Friday, August 16, 2019

ကဏန္းေကာ္ေၾကာ္ ~ သက္သတ္လြတ္ပဲၾကာဆံသုပ္ ~ဇီခြ်မ္းစတိုင္ ဂ်ယ္လီေခါက္ဆြဲသုပ္ ~ ငါးပိေရက်ိဳထမင္းသုပ္

ကဏန္းေကာ္ေၾကာ္
-------------------------------------


 ပင္လယ္စာႀကိဳက္ႏွစ္သက္သူေတြကေတာ့ ကဏန္းေကာ္ေၾကာ္ေလးကို သိၾကမယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။ သို႔ေပမယ့္ အိမ္မွာလုပ္စားျဖစ္တာ နည္းမယ္ထင္လို႔ လြယ္ကူၿပီး အရသာရွိတဲ့ ေကာ္ေၾကာ္ေလးကို တင္ျပေပးပါရေစေနာ္။ ေကာ္ေၾကာ္ေလးကေတာ့ ကဏန္းမွ မဟုတ္ပါဘူး။ ခ႐ု၊ ကမာ၊ ပုစြန္ အစရွိတဲ့ ပင္လယ္စာေလးေတြနဲ႔လည္း တြဲဖက္ ေၾကာ္ေပးလို႔ရပါတယ္။ ကဏန္းရဲ႕  အနံ႔ေလးက တစ္မူေမႊးပ်ံ႕လြန္းၿပီး ပင္ကိုအခ်ိဳအရသာကလည္း ေလးပင္တာေၾကာင့္ ကဏန္းကိုပဲ မ်ားေသာအားျဖင့္ ပိုသံုးၾကပါတယ္။ အဲဒီေတာ့ ပါဝင္ပစၥည္းနည္းနည္းနဲ႔ လြယ္ကူတဲ့နည္းလမ္းေလးကို ဆက္လက္ဖတ္ၾကည့္ပါဦးေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ကဏန္း  -  ၄ ေကာင္
• ကဏန္းလက္မ  -  ၁၀ ေခ်ာင္း
• ေကာ္မႈန္႔  -  ၂၀ဝ ဂရမ္
• ေရ  -  ၂၀ဝ မီလီလီတာ
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• အသားမႈန္႔  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ၾကက္ဥ  -  ၄ လံုး
• ဆီ  -  ၂၀ဝ ဂရမ္
• ကုဆိုင္ (သို႔) ဂ်ဳ႕ဆိုင္  -  ၂ စည္း


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ကဏန္းေကာ္ေၾကာ္ အေပ်ာ့၊ ေကာ္မႈန္႔ဆားႏွင့္ အသားမႈန္႔တို႔ကို ေရျဖင့္ ႏွံ႔စပ္ေအာင္ ေဖ်ာ္ထားပါ။
၂။ ထို႔ေနာက္ ကဏန္းသားကို ေပါင္း၍ ႏႊင္ထားပါ။
၃။ ၿပီးလွ်င္ ဒယ္အိုးပူပူထဲ ဆီ ၃ ဇြန္းခန္႔ ထည့္ၿပီး ေကာ္ရည္ကို တစ္ဝက္ခန္႔ ထည့္ပါ။ ထည့္ၿပီးၿပီးခ်င္း ဆက္တိုက္ေမႊပါ။ ၃ မိနစ္ခန္႔ေၾကာ္ၿပီးလွ်င္ လြတ္ေနတဲ့ ေဘးနားေလးမွာ ကဏန္းသားကို
ထည့္၍ ဆက္ေၾကာ္ထားၿပီး ၾကက္ဥေခါက္ထားသည္ကို ေဘးမွာ ဆက္တိုက္ေၾကာ္ေပးကာ ကုဆိုင္ေလးမ်ား ျဖဴးေပးပါ။ ၾကက္ဥေၾကာ္ေပၚ ေကာ္ေၾကာ္ကို တင္ပါ။ ေကာ္ေၾကာ္ေပၚမွာ ကဏန္းသားေၾကာ္ေလးမ်ားကို တင္ၿပီးလွ်င္ ကဏန္းေကာ္ေၾကာ္အေပ်ာ့ ရပါၿပီ။
၄။ ေကာ္ေၾကာ္အျြကပ္ေလးကိုေတာ့ ဇလံုတစ္လံုးထဲ ကဏန္းသား၊ ၾကက္ဥေဖာက္ထည့္ၿပီး ညက္ ေနေအာင္ ေခါက္ထားပါ။
၅။ အိုးပူပူထဲ ဆီ ၆ ဇြန္းခန္႔ထည့္ၿပီး ေခါက္ထားတဲ့ေကာ္ရည္မ်ား ေလာင္းထည့္၍ ဖိဖိေပးၿပီး ျြကပ္လာ သည္အထိ ေၾကာ္ပါ။
၆။ ၿပီးလွ်င္ ကဏန္းသားမ်ားေဘးမွာ သတ္သတ္ထပ္ထည့္၍ ေၾကာ္ၿပီး ကုဆိုင္ေလးေတြ အုပ္ေပး ရင္ ရပါၿပီေနာ္။
၇။ ကဏန္းေကာ္ေၾကာ္အျြကပ္၊ အေပ်ာ့ ႏွစ္မ်ိဳးစလံုးကိုေတာ့ မုန္လာဥျဖဴအခ်ဥ္ေလးနဲ႔ တြဲဖက္ စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။
--------------------------------------------
May Phyo Thi

သက္သတ္လြတ္ပဲၾကာဆံသုပ္
--------------------------------------


 ဒီဟင္းလ်ာေလးက အရသာလည္း ရွိၿပီး လြယ္ကူ႐ိုးရွင္းတဲ့ သက္သတ္လြတ္ ဟင္းလ်ာေလးပါ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ပဲၾကာဆံ  -  ၁၀ ဂရမ္
• ျြကက္နားရြက္မိႈ  -  ၃ ဂရမ္
• ပဲလိပ္  -  ၂ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၁ လံုး
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး  -  ၁ လံုး
• င႐ုတ္သီး (နီ၊ စိမ္း)  -  ၆ ေတာင့္ခန္႔
• နံနံပင္  -  အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ေျမပဲဆံ  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း (ေထာင္းၿပီး)
• ႏွမ္း  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• သက္သတ္လြတ္ဟင္းခတ္မႈန္႔  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔  -  အနည္းငယ္


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ပဲၾကာဆံ၊ ျြကက္နားရြက္မိႈႏွင့္ ပဲလိပ္တို႔ကို ေရစိမ္၍ ေပ်ာ့လာလွ်င္ ေရေႏြးေျဖာၿပီး အေအးခံထားပါ။
၂။ ျြကက္နားရြက္မိႈႏွင့္ ပဲလိပ္ကို အေနေတာ္လွီးျဖတ္ထားပါ။
၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ နံနံပင္ႏွင့္ င႐ုတ္သီးတို႔ကို ပါးပါးလွီးပါ။
၄။ ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ေရေႏြးေျဖာၿပီး အေအးခံထားတဲ့ ပဲၾကာဆံႏွင့္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား၊ အရသာမ်ားႏွင့္ ဆီခ်က္တို႔ကို ေရာထည့္ၿပီး နယ္သုပ္ပါ။
၅။ အရသာျပည့္စံုၿပီဆိုလွ်င္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
-------------------------------------
Eant Wint Htut

ဇီခြ်မ္းစတိုင္ ဂ်ယ္လီေခါက္ဆြဲသုပ္
(Sichuan Cold Jelly Noodle Slad)
Liangfen (凉粉)
-----------------------------------------


 တ႐ုတ္အစားအစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ဂ်ယ္လီေခါက္ဆြဲ အေအးစာေလးက ဆိုဖီယာအတြက္ေတာ့ မည္သည့္အခ်ိန္စားစား မ႐ိုးႏိုင္တဲ့ အစားအစာေလး တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ ျပဳလုပ္ရတာလြယ္ကူၿပီး အရသာလည္း ေကာင္းမြန္တဲ့ ဂ်ယ္လီအေအးေခါက္ဆြဲသုပ္ လုပ္နည္းေလး မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္။ လုပ္စား ၾကည့္ၾကရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• မတ္ပဲအမႈန္႔ (Mung Bean Flour)  -  ၁၀ဝ ဂရမ္
• ေရ  -  ၉၀ဝ မီလီလီတာ
• ဇီခြ်မ္းေဆာ့စ္  -  ၁ ပန္းကန္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ မတ္ပဲအမႈန္႔ကို ပန္းကန္ထဲထည့္၍ ေရ ၂၀ဝ မီလီလီတာ ထည့္ၿပီး ေဖ်ာ္ထားပါ။
၂။ အိုးတစ္အိုးထဲ လက္က်န္ေရ ၇၀ဝ မီလီလီတာ ထည့္ၿပီး ဆူပြက္လာ ေအာင္ တည္ပါ။ ဆူပြက္လာပါက အသင့္ေဖ်ာ္ထားတဲ့ ပဲမႈန္႔ရည္ကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း တစ္ဖက္မွ ထည့္ၿပီး တစ္ဖက္မွ အဆက္မျပတ္ ေမႊပါ။
၃။ အဆက္မျပတ္ ေမႊေနရင္း အေရာင္ၾကည္လာပါက အေအးခံမည့္ ဗန္း (သို႔) ပန္းကန္ထဲ ေလာင္းထည့္ၿပီး အေအးခံထားပါ။
၄။ လံုးဝေအးသြားပါက လိုသလိုလွီးျဖတ္ၿပီး အသင့္ေဖ်ာ္စပ္ထားတဲ့ ဇီခြ်မ္းေဆာ့စ္ျဖင့္ တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။


ဇီခြ်မ္းေဆာ့စ္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဇီခြ်မ္းင႐ုတ္ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္  -  ၂ ဇြန္း
• ရွလကာရည္  -  ၂ ဇြန္း
• ႏွမ္းဆီေမႊး  -  အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္  -  ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၁ ႁမႊာ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
• ႏွမ္းေလွာ္  -  အနည္းငယ္
• သၾကား  -  ၁/၂ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္  -  ၁ ပင္
• နံနံပင္  -  အနည္းငယ္
• ေျမပဲဆံ  -  အနည္းငယ္ (optional)
• ေရ  -  ၅ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီး  -  ျဖဴးရန္ (optional)

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ပန္းကန္ထဲ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုးထည့္၍ သမေအာင္ေမႊၿပီး အေပါ့အငန္ လိုသလို ျပဳျပင္ပါ။
၂။ ဇီခြၽမ္းင႐ုတ္ဆီျပဳလုပ္ရန္မွာ ဇီခြ်မ္းင႐ုတ္ေကာင္း ၁ ဇြန္းႏွင့္ နာနတ္ပြင့္ ၂ ပြင့္ကို ဆီ ၅ ဇြန္း စာျဖင့္ ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ပါ။ ေမႊးလာပါက ဆီကို စစ္ယူၿပီး င႐ုတ္သီးမႈန္႔ ၃ ဇြန္း ထည့္ၿပီး အပူျပန္ေပးပါ။ ေမႊးလာပါက ေမႊၿပီး မီးဖိုေပၚမွခ်ပါ။ မကြ်မ္းေအာင္ ဂ႐ုျပဳပါ။
ဇီခြ်မ္းင႐ုတ္ေကာင္း (ဟြားေက်ာက္) ကို တ႐ုတ္ကုန္စံုဆိုင္မ်ားမွာ ဝယ္ယူႏိုင္ပါတယ္။
----------------------------------------------------
Sofia

ငါးပိေရက်ိဳထမင္းသုပ္
-------------------------------


 ငါးပိေရက်ိဳထမင္းသုပ္ ရာသီစာအစစ္ေလးပါ။ အခု ပန္းခေရ ခ်က္နည္းေလးေတြ တင္ျပေနခ်ိန္ေလးကေတာ့ မိုးမလင္းစတမ္းကို မိုးေတြ ရြာေနတာပါ။ ဒါေၾကာင့္ ေဈးသြားရ ခက္ခဲ၊ ထမင္းဝိုင္းျပင္ရ ခက္ခဲေနခ်ိန္မွာ တစ္ခါတေလ ဒီလိုေလး အိမ္မွာရွိေနၿပီးသား အစားအစာေလးေတြနဲ႔ အဆင္ေျပသလို ဖန္တီးထားတဲ့ ထမင္းသုပ္ေလးက စားလို႔လည္း ေကာင္းၿပီး အလုပ္ပိုလည္း သက္သာေစတဲ့ ရာသီစာသုပ္ေလးေပါ့။ ေရေႏြးၾကမ္းပူပူေလး တစ္ခြက္ပါ စီစဥ္ေပးဖို႔ မေမ့နဲ႔ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ထမင္း  -  ၁ ပန္းကန္
• ငါးပိေရက်ိဳ  -  အနည္းငယ္
• ဟင္းအႏွစ္က်န္လွ်င္  -  အနည္းငယ္
• ဟင္းအႏွစ္မက်န္လွ်င္ ဆီခ်က္  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႔  -  အစပ္စားႏိုင္သေလာက္
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး  -  တစ္ျခမ္း
 (မိမိႀကိဳက္ေသာ ေရခဲေသတၲာထဲ သိမ္းထားသည့္ အသီးအႏွံ ႀကိဳက္ရာထည့္ႏိုင္သည္။)
• ပဲေတာင့္ရွည္  -  ၁ ေတာင့္
 (မိမိႀကိဳက္ေသာ ေရခဲေသတၲာထဲ သိမ္းထားသည့္
အသီးအႏွံ ႀကိဳက္ရာထည့္ႏိုင္သည္။)
• ပဲျပဳတ္  -  အနည္းငယ္
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• အရသာ  -  အနည္းငယ္
• သံပရာသီး  -  အနည္းငယ္


ျပဳလုပ္နည္း
 ဇလံုတစ္လံုးထဲ ထမင္းထည့္ၿပီး ငါးပိရည္က်ိဳထည့္ပါ။ ဟင္းအႏွစ္ (သို႔)ဆီခ်က္ ထည့္ၿပီး ပဲျပဳတ္ထည့္ပါ။ ဆား၊ အရသာ၊ င႐ုတ္ေလွာ္ထည့္ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးအစိတ္ေသး ေလးေတြ စိတ္ထည့္၍ ပဲေတာင့္ရွည္ကို ဆိတ္ၿပီး ထည့္ပါ။ သံပရာသီးညႇစ္ၿပီး နယ္ပါ။ အရသာအေနေတာ္ၿပီဆိုလွ်င္ ဟင္းက်န္ေလး အေပၚမွာတင္ၿပီး တို႔စရာေလးေတြ တင္ပါ။ (နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ တို႔ၿပီးစားလည္း ေကာင္းပါတယ္။)
-----------------------------------------
ပန္းခေရ

No comments: