ျမင္းခြာရြက္ပင္ေလးမ်ား ေပါက္ေရာက္ရာဇာစ္ျမစ္ဟာ
အိႏၵိယႏိုင္ငံျဖစ္တာေၾကာင့္ သူ႔ရဲ႕အမည္ကို Indian Penny-wort လို႔ေခၚပါတယ္။ အရြက္ဟာ
ျမင္းခြာပံုသ႑ာန္ႏွင့္ ဆင္တူလို႔ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ ျမင္းခြာရြက္ဟူ၍ အလြယ္ေခၚၾကပါတယ္။
ျမင္းခြာရြက္တို႔ကို ျမင္းခြာရြက္ရိုးရိုး၊
အညာျမင္းခြာ၊ ကုလားျမင္းခြာ၊ ေဆးျမင္းခြာဟူ၍ ျမန္မာျပည္အႏွံ႔အျပားတြင္ ေတြ႔ျမင္ႏိုင္ၿပီး
အမ်ိဳးအစားအားလံုးေဆးဖက္၀င္ၾကပါတယ္။
ျမင္းခြာရြက္ရိုးရိုးႏွင့္ အညာျမင္းခြာတို႔မွာ
အရြယ္အစားပံုစံဆင္တူၿပီး ကုလားျမင္းခြာ၏ အရြက္မွာ အေမႊးရွိကာ၊ ေဆးျမင္းခြာကေတာ့ အရြယ္အစားအလြန္ေသးငယ္ပါတယ္။
ျမင္းခြာရြက္ရိုးရိုးကုိ ဟင္းခ်ိဳ၊
ဟင္းခါး၊ အသုပ္စသည္ျဖင့္ ႏႈတ္ၿမိန္အရန္ဟင္းလ်ာအျဖစ္ စားသံုးေလ့ရွိၾကသလို၊ ေရစင္စင္ေဆးကာ
ငါးပိရည္အတို႔ အျမွဳပ္အျဖစ္ အစိမ္းလိုက္၀ါးစားၾကပါတယ္။
သူ႔ရဲ႕ မဆိုသေလာက္ဖန္ခါးတဲ့ အရသာေလးက
ခံတြင္းရွင္းၿပီး ႏႈတ္ၿမိန္ေစပါတယ္။
ဟင္းလ်ာအျဖစ္ စားသံုးေလ့ရွိတဲ့ ျမင္းခြာရြက္ရိုးရိုးဟာ
ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ၊ ဦးေႏွာက္ႏွင့္ အရံုေၾကာေရာဂါ၊ အာသီးေရာင္ ဖ်ားနာျခင္း၊ ႏွင္းခူယားနာအဖုအပိမ့္မ်ား၊
မ်က္စိေရတိမ္ေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ဆီးေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ေသြးမသန္႔ျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္ကိုက္ခဲ
ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ေဖာေရာင္ျခင္း၊ ရင္သားကင္ဆာ စတဲ့ေရာဂါတို႔အတြက္ ေဆးဖက္၀င္ပါတယ္။
ဒါ့ျပင္ နာတာရွည္ဖ်ားနာၿပီးေနာက္ ျမင္းခြာရြက္လက္တစ္ဆုပ္စာပမာဏကို
အျဖစ္ပါဆြဲႏႈတ္၍ ေရစင္စင္ေဆးၿပီး ႏြားႏို႔ ၂၅ က်ပ္သားျဖင့္ သံုးခြက္တစ္ခြက္တင္ႀကိဳေသာက္ျခင္းျဖင့္
ခ်က္ခ်င္းအားျပည့္လာေစသလို၊ ခံတြင္းေကာင္းလာေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
ေစ်းႏႈန္းခ်ိဳသာၿပီးအလြယ္တကူ ၀ယ္ယူရရွိႏုိင္ျခင္းကလည္း
ျမင္းခြာရြက္၏ အားသာခ်က္တခုလို႔ ဆိုႏိုင္ပါတယ္။
သက္ရွည္က်န္းမာ ေဆးဖက္၀င္ျမင္းခြာရြက္သုပ္လုပ္စားနည္းေလးကို
မွ်ေ၀လိုက္ပါရေစ။
မိသားစုငါးဦးစာ တစ္နပ္စာဟင္းလ်ာ အသုပ္တစ္ပြဲ
ျပင္ဆင္ဖို႔အတြက္ ပါ၀င္ရမည့္ ပစၥည္းမ်ားမွာ -
(၁) ျမင္းခြာရြက္ သံုးစီး
(၂) ၾကက္သြန္နီ ငါးလံုး
(၃) ၾကက္သြန္ျဖဴ အျမႊာႀကီး ႏွစ္မႊာ
(၄) ေဂၚဖီထုပ္ တစ္ဆိပ္
(၅) သံပုရာသီးတစ္လံုး
(၆) ဟင္းခတ္မႈန္႔သင့္ရံု
(၇) ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏွစ္လံုး
(၈) အခြံခၽြတ္၍ မညက္တညက္ေထာင္းထားၿပီး
လက္တစ္ဆုပ္ပမာဏရွိတဲ့ ေျမပဲဆန္ေလွာ္
(၉) ပဲဆီျဖင့္ ခ်က္ထားေသာ ဆီခ်က္
(၁၀) ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၀ ေတာင့္
(၁၁) အေရာအေနွာမပါ အငန္မပါေသာ အေကာင္းစား
ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ စတီးဇြန္းႏွစ္ဇြန္းတို႔ လိုအပ္ပါတယ္။
ျမင္းခြာရြက္သုပ္ျပဳလုပ္ပံုနည္းမွာ
ျမင္းခြာရါက္ပင္ ပဥၥငါးပါးစလံုး (အရြက္ပင္စည္အျမစ္အားလံုး) ကို ေရစင္စင္ေဆးၿပီး အေနေတာ္ပါးပါးလွီးျဖတ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္ဥနီ ႏွစ္လံုးႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ အျမႊာႀကီး နွ စ္ျမႊာကို ဆီခ်က္ခ်က္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီဥ
သံုးလံုး၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္းတို႔ကို ပါးပါးလွီးျဖတ္ထားပါ။
ၿပီးရင္ ပါးပါးလွီးျဖတ္ထားေသာ ျမင္းခြာရြက္ထဲကိုၾကက္သြန္နီ၊
ေဂၚဖီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္းတို႔ထည့္ပါ။ ထို႔ေနာ္ ဟင္းခတ္မႈန္႔၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔၊
ေျမပဲေထာင္းအမႈန္႔၊ ဆီခ်က္ခ်က္ထားတဲ့ဆီတို႔ကို ေရာကာသမေအာင္နယ္၍ ခ်ိဳငန္အရသာကိုျမည္းကာ
လိုသလိုထပ္ျဖည့္ပါ။ ခ်ဥ္စပ္အရသာေလးျဖစ္ေစဖို႔ သံပုရာရည္ညွစ္ပါ။ အရသာ စ ိတ္ႀကိဳက္ ျဖစ္ၿပီဆိုရင္
ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်က္ေပၚကို ျမင္းခြာရြက္သုပ္ေျပာင္းထည့္၍ အေပၚက ဆီခ်က္အဖတ္ေလးေတြကို
ျဖန္႔၍ျဖဴးေပးပါ။ ေဆးဖက္၀င္ျမင္းခြာရြက္သုပ္ရပါၿပီ။
အစပ္မႀကိဳက္သူမ်ားက ငရုတ္သီးစိမ္းေလွ်ာ့ထည့္ႏိုင္သလို၊
သက္သတ္လြတ္သမားမ်ားအတြက္ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ မထည့္လည္း အရသာရွိေနမွာပါ။
သြားအေခါင္းေပါက္ ျပသနာရွိသူမ်ားအတြက္
ေျမပဲဆန္ေထာင္းကို မသံုးလိုပါက ပဲမႈန္႔ေလွာ္ (အက်က္) ကို အစားထုိးသံုးႏိုင္ပါတယ္။
ျမင္းခြာရြက္ႏွင့္ ပတ္သက္၍ သတိျပဳရန္တို႔မွာ
ျမင္းခြာရြက္နွင့္ သခြားသီးတို႔ တြဲဖက္မစားသင့္ပါဘူး၊ ေအာ့အန္တတ္ပါသည္။
ျမင္းခြာရြက္ပင္၏ သေဘာသဘာ၀ဟာ ေျမႀကီးႏွင့္ကပ္ကာ
တြားသြားေပါက္ေလ့ရွိသျဖင့္ ေရာဂါပိုးအမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ ထိေတြ႔ညစ္ညမ္းေစႏိုင္တာေၾကာင့္
ေရစင္စင္ေဆးၿပီးမွ သာ စားသံုးသင့္ပါတယ္။
အခ်ိဳ႕ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားက
ျမင္းခြာရြက္ႏွင့္ ဓာတ္မတည့္သျဖင့္ သားပ်က္သားေလ်ာျဖစ္ေစႏိုင္၍ အထူးသတိျပဳပါ။
ျမင္းခြာရြက္ဟာ က်န္းမာေရးကို အက်ိဳးျပဳေစတာ
မွန္ေသာ္လည္း လိုအပ္သည္ထက္ပိုစားပါက၊ မူးေ၀တတ္ပါတယ္။
Credit - ေၾကးမံု
No comments:
Post a Comment