Sunday, September 15, 2013

မွတ္ဥာဏ္ကို ထိခိုက္ေစနိုင္ေသာ အစားအစာ ကိုးမ်ိဳး



အစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာ ဆိုရာမွာ တခ်ဳိ႕အစား အစာေတြက သင့္မွတ္ဥာဏ္နဲ႔ ခႏၶာကိုယ္ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈကို အ ေထာက္အကူျပဳသလိုပဲ တခ်ဳိ႕ အစားအ စာေတြကေတာ့ သင့္က်န္းမာေရးကို ေႏွာင့္ယွက္တာမ်ဳိးေတြရွိပါတယ္။ ေဖာ္ ျပပါအစားအစာေတြကို သင့္က်န္းမာ ေရးအတြက္ေရွာင္ပါ။

(၁) အဆင့္သင့္ စားနိုင္ေသာ အခ်ိဳ႕ အစားအစာမ်ား
မ်ားျပားလြန္းတဲ့ အလုပ္တာဝန္ ေတြနဲ႔ လႈပ္ရွားေနရတဲ့ ဘဝထဲမွာ ဘယ္ အရာကိုပဲျဖစ္ျဖစ္ အျမန္ဆံုးၿပီးေျမာက္ သြားတာကို သေဘာက်တတ္ၾကပါ တယ္။ အစာစားခ်ိန္မွာေတာင္ ခပ္ျမန္ ျမန္စားရတာကို သေဘာက်လာတတ္ ၾကပါတယ္။ ေရေႏြးေလးေျဖာၿပီး အ လြယ္တကူ စားရတာကို ႏွစ္သက္လာ ၾကပါတယ္။ ေလ့လာမႈေတြအရ အသင့္ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အစာေတြကို အစားမ်ား တာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္က်န္းမာေရးအ တြက္ စိုးရိမ္ဖြယ္ရွိတယ္လို႔ဆိုတာေၾကာင့္ အသင့္အစားအစာေတြနဲ႔ ခပ္ေဝးေဝးေန ပါ။

(၂) ဖန္တီးျပဳလုပ္ထားေသာ အစာတုမ်ား
အရသာတူေအာင္ ဖန္တီးျပဳျပင္ ထားတဲ့ အစားအစာမ်ဳိးေတြပါ။ အနံ႔နဲ႔ အရသာက တစ္ထပ္တည္းက်ေအာင္ ဖန္တီးျပဳလုပ္ထားတဲ့ အစားအစာ၊ အခ်ဳိ ရည္စတာေတြထဲမွာ ဓာတုေဗဒပစၥည္း ေတြ၊ ဆိုးေဆးေတြနဲ႔ အနံ႔ေတြပါဝင္တတ္ ပါတယ္။ ဒါေတြအစားမ်ားရင္ သင့္ဦး ေႏွာက္က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါ တယ္။ သဘာဝအစားအစာေတြကသာ ေကာင္းမြန္မွန္ကန္တဲ့ အာဟာရကို ေပး စြမ္းႏိုင္ကာ သင့္ဦးေႏွာက္နဲ႔ မွတ္Óဏ္ ကို အေထာက္အကူျပဳပါလိမ့္မယ္။

(၃) ငန္လြန္းေသာ အစားအစာမ်ား
အရမ္းငန္လြန္းတဲ့ အစားအစာေတြ ကသင့္ႏွလံုးက်န္းမာေရးကိုလည္း ထိ ခိုက္ေစႏိုင္ပါေသးတယ္။ ဆားလြန္ကဲတဲ့ အစားအစာေတြမ်ားမ်ားစားတာေၾကာင့္ သင့္ဦးေႏွာက္တစ္သွ်ဴးေတြကို ပ်က္စီးေစ ႏိုင္တဲ့ မေကာင္းက်ဳိးျဖစ္ေစတာေၾကာင့္ ဆားပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြကို တတ္ႏိုင္သမွ်ေရွာင္ပါ။

(၄) ျပဳျပင္ထားေသာ ဒိန္ခ်ဥ္
ဒိန္ခ်ဥ္ကို ၾကာရွည္ခံေအာင္ ေပါင္း စပ္ျပဳလုပ္ထားၿပီး စေတာ္ဘယ္ရီ၊ စပ်စ္ စတဲ့အသီးေတြရဲ႕ ရန႔ံနဲ႔ ေပါင္းစပ္ ျပဳလုပ္ ထားတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ဘူးေတြကို ပံုမွန္ေသာက္ သံုးတာေၾကာင့္ ဒိန္ခ်ဥ္အစစ္လိုတူညီတဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးကို မရရွိႏိုင္ဘူးလို႔ ေလ့ လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။ ေရဆာေန ခ်ိန္မွာ ေရဆာကိုသာ ေျပေစၿပီး အမွန္ တကယ္ေတာ့ အဲလိုအသင့္ျပဳလုပ္ထား တဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ဘူးေတြက အဆီနဲ႔ ဓာတု ပစၥည္းေတြသာ ပါဝင္တတ္တယ္လို႔ဆိုပါ တယ္။

(၅) စြမ္းအားျဖည့္ အခ်ိဳရည္မ်ား
စြမ္းအားကို ျပန္လည္ျဖည့္တင္းေပး တဲ့ အခ်ဳိရည္ေတြကို လြန္ကဲစြာေသာက္ သံုးတာေၾကာင့္ သင့္ဦးေႏွာက္က်န္းမာ ေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ယင္းအခ်ဳိ ရည္ေတြက အခ်ိန္အတိုင္းအတာတစ္ခု အထိ လူကို တက္ႂကြလန္းဆန္းေစကာ တာေၾကာင့္ အဲဒီအခ်ိန္တြင္းမွာ အလုပ္ ကို အင္တိုက္အားတိုက္လုပ္မိၿပီး အခ်ိန္ အတိုင္းအတာကုန္သြားခ်ိန္မွာေတာ့ လူ ကိုပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ေနေစတာေၾကာင့္ သင့္ခႏၶာကိုယ္ေရာ သင့္ဦးေႏွာက္ကိုပါ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ေနေစပါလိမ့္မယ္။

(၆) ပီဇာမ်ား
လူႀကီး၊ လူငယ္မေရြးႀကိဳက္ႏွစ္ သက္ၾကၿပီး စားခ်င္စဖြယ္ ျပဳျပင္ဖန္တီး ထားတာေၾကာင့္ လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ ပီဇာ ကိုပံုမွန္စားမယ္ဆိုရင္ သင့္ဦးေႏွာက္ရဲ႕ စြမ္းေဆာင္ရည္ကို က်ဆင္းေစပါလိမ့္ မယ္။ အဆာေျပစာစားမယ္ဆိုရင္ေတာင္ သီးရြက္ေတြနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ပီဇာကို ေရြးခ်ယ္ေပးပါ။

(၇) ထပ္ကာထပ္ကာ ေၾကာ္ထားေသာ အစာမ်ား
ဆီအမ်ားႀကီးနဲ႔ အထပ္ထပ္အခါခါ ေၾကာ္ထားတဲ့ အစာေတြကို စားတာ ေၾကာင့္ သင့္ခႏၶာကိုယ္ကို အာဟာရ မ ျဖစ္ေစတဲ့အျပင္ သင့္ဦးေႏွာက္ကို ထိခိုက္ ေစႏိုင္ပါေသးတယ္။ ဆီေၾကာ္စာေတြက စားလို႔ေကာင္းေပမယ့္ သင့္က်န္းမာေရး ကိုေတာ့ လံုးဝအေထာက္အကူမျပဳပါဘူး။

(၈) ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္
ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္ေတြကို အ ထူးသျဖင့္ ႐ုပ္ရွင္ၾကည့္ခ်ိန္မ်ဳိးမွာ အ မ်ားအျပား စားမိတတ္ၾကပါတယ္။ ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္ေတြထဲမွာ ဆားနဲ႔ အဆီမ်ားစြာပါဝင္တတ္ၿပီး တခ်ဳိ႕အသင့္ ျပဳလုပ္စားေသာက္ႏိုင္တဲ့ ေပါက္ေပါက္ ေတြထဲမွာ ဓာတုပစၥည္းေတြလည္းပါဝင္ ေနတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အၫႊန္းကို ေသခ်ာဖတ္ၿပီး ဝယ္ယူပါ။

(၉) သၾကားမ်ာေသာ အသုပ္မ်ား
ဟင္းရြက္သုပ္ေတြက သင့္က်န္းမာ ေရးကို အေထာက္အကူျပဳတယ္ဆိုေပ မယ့္ အဆီအမ်ားႀကီးထည့္ၿပီး၊ သၾကား မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ အသုပ္ေတြကေတာ့ သင့္ဦးေႏွာက္က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။ ဟင္းရြက္သုပ္ေတြကို သံလြင္ ဆီအနည္းငယ္ထည့္သုပ္ေပးၿပီး ရွလကာ ရည္အနည္းငယ္သံုးေပးတာက သင့္ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳပါ တယ္။  

သဲသဲ

Credit: Good Health -အလွအပႏွင့္က်န္းမာေရးဂ်ာနယ္

No comments: