Monday, December 23, 2013

ဟင္းခ်က္နည္းအစံုအလင္ သူတကာေတြတင္

သူမ်ားေတြဟင္းခ်က္ေကာင္းရင္ကိုယ္မခ်က္တတ္ေပမဲ့ သြားေရေတြက်ျပီး လိုက္ခ်က္တတ္ပါတယ္။ အခုေတာ့ ကၽြန္ေတာ္ မခ်က္ျဖစ္တာၾကာေပါ့ေနာ္။ဒါေပမဲ့ သူငယ္ခ်င္းတို႕ကိုယ္တိုင္ခ်က္စားျဖစ္ေနတယ္ဆိုရင္ ကၽြန္ေတာ္ကူးယူေဖာ္ျပေနတဲ့ဟင္းခ်က္နည္းေလးေတြက အေထာက္အကူျဖစ္မယ္ထင္ပါတယ္။

အသားကို ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးနဲ႕ခ်က္တာကတရုတ္လူမ်ိဳးေတြခ်က္တာျမင္ဖူးပါတယ္။ အအီမ်ားတဲ့အသားေတာင္ စားလို႕ေကာင္းသြားသလို ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးလည္းအရသာအတစ္မ်ိဳးနဲ႕စားေကာင္းသြားပါရဲ႕။၀က္ဂုတ္သားကင္ကေတာ့ ထိုင္းစားေသာက္ဆိုင္သြားရင္ ကၽြန္ေတာ္စားေနက်အရာပါ စားလို႕အေတာ္ေကာင္းပါတယ္။သီးရြက္စံုဟင္းရည္ကေတာ့ တျခားဟင္းအမယ္ေတြမခ်က္လိုဘဲ ထမင္းျဖဴေလးနဲ႕တြဲဖက္စားတာနဲ႕တင္အဆင္ေျပပါတယ္ေနာ္။

ၾကက္ေျခေထာက္အေရခံြသုပ္တာက်ေတာ့ဘီယာေလးနဲ႕ျမည္းတကယ္ေကာင္းေပါ့။ ၀က္ေျခေထာက္စြပ္ျပဳပ္တို႕ ၀က္သားခ်ဥ္တို႕ကေတာ့ စားျပီးရင္းထပ္စားခ်င္ဆိုေတာ့ကာအဆီခ်ေနသူမ်ားအတြက္ ေရွာင္ရမယ့္ဟင္းေတြေပါ့။ ကဲပါ ထမင္းျမိန္ႏိုင္ၾကပါေစေနာ္..။

ၾကက္သားခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးခ်က္
*******************

ၿမန္မာၾကက္ခုတ္သား........................၅၀ က်ပ္သား
ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးစိမ္း...........................၁ လုံး( အခြံခြါ၊ အူတိုင္၊အေစ့ထုတ္)
ခ်င္း...............................................၁ တက္
ၾကက္သြန္နီ......................................၃ လုံး(ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
ၾကက္သြန္ၿဖဴ....................................၃ တက္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး.....................................၂ လုံး(၄စိတ္ခြဲ)
ဆီ..................................................၂ဇြန္း(ထမင္းစားဇြန္း)
ငါးငံၿပာရည္.......................................၃ဇြန္း(............။.....)
သၾကား............................................၁ ဇြန္း
ပာင္းခတ္မွဳန္......................................အနည္းငယ္

ၾကက္သားေတြကိုေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီးစစ္ကာ ဆား၊ ပာင္းခတ္မွဳန္.၊နႏြင္းမွဳန္.၊ အေရာင္တင္မွဳန္.၊ ခ်င္း+ ၾကက္သြန္ၿဖဴေရာေထာင္းတာတို.နဲ. နယ္ၿပီး..နာရီ၀က္ခန္.ႏွပ္ထားပါ။

ႏွပ္ခ်ိန္ၿပည့္ၿပီဆို ဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာ ၾကက္သြန္နီကိုေရႊအိုေရာင္ရသည္အထိဆီသတ္ေပးပါ။

ၾကက္သြန္နီေတြေရႊအိုေရာင္ရၿပီဆို ႏွပ္ထားတဲ့ၾကက္သားေတြထည့္ၿပီးဆီၿပန္ကာအႏွစ္က်သည္အထိအဖုံးပိတ္ၿပီး ခ်က္ေပးပါ။

ၾကက္သားေတြ တစ္၀က္က်က္ေလာက္ႏွဳးအိၿပီဆို ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းလွီးထားတဲ့ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေတြကိုေပါင္းထည့္ပါ။

ၾကက္သားေတြပာာခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးရဲ.အခ်ဥ္ဓါတ္ကိုၿပည့္၀စြာစုပ္ယူရန္မီးေအးေအးမွာ(၁၅)မိနစ္ခန္. ဆက္ၿပီးခ်က္ေပးပါ။ ေနာက္ဆုံး(၄) စိတ္ခြဲထားတဲ့ခရန္းခ်ဥ္သီးေတြေပါင္းထည့္ၿပီးမိမိႏွစ္သက္ရာပာင္းခတ္အေမႊးၾကိဳင္အရြက္တစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကိုအလွဆင္ၿပီးသုံး ေဆာင္ပါ။

၀က္ဂုတ္သားကင္( Grilled Pork Neck)**************************

၀က္ဂုတ္သား.................၇၅ က်ပ္သား
သၾကားညိဳ.....................၃ ဇြန္း(ထမင္းစားဇြန္း)
ခရုဆီ............................၂ ဇြန္း(........။..........)
ငါးငံၿပာရည္.....................၁ဇြန္း(..........။..........)
ဘရန္ဒီ(သို.) ၀ီစကီ(သို.) ရမ္.၂ ဇြန္း(..........။.......)

၀က္ဂုတ္သားေတြကို အသားမွ်င္အတိုင္းလက္မ၀က္အထူအရြယ္အပိုင္းမ်ားၿဖစ္ေအာင္ပိုင္းၿဖတ္ပါ။

ဇလုံၾကီးၾကီးတစ္ခုမွာ ပါ၀င္ပစၥည္းအားလုံးေရာစပ္ၿပီး..၀က္သားမ်ားအရသာစိမ့္၀င္ေအာင္..၂နာရီမွ ၄ နာရီအထိထားေပးပါ။

မီးေသြးမီးဖိုမွာ ဇကာခံၿပီး..လွည့္ကင္ေပးပါ။

၀က္ဂုတ္သားကင္ကိုပါးပါးလွီးၿပီးတြဲဖက္ေဆာ့စ္ရည္ၿဖင့္သုံးေဆာင္ပါ။

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

၀က္ဂုတ္သားကင္အတြက္ခ်ဥ္ငံစပ္အရည္( လက္ဖက္ရည္၁ပန္းကန္လုံးစာ)
***********************************************

ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီး............၁/၄ ခြက္
နံနံပင္ပါးပါးလွီး...................၁/၄ ခြက္
ငါးငံၿပာရည္........................၁/၃ ခြက္
ပဒဲေကာအမွဳန္. ...................၁/၂ ဇြန္း( လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
သံပုရာရည္..........................မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
သၾကားရည္(သို.) ၾကံသကာရည္ ၂ဇြန္း( ထမင္းစားဇြန္း)
ဆန္ေလွာ္မွဳန္. .......................၁ဇြန္း( ထမင္းစားဇြန္း)
ငရုတ္ၾကမ္းစိမ္းမွဳန္. .................၁ ဇြန္း( ထမင္းစားဇြန္း)

ၾကက္သြန္နဲ. န့နံပင္ကလြဲၿပီးက်န္အရာမ်ားကိုသမေအာင္ေမႊပါ။

ထို.ေနာက္မွ..ၾကက္သြန္နီနဲ.နံနံပင္ကိုေပါင္းထည့္ၿပီး၀က္ဂုတ္သားကင္ႏွင့္တြဲဖက္သုံးေဆာင္ပါ။
တစ္ခါတရံ ကိုယ္လက္လွဳပ္ရွားပင္ပန္းေနရင္ၿဖစ္ေစ...အပာာရဓါတ္လိုအပ္ေနရင္ၿဖစ္ေစနာမက်န္းသူမ်ားကိုၿပဳစုေစာင့္ေရွာက္ရသည္ၿဖစ္ေစ..ဒီလိုနည္းလမ္းေလးနဲ.အပာာရဓါတ္ကိုအၿမန္ဆုံးၿပန္လည္ၿဖည့္တင္းေပးပါ။

သီးရြက္စုံပာင္းရည္

ၾကက္ရင္ပုံသား............. တစ္ၿခမ္း
အာလူး.......................၁ လုံး
မုန္လာဥနီ...................၂ လုံး

မုန္လာဥၿဖဴ..................၁ လုံး
ေရႊဖရုံသီး.................... ၁စိတ္
ေဂၚဖီထုပ္....................၁ စိတ္
ထိုင္၀မ္မုန္ညွင္း............၅ ပင္
တရုတ္နံနံ................... ၄ ပင္
ေထာပတ္....................၂ ဇြန္း
ဆား+ငရုတ္ေကာင္း.......အနည္းငယ္စီ
ပါ၀င္တဲ့အသီးအရြက္ေတြကိုခပ္ၾကမ္းၾကမ္းလွီးၿဖတ္သန္.စင္ထားပါ။

ေထာပတ္ကို အပူေပးၿပီး..ၾကက္ရင္ပုံသားအၿပင္ေၾကာေတြတင္းေအာင္ေထာပတ္ထဲမွာ ထည့္ေၾကာ္ၿပီးစစ္ထားပါ။

ထိုလက္က်န္ေထာပတ္ထဲမွာပဲ အာလူး၊ မုန္လာဥနီ၊ ေရႊဖရုံသီးေတြကိုဆီသတ္ေပးပါ။

အနည္းငယ္ေလးႏြမ္းလာၿပီဆိုတာနဲ.ၾကက္ရင္ပုံသားကိုထည့္ၿပီးေရ၁လီတာခြဲေလာက္ထည့္၊ ဆား၊ ငရုတ္ေကာင္းခတ္ကာ အဖုံးပိတ္ထားပါ။

မီးေလွ်ာ့ခ်ထားၿပီးတစ္ပြက္ဆူပုံစံမွာ..အားလုံးႏွဴးသည္အထိခ်က္ေပးပါ။

ေနာက္ဆုံးမုန္လာဥၿဖဴ ၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ထိုင္၀မ္မုန္ညွင္း၊ တရုတ္နံနံေတြထည့္ေပါင္းၿပီး..မီးေအးေအးမွာပဲအဖုံးပိတ္ခ်က္ပါ။

တစ္ၿခားၿဖည့္စြက္အရသာေတြမလိုအပ္ပဲ အသားနဲ.သီးရြက္စုံတို.ရဲ.သဘာ၀အရသာကိုမွီ၀ဲသုံးေဆာင္ပါ။

ၾကက္ေျခေထာက္/ဘဲေျခေထာက္အေရခြံသုပ္


ၾကက္ေၿခေထာက္/ ဘဲေၿခေထာက္အေရခြံသုပ္ဆိုတာအရင္ ကေတာ့...အေတာ္ရွားပါးၿပီး..တရုတ္ၿပည္က၀င္လာတဲ့ အေရခြံေၿခာက္ေတြသာရိွတတ္ပါတယ္..။

ဒီေန.ေစ်းကြက္အရေတာ့..လတ္ဆတ္တဲ့အေရခြံေတြရရိွေနပါၿပီ။ မရရင္လည္းအေရခြံေၿခာက္ကိုေရးေအးစိမ္၊ ေရေႏြးေဖ်ာၿပီး အသုံးၿပဳႏိူင္ပါတယ္။

လတ္ဆတ္တဲ့အေရခြံဆိုရင္ေတာ့...ေရေႏြးေလးနဲ.ေဆးလိုက္ရုံပါပဲ။

ၾကက္ေၿခေထာက္အေရခြံသုပ္
******************


ၾကက္ေၿခေထာက္အေရခြံ...................၂၅ က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ..................................၂ လုံး( ပါးပါးလွီး)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး..................................၂ လုံး(အေစ့ထုတ္၊ ပါးပါးလွီး)
မုန္လာဥနီ.....................................၁ လုံး(အမွ်င္လွီး)
ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္နီ......................၃ ေတာင့္(ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)
ၾကက္သြန္ၿဖဴ..................................၃ တက္(.........။.....)
နံနံပင္အၿမစ္...................................အနည္းငယ္
သံပုရာရည္....................................၂ ဇြန္း(ထမင္းစားဇြန္း)
သၾကား.........................................၂ ဇြန္း(..........။........)
ငံၿပာရည္........................................၃ ဇြန္း(........။။.........)
တရုတ္နံနံ+ ပူဒီနံ.............................အနည္းငယ္စီ

သၾကား၊ သံပုရာရည္၊ငံၿပာရည္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ နံနံပင္အၿမစ္ေတြကို တစ္ပြက္ဆူေအာင္အပူေပး.. အေအးခံထားပါ။

ၾကက္ေၿခေထာက္/ ဘဲေၿခေထာက္ေတြကို ေရေႏြးေဖ်ာေဆးၿပီး..ၾကက္သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ တရုတ္နံနံ ၊ ပူဒီနံေတြကိုေရာၿပီး..ခပ္ဖြဖြေလးနယ္ေပးပါ။

မိမိအၾကိဳက္အရသာကို လိုတိုးပိုေလွ်ာ့ ၿပဳၿပင္ပါ။( ႏွစ္သက္ပါကစပါးလင္အၿဖဴေရာင္အပိုင္းေလးမ်ားကို ပါးပါးလွီးထည့္ႏိူင္ပါသည္.)

၀က္သားခ်ဥ္ၿပဳလုပ္နည္း
**************** **


၀က္ေပါင္သား ................၆၅ က်ပ္သား
၀က္ေခါက္..................... ၂၀ က်ပ္သား
ၾကက္သြန္ၿဖဴ.................. ၁၅ တက္
ဆား............................၂ ဇြန္းခြဲ ( ထမင္းစားဇြန္း) သၾကား.........................ဇြန္း၀က္(..........။........)
Monosodium Glutamate( အခ်ိဳမွဳန္.).၁ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
ထမင္းခ်က္ၿပီးသား...........၁ ခြက္( တရုတ္ပန္းကန္လုံး)
ငရုတ္သီးစိမ္း...................၁၀ ေတာင့္( ပါးပါးလွီး)

၀က္ေပါင္သားေတြကို ေရေဆးသန္.စင္ၿပီးရင္..ေရေၿခာက္ေနေအာင္ၿပဳလုပ္ပါ

ထို.ေနာက္အသားၾကိတ္စက္မွာ..ညွက္ေနေအာင္ၾကိတ္ေပးပါ။

၀က္ေခါက္ေတြကို ရွလကာရည္အၿဖဴေရာင္ၿဖင့္ သန္.စင္ေနေအာင္ေဆးၿပီးႏွဴးေအာင္ၿပဳတ္ေပးပါ။ေအးသြားလွ်င္မိမိလိုအပ္တဲ့ပုံစံပါးပါးလွီးထားပါ။

ၾကက္သြန္ၿဖဴကို ညွက္ေနေအာင္ေထာင္းၿပီး..ငရုတ္သီးစိမ္းကိုပါးပါးလွီး(သို.)အေတာင့္လိုက္ထားပါ။

ထမင္းကေတာ့.အနည္းငယ္ေစးေသာ( ေတာင္ၾကီးဆန္မ်ိဳး) ကိုခ်က္ရင္အေကာင္းဆုံးပါ။

ဇလုံၾကီးၾကီးတစ္ခုထဲမွာပါ၀င္ပစၥည္းအားလုံးကိုေရာထည့္ၿပီး..သမသြားေအာင္နယ္ေပးပါ။

မိမိလိုခ်င္တဲ့အရြယ္အစားငွက္ေပ်ာဖက္၊ ပလပ္စတစ္အိတ္မ်ားမွာထည့္ၿပီးေလမ၀င္ေအာင္စည္းေႏွာင္ပါ။

အပူခ်ိန္ ၃၀ ဒီ၀ရီ ( သာမန္အပူခ်ိန္) မွ ၃ ရက္မွ ၅ ရက္ထားေပးလွ်င္၀က္သားခ်ဥ္စားလို.ရပါၿပီ။

ရိုးရိုး၀က္ေၿခေထာက္စြပ္ၿပဳတ္
*******************

ဒူးဆစ္ေအာက္ပိုင္း၀က္ေၿခေထာက္..............၄ ေခ်ာင္း
ပဲငံၿပာရည္အပ်စ္.....................................၂ ဇြန္း(ထမင္းစား)
ဆား.....................................................လိုအပ္သလို
ပာင္းခတ္မွဳန္.........................................အနည္းငယ္
သၾကား................................................၁ဇြန္း( ထမင္းစား)
ခ်င္းၾကီးၾကီး...........................................၁တက္
နာနတ္ပြင့္( Star Anise ).......................... ၂ပြင့္

၀က္ေၿခေထာက္ေတြကို..အေမႊးေၿပာင္စင္ေအာင္..ဓါးထက္ထက္ေလးနဲ.ၿခစ္ေဆးပါ။(အခုေစ်းကြက္မွာေတာ့.. ေတာ္ေတာ္သန္.စင္ေနတဲ့ေၿခေထာက္မ်ိဳးေတြရရိွေနပါၿပီ...)

အိမ္လုပ္ေတြဆိုရင္ေတာ့..အရင္ဆုံးေရေႏြးေလာင္း...လိုအပ္ရင္မီးကင္ၿပီးဘရိတ္ဓါးထက္ထက္နဲ.ၿခစ္ေဆးပါ။

လက္သီးဆုပ္ခပ္ေသးေသးအရြယ္ေတြတုံးၿပီး..ဆား၊ ပဲငံၿပာရည္အပ်စ္တို.ႏွင့္ေရာနယ္ကာ၁၀ မိနစ္ခန္.ထားပါ။

နာနတ္ပြင့္ကိုမီးကင္ၿပီးအနည္းငယ္ထုေပးပါ။ ခ်င္းကိုလည္းအခြံခြါ၊ ဓါးၿပားရိုက္ထားပါ။

နယ္ထားတာ(၁၀) မိနစ္ေလာက္ၾကာၿပီဆိုရင္..ဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာဆီအနည္းငယ္ကိုအပူေပးၿပီးနယ္ထားတဲ့၀က္ ေၿခေထာက္ေတြကို ၃-၄ ခုခ်င္းစီထည့္ၿပီးေရႊညိဳေရာင္ရေအာင္ေၾကာ္ၿပီး..ဆီစစ္ထားပါ။

( ၀က္ေၿခေထာက္ကိုဘာေၾကာင့္ေၾကာ္ရတာလဲ ဆိုေတာ့..ၿပဳတ္တဲ့အခ်ိန္.အေရာင္လွ သလို..ဘယ္ေလာက္ႏွဴးႏွဴး. အရိုးအသားတစ္စစီေၾကမႊမသြားေစဖို.ပါ ။)

အိုးတစ္လုံးမွာေၾကာ္ထားတဲ့၀က္ေၿခေထာက္ေတြကိုထည့္ၿပီး..နာနတ္ပြင့္၊ခ်င္း၊ဆား၊ ပာင္းခတ္မွဳန္.၊ သၾကားတို.ထည့္ကာေရၿမွဳပ္ရုံေလးထည့္ၿပီးစတည္ေပးပါ။

ထြက္လာတဲ့ဆီေတြနဲ.အညစ္အေၾကးအားလုံးကိုခပ္ထုတ္ပါ.။( ပာင္းရည္ၾကည္လင္ေစရန္ အတြက္ၿဖစ္ပါသည္)

တစ္ခါပြက္ၿပီး..လို.အၿမွဳပ္နဲ.အညစ္အေၾကးေတြစစ္ထုတ္ၿပီးရင္..ေရကိုတစ္ခါၿပန္ထည့္ၿပီး..ပထမနည္းအတိုင္းပဲလုပ္ေပးပါအုံး..။

အၿမွဳပ္နဲ.ဆီေတြအားလုံးသန္.စင္သြားၿပီဆိုမွ...ေရထပ္ၿဖည့္ကာ..မီးကိုေလွ်ာ့ခ်ၿပီး..၁ပြက္ဆူပုံစံမွာ..အဖုံးပိတ္ၿပီးႏွဴးသည္ အထိခ်က္ေပးရပါမယ္..။

ဒီနည္းပာာအေရာင္လွပၿပီး..ၾကည္လင္တဲ့ပာင္းရည္ေရႊညိဳေရာင္ပာင္းရည္ရေစတဲ့..၀က္ေၿခေထာက္စြပ္ၿပဳတ္ပါ။

စားဖို.ပန္းကန္ထဲခပ္ထည့္ၿပီဆိုမွ...ငရုတ္ေကာင္းေလးၿဖဴး..၊ၾကက္သြန္ၿမိတ္နံနံပင္အေရာေလးထည့္ေပးရပါမယ္...။

ခ်ဥ္ငံစပ္..စပ္ထားတဲ့ဗမာငရုတ္ဆီရည္ေလးနဲ.တို.ၿပီးစားသုံးႏိူင္ပါတယ္..။

Credit: ျမန္မာဟင္းခ်က္နည္းမ်ား

No comments: