ပစၥည္းလည္း မမ်ားတဲ့အျပင္ လုပ္ရတာလည္း အလြန္လြယ္ကူပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ဝက္ဗိုက္သား - ၁ ပိႆာ
ဆား - ၅၀ ဂရမ္
ရွာလကာရည္ - ၅၀ ဂရမ္
Five Spice မႈန္႔ - ၂၀ ဂရမ္
င႐ုတ္ေကာင္း - ၂၀ ဂရမ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ဝက္သားကို ေရေႏြးအိုးထဲ ဆားထည့္ၿပီး အေပၚေၾကာတင္းလာေအာင္ ျပဳတ္ပါ။
၂။ ၿပီးလွ်င္ စူးခြ်န္ျဖင့္ အေရခြံကို ထိုးဆြပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုး ပြတ္လူးပါ။ ၿပီးလွ်င္
အာဗင္ကို အပူခ်ိန္ 180˚C ျဖင့္ က်က္ေအာင္ ထည့္ထားပါ။ အသားက်က္သြားၿပီဆိုလွ်င္ အေပၚေၾကာမ်ား ျြကပ္ဆတ္သြားေစရန္ အာဗင္ကို အပူခ်ိန္ 240˚C ေပးၿပီး ကင္ပါ။ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ၾကာလွ်င္ ရပါၿပီ။
-----------------------------------------------
Win Zaw @ Mario Win Zaw
တီးတိန္ ခ်င္း႐ိုးရာ ဘိုင္မင္းက်င္းဟင္းလ်ာ
------------------------------------------------------
ဘိုင္မင္က်င္း (Vai Min Cinn) ဆိုတာက တီးတိန္ ခ်င္းမ်ိဳးႏြယ္စုရဲ႕ ႐ိုးရာဟင္းလ်ာ ပါ။ ျမန္မာလိုေတာ့ 'ေျပာင္းဖူးျပဳတ္ရည္' လို႔ ေခၚရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ခ်င္းျပည္နယ္မွာ ေျပာင္းဖူးက အဓိကစိုက္ပ်ိဳးတဲ့သီးႏွံျဖစ္ၿပီး ခ်င္းမ်ိဳးႏြယ္စုအသီးသီးရဲ႕ အေျခခံ႐ိုးရာအစာ ေတြမွာ ေျပာင္းဖူးဟာ မပါမျဖစ္ပါပဲ။
ဘိုမင္က်င္းခ်က္ျပဳတ္ရာမွာ ဆံုနဲ႔ ေထာင္းၿပီး အခြံခြ်တ္ကာ သန္႔စင္ထားတဲ့ ေျပာင္းဖူးဆံကို ခ်င္းပဲ (ပဲယဥ္) နဲ႔ ေရာၿပီး ျပဳတ္ထားရပါတယ္။ ဟင္းခတ္အေနနဲ႔ အသားကို မသံုးဘဲ ရာသီအလိုက္ေပၚတဲ့ ဖ႐ံုၫြန္႔၊ ဖ႐ံုပြင့္၊ ၾကက္သဟင္း၊ ခရမ္းသီး၊
ပဲၫြန္႔ အစရွိတဲ့ အသီးအရြက္စံုကို သံုးပါတယ္။ အာဟာရျပည့္ဝၿပီး အင္မတန္ခြန္အားျဖစ္ေစတဲ့ ႐ိုးရာအစာလို႔ ဆိုၾကပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
အခြံခြ်တ္ၿပီး သန္႔စင္ထားေသာ ေျပာင္းဖူးဆံ - ႏို႔ဆီဘူး ၁ လံုး
ခ်င္းပဲ (ပဲယဥ္) - ႏို႔ဆီဘူး ၁/၃ ဘူး
ဟင္းရြက္စံု - သင့္႐ံု
(ဖ႐ံုၫြန္႔၊ ပဲၫြန္႔၊ ပဲေတာင့္ရွည္၊ ခရမ္းသီး)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ေျပာင္းဖူးဆံႏွင့္ ခ်င္းပဲ (ပဲယဥ္)ကို ေရေဆး ၿပီး ေရာ၍ အိုးတစ္လံုးနဲ႔ ႏူးေအာင္ ျပဳတ္ပါ။
၂။ ဖ႐ံုၫြန္႔၊ ပဲၫြန္႔ စသည့္ သီးႏွံမ်ားကို ေရေဆးၿပီး သင့္ေတာ္သည့္အရြယ္မ်ား လွီးျဖတ္ထားပါ။
၃။ အိုးထဲမွာ ေရာၿပီးျပဳတ္ထားတဲ့ ေျပာင္းဖူးဆံႏွင့္ ပဲတို႔ကို ႏူးၿပီး ျပဳတ္ရည္ပ်စ္ပ်စ္ အေနအထား မွာ အသင့္ျပင္ထားတဲ့ အသီးအရြက္စံုမ်ား ခတ္ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ေမႊပါ။ ဘိုင္မင္က်င္းျပဳတ္တဲ့အခါ ဆားထည့္မျပဳတ္ပါ။ ဆီကို လည္း မသံုးပါ။
၄။ ဘိုမင္က်င္းျပဳတ္ကို င႐ုတ္သီးဆားေထာင္းႏွင့္တြဲၿပီး စားၾကပါတယ္။ ဘိုမင္ က်င္းက တီးတိန္ ခ်င္းမ်ိဳးႏြယ္စုမ်ား အဆာေျပစားေလ့ရွိၾကတဲ့ ွSnack ႐ိုးရာအစာ ျဖစ္ပါတယ္။
------------------------------------------------
စံလြင္(ငါးဦးစီး)
သရက္သီး နာနတ္ႏွင့္ သံပရာအေအး (Mangon and Pineapple wirh Lime Cooler)
-----------------------------------------------------------
သရက္သီးမွည့္ကို အရသာတစ္မ်ိဳးေလးျဖင့္ ေဖ်ာ္ထားတာက ေသာက္လို႔ အလြန္ေကာင္းတာေၾကာင့္ ေဖ်ာ္ေသာက္လို္႔ရေအာင္ မွ်ေဝလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (၁ ခြက္စာ)
• သရက္သီးမွည့္ - ၁ ျခမ္း (အသားမ်ား တံုးထားပါ)
• နာနတ္သီး - ၂ စိတ္
• သံပရာသီး - ၁ လံုး (လိုသေလာက္ အရည္ညႇစ္ယူပါ)
• ပူဒီနာရြက္ - ၁ ပင္ (အရြက္မ်ား ေျြခထားပါ)
• သကာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁-၂ ဇြန္း(မထည့္လည္း ရပါတယ္)
• ေရခဲတံုုး - လိုသေလာက္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ပူဒီနာမွလြဲ၍ အျခားပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို ေဖ်ာ္ရည္စက္ထဲ ေၾကညက္ေအာင္ ႀကိတ္၍ ဖန္ခြက္ထဲအရည္မ်ားေလာင္းထည့္ၿပီး ေရခဲလိုလွ်င္ ထပ္ထည့္ပါ။ ပူဒီနာျဖင့္ အလွဆင္ၿပီး ခ်က္ခ်င္းသံုးေဆာင္လွ်င္ ပိုေကာင္းပါတယ္။
--------------------------------------------------
Syi Lwin Foods Garden
(တ႐ုတ္ၾကက္သြန္ၿမိတ္ပန္ကိတ္) (သက္သတ္လြတ္)
-------------------------------------------------------
တ႐ုတ္ပန္ကိတ္က ထပ္တစ္တရာ ပလာတာနဲ႔ ဆင္တူပါတယ္။ စားပံု စားနည္းကေတာ့ ကြာပါတယ္။ ထပ္တစ္ရာ ပလာတာက ပဲ၊ ဒါမွ မဟုတ္ သၾကားနဲ႔စားေပမယ့္ တ႐ုတ္ၾကက္သြန္ၿမိတ္ပန္ကိတ္ကေတာ့ ဘာနဲ႔မွတြဲၿပီး စားဖို႔ မလိုပါဘူး။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဂ်ံဳမႈန္႔ - ၂ ခြက္
• ေရေႏြး - ၁ ခြက္
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ၿမိတ - ၄ ပင္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
• ဂ်ံဳမႈန္႔ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ မုန္႔နယ္မည့္ဇလံုထဲ ဂ်ံဳမႈန္႔ ၂ ခြက္ ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၂။ ၿပီးလွ်င္ ေရေႏြးျဖည္းျဖည္းခ်င္းေလာင္းထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ၿပီးလွ်င္ လက္နဲ႔နယ္ၿပီး မိနစ္ ၂၀ ခန္႔ အဖံုး ဖံုးၿပီး ထားပါ။
၃။ ပန္းကန္လံုးအေသးထဲ ဂ်ံဳမႈန္႔၊ ဆားႏွင့္ ဆီထည့္ၿပီး ေမႊထားပါ။
၄။ မိနစ္ ၂၀ ျပည့္လွ်င္ ဇလံုထဲမွထုတ္ၿပီး ဂ်ံဳမႈန္႔ျဖဴးထားတဲ့ စားပြဲေပၚမွာတင္၍ နယ္ပါ။
၅။ ၿပီးလွ်င္ မုန္႔သားကို ၄ ပိုင္းပိုင္းပါ။
၆။ ၿပီးလွ်င္ ၃ ပိုင္းပိုင္းပါ။ တစ္ပိုင္းစီကို မုန္႔သားပါးပါးရေအာင္ တလိမ့္တံုးျဖင့္လွိမ့္ပါ။ ပါးႏိုင္သမွ် ပါးေအာင္ လွိမ့္ပါ။
၇။ ၿပီးလွ်င္ မုန္႔သားကို ဂ်ံဳနဲ႔ဆား ေရာစပ္ထားတဲ့ ဆီသုတ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္ ၿမိတ္ျဖဴးပါ။
၈။ ၿပီးလွ်င္ မုန္႔သားကို အရွည္လိုက္ရေအာင္ လိပ္ၿပီး လက္ဖေနာင့္နဲ႔ဖိ၍ အနည္းငယ္ ျပားေပးပါ။ မုန္႔သားျပားသြားလွ်င္ ဆီထပ္သုတ္ပါ။
၉။ ၿပီးလွ်င္ မုန္႔သားကို အဝိုင္းပံုရေအာင္ ျပန္လိပ္ပါ။ အလိပ္ေျပမသြားေအာင္ အစြန္းဖက္အစကို ေအာက္ဘက္ထည့္သြင္းထားပါ။ က်န္တဲ့ မုန္႔ ၂ ခုကို ထပ္မံ၍ လုပ္ပါ။
၁၀။ မုန့္အဝိုင္း ၃ ခုရလွ်င္ ၁ ခုစီကို ျပားခ်ပ္သြားေအာင္ တလိမ့္တံုးနဲ႔ အဝိုင္းပံုရေအာင္ လွိမ့္ေပးပါ။
၁၁။ ၿပီးလွ်င္ မကပ္တဲ့ဒယ္အိုးထဲ ထည့္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။ ၃ မိနစ္ေလာက္မွာ ေနာက္တစ္ဖက္လွန္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ေနာက္တစ္ဖက္ျပန္လွန္၍ ဆီသုတ္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။
၁၂။ ေနာက္က်န္တဲ့တစ္ဖက္ကိုလည္း ဆီသုတ္ၿပီး ေၾကာ္ပါ။
-----------------------------------------------------
Myint Oo Tha
ငါးေခါက္ဆြဲ
(Home Made Fish Noodle)
-------------------------------------------
ငါးေခါက္ဆြဲေလးက ငါးအသားနဲ႔ ေခါက္ဆြဲဖတ္ျဖစ္ေအာင္ လုပ္ထားတာေလးပါ။ ျပဳလုပ္ရတာ လြယ္ကူၿပီး အိမ္သားေတြအတြက္ မနက္စာေလးကို ဆန္းဆန္းျပားျပားေလး လုပ္ေကြ်းရေအာင္ေနာ္။ ငါးေခါက္ဆြဲမုန္႔ႏွစ္ေလးကို ႀကိဳတင္လုပ္ၿပီး ေရခဲေသတၲာထဲ ထည့္ထားကာ မနက္က်ရင္ ေရဆူေအာင္ တည္ၿပီး ညႇစ္ခ်ေပး႐ံုနဲ႔ မနက္စာအတြက္ ၁၅ မိနစ္အတြင္း လြယ္ကူျမန္ဆန္ၿပီး အရသာရွိတဲ့ ေခါက္ဆြဲပြဲေလးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ လုပ္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ငါးေခါက္ဆြဲဖတ္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ငါးအသား - ၃၀ဝ ဂရမ္ (၂၀ က်ပ္သား) ၃ ပြဲစာ
• ဂ်ံဳမႈန္႔ - ၄၀ ဂရမ္ (၃ ဇြန္းခန္႔)
• ေကာ္မႈန္႔ - ၄၀ ဂရမ္
• ေရ - ၁၀ဝ မီလီလီတာ (အခါး ပန္းကန္ ၁ လံုးခန္႔)
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၄ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
• ႏွမ္းဆီေမႊး - ၁ ဇြန္း
• ၾကက္ဥအကာ - တစ္ဝက္
ငါးေခါက္ဆြဲဖတ္ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ငါးအသားကို ႀကိတ္ပါ။ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ငါးဖယ္ျခစ္သံုးလွ်င္ ရပါတယ္။(အ႐ိုးနည္းတာ ရွာဝယ္ပါ။) တခ်ိဳ႕ငါးအသားမ်ားမွာ ဆားထည့္ထားတတ္ လို႔ အရင္ျမည္းၾကည့္သင့္ပါတယ္။ ဆားပါၿပီးသားျဖစ္ပါက ဆားထပ္ ထည့္ရန္ မလိုပါ။
၂။ ဦးစြာ ဇလံုတစ္လံုးထဲ ဂ်ံဳမႈန္႔ႏွင့္ ေကာ္မႈန္႔ကို ေရထည့္ၿပီး ေဖ်ာ္ပါ။
၃။ ၿပီးလွ်င္ ငါးအသားထည့္ပါ။ အရသာျဖည့္စြက္ၿပီး နာနာနယ္ပါ။
၄။ ေစးပိုင္လာပါက ၾကက္ဥအကာထည့္ၿပီး ထပ္မံ၍ နယ္ပါ။
၅။ မုန္႔သားညက္လာပါက ပလတ္စတစ္အိတ္တစ္ခုထဲ ထည့္ပါ။ အေပၚက ေသခ်ာ ခ်ည္ထားပါ။
၆။ ၿပီးလွ်င္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ဖို႔ ေရေႏြးအိုးတည္ပါ။
၇။ ေရဆူပါက ငါးမုန္႔ႏွစ္ထည့္ထားတဲ့ အိတ္ရဲ႕ေထာင့္ခြ်န္းကို ကတ္ေၾကးျဖင့္ ေသး ေသးညႇပ္ၿပီး ေရေႏြးဆူဆူထဲ ညႇစ္ေပးပါ။ မ်ားလွ်င္ ႏွစ္ခါခြဲၿပီး ျပဳတ္ပါ။
၈။ ေရေပၚေပၚလာတဲ့ ငါးေခါက္ဆြဲဖတ္ေလးမ်ားကို ဆယ္ယူၿပီး တည္ခင္းမယ့္ ပန္းကန္ထဲ ထည့္ပါ။
၉။ အသင့္တည္ထားတဲ့ ဟင္းရည္အိုးထဲ မိမိႏွစ္သက္ရာ အသားႏွင့္ ပုစြန္ တို႔ကိုထည့္ ပါ။ အသီးအရြက္တို႔ကိုလည္း ဆူေနတဲ့ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည့္၍ တည္ခင္းမယ့္ ငါးေခါက္ဆြဲပန္းကန္ထဲ ထည့္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
ဟင္းခ်ိဳအတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ငါးေခါက္ဆြဲျပဳလုပ္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါက ဟင္းခ်ိဳအိုးကို အရင္ ျပင္ဆင္ထားပါ။
• ၾကက္ျပဳတ္ရည္ - ၃ ပြဲစာ
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ခ႐ုဆီ - ၃ ဇြန္း
• ႏွမ္းဆီေမႊး - ၁ ဇြန္း
• သၾကား - ၁ ဇြန္း
• ဟင္းခတ္မႈန္႔ - ၂ ဇြန္း
• ပုစြန္/ႏွစ္သက္ရာအသား - ၁ ပန္းကန္
• မုန္လာဥနီ၊ မိႈ၊ ေရႊပဲသီးႏွင့္ မုန္ညင္း (သို႔) ပဲရြက္
ျပဳလုပ္နည္း
ၾကက္ျပဳတ္ရည္တည္ၿပီး အရသာျဖည့္စြက္ထားပါ။ ထည့္လို သည့္ အသား၊ ငါး၊ သီးႏွံမ်ားကို အသင့္လွီးျဖတ္ထားပါ။
--------------------------------------------
Sofia
Crispy Pork Belly (ဝက္ဗိုက္သားအျြကပ္)
----------------------------------------------------
အဲဒီဝက္ဗိုက္သားအျြကပ္ကင္ကေတာ့ တ႐ုတ္ေတြ အလြန္ႀကိဳက္တဲ့ အစားအစာေလးပါ။ ပါဝင္ပစၥည္းလည္း မမ်ားတဲ့အျပင္ လုပ္ရတာလည္း အလြန္လြယ္ကူပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ဝက္ဗိုက္သား - ၁ ပိႆာ
ဆား - ၅၀ ဂရမ္
ရွာလကာရည္ - ၅၀ ဂရမ္
Five Spice မႈန္႔ - ၂၀ ဂရမ္
င႐ုတ္ေကာင္း - ၂၀ ဂရမ္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ဝက္သားကို ေရေႏြးအိုးထဲ ဆားထည့္ၿပီး အေပၚေၾကာတင္းလာေအာင္ ျပဳတ္ပါ။
၂။ ၿပီးလွ်င္ စူးခြ်န္ျဖင့္ အေရခြံကို ထိုးဆြပါ။ ၿပီးလွ်င္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုး ပြတ္လူးပါ။ ၿပီးလွ်င္
အာဗင္ကို အပူခ်ိန္ 180˚C ျဖင့္ က်က္ေအာင္ ထည့္ထားပါ။ အသားက်က္သြားၿပီဆိုလွ်င္ အေပၚေၾကာမ်ား ျြကပ္ဆတ္သြားေစရန္ အာဗင္ကို အပူခ်ိန္ 240˚C ေပးၿပီး ကင္ပါ။ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ၾကာလွ်င္ ရပါၿပီ။
-----------------------------------------------
Win Zaw @ Mario Win Zaw
တီးတိန္ ခ်င္း႐ိုးရာ ဘိုင္မင္းက်င္းဟင္းလ်ာ
------------------------------------------------------
ဘိုင္မင္က်င္း (Vai Min Cinn) ဆိုတာက တီးတိန္ ခ်င္းမ်ိဳးႏြယ္စုရဲ႕ ႐ိုးရာဟင္းလ်ာ ပါ။ ျမန္မာလိုေတာ့ 'ေျပာင္းဖူးျပဳတ္ရည္' လို႔ ေခၚရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ခ်င္းျပည္နယ္မွာ ေျပာင္းဖူးက အဓိကစိုက္ပ်ိဳးတဲ့သီးႏွံျဖစ္ၿပီး ခ်င္းမ်ိဳးႏြယ္စုအသီးသီးရဲ႕ အေျခခံ႐ိုးရာအစာ ေတြမွာ ေျပာင္းဖူးဟာ မပါမျဖစ္ပါပဲ။
ဘိုမင္က်င္းခ်က္ျပဳတ္ရာမွာ ဆံုနဲ႔ ေထာင္းၿပီး အခြံခြ်တ္ကာ သန္႔စင္ထားတဲ့ ေျပာင္းဖူးဆံကို ခ်င္းပဲ (ပဲယဥ္) နဲ႔ ေရာၿပီး ျပဳတ္ထားရပါတယ္။ ဟင္းခတ္အေနနဲ႔ အသားကို မသံုးဘဲ ရာသီအလိုက္ေပၚတဲ့ ဖ႐ံုၫြန္႔၊ ဖ႐ံုပြင့္၊ ၾကက္သဟင္း၊ ခရမ္းသီး၊
ပဲၫြန္႔ အစရွိတဲ့ အသီးအရြက္စံုကို သံုးပါတယ္။ အာဟာရျပည့္ဝၿပီး အင္မတန္ခြန္အားျဖစ္ေစတဲ့ ႐ိုးရာအစာလို႔ ဆိုၾကပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
အခြံခြ်တ္ၿပီး သန္႔စင္ထားေသာ ေျပာင္းဖူးဆံ - ႏို႔ဆီဘူး ၁ လံုး
ခ်င္းပဲ (ပဲယဥ္) - ႏို႔ဆီဘူး ၁/၃ ဘူး
ဟင္းရြက္စံု - သင့္႐ံု
(ဖ႐ံုၫြန္႔၊ ပဲၫြန္႔၊ ပဲေတာင့္ရွည္၊ ခရမ္းသီး)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ေျပာင္းဖူးဆံႏွင့္ ခ်င္းပဲ (ပဲယဥ္)ကို ေရေဆး ၿပီး ေရာ၍ အိုးတစ္လံုးနဲ႔ ႏူးေအာင္ ျပဳတ္ပါ။
၂။ ဖ႐ံုၫြန္႔၊ ပဲၫြန္႔ စသည့္ သီးႏွံမ်ားကို ေရေဆးၿပီး သင့္ေတာ္သည့္အရြယ္မ်ား လွီးျဖတ္ထားပါ။
၃။ အိုးထဲမွာ ေရာၿပီးျပဳတ္ထားတဲ့ ေျပာင္းဖူးဆံႏွင့္ ပဲတို႔ကို ႏူးၿပီး ျပဳတ္ရည္ပ်စ္ပ်စ္ အေနအထား မွာ အသင့္ျပင္ထားတဲ့ အသီးအရြက္စံုမ်ား ခတ္ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ေမႊပါ။ ဘိုင္မင္က်င္းျပဳတ္တဲ့အခါ ဆားထည့္မျပဳတ္ပါ။ ဆီကို လည္း မသံုးပါ။
၄။ ဘိုမင္က်င္းျပဳတ္ကို င႐ုတ္သီးဆားေထာင္းႏွင့္တြဲၿပီး စားၾကပါတယ္။ ဘိုမင္ က်င္းက တီးတိန္ ခ်င္းမ်ိဳးႏြယ္စုမ်ား အဆာေျပစားေလ့ရွိၾကတဲ့ ွSnack ႐ိုးရာအစာ ျဖစ္ပါတယ္။
------------------------------------------------
စံလြင္(ငါးဦးစီး)
သရက္သီး နာနတ္ႏွင့္ သံပရာအေအး (Mangon and Pineapple wirh Lime Cooler)
-----------------------------------------------------------
သရက္သီးမွည့္ကို အရသာတစ္မ်ိဳးေလးျဖင့္ ေဖ်ာ္ထားတာက ေသာက္လို႔ အလြန္ေကာင္းတာေၾကာင့္ ေဖ်ာ္ေသာက္လို္႔ရေအာင္ မွ်ေဝလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (၁ ခြက္စာ)
• သရက္သီးမွည့္ - ၁ ျခမ္း (အသားမ်ား တံုးထားပါ)
• နာနတ္သီး - ၂ စိတ္
• သံပရာသီး - ၁ လံုး (လိုသေလာက္ အရည္ညႇစ္ယူပါ)
• ပူဒီနာရြက္ - ၁ ပင္ (အရြက္မ်ား ေျြခထားပါ)
• သကာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁-၂ ဇြန္း(မထည့္လည္း ရပါတယ္)
• ေရခဲတံုုး - လိုသေလာက္
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ပူဒီနာမွလြဲ၍ အျခားပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို ေဖ်ာ္ရည္စက္ထဲ ေၾကညက္ေအာင္ ႀကိတ္၍ ဖန္ခြက္ထဲအရည္မ်ားေလာင္းထည့္ၿပီး ေရခဲလိုလွ်င္ ထပ္ထည့္ပါ။ ပူဒီနာျဖင့္ အလွဆင္ၿပီး ခ်က္ခ်င္းသံုးေဆာင္လွ်င္ ပိုေကာင္းပါတယ္။
--------------------------------------------------
Syi Lwin Foods Garden
No comments:
Post a Comment