Saturday, September 14, 2013

ေခတ္အဆက္ဆက္အေတြး စားသံုးသူမ်ားကို ၿခိမ္းေျခာက္ၾကမွာလား




"စားသံုးသူမ်ား အခက္မ်ားစြာ ႀကံဳေနရတယ္ ဆရာ"

တစ္ေန႔တြင္ ေမာင္ဟစ္ ကြၽန္ေတာ့္ဆီ ေရာက္လာသည္။ သူသည္ သူ၏ဟစ္တလံုးဟူေသာ အမည္ႏွင့္လိုက္ေအာင္ အေတာ္ေလး ဟစ္တတ္သည္။

"ခုဘာေတြ ဖြဦးမွာလဲ"

"လြန္ခဲ့တဲ့ ၁၀ ႏွစ္ေလာက္ ကတည္းက လူေတြေျပာေနၾကတဲ့ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေစာင့္ေရွာက္ေရးပါ ဆရာ။ အဲဒါေတြကေတာ့"
သူစာရြက္တစ္ရြက္ကို ျပသည္။

မသန္႔ေသာဆီ (ျပန္ေၾကာ္ဆီ) မ်ားကို ျပည္ပမွ တင္သြင္းေရာင္းခ်ေနျခင္း။

ရက္လြန္မုန္႔မ်ား အထူးသျဖင့္ ျပည္ပမွ ဘီစကြတ္ေတြ ေခ်ာကလက္ေတြ ေရာင္းခ်ျခင္း။

ခ်ည္ဆိုးေဆးမ်ားကို အစားအေသာက္မ်ားတြင္ သံုးျခင္း။

သူျပေသာ စာရြက္တြင္ စားသံုးသူမ်ား အႏၲရာယ္ရိွႏိုင္ေသာ အမ်ိဳးအမည္ ၂၀ ေက်ာ္ကို ေတြ႕ရသည္။

"ဒါကေတာ့ ေရွးကတည္းက ရွိတာပါပဲ၊ ဘနဖူးကို သိုက္တူးတယ္ေလ။ ေရခဲေခ်ာင္းေတြ အခ်ဥ္ထုပ္ေတြမွာ ခ်ည္ဆိုးေဆးေတြ ေတြ႕ရတယ္။ အစားအေသာက္ေတြမွာ ေဆာ္ဒါကို ထည့္ၾကတာမ်ိဳးေတြပါ။ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္မွာ လက္ခ်ား Borax ကို ထည့္တာမ်ိဳးေတြ ရွိတယ္"

"ေနာက္ပိုင္းမွာ တ႐ုတ္ကလာတဲ့ ႏို႔မႈန္႔ေတြမွာ မယ္လမင္း ပါလာတာ တစ္ကမၻာလံုး ေက်ာ္ၾကားသြားတယ္"

"ဒီေတာ့ ဘာလုပ္ရမလဲ ဆရာ"

"ပထမ လုပ္ရမွာေတာ့ သဘာ၀မက်တဲ့ အစားအစာကို မစားၾကဖို႔ေပါ့"

"ဒါဆိုရင္ ဘယ္လိုမ်ိဳးကို စားရမလဲ ဆရာ"

"ငယ္ငယ္ကတည္းကစားတဲ့ ႐ိုးရာအစားအေသာက္ ပံုစံေပါ့ကြာ"

"ဟာဆရာ စားလို႔မရဘူးေလ။ ဆရာ သတင္းဂ်ာနယ္ေတြမွာ ေတြ႕မွာေပါ့၊ ငါးပိေတြထဲမွာ ယူရီးယားဆိုတဲ့ ဓာတ္ေျမၾသဇာကို ထည့္တယ္တဲ့"

"အင္း ဖတ္ရပါတယ္။ ဒီအေၾကာင္းကို ေရးမလို႔ ျပင္ဆင္ေနတယ္"

ခုကိစၥမွာ ငါးပိထုတ္လုပ္သူေတြ အမ်ားႀကီး နစ္နာပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ငါးပိဟာ ျမန္မာျပည္သူေတြရဲ႕ အဓိက ပ႐ိုတင္းရတဲ့ Source ပါ။ Staple Food ပါ။ ခုဆိုရင္ မွ်င္ငါးပိအစား အခ်ဳိမႈန္႔ေတြ သံုးေနတာေတြ အမ်ားႀကီး ရွိတယ္။ ဘာမွန္းညာမွန္းမသိ (ျမန္မာလို Specification မပါတဲ့) ၾကက္သားမႈန္႔ ဆိုတာမ်ဳိးေလာက္ေတာ့ ငါးပိအႏၲရာယ္ မႀကီးပါဘူးလို႔ ယံုၾကည္တယ္ . . . . .

"ေကာင္းတာေပါ့ ဆရာ။ ဆရာတို႔လို ပညာရွင္ေတြေရးရင္ လူေတြ ငါးပိအႏၲရာယ္ကို သိလာမွာေပါ့"

"ငါးပိေတြထဲမွာ ယူရီးယားဆိုတဲ့ ဓာတ္ေျမၾသဇာကို ထည့္တယ္ဆိုတာ ဘယ္သူေတြ႕လဲ"

"ေတြ႕တဲ့လူ မရွိဘူး ဆရာ။ ဒါေပမဲ့ စစ္ေဆးၾကည့္ရင္ ယူရီးယားကို ေတြ႕တယ္တဲ့"

"ယူရီးယားေတြ႕တာနဲ႔ ယူရီးယား ထည့္တယ္လို႔ မဆိုႏိုင္ဘူးကြ"

"ဟာ ဆရာကလဲ။ စံုေထာက္ဦးစံရွား ေလသံနဲ႔ပါပဲ"

"အေတြးရွင္းရတယ္ကြ။ ယူရီးယားကို ပုလဲဓာတ္ေျမၾသဇာလို႔ ေခၚတယ္။ သူ႔ကို ဓာတ္ေျမၾသဇာအျဖစ္ သံုးရတာ ႏိုက္ထ႐ိုဂ်င္ လိုခ်င္လို႔ပဲ။ သူက အခဲျဖစ္လို႔ သံုးရတာ လြယ္ကူတယ္။ တကယ္ေတာ့ လူေတြရဲ႕ က်င္ငယ္ရည္ထဲမွာ ယူရီးယားပါတယ္။ Urine ကေန စတင္ရရွိလို႔ အဲဒီျဒပ္ေပါင္းကို Urea လို႔ ေခၚတယ္။ သူ႔ရဲ႕ ေဖာ္ျမဴလာက CO (NH2)2 ပါပဲ။ ႏို႔တိုက္ သတၱ၀ါေတြ အားလံုးနဲ႔ ငါးေတြ ေရသတၱ၀ါေတြရဲ႕ အညစ္အေၾကးေတြမွာလည္း Urea ပါတယ္။ ေသြးထဲမွာ အသည္းထဲမွာကလည္း Urea အနည္းငယ္ ပါတာပဲ"

"ဒါဆိုရင္ ငါးပိကိစၥ"

"ခဏေလး သည္းခံပါဦး။ Urea ကို သဘာ၀မွာ ေတြ႕တာ အေတာ္ၾကာမွ သိပၸံပညာရွင္ Wohler က ၁၈၂၈ က ဓာတ္ခြဲခန္းမွာ စတင္ၿပီး ထုတ္ေဖာ္ႏိုင္ခဲ့တယ္။ ဒီေတာ့ ၾသဂဲနစ္ ပစၥည္းေတြကို ထုတ္လုပ္ႏိုင္တယ္ဆိုၿပီး Organic Chemistry မွာ လူေတြလုပ္လို႔ရတဲ့ ပစၥည္းေတြကို ေလ့လာတဲ့ ပံုစံသစ္ကို ေျပာင္းလာတာပါ"

"ငါးပိကိစၥ" "ငါးပိထဲမွာ Urea ရွိပါတယ္။ သူ႔ကို စမ္းရင္ေတြ႔မွာပါပဲ။ ယူရီးယားဟာ အဆိပ္ရယ္လို႔ မေျပာႏိုင္ဘူး။ အိႏၵိယမွာ ႏြားက်င္ငယ္ေရ ေသာက္တာတို႔ မိမိက်င္ငယ္ မိမိေသာက္တာတို႔ ရွိတာပဲ။ ၀န္ႀကီးခ်ဳပ္ ေဒဆိုင္းဟာ သူ႔ရဲ႕က်င္ငယ္ရည္ကို သူျပန္ေသာက္လို႔ က်န္းမာတယ္လို႔ဆိုတာ ဖတ္ရဖူးတယ္။ သူအသက္ ၉၉ ႏွစ္အထိ ေနသြားတယ္။ တ႐ုတ္မွာလည္း ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္ေတြဟာ ကေလးငယ္ လူပ်ိဳေပါက္ရဲ႕ က်င္ငယ္ရည္ကို ေသာက္ရတဲ့ဓေလ့ ရွိပါတယ္"

"အင္း ဆရာေျပာတာ စဥ္းစားစရာ ျဖစ္ေနတယ္" "ဟုတ္တယ္။ ပထမအခ်က္က ငါးပိေတြမွာ မူလကတည္းက ယူရီးယား ရွိႏိုင္သလို သူ႔အလိုအေလ်ာက္ ျဖစ္လာတဲ့ ယူရီးယားေတြ ရွိႏိုင္တယ္။ ဒုတိယအခ်က္က Urea ပမာဏ မမ်ားရင္ က်န္းမာေရးကုိ မထိခိုက္ပါဘူး"

"ဒါဆိုရင္ ဆရာ ငါးပိတိုင္းကို ဓာတ္ခြဲၾကည့္ရင္ Urea ေတြ႔မယ္ေပါ့ ဟုတ္လား"

"အေသအခ်ာ ေတြ႕ႏိုင္ပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ သိပၸံပညာကို ေသေသခ်ာခ်ာ မေလ့လာဘဲ တစ္ပိုင္းတစ္စ ၾကားဖူးနား၀နဲ႔ ကုိယ္လိုရာဆြဲကာ ေျပာၾကဆိုၾကတာ ရွိတယ္။ ပညာဆိုတာ ခက္တယ္။ အသိပညာ အတတ္ပညာဆိုတာ ကိုယ္ပိုင္ဥာဏ္နဲ႔ ဆံုးျဖတ္ရတယ္။ ဥပမာ ခင္ဗ်ားလည္း ၾကားဖူးမွာေပါ့။ လြန္ခဲ့တဲ့ သံုးေလးႏွစ္ေလာက္က အိႏၵိယနယ္စပ္မွာ ပလတ္စတစ္ဆန္ေတြ ၀င္လာတယ္။ ခ်က္လိုက္ရင္ ထမင္းျဖစ္လာတယ္။ စားရင္ခ်က္ခ်င္းေတာ့ မေသဘူး။ သံုးေလးရက္ၾကာမွ ေသတယ္ဆိုတာ"
"ၾကားဖူးတယ္။ ပလတ္စတစ္ဆန္ဆိုတာ အေတာ္ထူးဆန္းတယ္။ ဘယ္လိုလုပ္ လိမ္ေရာင္းတာလဲ"

"လိမ္ေရာင္းတာ မဟုတ္ဘူး။ အဲဒါေတြဟာ ပလတ္စတစ္ဆန္လည္း မဟုတ္ဘူး။ ဆန္အစစ္ပဲ"

"ဘာျဖစ္လို႔ ပလတ္စတစ္ဆန္လို႔ ေခၚတာလဲ ေနာက္ၿပီးစားတဲ့အခါ ဘာလို႔ေသၾကတာလဲ"

"အဲဒီဆန္ေတြဟာ American Long Grain ဆိုတဲ့ ဆန္မ်ိဳးေတြ။ အဲဒီဆန္ေတြဟာ လယ္သမားေတြကို အကူအညီေပးဖို႔လွဴတဲ့ စပါးေတြကေန ရတဲ့ဆန္ေတြပါ။ တကယ္ေတာ့ ဒီစပါးေတြဟာ စားဖို႔မဟုတ္ဘူး။ စိုက္ဖို႔ မ်ိဳးစပါးေတြပါ၊ ဒီမ်ိဳးစပါးေတြကို စိုက္တဲ့အခါ ပိုးမႊားေတြ မဖ်က္ဆီးဖို႔ ေဖာ့စဖရပ္စ္အနီနဲ႔ စိမ္ထားတာပါပဲ။ ေဖာ့စဖရပ္စ္အနီဟာ စပါးထဲကို စိမ့္၀င္သြားတယ္။ ဒီစပါးေတြကို တစ္ေယာက္ေယာက္က ႀကိတ္ခြဲေတာ့ အင္မတန္လွတဲ့ဆန္ကို ရတယ္။ ဒါကို ပလတ္စတစ္ဆန္လို႔ ေခၚၾကတယ္။ ဒီလိုနဲ႔ ရတဲ့ဆန္ကို လူေတြစားတယ္။ ဆန္ထဲမွာေတာ့ ေဖာ့စဖရပ္စ္ အနည္းငယ္ ပါလာတယ္။ ေဖာ့စဖရပ္စ္ဟာ အဆိပ္ပါ။ ဒီေဖာ့စဖရပ္စ္ အနည္းငယ္ေၾကာင့္ လူေတြတစ္ရက္ႏွစ္ရက္ၾကာရင္ ေသရတာပါပဲ"

"ေၾကာက္စရာ ေကာင္းတယ္ေနာ္"

"ဟုတ္တယ္။ စားစရာက တိုက္႐ိုက္ျပႆနာေတြ ျဖစ္သလို တာရွည္စားသံုးမွ ျပႆနာျဖစ္တာလည္း ရွိတာပဲ"

"ငါးပိမွာပါတဲ့ Urea ျပႆနာကုိေတာ့ အခ်ိဳ႕စာသံုးသူဘက္က ရပ္တည္တဲ့ အဖြဲ႕အစည္းက လူေတြေရးတာကို ဖတ္ရတာပါ"

"သူတို႔ကလည္း ေစတနာနဲ႔ ေရးတာပါ။ လူေတြအရမ္းေၾကာက္ေအာင္ ေရးတယ္။ မမွန္မကန္ ေရးတယ္ဆိုရင္ မီဒီယာေတြကို လူေတြယံုၾကည္ေတာ့မွာ မဟုတ္ဘူး"

"ေနာက္တစ္ခု ဖတ္ရေသးတယ္။ ဓာတ္ဘူးထဲမွာ ျပဒါးေတြ ကြာက်တာကိုေပါ့။ အဲဒါ အႏၲရာယ္ႀကီးပံုကို ေရးထားတယ္"

"ဘယ္လိုေရးထားတာလဲ"

"သူက အေတာ္ေလး ေစတနာနဲ႔ ေရးထားတာပါ။ တစ္ညမွာ အိမ္မွာမီးပ်က္ေနတုန္း ေရေႏြးေသာက္ခ်င္လာတယ္။ ဓာတ္ဘူးထဲက လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းကို ဖန္ခြက္ထဲထည့္ၿပီး ေသာက္မယ္လုိ႔ ေျမႇာက္လိုက္ေရာ ဖန္ခြက္ထဲမွာ တလက္လက္ ေတာက္ပေနတဲ့ အရာေလးကို ဖေယာင္းတိုင္မီး အလင္းေရာင္နဲ႔ ျမင္လိုက္ရတယ္။ ကြၽန္ေတာ္လည္း ဘာမွန္းမသိတာနဲ႔ ေသာက္မယ့္ကိစၥ ခဏရပ္ၿပီး အဲဒါေတြကို ၾကည့္မိေတာ့မွ ဓာတ္ဘူးနံရံသားက ျပဒါးေတြ ကြာေနတာဗ်။ ဓာတ္ဘူးကေတာ့ ထံုးစံအတိုင္း Made in China လို႔ ေရးထားတယ္"

"တို႔ငယ္ငယ္ကတည္းက ဓာတ္ဘူးေတြ အားလံုးလိုလိုဟာ Made in China ေတြပါပဲ။ တ႐ုတ္က လာတာပါကြာ"

"ဟုတ္ကဲ့ဆရာ။ ဓာတ္ဘူးေတြမွာပါတဲ့ ျပဒါးအေၾကာင္း သူဆက္ေရးတယ္။ ျပဒါးဆိပ္ဟာ အင္မတန္ ျပင္းတယ္ဆိုတာကိုပါ ေရႊက်င္တဲ့ေနရာက ျပဒါးေတြအေၾကာင္း ေရးထားတယ္"

"ျပဒါးဆိပ္က ျပင္းတာေပါ့ ေမာင္ဟစ္ရာ။ ဒါေပမဲ့ ဓာတ္ဘူးနံရံက လက္ေနတဲ့ ေရာင္ျပန္အသားေတြဟာ ျပဒါးမဟုတ္ဘူး"

"ကြၽန္ေတာ္တို႔ ငယ္ငယ္ေလးကတည္းက ျပဒါးသုတ္ထားတယ္လို႔ပဲ ၾကားဖူးတာပဲ ဆရာ"

"မွန္ေတြ ဓာတ္ဘူးေတြမွာ သုတ္တာကို အဂၤလိပ္လို Silver mirroring လို႔ ေခၚတယ္။ ေငြနဲ႔မွန္ေတြကို ေၾကးမံုေတြ ျဖစ္လာေအာင္ လုပ္တာပါ။ တို႔ကေတာ့ အလြယ္တကူ ျပဒါးသုတ္တယ္ ေျပာၾကတာပါ။ မွတ္ထားဖို႔က ျပဒါးဟာ အဖတ္လိုက္ တည္ေနတာ မဟုတ္ဘူး။ ျပဒါးဟာ အခဲလည္း မဟုတ္ဘူး။ ျပဒါးဟာ ကြာမက်ဘူး အေငြ႔သာ ျပန္သြားမွာ"

"ဒါဆိုရင္ ဓာတ္ဘူးထဲ ေရေႏြးနဲ႔ လက္ဖက္ရည္ ႏွပ္ေသာက္တာ ဘာမွမျဖစ္ဘူးေပါ့ ဟုတ္လား"

"အခ်ိန္ၾကာၾကာထားရင္ လက္ဖက္က အဆိပ္ေတြ ေျပာင္းသြားတတ္တယ္။ အၿမဲေတာ့ မဟုတ္ဘူး။ အႏၲရာယ္ ရွိႏိုင္တယ္။ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းကို ခ်က္ခ်င္း လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေသာက္တာ အေကာင္းဆံုးပဲ"

"ဟုတ္ကဲ့ဆရာ။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ဟာ စာေပလြတ္လပ္ခြင့္ အေတာ္အသင့္ ရလာၿပီမို႕ေျပာခြင့္ဆိုခြင့္ေတြ ရွိပါတယ္"

"ေကာင္းပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ Little Knowledge is Dangerous လို႔ ဆိုထားပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ စာမ်က္ႏွာေပၚမွာ တင္တဲ့အခါ သတိထားရမယ္။ ခုကိစၥမွာ ငါးပိထုတ္လုပ္သူေတြ အမ်ားႀကီး နစ္နာပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ငါးပိဟာ ျမန္မာျပည္သူေတြရဲ႕ အဓိက ပ႐ိုတင္းရတဲ့ Source ပါ။ Staple Food ပါ။ ခုဆိုရင္ မွ်င္ငါးပိအစား အခ်ဳိမႈန္႔ေတြ သံုးေနတာေတြ အမ်ားႀကီး ရွိတယ္။ ဘာမွန္းညာမွန္းမသိ (ျမန္မာလို Specification မပါတဲ့) ၾကက္သားမႈန္႔ ဆိုတာမ်ဳိးေလာက္ေတာ့ ငါးပိအႏၲရာယ္ မႀကီးပါဘူးလို႔ ယံုၾကည္တယ္"

"ဆရာက အမ်ိဳးသားေရးနဲ႔ ေျပာေနတာ မဟုတ္ပါဘူးေနာ္"

"မဟုတ္ပါဘူး။ တို႔တစ္ေတြဟာ မွ်တရမယ္။ Made in China ကိုလည္း သံုးသင့္သံုးရမွာပဲ။ Made in USA ကိုလည္း သံုးသင့္သံုးရမွာပဲ။ ဒါေပမဲ့ မဟုတ္တာေတြကို လူေတြေၾကာက္လန္႔ေအာင္ မလုပ္ရဘူး။ အထူးသျဖင့္ အစားအေသာက္နဲ႔ ပတ္သက္တာေတြကို မွန္ကန္တဲ့ သတင္းအခ်က္အလက္ေတြကို ေပးၾကဖို႔ လိုတယ္။ ပါးစပ္ကေန ၀င္လာတဲ့ အစားအေသာက္ေရာ ေဆးေတြေရာ အင္မတန္ အေရးႀကီးတယ္။ ဒီေခတ္ဟာ Globalization ေခတ္ပါ"

သတင္းအခ်က္အလက္မ်ားကို မွန္ကန္ေအာင္ သံုးသပ္ႏိုင္ၾကပါေစ။

Written by ေဒါက္တာခင္ေမာင္ညိဳ

No comments: