႐ွမ္းေခါက္ဆြဲကိုပအိုဝ္းဘာသာစကားအေနျဖင့္သီးျခားေခၚထားတာမ႐ွိပါဘူး၊႐ွမ္းကို "ေျဖာဝ္"လို႔ေခၚၿပီး၊ေခါက္ဆြဲကိုေတာ့ "ေခါက္သြယ္"လို႔ေခၚပါတယ္။ေခါက္ဆြဲကေတာ့စာဘဲကြဲပါတယ္။အသံအေနအထားကေတာ့အနိမ့္အျမင့္ေလးပဲကြာပါတယ္။႐ွမ္းေခါက္လို႔ေျပာလိုက္တာေတာင္ေပၚသားေတြအားလံုး၊ေအာက္ျမန္မာျပည္႐ွိၿမိဳ႕ႀကီးမွာေနၾကတဲ့သူေတြအားလံုးသိၿပီးသားရင္းႏွီးၿပီးသားျဖစ္ပါတယ္။
ျမန္မာႏိုင္ငံအႏွံ႔အျပားမွာ႐ွမ္းတ႐ုတ္အမ်ားစုေနထိုင္တဲ့ေနရာမွာ႐ွမ္းေခါက္ဆြဲရႏိုင္ပါတယ္။မႏၱေလးလိုၿမိဳ႕ႀကီးေတြ၊ရန္ကုန္လိုဆိုရင္လသာဘက္လိုေနရာ၊႐ွစ္မိုင္၊ကိုးမိုင္လိုမ်ိဳးေနရာ၊႐ွမ္းတ႐ုတ္စားေသာက္ဆိုင္႐ွိတဲ့ေနရာမ်ိဳးေတြမွာအလြယ္တကူရႏိုင္ပါတယ္။ရန္ကုန္မႏၱေလးအျမန္လမ္းမႀကီးလိုစာေသာက္ဆိုင္ႀကီးေတြမွာအထူးသျဖင့္၁၁၅မိုင္လိုစားေသာက္ဆိုင္ႀကီးေတြမွာဆိုင္တိုင္းလိုလိုမွာအခ်ိန္မေရြးအလြယ္
တကူမွာယူႏိုင္ပါတယ္။႐ွမ္းေခါက္ဆြဲကေတာ့အထူးသျဖင့္ခရီးသြားမ်ားအတြက္အထူးသင့္ေတာ္ပါတယ္။
႐ွမ္းေခါက္ဆြဲရဲ႕အဓိကမဟာမိတ္ကေတာ့ၾကက္သားဆီျပန္အႏွစ္၊ဝက္သားဆီျပန္အႏွစ္ႏွင့္ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ဝက္ေခါက္ေၾကာ္၊တိုဖူးေၾကာ္၊ငါးမုန္႔၊နာနံပင္၊ေျမပဲေထာင္း၊မုန္႔ညင္းခ်ဥ္၊မုန္လာထုပ္ခ်ဥ္၊ၾကက္စြပ္ျပဳဟင္းရည္တို႔ႏွင့္အထူးမဟာမိတ္ျဖစ္ပါတယ္။က်န္တဲ့ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသပ္ေၾကာ္၊င႐ုပ္သီဆီသပ္ေၾကာ္တို႔ကေတာ့အႀကိဳက္အားေလ်ာ္စြာေရာထည့္တတ္ၾကပါတယ္။
႐ွမ္းေခါက္ဆြဲကေတာ့သားသတ္လြတ္နဲ႔စားရင္ေတာ့သိပ္အဆင္မေျပႏိုင္ပါဘူး။အသားနဲ႔စပ္ၿပီးစားမွသာ႐ွမ္းေခါက္ဆြဲရဲ႕မူရင္းအရသာကိုခံစားႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။ၾကက္သားျဖစ္ေစ၊ဝက္သားျဖစ္ေစအႏွစ္ျဖစ္ေအာင္ခ်က္ၿပီးလက္ယာေကာင္းတဲ့သူမ်ားကေတာ့အရသာ႐ွိလွ်ာလည္ေစတဲ့႐ွမ္းေခါက္ဆြဲျဖစ္လာပါလိမ့္မယ္။႐ွမ္းေခါက္ဆြဲကိုအရည္နဲ႔ျဖစ္ေစ၊ၾကက္သားအႏွစ္နဲ႔ျဖစ္ေစ၊အေျခာက္သုပ္စား၍ျဖစ္အႀကိဳက္အားေလ်ာ္စြာသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။အဓိကမျဖစ္မေနပါဝင္ရမွာကၾကက္သားဟင္းအႏွစ္သို႔မဟုတ္ဝက္သားဟင္းအႏွစ္ကေတာ့ပါရပါတယ္။
႐ွမ္းေခါက္ဆြဲလုပ္ပံုလုပ္နည္းကိုKaeKae's Food Palace ကေအာက္ပါအတိုင္းၫြန္ေပးထားပါတယ္။
ကိုယ္တိုင္လုပ္ၿပီးမိသားစုနဲ႔စားၾကရေအာင္...
အားလံုးအဆင္ေျပေအာင္ေယဘုယ်နည္းေပးထားတာမို႔မိမိတို႔လိုအပ္သလိုအတိုးအေလွ်ာ့လုပ္ႏိုင္ပါတယ္..။
ပါဝင္ရမည့္ပစၥည္းမ်ား
***************
#ဆန္ေခါက္ဆဲြ၁ထုပ္
ေၿမပဲဆံေလွာ္၅က်ပ္သား
႐ွမ္းခ်ဥ္၅က်ပ္သား
ၾကက္သြန္မိတ္၁စည္း
င႐ုတ္သီးဆီေၾကာ္
ပဲငံၿပာရည္အပ်စ္အနည္းငယ္
တို့ဖူးေၾကာ္
၀က္ေခါက္ေၾကာ္
ပဲပုပ္ေစ့ေလွာ္ေထာင္းၿပီးသားအနည္းငယ္ (optional)
ပဲရြက္အနည္းငယ္
#ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္
ၾကက္သြန္ၿဖဴ၄မႊာ
တ႐ုတ္မဆလာဇြန္းေသး၂ဇြန္း
ႏွမ္းၿဖဴအနည္းငယ္
#ၾကက္သားဟင္းအႏွစ္
ၾကက္သားရင္ပံုသား၂ခု
ၾကက္သြန္နီအေနေတာ္၄လံုး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအေနေတာ္၆လံုး
ၾကက္သြန္ၿဖဴ၈မႊာ
င႐ုတ္သီးအစိမ္းမႈန့္ထမင္းစားဇြန္း၂ဇြန္း
ဆားအနည္းငယ္
ပဲငံၿပာရည္အက်ဲ၂ဇြန္း
ခ်က္ပံုခ်က္နည္း
***********
၁။ၾကက္သားရင္ပံုသားမ်ားကိုသန့္စင္ၿပီးအတံုးေသးေသးတံုးပါ။နႏြင္းနဲ့ဆားအနည္းငယ္တို့ႏွင့္ေရာနယ္ပါ။
၂။ဟင္းအႏွစ္အတြက္ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုအေစ့ေတြဖယ္ၿပီးပါးပါးလွီးပါ။ၾကက္သြန္နီၾကက္သြန္ၿဖဴတို့ကိုပါးပါးလွီးပါ။
၃။ဒယ္အိုးထဲဆီထည့္ၿပီးဆီဆူလာလွ်င္ၾကက္သြန္နီၾကက္သြန္ၿဖဴင႐ုတ္သီးအစိမ္းမႈန့္တို့ထည့္ၿပီးဆီသတ္ပါ။
၄။အနံ့ေမႊးလာလွ်င္ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကိုအရင္ေၾကေအာင္ခ်က္ပါ။ၿပီးမွၾကက္သားေတြကိုထည့္လံုးပါ။၃မိနစ္ခန့္ၾကာလွ်င္ေရေႏြးအနည္းငယ္ထည့္ပါ။
၅။ဆီၿပန္ေအာင္ဆက္တည္ပါ။ဆားအနည္းငယ္ႏွင့္ပဲငံၿပာရည္ထည့္ေမႊပါ။
၆။ဟင္းအႏွစ္အရည္အတြက္ေရေႏြးအနည္းငယ္ထပ္တည့္ၿပီးပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ထားပါ။
၇။ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္အတြက္ၾကက္သြန္ၿဖဴကိုအရင္ဆီသတ္ပါ။မီးပိတ္ၿပီးမွတ႐ုတ္မဆလာထည့္ေမႊပါ။ႏွမ္းၿဖဴထည့္ၿပီးပန္ကန္လံုးထဲေၿပာင္းထည့္ပါ။
၈။ဆန္ေခါက္ဆဲြေတြကိုေရႏွစ္နာရီခန့္ၾကီဳစိမ္ပါ။
၉။ေၿမပဲဆံေလွာ္ကိုအခံြခၽြတ္ၿပီးမညက္တညက္ေထာင္းထားပါ။
၁၀။ၾကက္သြန္မိတ္ႏွင့္႐ွမ္းခ်ဥ္ကိုေသးေသးလွီးထားပါ။
၁၁။ဟင္းခ်ိဳအတြက္ၾကက္႐ုိးေတြကိုခ်င္း၊ၾကက္သြန္ၿဖဴတို့ႏွင့္ၿပဳတ္ထားပါ။
စားေတာ့မည္ဆိုသည့္အခါျပင္ဆင္ရမည့္အေနအထား
***************************************
စားႏိုင္သေလာက္မုန့္ဖတ္ကို႐ွိးတံ႐ွည္ဇကာထဲထည့္ၿပီးပြက္ပြက္ဆူေနေသာေရေႏြးအိုးထဲစိမ္လိုက္ပါ။ၿပီးလွ်င္တူၿဖင့္အနည္းငယ္ေမႊေပးပါ။ေရစစ္ၿပီးစားမည့္ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။ၾကက္သားဟင္းအႏွစ္၊ေၿမပဲဆံေလွာ္မႈန့္၊ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္၊စေသာအစာပလာအနည္းငယ္စီထည့္ၿပီးၿပင္ေပးပါ။
ပဲငံၿပာရည္အပ်စ္ကိုလက္ဖက္ရည္ဇြန္းၿဖင့္ပါေလကာထည့္ေပးပါ။ကိုယ္ၾကိဳက္သလိုခ်ဥ္ငံစပ္ၿဖစ္ေအာင္လိုတာထပ္ထည့္ပါ။
ဟင္းခ်ိဳအတြက္ၾကက္႐ုိးၿပဳတ္ရည္ကိုခပ္ထည့္ၿပီးၾကက္သြန္မိတ္ႏွင့္င႐ုတ္ေကာင္းအနည္းငယ္ထည့္လိုက္လွ်င္အဆင္သင့္စားဖို႔အရသာၿပီးျပည့္စံုတဲ့႐ွမ္းေခါက္ဆြဲျဖစ္ပါၿပီဗ်ာ..။
တန္ေဆာင္တိုင္ပြဲသြားၿပီး႐ွမ္းေခါက္ဆြဲကိုလည္းစားခဲ့ဖို႔မေမမ့နဲ႔ေနာ္...
ေမတၱာျဖင့္
တကၠသိုလ္ခြန္Rကာ
၂၃/၁၁/၂၀၁၅
၀တ္ရည္ရဲ႕ ရွမ္းေခါက္ဆြဲလုပ္နည္း => ရွမ္းေခါက္ဆြဲလုပ္စားၾကမယ္
No comments:
Post a Comment