ဆရာမ လမင္းမိုမိုရဲ႕လက္ရာဟင္းေတြကို ကူးယူတင္ဆက္ပါဦးမယ္။ ဒီတစ္ခါေတာ့
ဆရာမက ၀က္သားသံုးထပ္သားကို အမည္းေရာင္မႈိ ေလးေတြနဲ႕ အခ်ိဳခ်က္၊
ဟင္းရံအျဖစ္ မုန္ညင္းျဖဴရြက္ကိုအစပ္ေလးေၾကာ္ျပီး၊ အရည္ေသာက္ဖို႕ေတာ့
အအီေျပဘူးသီးနဲ႕ပဲပင္ေပါက္ ဟင္းခါးေလးခ်က္ေပးထားပါတယ္။
ကဲ...အရသာဘယ္လိုရွိလဲ ခ်က္စားၾကည့္ၾကစို႕။
၀က္သား၊မႈိ၊ရံုးပတီသီးႏွပ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
၀က္သား ၃၀က်ပ္သား၊ အမည္းေရာင္မႈိေျခာက္ ၃ပြင့္၊ ရံုးပတီသီး ၅ေတာင့္၊
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂ လံုး၊ ၾကက္သြန္နီ ၄ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ျမႊာ၊ ခ်င္း လက္မခန္႕၊
ၾကက္သြန္ျမိတ္ ၂ ပင္၊ ခရုဆီ အနည္းငယ္၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ အနည္းငယ္၊ သၾကား
စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္းေမာက္ေမာက္၊ ဆား အနည္းငယ္စီ။
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - မိနစ္ ၅၀ခန္႕
- ပထမဦးစြာ သန္႕စင္တံုးတစ္ျပီးေသာ သံုးထပ္သားမ်ားကို သၾကားနဲ႕နယ္ပါမယ္။
မႈိအမည္းေလးေတြကိုေရေႏြးခဏစိမ္ျပီးပါးပါးလွီး ထားပါမယ္။ ဒယ္အိုးကို
မီးဖိုေပၚမွာ ပူေနေအာင္ ၾကိဳတင္အပူေပးထားပါ။ ပူေနတဲ့ ဒယ္အိုးထဲ
၀က္သားတံုးေတြထည့္လိုက္ျပီး ထက္ ေအာက္လွန္ကာ ၾကာၾကာေမႊပါ။ ၀က္သားေတြ
နီေရာင္သန္းျပီး ေဘးအနားေလးေတြ ကြၽမ္းလာရင္ ေမႊးလာပါျပီ။
- Pressure cooker ထဲကို ၀က္သား၊ မႈိ၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္၊ဆား၊ ခရုဆီ၊
ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ ျခမ္းထည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴထုထည့္၊ ခ်င္းကို
ညက္ညက္ေထာင္းျပီး အရည္ညႇစ္ထည့္၊ အားလံုးကို ေယာက္မနဲ႕ႏွံ႕ေအာင္ေမႊ၊
ေရျမႇဳပ္ေအာင္မွန္းထည့္ျပီး မီးျပင္းျပင္းနဲ႕ မိနစ္ ၄၀ ေလာက္ထားပါမယ္။
- မီးဖိုကခ်ရင္ ၀က္သားႏူးအိေနပါျပီ။ ရိုးရိုးအိုးကိုေျပာင္းျပီး
ၾကက္သြန္နီႏွစ္ဥအဖတ္ေလးေတြခြာျပီးထည့္၊ ရံုးပတီသီး
ႏွစ္ပိုင္းစီလွီးထည့္ျပီး ေရခန္းေအာင္ဆက္ခ်က္ပါ။ ခဏအၾကာ ရံုးပတီသီးလည္း
ႏူးျပီဆိုရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးစိတ္ျပီးထည့္ပါတယ္။ အႏွစ္ေလးကို အလိုရွိသ ေလာက္
ခ်န္ျပီးခ်ပါ။ ပန္းကန္မွာျပင္တဲ့အခါ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးညႇပ္ျပီး
ျဖဴးလိုက္ပါ။ အရသာရွိတဲ့ ၀က္သားအခ်ိဳႏွပ္ရပါျပီ။
မုန္႕ညင္းျဖဴ အစပ္ေၾကာ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
မုန္႕ညင္းျဖဴ ၁ စည္း၊ ဆီ ၃က်ပ္သားခန္႕၊ ငရုတ္ပြ ၂ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္နီ ၂ ဥ၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ ျမႊာ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၀ေတာင့္၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕
စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္းေမာက္ေမာက္၊ ငါးပိစိမ္းစား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊
ဆား အနည္းငယ္စီ
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ (၁၅မိနစ္)
- မုန္ညင္းကို အရိုးရင့္ေတြဖယ္ ေရစင္စင္ေဆး ပိုင္းျဖတ္ထားပါ။
- ငရုတ္ပြ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတို႕ကို ညက္ညက္ေထာင္းပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကို
မညက္တညက္ေထာင္းပါ။ မုန္ညင္း၊ ငရုတ္ၾကက္သြန္ေထာင္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္း၊
ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ဆီ၊ငါးပိစိမ္းစား၊ ဆားအားလံုးကို ဒယ္အိုးမွာထည့္
ႏြမ္းေအာင္ၾကာၾကာ ဆုပ္ညႇစ္နယ္ျပီးလံုးခ်က္ ပါမယ္။
- မုန္ညင္းႏူးရံု ေရနည္းနည္းစီလိုသေလာက္ ေတာက္ေပးပါ။ မုန္ညင္းႏူးရင္
ေရေျခာက္ေအာင္ထား ဆီျပန္ရင္ခ်လို႕ရပါျပီ။
ဘူးသီးနဲ႕ ပဲပင္ေပါက္ဟင္းခါး
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ဘူးသီး အစိတ္ေသး ၁စိတ္၊ ပဲပင္ေပါက္ အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္နီ ၁ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ
၃ျမႊာ၊ ပုစြန္ေျခာက္ အနည္းငယ္၊ ငါးပိစိမ္းစား အနည္းငယ္၊ ဆား၊ငရုတ္ေကာင္း
အနည္းငယ္စီ။
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ (၁၅ မိနစ္)
- ဟင္းရည္အိုးအျဖစ္ ေရအနည္းငယ္ကို ပုစြန္ေျခာက္၊ ၾကက္သြန္နီ၊
ငါးပိစိမ္းစား၊ ဆား အားလံုးထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ ထားပါ။
- ဘူးသီးစိတ္ အခြံႏႊာပါးပါးလွီး၊ ပဲပင္ေပါက္ကို သန္႕စင္ထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ငရုတ္ေကာင္းကိုေရာျပီး ညက္ညက္ေထာင္းထားပါ။
- ဟင္းရည္အိုးဆူလွ်င္ ဘူးသီးထည့္၊ ဘူးသီးႏူးလွ်င္ အေပါ့အငန္ျမည္း၊
ပဲပင္ေပါက္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္ေကာင္းေထာင္းထားသည္ကို
ထည့္ေမႊျပီးေနာက္ အဖုံးပိတ္၍ အိုးခ်ပါ။ တစ္မိနစ္ခန္႕ၾကာလွ်င္
အဖံုးဖြင့္ႏိုင္ပါျပီ ပူပူေလး သံုးေဆာင္ပါ။
ဆရာမက ၀က္သားသံုးထပ္သားကို အမည္းေရာင္မႈိ ေလးေတြနဲ႕ အခ်ိဳခ်က္၊
ဟင္းရံအျဖစ္ မုန္ညင္းျဖဴရြက္ကိုအစပ္ေလးေၾကာ္ျပီး၊ အရည္ေသာက္ဖို႕ေတာ့
အအီေျပဘူးသီးနဲ႕ပဲပင္ေပါက္ ဟင္းခါးေလးခ်က္ေပးထားပါတယ္။
ကဲ...အရသာဘယ္လိုရွိလဲ ခ်က္စားၾကည့္ၾကစို႕။
၀က္သား၊မႈိ၊ရံုးပတီသီးႏွပ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
၀က္သား ၃၀က်ပ္သား၊ အမည္းေရာင္မႈိေျခာက္ ၃ပြင့္၊ ရံုးပတီသီး ၅ေတာင့္၊
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂ လံုး၊ ၾကက္သြန္နီ ၄ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ျမႊာ၊ ခ်င္း လက္မခန္႕၊
ၾကက္သြန္ျမိတ္ ၂ ပင္၊ ခရုဆီ အနည္းငယ္၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ အနည္းငယ္၊ သၾကား
စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္းေမာက္ေမာက္၊ ဆား အနည္းငယ္စီ။
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - မိနစ္ ၅၀ခန္႕
- ပထမဦးစြာ သန္႕စင္တံုးတစ္ျပီးေသာ သံုးထပ္သားမ်ားကို သၾကားနဲ႕နယ္ပါမယ္။
မႈိအမည္းေလးေတြကိုေရေႏြးခဏစိမ္ျပီးပါးပါးလွီး ထားပါမယ္။ ဒယ္အိုးကို
မီးဖိုေပၚမွာ ပူေနေအာင္ ၾကိဳတင္အပူေပးထားပါ။ ပူေနတဲ့ ဒယ္အိုးထဲ
၀က္သားတံုးေတြထည့္လိုက္ျပီး ထက္ ေအာက္လွန္ကာ ၾကာၾကာေမႊပါ။ ၀က္သားေတြ
နီေရာင္သန္းျပီး ေဘးအနားေလးေတြ ကြၽမ္းလာရင္ ေမႊးလာပါျပီ။
- Pressure cooker ထဲကို ၀က္သား၊ မႈိ၊ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္၊ဆား၊ ခရုဆီ၊
ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ ျခမ္းထည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴထုထည့္၊ ခ်င္းကို
ညက္ညက္ေထာင္းျပီး အရည္ညႇစ္ထည့္၊ အားလံုးကို ေယာက္မနဲ႕ႏွံ႕ေအာင္ေမႊ၊
ေရျမႇဳပ္ေအာင္မွန္းထည့္ျပီး မီးျပင္းျပင္းနဲ႕ မိနစ္ ၄၀ ေလာက္ထားပါမယ္။
- မီးဖိုကခ်ရင္ ၀က္သားႏူးအိေနပါျပီ။ ရိုးရိုးအိုးကိုေျပာင္းျပီး
ၾကက္သြန္နီႏွစ္ဥအဖတ္ေလးေတြခြာျပီးထည့္၊ ရံုးပတီသီး
ႏွစ္ပိုင္းစီလွီးထည့္ျပီး ေရခန္းေအာင္ဆက္ခ်က္ပါ။ ခဏအၾကာ ရံုးပတီသီးလည္း
ႏူးျပီဆိုရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးစိတ္ျပီးထည့္ပါတယ္။ အႏွစ္ေလးကို အလိုရွိသ ေလာက္
ခ်န္ျပီးခ်ပါ။ ပန္းကန္မွာျပင္တဲ့အခါ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးညႇပ္ျပီး
ျဖဴးလိုက္ပါ။ အရသာရွိတဲ့ ၀က္သားအခ်ိဳႏွပ္ရပါျပီ။
မုန္႕ညင္းျဖဴ အစပ္ေၾကာ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
မုန္႕ညင္းျဖဴ ၁ စည္း၊ ဆီ ၃က်ပ္သားခန္႕၊ ငရုတ္ပြ ၂ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္နီ ၂ ဥ၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ ျမႊာ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၀ေတာင့္၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕
စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္းေမာက္ေမာက္၊ ငါးပိစိမ္းစား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊
ဆား အနည္းငယ္စီ
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ (၁၅မိနစ္)
- မုန္ညင္းကို အရိုးရင့္ေတြဖယ္ ေရစင္စင္ေဆး ပိုင္းျဖတ္ထားပါ။
- ငရုတ္ပြ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတို႕ကို ညက္ညက္ေထာင္းပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းကို
မညက္တညက္ေထာင္းပါ။ မုန္ညင္း၊ ငရုတ္ၾကက္သြန္ေထာင္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္း၊
ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ဆီ၊ငါးပိစိမ္းစား၊ ဆားအားလံုးကို ဒယ္အိုးမွာထည့္
ႏြမ္းေအာင္ၾကာၾကာ ဆုပ္ညႇစ္နယ္ျပီးလံုးခ်က္ ပါမယ္။
- မုန္ညင္းႏူးရံု ေရနည္းနည္းစီလိုသေလာက္ ေတာက္ေပးပါ။ မုန္ညင္းႏူးရင္
ေရေျခာက္ေအာင္ထား ဆီျပန္ရင္ခ်လို႕ရပါျပီ။
ဘူးသီးနဲ႕ ပဲပင္ေပါက္ဟင္းခါး
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ဘူးသီး အစိတ္ေသး ၁စိတ္၊ ပဲပင္ေပါက္ အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္နီ ၁ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ
၃ျမႊာ၊ ပုစြန္ေျခာက္ အနည္းငယ္၊ ငါးပိစိမ္းစား အနည္းငယ္၊ ဆား၊ငရုတ္ေကာင္း
အနည္းငယ္စီ။
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ (၁၅ မိနစ္)
- ဟင္းရည္အိုးအျဖစ္ ေရအနည္းငယ္ကို ပုစြန္ေျခာက္၊ ၾကက္သြန္နီ၊
ငါးပိစိမ္းစား၊ ဆား အားလံုးထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ ထားပါ။
- ဘူးသီးစိတ္ အခြံႏႊာပါးပါးလွီး၊ ပဲပင္ေပါက္ကို သန္႕စင္ထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ငရုတ္ေကာင္းကိုေရာျပီး ညက္ညက္ေထာင္းထားပါ။
- ဟင္းရည္အိုးဆူလွ်င္ ဘူးသီးထည့္၊ ဘူးသီးႏူးလွ်င္ အေပါ့အငန္ျမည္း၊
ပဲပင္ေပါက္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္ေကာင္းေထာင္းထားသည္ကို
ထည့္ေမႊျပီးေနာက္ အဖုံးပိတ္၍ အိုးခ်ပါ။ တစ္မိနစ္ခန္႕ၾကာလွ်င္
အဖံုးဖြင့္ႏိုင္ပါျပီ ပူပူေလး သံုးေဆာင္ပါ။
No comments:
Post a Comment