Saturday, September 9, 2017

မေလးရွားအုန္းႏို႔ၾကက္သားဟင္း - ကရင္ငွက္ေပ်ာဖူးငါးေပါင္းထုပ္ - အေနာက္တိုုင္းစတိုုင္လ္ အာလူးေထာင္း (mashed potato)

အေနာက္တိုုင္းစတိုုင္လ္ အာလူးေထာင္း (mashed potato) 



အခုုျပဳလုုပ္နည္းေလးကေတာ့ အေနာက္ႏိုုင္ငံေတြရဲ ့အာလူးေထာင္းနည္းေတြထဲက အေျခခံလုုပ္နည္းေလးပါ။ ဒီအေျခခံနည္းအတိုုင္းလုုပ္လိုု ့ရသလိုု ကိုု္ယ္ၾကိဳက္ႏွစ္ရာ အနံ ့ေလးေတြထည့္လိုု ့လဲရတယ္။ တခ်ိဳ ့ကခ်ိစ္ကိုု ထည့္ၾကပါတယ္။ လုုပ္နည္းကေတာ့ အရမ္းကိုုလြယ္ကူလိုု ့ လုုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား
၁။ အာလူး - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္
၂။ ေထာပတ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
၃။ ႏြားနိုု ့ -ထမင္းစားဇြန္း ၈ ဇြန္း
၄။ ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ
၅။ ငရုုတ္ေကာင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၈ ပုုံတပုုံ
(ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)
(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml )

ျပဳလုုပ္နည္း
၁။ အာလူးကိုု အခြံႏြွာ၊ အတုုံးေသးေသးေလးေတြတုုံးျပီး မိနစ္ ၂၀ ခန္ ့ျပဳတ္ပါ။ ျပဳတ္ျပီး အာလူးမ်ားကိုု ေရစစ္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ အာလူးကိုု လုုံးဝေက်သြားသည္အထိေခ်ပါ။ (အာလူးေခ်ေသာ ဖိတဲ့အရာႏွင့္ေခ်ရင္ပိုုေကာင္းပါတယ္။)
၂။ ဒယ္အိုုးတခုုထဲကိုု ႏြားနိုု ့နွင့္ ေထာပတ္ထည့္ပါ။ ပူလာလွ်င္ ေခ်ထားေသာ အာလူးမ်ားကိုုထည့္၊ ဆား၊ ငရုုတ္ေကာင္းတိုု ့ကိုုထည့္ျပီး ပ်စ္ပ်စ္ေလးျဖစ္လာသည္အထိ ေမြွပါ။
၃။ ပ်စ္ပ်စ္ေလးျဖစ္လာလွ်င္ အေနာက္တိုုင္းစတိုုလ္ အာလူးေထာင္း (mashed potato) ကိုုသုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။

ကရင္ငွက္ေပ်ာဖူးငါးေပါင္းထုပ္
................
 ငွက္ေပ်ာဖူးငါးေပါင္းထုပ္က ကရင္႐ိုးရာဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။

 ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
-   ငါးခူ   -   ၂ ေကာင္ (၃၀ သား)
    (မန္က်ည္းရည္ျဖင့္ ပြတ္ေဆးသန္႔စင္ၿပီး အသားလႊာထားပါ)
-   ဆား   -   အနည္းငယ္
-  နႏြင္း   -   အနည္းငယ္
-   ငွက္ေပ်ာဖူး   -   ၁ ဖူး
-  င႐ုတ္သီးအပြ   -   ၄ ေတာင့္
- ၾကက္သြန္နီ   -   ၂ ဥ
-   ၾကက္သြန္ျဖဴ   -   ၆ တက္
-   ငွက္ေပ်ာဖက္   -   ၄ လက္ခန္႔
-   သၾကား
 (ေရေဆးသန္႔စင္ၿပီး ေျခာက္ေအာင္သုတ္ပါ။ေခါက္ရလြယ္ေစရန္ မီးကို ခပ္ခြာခြာထားၿပီး အပူေပးထားပါ)

 ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ငါးခူအသားလႊာမ်ားကို ဆား၊ သၾကား၊ နႏြင္းမႈန္႔မ်ားျဖင့္ နယ္ႏွပ္ထားပါ။
၂။ ငွက္ေပ်ာဖူးမ်ားကို အတြင္းသားႏုႏုအထိႏႊာၿပီး ရိတ္ရိတ္လွီးထားပါ။
၃။ င႐ုတ္ပြေတာင့္ႏွင့္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကိုလည္း ညက္ေအာင္ ေရာေထာင္းပါ။
၄။ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား အဆင္သင့္ျဖစ္လွ်င္ အားလံုးေရာၿပီး သမေအာင္ေရာနယ္ပါ။
၅။ နယ္ထားၿပီးသား ငါးမ်ားကို ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းစီခန္႔ ငွက္ေပ်ာရြက္ အေနေတာ္ ျဖတ္ၿပီး ထုပ္ပါ။
၆။ ေရေႏြးခံေပါင္းအိုးမွာထည့္ၿပီး မိနစ္ ၄၀ ခန္႔ေပါင္းၿပီး အဲဒီအတိုင္းစားစား၊ ထမင္းနဲ႔ စားစား ႏွစ္သက္သလိုသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
....................
သစ္ထူး
(My Foodies)

မေလးရွားအုန္းႏို႔ၾကက္သားဟင္း (Ayam Masak Lemak Cili Padi)
(Chicken in Bird's Eye Chilli and Coconut Gravy)
...............................



ဒီဟင္းခ်က္နည္းေလးကို လုပ္ေဖာ္ကိုင္ဖက္ အန္တီတစ္ေယာက္က သင္ျပေပးထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။ အုန္းႏို႔ၾကက္သားဟင္းကို စပ္စပ္ေလးခ်က္ထားတဲ့ မေလးရွားၾကက္သားဟင္းေလးက နာမည္ႀကီးၿပီး လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ ဟင္းျဖစ္ကာ ထမင္းဆိုင္ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာလည္း ေရာင္းခ်တဲ့ ဟင္းေလးျဖစ္ပါတယ္။ သင္းပ်ံ႕တဲ့ေမႊးရနံ႔နဲ႔ ခ်ိဳစပ္တဲ့အရသာရွိလို႔ အရသာအေျပာင္းအလဲ ခ်က္စားလိုတဲ့ အိမ္ရွင္မမ်ား ႏွစ္သက္ၾကလိမ့္မယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။ ခ်က္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
-   ၾကက္သား    -    ၁ ကီလို
-   အုန္းႏို႔ခရင္မ္    -    ၄၀ဝ မီလီ
-   စပါးလင္    -    ၃ ေခ်ာင္း
-   ေရွာက္ရြက္    -    ၂ ရြက္
-   နႏြင္းရြက္   -    ၁ ရြက္
-  မန္က်ည္းသီး    -    အနည္းငယ္
-   ဆား    -    စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း
-   သၾကား    -   ၂ ဇြန္း
-   ဆီ    -    အနည္းငယ္

 င႐ုတ္သီးအႏွစ္ႀကိတ္ရန္
-   င႐ုတ္သီးနီ (စပ္)    -   ၅ ေတာင့္
-   နႏြင္းတက္    -    လက္တစ္ဆစ္
-  ၾကက္သြန္နီဥေသး (Shallot)   -    ၆ လံုး
-   ၾကက္သြန္ျဖဴ    -    ၅ ျမႊာ
-  ခ်င္း    -    လက္တစ္ဆစ္

 ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ဦးစြာၾကက္သားကို ေရေဆးသန္႔စင္ၿပီး လိုသလို လွီးျဖတ္ကာ ေရစစ္ထားပါ။
၂။ င႐ုတ္ႏွစ္မွာ ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ားအားလံုးကို ေရာႀကိတ္ထားပါ။
၃။ စပါးလင္ကို အရင္းပိုင္းလွီးျဖတ္ယူၿပီး အနည္းငယ္ ထုထားပါ။
၄။ အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါက အိုးထဲမွာ ဆီထည့္ၿပီး စပါးလင္ႏွင့္ ႀကိတ္ထားေသာ င႐ုတ္ႏွစ္ကို ဆီသတ္ပါ။
၅။ ဆီျပန္လံုးလာပါက ၾကက္သားကိုထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။
၆။ အုန္းႏို႔ႏွင့္ မန္က်ည္းသီးအႏွစ္ထည့္ၿပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။ ဆားႏွင့္ သၾကားထည့္ေပးပါ။ ေရွာက္ရြက္ႏွင့္ နႏြင္းရြက္ကိုဖဲ့ၿပီး ထည့္ပါ။
၇။ လိုအပ္ပါက ေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ဆူပြက္ေအာင္ တည္ေပးပါ။
၈။ ဆူပြက္ၿပီး ၾကက္သားက်က္ပါက အရသာအေပါ့အငန္ျမည္းကာ မီးဖိုမွခ်ၿပီး ထမင္းျဖဴႏွင့္ တြဲဖက္တည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။
......................
Sofia


Credit: Food Magazine (Myanmar)

No comments: