Friday, September 16, 2011

ထိုင္စတိုင္ ေန႕လယ္စာ

-->

စပါးလင္ႏွင့္ ေရွာက္ရြက္ရနံ႕ေမႊး အုန္းထမင္း

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဒံေပါက္ဆန္ ႏို႕ဆီဘူး ႏွစ္ဘူး၊ အုန္းႏို႕အႏွစ္ ၅၀၀ မီလီလီတာ၊ စပါးလင္ တစ္ပင္၊ ေရွာက္ရြက္ ႏွစ္ပင္၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း

ခ်က္ျပဳတ္နည္း
(၁) ဆန္ႏို႕ဆီဘူး ႏွစ္လံုးကို ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ။
(၂) ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲတြင္ေရ ၂၅၀ မီလီလီတာႏွင့္ အုန္းႏို႕အႏွစ္ ၅၀၀ မီလီလီတာတို႕ကိုထည့္ပါ။ စပါးလင္အရင္းပိုင္းကို ဓားေႏွာင့္ျဖင့္ ထုျပီးေရွာက္ရြက္ႏွစ္ရြက္၊ ဆားတို႕ကို ေဆးထားေသာ ဆန္ႏွင့္အတူ ဒယ္အိုးထဲထည့္ကာ မီးျပင္းျပင္းျဖင့္ ဆူေအာင္တည္ပါ။
(၃) ဆူလွ်င္ ေမႊေပးျပီး မီးအရွိန္ေလွ်ာ့ကာ မီးမွ်ဥ္းမွ်ဥ္းျဖင့္ အဖံုးက်ပ္က်ပ္ပိတ္ကာ ၁၅မိနစ္ခန္႕ခ်က္ပါ။
(၄) ၁၅မိနစ္ျပည့္ျပီဆိုလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွခ်ကာ အဖံုးအုပ္လ်က္သားျဖင့္ ငါးမိနစ္ခန္႕ထားပါ။
(၅) ျပီးလွ်င္ ထမင္းကို ခက္ရင္းျဖင့္ ခပ္ဖြဖြေလးဆြေပးပါ။ စပါးလင္ႏွင့္ ေရွာက္ရြက္မ်ားကို အိုးထဲမွ ဖယ္ထုတ္ပစ္ပါ။ ရနံ႕ေမႊးေသာ အုန္း ထမင္းကို ဟင္းရံႏွင့္ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ပါ။
(ထိုင္းႏိုင္ငံထုတ္ အုန္းႏိုရည္ဘူးေလးမ်ားကို စီးတီးမတ္လို စူပါမားကတ္ေတြမွာ အသင့္၀ယ္ႏိုင္ပါျပီ)

ငရုတ္ခ်ိဳေဆာ့စ္ႏွင့္ ငါးစတိခ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ငါးၾကင္း သို႕မဟုတ္ ငါးတန္ အသားျပားၾကီးၾကီး ေလးျပား၊ ေျမပဲဆီ ထမင္းစားဇြန္းသံုးဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း သံုးျမႊာ၊ ခ်င္း(ျခစ္ထားရန္) ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ သံပရာရည္ ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း၊ ငရုတ္သီးေဆာ့စ္ အခ်ိဳ ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္း၊ ဆား အနည္းငယ္။

ခ်က္ျပဳတ္နည္း
- ငါးအသားျပားမ်ားကို ေၾကြဇလံုျဖင့္ထည့္ကာ ဆားျဖင့္နယ္၍ဆီအနည္းငယ္သုတ္လိမ္းေပးပါ။ ထို႕ေနာက္ ၾကက္သြန္ျဖဴႏုပ္ႏုပ္စဥ္းႏွင့္ ခ်င္းျခစ္တို႕ကိုေရာ၍ ငါးအသားျပားတစ္ျပားစီေပၚတြင္ အညီအမွ်ျဖန္႕ကာတင္ပါ။
- လက္က်န္ဆီကို အိုးမကပ္ေသာ ဒယ္ျပားထဲတြင္ထည့္ကာ အပူေပးပါ။ ဆီပူလွ်င္ ငါးျပားမ်ားကို ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ခ်င္းတင္ထားေသာ ဘက္ကို အေပၚတြင္ထား၍ ဒယ္ျပားထဲထည့္ကာ ေၾကာ္ပါ။ မီးအေနေတာ္ျဖင့္ ေအာက္ေျခနည္းနည္းၾကြပ္သည္အထိ ႏွစ္မိနစ္ခန္႕ ေၾကာ္ပါ။
- သံပရာရည္ တစ္ဇြန္းႏွင့္ ငရုတ္သီးေဆာ့စ္ တစ္ဇြန္းတို႕ကိုေရာကာ ငါးျပားမ်ားေပၚမွ ေလာင္းထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေနာက္တစ္ဖက္သို႕ အသာအယာလွန္၍ ႏွစ္မိနစ္ခန္႕ထပ္ေၾကာ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ဒယ္အိုးထဲမွဆယ္ကာ တစ္ေယာက္စာ ပန္းကန္ျပားလွလွေလးမ်ားျဖင့္ ခြဲ ထည့္ထားပါ။
- က်န္ရွိေသာ သံပရာရည္ႏွင့္ေဆာ့စ္တို႕ကို ငါးေၾကာ္ထားေသာ ဒယ္ျပားထဲထည့္၍ ဆူေအာင္တည္ပါ။ တစ္မိနစ္ခန္႕တည္ျပီးလွ်င္ ငါးေၾကာ္မ်ားေပၚသို႕မွ်၍ဆမ္းေပးပါ။ ရနံ႕ေမႊးအုန္းထမင္းျဖင့္ ပူပူေႏြးေႏြးသံုးေဆာင္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။

အမဲသား ပဲၾကာဇံသုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား (ေလးေယာက္စာ)

ပဲၾကာဆံ ၁၅က်ပ္သား၊ အမဲမိုးခိုသား (တစ္လက္မခန္႕ အထူအျပားၾကီးၾကီး) ၂၅က်ပ္သား၊ ငရုတ္သီးအစိမ္းအနီ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း သံုးေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ပါးပါးလွီး ေျခာက္ပင္၊ ငရုတ္ပြအနီ ပါးပါးလွီး အေသးတစ္လံုး၊ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီး အရြယ္ေတာ္တစ္လံုး၊ ပူဒီနာရြက္ (အရြက္ေျခြထားပါ) ႏွစ္ပင္၊ ထိုင္းပင္စိမ္းရြက္ (အရြက္ေျခြထားပါ)၊ သံုးပင္၊ ေျမပဲဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း။ ထန္းလ်က္ (အမႈန္႕ျဖစ္ေအာင္ျခစ္ထားပါ) လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ သံပရာရည္ ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း၊ ထိုင္းငါးငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း။

ျပဳလုပ္နည္း
- ပဲၾကာဆံမ်ားကို အပူခံေသာဇလံုတစ္လံုးျဖင့္ထည့္၍ ေရေႏြးဆူဆူေလာင္းကာ အဖံုးအုပ္ျပီး ငါးမိနစ္ခန္႕ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရေႏြးမ်ားစစ္ပစ္ျပီး ေရေအးျဖင့္ေဆးကာ ေရေကာင္းေကာင္းစစ္ထားပါ။ အမွ်င္အရမ္းမရွည္ေစရန္ ကတ္ေၾကးျဖင့္ နည္းနည္းညႇပ္ေပးပါ။
- အမဲသားျပားကို ဆားအနည္းငယ္ျဖင့္ နယ္ထားပါ။ အိုးမကပ္ေသာ ဒယ္အိုးျဖင့္ဆီကုိ အပူေပးကာ အမဲသားျပားမ်ားထည့္ေၾကာ္ပါ။ တစ္ဖက္လွ်င္ ၃-၄မိနစ္ခန္႕ထားျပီး မၾကာခဏလွန္ေပးကာက်က္ေအာင္ေၾကာ္ပါ။ က်က္လွ်င္ဆယ္ယူျပီး ဖုံးအုပ္၍ ငါးမိနစ္ခန္႕ထားပါ။
- ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊သံပရာရည္၊ငါးငံျပာရည္ႏွင့္ ထန္းလ်က္တို႕ကို ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးထဲထည့္ကာ ေရာေဖ်ာ္ထားပါ။
- အမဲျပားေၾကာ္မ်ားကို ပါးပါးလွီးျပီး ပဲၾကာဆံ၊ငရုတ္ပြ၊ၾကက္သြန္နီ၊ပူဒီနာ၊ပင္စိမ္းတို႕ႏွင့္အတူ ဇလံုၾကီးၾကီးတစ္လံုးတြင္ထည့္ကာ ခုနကေဖ်ာ္ထားေသာ ေဆ့ာစ္အရည္ေလာင္းထည့္၍ ဖြဖြနယ္သုတ္ပါ။
အုန္းထမင္း၊ ငါးစတိခ္တုိ႕ႏွင့္ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ပါ။

No comments: