Tuesday, August 2, 2011

ပုစြန္ေဘာ့ခ်ိတ္ေလွာ္သုပ္၊ ငါးကေလးအၾကြပ္ေၾကာ္ႏွင့္ ဒန္႕သလြန္ရြက္ဟင္းခ်ိဳ

ခ်က္ျပဳတ္တဲ့ကိစၥဟာ အမ်ိဳးသမီးေတြအတြက္ျဖစ္ျပီး အမ်ိဳးသားေတြက အဆင္သင့္စားေသာက္တဲ့အေလ့အက်င့္ျဖစ္ေနတာဟာ ႏွစ္ ကာလၾကာေညာင္းလွပါျပီ။

ဒါေပမဲ့အခုေနာက္ပိုင္းေခတ္ေတြမွာေတာ့ တစ္ကိုယ္တည္းေနက်င့္ရွိလာတဲ့အမ်ိဳးသားမ်ားဟာလည္း ကိုယ္တိုင္ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ရတာကို လက္ေတြ႕လာၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အခု ကြၽန္ေတာ္စဥ္းစားမိတာက တစ္လကို ရက္၃၀ ရွိတယ္။ အဲဒီအတြက္ တစ္ေန႕ဟင္းအတြဲအစပ္တစ္မ်ိဳးမ်ားစဥ္းစားခ်က္ျပဳတ္ရရင္ အိုေကမလားလို႕။ ကြၽန္ေတာ္ကေတာ့ သင့္ေတာ္ရာ အတြဲအစပ္ကို Day 1, Day 2 ဆိုျပီးလုပ္ထားေပမဲ့ ကိုယ္သင့္ေတာ္သလိုတြဲဖက္ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ႏိုင္ပါတယ္လို႕ေနာ္။

ပထမရက္ (၁)

ပုစြန္ေဘာ့ခ်ိတ္ေလွာ္သုပ္၊ ငါးကေလးအၾကြပ္ေၾကာ္ႏွင့္ ဒန္႕သလြန္ရြက္ဟင္းခ်ိဳ

ပုစြန္ေဘာ့ခ်ိတ္ေလွာ္သုပ္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ပုစြန္ေဘာ့ခ်ိတ္လတ္လတ္ - ၃၀က်ပ္သား
ခရမ္းခ်ဥ္သီး အေနေတာ္ - ၂ လံုး
ၾကက္သြန္နီ - ၂ ဥ
သံပရာရည္ - စတီးဇြန္းေသး ၂ ဇြန္း
ဆား၊သၾကား၊နံနံပင္ - အနည္းငယ္စီ
ငရုတ္သီးစိမ္း - ၅ေတာင့္

ျပင္ဆင္/ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ပုစြန္ကို အေကာင္လိုက္ ေရအရင္ေဆးပါ။ ျပီးမွ ေခါင္းေျခြ၊ အခြံခြၽတ္၊ ေက်ာက ေခ်းေၾကာင္းထုတ္ကာ ေရျပန္ေဆးျပီး ဆား၊သၾကားတို႕ နဲ႕နယ္ပါ။ ျပီးရင္ ဒယ္နဲ႕ခဏေလွာ္ထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးကာ ပါးပါးဘွီး၊ ၾကက္သြန္ကိုလည္း အခြံႏႊာ၊ ပါးပါးလွီး၊ ေရေဆး၊ ငရုတ္သီးစိမ္းကို အညႇာေျခြ၊ေရေဆးကာ အကြင္းေလးေတြ ပါးပါးလွီးပါ။ နံနံပင္ကိုေရေဆးျပီး မထူမပါးေလး လွီးထားပါ။

အားလံုးျပင္ျပီးရင္ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္မွာ ပုစြန္ေလွာ္နဲ႕သုပ္မယ့္အစာေတြရယ္၊ သံပရာရည္၊ ဆား၊သၾကား နည္းနည္းရယ္ ထည့္ျပီး သမ ေအာင္ေမႊနယ္ပါ။ သံပရာနံ႕အျပင္ ေလွာ္ထားတဲ့ ပုစြန္ရဲ႕အနံ႕ေလးေမႊးေနတဲ့ ပုစြန္ေလွာ္သုပ္ရပါျပီ။

ငါးကေလးအၾကြပ္ေၾကာ္ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု

ငါးသံခ်ိတ္ (သို႕) ငါးသစ္တံုး (သို႕) ငါးသလဲထိုး - ၂၀ဆယ္သား
ဆား၊သၾကား၊နႏြင္း - အနည္းငယ္စီ
ဆီ - ၁၅ က်ပ္သား

ပထမဆံုး ငါးကေလးမ်ားကို အရိအရြဲမ်ားစင္သြားေအာင္ ဆားနဲ႕ပြတ္နယ္၍ ေရစင္ေအာင္ေဆးပစ္ပါ။ ျပီးရင္ ဆား၊သၾကား၊နႏြင္းနဲ႕သမ ေအာင္နယ္ျပီး ဆီပူအိုးထဲတြင္ ေရႊ၀ါေရာင္သန္းျပီး ၾကြပ္ရြလာတဲ့အထိ ေၾကာ္ေပးျပီးရင္ ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ ဆယ္ထည့္ထားပါ။ ငါး ကေလးအၾကြပ္ေၾကာ္ စားသံုးလို႕ရပါျပီ။ ဟင္းအမယ္နဲ႕ လိုက္ဖက္မယ့္ အရည္ေသာက္တစ္ခြက္လည္း ျပင္ဆင္ေပးထားပါတယ္။

ဒန္သလြန္ရြက္ဟင္းခ်ိဳ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု

ဒန္႕သလြန္ရြက္ အစည္းၾကီး - ၁ စည္း (အရြက္မ်ားေျခြ၍ ေရေဆးထားပါ)
ပုစြန္ေျခာက္အမႈန္႕ - စတီးဇြန္းၾကီး ၁ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၆ ျမႊာ (ထုေထာင္းထားျပီး)
ငံျပာရည္ (အခ်ိဳစား) - စတီးဇြန္းေသး ၂ဇြန္း
ဆား (အခ်ိဳအရသာအတြက္) ၾကက္သားမႈန္႕ - အနည္းငယ္စီ

အေနေတာ္ ဒန္အိုးထဲမွာ ေရ ႏို႕ဆီဘူး ၄ဘူးထည့္၍ ဆူပြက္တဲ့အထိ တည္ပါ။ ေရေႏြးပြက္လာရင္ အသင့္ျပင္ဆင္ထားတဲ့ ဒန္႕သလြန္ ရြက္၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ အခ်ိဳ၊အငန္ အားလံုးထည့္ျပီး အရြက္မ်ား ဆူပြက္တဲ့အထိ ျပန္တည္ပါ။ ဟင္းရည္ျပန္ပြက္ျပီး အရ သာျမည္းျပီးရင္ မီးဖိုေပၚမွခ်လို္က္ပါ။ အရြက္စိမ္းစိမ္းေလးနဲ႕ ပူပူေလး သံုးေဆာင္ရင္ ပိုျပီးအရသာရွိပါတယ္။

မွတ္ခ်က္ - ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ ႏွစ္သက္ရင္ ထည့္သံုးႏိုင္ပါတယ္။

No comments: