Monday, August 15, 2011

ငါးဖယ္သုပ္၊ ၾကက္ဥအစပ္ေမႊေၾကာ္နဲ႕ ၾကာရိုးဟင္းခါး

စတုတၳေန႕

ငါးဖယ္သုပ္၊ ၾကက္ဥအစပ္ေမႊေၾကာ္နဲ႕ ၾကာရိုးဟင္းခါး

ကြၽန္ေတာ္ကမ်ားေသာအားျဖင့္ ေရထြက္ပစၥည္းေတြကိုၾကိဳက္ႏွစ္သက္စြာစားေလ့ရွိပါတယ္။ ဒါက က်န္းမာေရးအတြက္လည္းအဆင္ေျပ တယ္မဟုတ္လား။ အခု မေန႕ညကေက်ာ္ထားတဲ့ ငါးဖယ္ေၾကာ္ေတြကို သုပ္မယ္၊ ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္ကိုစပ္ေအာင္ေၾကာ္မယ္၊ျပီးေတာ့ ေစ်းထဲမွာေရာင္းတဲ့ ၾကာရိုးေလးေတြကို ဟင္းခ်ဳိခ်က္ေသာက္မယ္ေလ။

ငါးဖယ္သုပ္ (ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား)
ငါးဖယ္ျခစ္ - ႏွစ္ဆယ္သား
ဆား၊သၾကား၊နႏြင္း - အနည္းငယ္စီ
ေဂၚဖီ - အေနေတာ္တစ္စိတ္ (ခပ္ပါးပါးလွီးျပီးေရေဆးထားပါ)
နံနံပင္ - အနည္းငယ္ (ေရေဆးျပီး ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားပါ)
ငရုတ္သီးစိမ္း - ၇ေတာင့္ (ေရေဆး၍ အကြင္းလိုက္ပါးပါးလွီးရန္)
ဆီ - ၁၀က်ပ္သား
သံပရာသီး - ၂လံုး

ငါးဖယ္ျခစ္ကို ငရုတ္ဆံုထဲထည့္ျပီး ဆား၊သၾကား၊နႏြင္းမႈန္႕ သင့္တင့္ရံုထည့္ျပီး ခပ္နာနာေထာင္းပါ။ ငါးဖယ္မ်ား ေစးပိုင္လာေအာင္ ေထာင္းျပီးလွ်င္ တစ္လက္မအရြယ္ မထူမပါး အပိုင္းေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ ျပဳလုပ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆီပူအိုးထဲထည့္ေၾကာ္ျပီး အေအးခံကာ ကတ္ေၾကးျဖင့္ ခပ္ေသးေသးျပန္ညႇပ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ အ၀က်ယ္တဲ့ ပန္းကန္တစ္ခုထဲတြင္ ညႇပ္ထားတဲ့ ငါးဖယ္မ်ား၊ ေဂၚဖီ၊နံနံပင္၊ငရုတ္ သီးစိမ္း၊အခ်ိဳ၊အငန္အျပင္ သံပရာသီးကို အရည္ညႇစ္ထည့္ပါ။ သမေအာင္နယ္ကာ အရသာျမည္းျပီးရင္ အိမ္သားမ်ားစိတ္ၾကိဳက္ဆိုရင္ ေတာ့ ခံတြင္းျမိန္ေစမယ့္ ငါးဖယ္သုပ္ဟင္းတစ္ခြက္ ျပင္ဆင္လို႕ျပီးပါျပီ။

ၾကက္ဥအစပ္ေမႊေၾကာ္ (ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု)
ၾကက္ဥ - ၅လံုး(ပန္းကန္တစ္လံုးထဲ ေဖာက္ထည့္၍ အခ်ိဳ၊အငန္ထည့္ျပီး ပြေနေအာင္ေခါက္ထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ - ၄ဥ (ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၅ျမႊာ (မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ)
ငရုတ္သီးစိမ္း - အေတာင့္ ၂၀ (ေရေဆးျပီး မညက္တညက္ေထာင္းပါ)
ဆား၊သၾကား၊နႏြင္း - အနည္းငယ္
ဆီ - ၅က်ပ္သား

ဆီပူဒယ္အိုးထဲတြင္ နႏြင္းမႈန္႕၊ၾကက္သြန္အနီ၊အျဖဴ၊ငရုတ္သီးစိမ္းတို႕ကို ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္မ်ား အနည္းငယ္ႏြမ္းသြားျပီဆိုရင္ ေခါက္ထားတဲ့ ၾကက္ဥမ်ား ထည့္ေမႊလိုက္ပါ။ ၾကက္ဥမ်ားေကာင္းေကာင္းက်က္သြားျပီဆိုရင္ ငရုတ္သီးစိမ္းနံ႕ေလး ေမႊးေနတဲ့ ၾကက္ဥအစပ္ေမႊေၾကာ္သံုးေဆာင္လို႕ရပါျပီ။


ၾကာရိုးဟင္းခါး
ၾကာရိုး - ၂ေခြ (လက္တစ္ဆစ္အရြယ္ပိုင္း၍ အမွ်င္ေလးမ်ားဖယ္ျပီး ေရေဆးထားရန္)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၀ျမႊာ (မညက္တညက္ေထာင္းထားပါ)
ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ - စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ဆား၊သၾကား၊ငံျပာရည္ - အနည္းငယ္
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ - သင့္ရုံ

ဟင္းရည္ခ်က္မည့္အိုးထဲတြင္ ၾကာရိုးမ်ား အပါအ၀င္ဟင္းရည္ခ်က္ရာတြင္ ပါ၀င္မယ့္ အဆာပလာမ်ားအားလံုးႏွင့္ ေရကိုသင့္တင့္ရုံ ထည့္ ျပီး ပြက္ပြက္ဆူလာတဲ့အထိ တည္ပါ။ ဟင္းရည္ဆူပြက္လာရင္ အခ်ိဳ၊အေပါ့၊အငန္ျမည္းကာ ၾကာရိုးလည္းႏူးသြားျပီဆိုရင္ ဟင္းရည္က်က္ ပါျပီ။

No comments: