Saturday, December 7, 2013

ၾကက္သားပင္စိမ္းခ်က္ - ငါးေလးခ်ဥ္သုပ္ - ခ၀ဲသီးဟင္းခ်ိဳ

ပင္စိမ္းနံ႕ေလးသင္းေနတဲ့ ၾကက္သားဟင္းေလးရယ္ ခ၀ဲသီးဟင္းခ်ိဳခ်ိဳခ်ိဳေလးရယ္ကေတာ့ ရွမ္းျပည္မွာေနတုန္းက မၾကာခဏစားဖူးပါ တယ္။ ငါးေလးခ်ဥ္ကေတာ့ ေစ်းသြားတဲ့ေန႕ေတြမွစားရတာေပါ့ေလေနာ့။ အခုေအာက္ျပည္မွာေနျပန္ေတာ့ ခ၀ဲသီးေကာင္းတာေလး ရွာရတာကိုက တဒုကၡျဖစ္ေရာ။တခ်ိဳ႕ကေတာ့ ခ၀ဲသီးအစား ဗံုလံုသီးပဲခ်က္စားၾကေတာ့တာ။ ဒါေပမဲ့ အရသာကေတာ့မတူဘူးေနာ္။

အသားမွာ၀က္ဆိုေပမယ့္လို႕ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ ၾကက္သားဟင္းကိုပိုၾကိဳက္ပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ ၾကက္သားဟင္းခ်က္နည္းေတြကို ကူးကူးထားတာမ်ား ေတာ္ေတာ့္ကိုမ်ားေနျပီ။ အခု သူငယ္ခ်င္းတို႕လည္းစားႏိုင္ဟင္းအမယ္ရွာရတာလည္း သိပ္မခက္တဲ့ ဟင္းအတြဲအစပ္ေလးကို ေ၀မွ်လိုက္တာပါ။ ထမင္းျမိန္ၾကမယ္ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္ဗ် ခ်က္စားၾကည့္ေနာ္။

ၾကက္သားပင္စိမ္းခ်က္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား ၅၀က်ပ္သား၊ ပင္စိမ္း အေနေတာ္ ၂စည္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၁၀ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ဥ၊ ဟင္းရြက္ဆီ ၃ဇြန္း၊ ငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ၃ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္စားပြဲဇြန္း ၂ဇြန္း၊ သၾကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု
-       ငရုတ္သီးစိမ္းမ်ားကိုပါးပါးလွီးထားပါ။
-       ၾကက္သြန္ျဖဴကိုပါးပါးလွီးထားပါ။
-       ၾကက္သားကိုအတံုးငယ္မ်ားတံုးထားပါ။

ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ပံုအဆင့္ဆင့္
-       ဆီက်က္ေနေသာဒယ္အိုးထဲသို႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းမ်ားကို ထည့္ေမႊပါ။ မၾကာခင္ ၾကက္သားတံုးမ်ားကိုထည့္၍ေမႊေပးပါ။
-       ငံျပာရည္၊ပဲငံျပာရည္၊သၾကားတို႕ကို ထည့္ေမႊပါ။ ၾကက္သားက်က္သြားသည္အထိေၾကာ္ပါ။
-       ၾကက္သားႏူးလွ်င္က်က္လွ်င္ ပါးပါးလွီးထားေသာ ပင္စိမ္းရြက္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း(က်န္တစ္၀က္) ဖံုး၍ျပင္ဆင္စားသံုးႏိုင္ပါသည္။

ငါးေလးခ်ဥ္သုပ္

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ငါးေလးခ်ဥ္ ၁၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၄လံုး၊ ငရုတ္သီးစိမ္းအနည္းငယ္၊ ဆီ ၂က်ပ္ခြဲသား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕/နံနံပင္ အနည္းငယ္

ျပင္ဆင္ပံု
-       ငါးေလးခ်ဥ္ကိုထမင္းမ်ားခါခ်ပါ။ အေနေတာ္လွီးပါ။
-       ၾကက္သြန္နီ၊ငရုတ္သီးစိမ္းပါးပါးလွီးပါ။
-       နံနံပင္ကိုပါးပါးလွီးပါ။

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
-       သုပ္မည့္ပန္းကန္ထဲသို႕ငါးေလးခ်ဥ္ထည့္ပါ။
-       ျပီးလွ်င္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္ထည့္ပါ။
-       ဆီစိမ္း၊ဟင္းခတ္မႈန္႕တို႕ထည့္၍ ေရာနယ္သုပ္ပါ။
-       အေပါ့၊အငန္ျမည္း၍စားႏိုင္ပါသည္။

ခ၀ဲသီးဟင္းခ်ိဳ

ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ခ၀ဲသီး(အလတ္) ၁လံုး၊ ၾကက္သြန္နီ ၃ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ျမႊာ၊ဆား/ဟင္းခတ္မႈန္႕ သင့္ရံု

ျပင္ဆင္ပံု
-       ခ၀ဲသီးကိုအခြံသင္၊ အတံုးေလးမ်ားတံုး၍ ေရေဆးထားပါ။
-       ၾကက္သြန္နီကိုေလးစိတ္ စိတ္ထားပါ။
-       ၾကက္သြန္ျဖဴကိုဓားျပားရိုက္ထားပါ။

ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ပံုအဆင့္ဆင့္
-       အိုးတြင္ဟင္းခ်ဳိရည္ႏို႕ဆီဘူးႏွစ္လံုးစာထည့္ပါ။ (ၾကက္ရိုးျပဳတ္ထားရင္ ၾကက္ရိုးျပဳတ္ရည္ေပါ့ေနာ္)
-       ဆူေအာင္တည္ပါ။ဟင္းရည္ဆူလွ်င္ ဓားျပားရိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ေလးစိတ္စိတ္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီတို႕ကိုထည့္ပါ။
-       ဆက္ျပီးဆူေအာင္တည္ထားပါ။ ဆားထည့္၊ ခ၀ဲသီးထည့္ျပီး ဆက္ဆူေနပါေစ။
-       ခ၀ဲသီးႏူးလွ်င္အေပါ့၊အငန္ျမည္း၍ မီးဖိုေပၚမွခ်ပါ။ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္လွ်င္ မီးဖိုေပၚမွ မခ်မီ ႏွမ္းဆီ ၂စက္ခန္႕ထည့္၍စားသံုးႏိုင္ပါသည္။

No comments: