(၆) ရက္ေျမာက္ေန႕
ပင္လယ္စာ အစံုသုပ္ဟင္း၊ ေျမပဲငါးပိခ်က္နဲ႕တို႕စရာ၊ ဘူးသီးဟင္းခ်ိဳ
ပုစြန္ဆတ္ထုပ္ (ေခါင္းမပါ) - ၃၀ က်ပ္သား
ျပည္ၾကီးငါး - ၄၀ က်ပ္သား
ဂဏန္း (အမ) - ၄ေကာင္
ၾကက္သြန္နီ - ၃ ဥ (အခြံႏႊာ ပါးပါးလွီး ေရေဆးထားပါ)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၅ လံုး (ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးပါ)
ငရုတ္သီးစိမ္း - ၁၅ေတာင့္ (ေရေဆးျပီး အကြင္းလိုက္ လွီးထားပါ)
နံနံပင္ - အနည္းငယ္ (ေရေဆးျပီး ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ေျမပဲေလွာ္ - ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား (မညက္တညက္ေထာင္းပါ)
ဆား၊သၾကား၊ငံျပာရည္ - အနည္းငယ္စီ
သံပရာသီး - ၂ လံုး
ပထမဆံုး ပုစြန္ကို ေက်ာမွေခ်းေၾကာင္းထုတ္၍ ေရေဆးျပီး အခ်ိဳ၊အငန္နယ္၍ က်က္ေအာင္ျပဳတ္ထားပါ။ ျပည္ၾကီးငါးကိုလည္း အရိ အရြဲမ်ားစင္ေအာင္ ျပဳလုပ္ျပီး က်က္ေအာင္ျပုတ္ပါ။ ျပီးရင္ ျပည္ၾကီးငါးကို အကြင္းလိုက္ မထူမပါး လွီးထားပါ။ ဂဏန္းကို ေရစင္ေအာင္ ေဆး၍ က်က္ေအာင္ျပဳတ္ျပီး အသားႏႊင္ထားရပါမယ္။
အားလံုး ျပင္ဆင္ျပီးျပီဆိုရင္ အ၀က်ယ္တဲ့ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲမွာ ပုစြန္၊ ျပည္ၾကီးငါး၊ ဂဏန္းအသားနဲ႕ အရံသင့္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ၾကက္ သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ နံနံပင္၊ ေျမပဲေလွာ္နဲ႕ အရသာအခ်ိဳ၊အငန္နဲ႕ သံပရာသီး အရည္ညႇစ္ထည့္ျပီး အားလံုးသမေအာင္ ေရာနယ္ပါ။ ျပီးရင္ အရသာျမည္းျပီးျပီဆိုရင္ သံပရာရနံ႕နဲ႕ နံနံပင္ရနံ႕ေလးေမႊးေနတဲ့ ပင္လယ္စာအစံုသုပ္ရပါျပီ။
ေျမပဲငါးပိခ်က္နဲ႕ တို႕စရာအစံု (ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု)
ေျမပဲေလွာ္ - ၁၀က်ပ္သား (မညက္တညက္ေထာင္းထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ - ၂ ဥ (မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၅ ျမႊာ (ညက္ညက္ေထာင္းထားပါ)
ငရုတ္သီးအစိမ္းမႈန္႕ - အနည္းငယ္
မွ်င္ငါးပိ - ကြမ္းသီးလံုးခန္႕ (ေရအနည္းငယ္နဲ႕ေဖ်ာ္ထားရန္)
ဆား၊ သၾကား - သင့္တင့္ရံု
ဆီ - ၅က်ပ္သား
ငရုတ္သီးစိမ္း - ၁၅ေတာင့္ (ေရေဆးျပီး ထက္ျခမ္း ျခမ္းထားရန္)
နံနံပင္ - အနည္းငယ္
ပထမဆံုး ဆီအိုးထဲတြင္ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္အနီ၊ အျဖဴ မ်ားဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္မ်ား ေရႊ၀ါေရာင္သမ္းလာရင္ ငရုတ္သီးအစိမ္း မႈန္႕ ထည့္ေမႊပါ။ ငရုတ္သီးအစိမ္းနံ႕ေပ်ာက္ရင္ မွ်င္ငါးပိ၊ ေျမပဲ၊ ဆား၊ သၾကား အားလံုးထည့္ျပီး သမေအာင္ေမႊေပးပါ။ ျပီးရင္ ေရအနည္း ငယ္ထည့္ျပီး အဖံုးခဏအုပ္ထားပါ။ ငါးပိခ်က္ ဆီျပန္လာရင္ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႕ နံနံပင္မ်ားထည့္ျပီး ဟင္းအရသာျမည္းျပီးလွ်င္ ေျမပဲငါးပိ ခ်က္ဟင္း က်က္ပါျပီ။
ေျမပဲငါးပိခ်က္ဟင္းႏွင့္ တြဲဖက္စားေသာက္ႏိုင္တဲ့ တို႕စရာအစံုအလင္
သခြားသီး၊ ေရွာက္ရြက္၊ ခရမ္းၾကြပ္သီး၊ ပဲပင္ေပါက္ခ်ဥ္ဖတ္။
ဘူးသီးဟင္းခ်ိဳ
ဘူးသီးႏုႏု - ၁စိတ္ (ခပ္ႏုပ္ႏုပ္လွီးျပီး ေရေဆးထားပါ)
ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ - စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၀ျမႊာ (မညက္တညက္ေထာင္းပါ)
ဆား၊ငံျပာရည္ - အနည္းငယ္
ၾကက္သားမႈန္႕ - သင့္ရံု
အေနေတာ္ အိုးတစ္လံုးထဲတြင္ အထက္ပါပစၥည္းမ်ား အားလံုးႏွင့္ေရကို သင့္တင့္ရုံထည့္ျပီး ဟင္းရည္ပြက္ပြက္ဆူတဲ့အထိ တည္ေပးပါ။ ဟင္းရည္္ဆူပြက္ျပီး ဘူးသီးႏူးလာရင္ အရသာျမည္းၾကည့္ကာ မီးဖိုေပၚမွ ခ်လို႕ရပါျပီ။
1 comment:
ဓါတ္ပံုေလးနဲ႔တကြ တင္ရင္ သိတ္အရသာရွိမွာပဲေနာ္
ကမာၻေပၚက အေကာင္းဆံုး စာဖိုမွဴးက ေယာက်ာၤးေလး
တဲ့ း)
Post a Comment