Wednesday, September 21, 2011

Sauce အမ်ိဳးမ်ိဳး

Sauce (ေဆာ့စ္)ဆိုတဲ့စကားလံုးကို အ၈ၤလိပ္-ျမန္မာအဘိဓာန္ထဲမွာ စားျမိန္ရည္လို႕ ျပန္ဆိုထားတာကို ဖတ္လိုက္ရပါတယ္။ စားျမိန္ ရည္ဆိုတဲ့အတိုင္း တခ်ိဳ႕အစားအစာေတြက Sauce ေလးနဲ႕မွပိုျပီး အရသာရွိတာပါ။ Sauce ကို အစားအစာနဲ႕တို႕ျပီးပဲျဖစ္ျဖစ္၊ အစား အစာေပၚဆမ္းျပီးပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ဟင္းထဲမွာထည့္ခ်က္ျပီးမွပဲျဖစ္ျဖစ္ ဘယ္လိုပဲစားစား အရသာပိုေကာင္းတတ္ပါတယ္။ Sauce ထဲမွာ အခ်ိဳ၊ အခ်ဥ္၊အငန္၊အစပ္ အရသာမ်ိဳးစံုနဲ႕ အမ်ိဳးအစားစံုလင္စြာရွိတာေၾကာင့္ ကိုယ္စားတဲ့အစာနဲ႕ လိုက္ဖက္ညီေအာင္ စားတတ္ဖို႕ေတာ့ လိုမယ္ေနာ္။


Tartare

မာယြန္းနိစ္ (Mayonnaise) ကို အေျခခံထားတဲ့ Sauce ျဖစ္ကာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္ပြ၊ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္တို႕နဲ႕ ျပဳလုပ္ပါတယ္။ အရသာမွာ ခ်ဥ္ခ်ဥ္ဆိမ့္ဆိမ့္ေလးျဖစ္ကာ မုန္႕ႏွစ္နဲ႕ နယ္ေၾကာ္ထားတဲ့ ပင္လယ္စာအၾကြပ္ေၾကာ္၊ ငါးအၾကြပ္ေၾကာ္တို႕နဲ႕ တို႕စားပါက ခံတြင္းပိုျမိန္ေစႏိုင္ပါတယ္။


Plum

ဆားငန္သီး၊ ရွလကာရည္၊ ခ်င္း၊ ငရုတ္သီးတို႕နဲ႕ ျပဳလုပ္ထားကာ အရသာမွာ ခ်ိဳခ်ိဳခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးျဖစ္ေနပါတယ္။ ပီကင္းဘဲကင္နဲ႕ တြဲ စားေလ့ရွိၾကပါတယ္။


Barbecue

သၾကား၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္၊ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္တို႕နဲ႕ ျပဳထုပ္ထားျပီး အသားေတြနဲ႕ အဓိကတြဲစားေလ့ ရွိၾကပါတယ္။ သူ႕ရဲ႕ခ်ိဳျပီးအကင္နံ႕ထြက္တဲ့ အရသာက ဘာဂါ၊ ၀က္အူေခ်ာင္းတို႕ရဲ႕အရသာကို ပိုေကာင္းေစႏိုင္ပါတယ္။


Hoi Sin

ပဲ၀ါ၊ ရွလကာရည္၊ သၾကား၊ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္တို႕နဲ႕ ျပဳလုပ္ထားကာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေမႊေၾကာ္၊ ၾကက္သားနဲ႕ ၀က္သားေၾကာ္ တို႕မွာ ထည့္ေၾကာ္ႏိုင္သလို တို႕စားလို႕လည္း အရသာရွိပါတယ္။


Teriyaki

ဂ်ပန္စတိုင္ ေဆာ့စ္ျဖစ္ကာ ဂ်ပန္ ပဲပိစပ္ေဆာ့စ္၊ ၀ိုင္၊ သၾကား၊ ၾကက္သြန္နီနဲ႕ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္တို႕နဲ႕ ျပဳလုပ္ထားပါတယ္။ အသား နဲ႕ ပင္လယ္စာတို႕ကို မခ်က္ျပဳတ္မီ ဒီေဆာ့စ္နဲ႕ စိမ္ျပီးမွခ်က္ျပဳတ္ပါက အရသာ ထူးကဲေကာင္းမြန္လွပါတယ္။


Sweet and Sour

ခ်ိဳခ်ဥ္အရသာေဆာ့စ္ကို နာနတ္သီးရည္၊ ေျပာင္းဖူးႏွစ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သၾကား၊ ခ်င္းတို႕နဲ႕ျပဳလုပ္ထားကာ အသား၊ ငါးဟင္းတို႕တြင္ တို႕ စားရန္ အသံုးျပဳေလ့ရွိပါတယ္။


Tabasco

Tabasco ငရုတ္၀ါသီး၊ ရွလကာရည္၊ဆားတို႕နဲ႕ျပဳလုပ္ထားျပီး အေတာ္ေလးစပ္တဲ့ အရသာရွိပါတယ္။


Worcestershire

ငါးပါးနီ၊ မန္က်ည္း၊ သၾကား၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္တို႕ကို ရွလကာရည္နဲ႕ ေရာထားတာေၾကာင့္ အရ သာျပင္းပါတယ္။ အသား၊ ငါး၊ ပင္လယ္စာတို႕မွာ အရသာျပင္းျပင္းေဆာ့စ္တို႕ခ်င္ရင္ ဒီေဆာ့စ္ကိုသံုးတတ္ၾကပါတယ္။

No comments: