တိုဖူးေႏြးကို ပအိုဝ္းဘာသာစကားျဖင့္ဆိုရင္
ဖူးဆိုတဲ့စကားလံုးကိုဝစၥေပါက္ျဖဳတ္ လိုက္တာနဲ႔ "တိုဖူေႏြး"လို႔ဘဲအမ်ားနားလည္ေအာင္
ေခၚတာပါပဲ။ .တိုဖူးေႏြးဆိုသည့္အတိုင္း ေႏြးမွ စားလို႔ေကာင္းတဲ့
႐ွမ္းျပည္႐ိုးရာအစားအစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ေအးသြားရင္ေတာ့ တိုဖူးနဲ႔တူလာပါတယ္။
တိုဖူးနဲ႔ပံုစံအားျဖင့္ အမ်ားႀကီးျခားနားခ်က္မ႐ွိပါဘူး။ ညီအကိုေဆြမ်ိဳးလို႔ေတာင္ ေခၚႏိုင္ပါတယ္။.တိုဖူးေႏြးလုပ္တတ္ရင္
တိုဖူးလည္းလုပ္တတ္ၿပီးသားနီးပါးျဖစ္ပါတယ္။
႐ွမ္းေခါက္ဆြဲကေတာ့
ရန္ကုန္မႏၱေလးလိုၿမိဳ႕ႀကီးေတြမွာေတာ့ ႐ွမ္းတ႐ုတ္အမ်ားစုေနထိုင္တဲ့ေနရာမွာရတတ္ေပမယ့္
တိုဖူးေႏြးကေတာ့ ေအးတဲ့ရာသီတု႐ွိတဲ့ေနရာမွာပဲရတတ္ပါတယ္။
႐ိုးရာအစားအစာျဖစ္လို႔လည္းေအးတဲ့ေဒသမွာဘဲစားလို႔ေကာင္းပါတယ္။
ေတာင္ႀကီးၿမိဳ႕ကေတာ့
စားေသာက္ဆိုင္အမ်ားစုမွာေတာ့ တိုေဖြးေႏြးရႏိုင္သလို မနက္ခင္းေရာင္းတဲ့အဆာေျပဆိုင္
ညေစ်းဆိုင္လိုမ်ိဳးမွာတိုဖူးေႏြး တိုဖူးေၾကာ္
တိုဖူးသုပ္႐ွမ္းေခါက္ဆြဲဆိုၿပီးအဓိကထားတြဲေရာင္းတတ္ပါတယ္။
တိုဖူးေႏြးကိုႏိုင္ေအာင္ကိုင္တတ္တဲ့သူမ်ားကေတာ့
႐ွမ္းတ႐ုတ္ေတြကတိုဖူးေႏြးႏိုင္ပါတယ္။ သူတို႔ဆိုင္ေတြမွာေတာ့ စားသံုးၾက တဲ့သူအလြန္စည္ကားလွပါတယ္။ တိုဖူးေႏြးနဲ႔အဓိကတြဲဖက္စားသံုးႏိုင္တဲ့
မဟာမိတ္မ်ားကေတာ့ အီၾကာေကြး၊ မုန္ညင္း
ခ်ဥ္၊ မုန္ညင္းျပဳတ္၊ကန္ဇြန္းရြက္ျပဳတ္၊ ဝက္ေခါက္ေၾကာ္၊ ငါးမႈန္႔ေၾကာ္ မ်ားျဖင့္အမ်ားစုတြဲၿပီးစားသံုးတတ္ၾကပါတယ္။ တိုဖူးေႏြးစားသံုးတဲ့အခါ ထည့္ရမယ့္အဆာပလာမ်ားကေတာ့ င႐ုပ္သီးမႈန္႔ေရာစပ္ထားတဲ့တပ္ထားတဲ့ဆီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္၊ ေျမပဲေထာင္းၾကက္သားဟင္းရည္ႏွင့္အတူ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ နာနံပင္မ်ားျဖစ္ပါတယ္။က်န္တဲ့ သံပရာႏွင့္ခ်ဥ္ထားသည့္ င႐ုပ္ခ်ဥ္သို႔မဟုတ္ ၾကက္သြန္ျဖဴခ်ဥ္မ်ားလည္း မိမိတို႔အႀကိဳက္အားေလ်ာ္စြာစားပြဲဝိုင္းမွာလိုအပ္သလိုေရာစပ္စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။တိုဖူးေႏြးသည္ မနက္ပိုင္းမြန္းမတည့္ခင္အထိႏွင့္ ညေနေလးနာရီေနာက္ပိုင္းစားသံုးရန္အသင့္ေတာ္ဆံုးမနက္အစာေျပစာႏွင့္ ညအစာေျပစာျဖစ္ပါတယ္။
ခ်ဥ္၊ မုန္ညင္းျပဳတ္၊ကန္ဇြန္းရြက္ျပဳတ္၊ ဝက္ေခါက္ေၾကာ္၊ ငါးမႈန္႔ေၾကာ္ မ်ားျဖင့္အမ်ားစုတြဲၿပီးစားသံုးတတ္ၾကပါတယ္။ တိုဖူးေႏြးစားသံုးတဲ့အခါ ထည့္ရမယ့္အဆာပလာမ်ားကေတာ့ င႐ုပ္သီးမႈန္႔ေရာစပ္ထားတဲ့တပ္ထားတဲ့ဆီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္၊ ေျမပဲေထာင္းၾကက္သားဟင္းရည္ႏွင့္အတူ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ နာနံပင္မ်ားျဖစ္ပါတယ္။က်န္တဲ့ သံပရာႏွင့္ခ်ဥ္ထားသည့္ င႐ုပ္ခ်ဥ္သို႔မဟုတ္ ၾကက္သြန္ျဖဴခ်ဥ္မ်ားလည္း မိမိတို႔အႀကိဳက္အားေလ်ာ္စြာစားပြဲဝိုင္းမွာလိုအပ္သလိုေရာစပ္စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။တိုဖူးေႏြးသည္ မနက္ပိုင္းမြန္းမတည့္ခင္အထိႏွင့္ ညေနေလးနာရီေနာက္ပိုင္းစားသံုးရန္အသင့္ေတာ္ဆံုးမနက္အစာေျပစာႏွင့္ ညအစာေျပစာျဖစ္ပါတယ္။
တိုဖူးေႏြး လုပ္ပံုလုပ္နည္းႏွင့္
ပါဝင္ရမည့္ ပစၥည္းမ်ားကေတာ့ ကေတာ့ KaeKae'sFoood Palace ကေအာက္ပါအတိုင္းနည္းေပးထားပါတယ္။
ဒါကေတာ့ ပံုစံအေနနဲ႔ျပျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
မိမိတို႔လိုအပ္သည္အားေလ်ာ္စြာအတိုးအေလွ်ာ့လုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
ဒါကေတာ့ ပံုစံအေနနဲ႔ျပျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
မိမိတို႔လိုအပ္သည္အားေလ်ာ္စြာအတိုးအေလွ်ာ့လုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
#ဆန္စီးေခါက္ဆဲြ ၁ထုပ္
ေၿမပဲဆံေလွာ္
႐ွမ္းခ်ဥ္
နံနံပင္
ႏွမ္းဆီ
ၾကက္သြန္မိတ္
င႐ုတ္သီးဆီေၾကာ္
ပဲငံၿပာရည္အပ်စ္
တို ့ဖူးေၾကာ္
၀က္ေခါက္ေၾကာ္
ေ႐ႊပဲ႐ြက္
ေၿမပဲဆံေလွာ္
႐ွမ္းခ်ဥ္
နံနံပင္
ႏွမ္းဆီ
ၾကက္သြန္မိတ္
င႐ုတ္သီးဆီေၾကာ္
ပဲငံၿပာရည္အပ်စ္
တို ့ဖူးေၾကာ္
၀က္ေခါက္ေၾကာ္
ေ႐ႊပဲ႐ြက္
#တိုဖူးမႈန္ ့ ၁ထုပ္
နႏြင္းမႈန္ ့ ဇြန္းေသး ၁ဇြန္း
ဆားဇြန္းေသး ၃ဇြန္း
သၾကားထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
နႏြင္းမႈန္ ့ ဇြန္းေသး ၁ဇြန္း
ဆားဇြန္းေသး ၃ဇြန္း
သၾကားထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
(က) ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၈မႊာ
တ႐ုတ္မဆလာထမင္းစားဇြန္း ၁ဇြန္း
ႏွမ္းၿဖဴ အနည္းငယ္..။
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၈မႊာ
တ႐ုတ္မဆလာထမင္းစားဇြန္း ၁ဇြန္း
ႏွမ္းၿဖဴ အနည္းငယ္..။
(ခ) ၀က္သား(သို ့)
ၾကက္သားဟင္းအႏွစ္
ၾကက္သားရင္ပံုသား ၂ခု (သို ့) ၀က္ၾကိတ္ၿပီးသား ၁၅က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီအေနေတာ္ ၄လံုး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအေနေတာ္ ၆လံုး
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၈မႊာ
င႐ုတ္သီးအစိမ္းမႈန္ ့ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
ဆားအနည္းငယ္
ပဲငံၿပာရည္အက်ဲ ၂ဇြန္း..။
ၾကက္သားရင္ပံုသား ၂ခု (သို ့) ၀က္ၾကိတ္ၿပီးသား ၁၅က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီအေနေတာ္ ၄လံုး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအေနေတာ္ ၆လံုး
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ၈မႊာ
င႐ုတ္သီးအစိမ္းမႈန္ ့ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
ဆားအနည္းငယ္
ပဲငံၿပာရည္အက်ဲ ၂ဇြန္း..။
ျပင္ဆင္ထားရမယ့္အေနအထားကေတာ့..
၁။ ၾကက္သားရင္ပံုသားမ်ားကိုသန္
့စင္ၿပီးအတံုးေသးေသးတံုးပါ။ နႏြင္းနဲ ့ဆားအနည္းငယ္တို့ႏွင္ ့ ေရာနယ္ပါ။
၂။ ဟင္းအႏွစ္အတြက္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုအေစ့ေတြ ဖယ္ၿပီးပါးပါးလွီးပါ။ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ၿဖဴတို
့ကိုပါးပါးလွီးပါ။
၃။ ဒယ္အိုးထဲဆီထည့္ၿပီးဆီဆူလာလွ်င္
ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ၿဖဴင႐ုတ္သီးအစိမ္းမႈန္ ့တို ့ထည့္ၿပီးဆီသတ္ပါ။
၄။ အနံ ့ေမႊးလာလွ်င္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကိုအရင္ေၾကေအာင္ ခ်က္ပါ။ ၿပီးမွ ၾကက္သား(သို ့)၀က္သားေတြကို
ထည့္လံုးပါ။ ၃မိနစ္ခန္ ့ၾကာလွ်င္ ေရေႏြးအနည္းငယ္ထည့္ပါ။
၅။ ဆီၿပန္ေအာင္ ဆက္တည္ပါ။
ဆားအနည္းငယ္ ႏွင့္ ပဲငံၿပာရည္ ထည့္ေမႊပါ။ ဟင္းအႏွစ္အရည္အတြက္ ေရေႏြးအနည္းငယ္
ထပ္ထည့္ၿပီးပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ထားပါ။
၆။ ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္အတြက္
ၾကက္သြန္ၿဖဴကိုအရင္ဆီသတ္ပါ။ မီးပိတ္ၿပီးမွ တ႐ုတ္မဆလာထည့္ေမႊပါ။
ႏွမ္းၿဖဴထည့္ၿပီးပန္ကန္လံုးထဲေၿပာင္းထည့္ပါ။
၇။
ေၿမပဲဆံေလွာ္ကိုအခံြခၽြတ္ၿပီးမညက္တညက္ေထာင္းထားပါ။ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္မိတ္ႏွင့္
႐ွမ္းခ်ဥ္ကိုေသးေသးလွီးထားပါ။
၈။ တိုဖူးမႈန္ ့ကိုေရဆန္ခ်ိန္ခြက္
၂ခြက္စာ ထည့္ၿပီးအားလံုးေပ်ာ္သြားေအာင္ ေဖ်ာ္ပါ။ ဆား၊နႏြင္းမႈန္ ့၊ သၾကားတို
့ကိုပါ တခါတည္းထည့္ၿပီးေဖ်ာ္ပါ။ ၁၀မိနစ္ခန္ ့ အနည္ထိုင္ေအာင္ ထားပါ။
၉။ အိုးထဲသို ့ ေရဆန္ခ်ိန္ခြက္
၄ခြက္စာ ထည့္ၿပီးဆူေအာင္ အရင္တည္ပါ။ ဆူလာလွ်င္
မီးအ႐ွိန္ေလွ်ာ့ၿပီးေဖ်ာ္ထားေသာတိုဖူးရည္ေတြကို ၿပန္ေမႊၿပီးမီးေအးေအးၿဖင့္ က်ိဳပါ။
မပ်စ္မက်ဲအေနအထားရေအာင္ အဆက္မၿပတ္ ေမႊပါ။ ေရခမ္းသြားလွ်င္ ေရေႏြး
ထပ္ထည့္ၿပီးက်ိဳလို ့ရပါတယ္။ ပဲအစိမ္းနံ ့ေပ်ာက္သည္အထိက်ိဳပါ။ ရၿပီဆိုလွ်င္
မီးေႏြးေႏြးၿဖင့္ တည္ၿပီးေမႊေမႊေပးပါ။
၁၀။ ဟင္းခ်ိဳအတြက္
ၾကက္႐ုိးေတြကိုခ်င္း၊ၾကက္သြန္ၿဖဴတို ့ႏွင့္ ၿပဳတ္ထားပါ။ မုန့္ပဲြၿပင္ၿပီးမွ
ၾကက္႐ုိးၿပဳတ္ရည္ကိုခပ္ထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္မိတ္ႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းအနည္းငယ္
ထည့္လိုက္လွ်င္ရပါၿပီ။
၁၁။ ဆန္ေခါက္ဆဲြေတြကိုေရ
ႏွစ္နာရီခန္ ့ ၾကိဳစိမ္ပါ။
စားသံုးေတာ့မည္သံုးေတာ့မည္ဆိုသည့္အခါ..
စားႏိုင္သေလာက္ မုန္ ့ဖတ္ႏွင့္
ေ႐ႊပဲ႐ြက္တို ့ကိုတိုဖူးေႏြးအိုးထဲစိမ္လိုက္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ စားမည့္ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။
အေပၚမွ တိုဖူးရည္အနည္းငယ္ ခပ္ထည့္ပါ။ ၾကက္သားဟင္းအႏွစ္၊ ေၿမပဲဆံေလွာ္မႈန့္ ၊
ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္၊ စေသာအစာပလာအနည္းငယ္စီထည့္ၿပီး ၿပင္ေပးပါ။ ႏွမ္းဆီႏွင့္
ပဲငံၿပာရည္အပ်စ္ကိုလက္ဖက္ရည္ဇြန္းၿဖင့္ ပါေလကာထည့္ေပးပါ။ ကိုယ္ၾကိဳက္သလိုခ်ဥ္ငံစပ္
ၿဖစ္ေအာင္ လိုတာထပ္ထည့္ပါ။
တန္ေဆာင္တိုင္ပြဲသြားၿပီးတိုဖူးေႏြးစားျဖစ္ေအာင္စားခဲ့ၾကဖို႔မေမ့နဲ႔ေနာ္..။
ေမတၱာျဖင့္
တကၠသိုလ္ ခြန္Rကာ
၁၉/၁၁/၂၀၁၅
တကၠသိုလ္ ခြန္Rကာ
၁၉/၁၁/၂၀၁၅
၀တ္ရည္ရဲ႕ တို႕ဟူးေႏြးလုပ္နည္း => http://www.wutyeefoodhouse.com/?p=2340
No comments:
Post a Comment