Sunday, November 22, 2015

ရခိုင္မုန္႕တီသုပ္



 သူငယ္ခ်င္းတို႔ေရအဓိကတိုင္းရင္းသား (၈)မ်ိဳးရဲ႕ ဟင္းလ်ာအတြဲအစပ္အခ်ိဳ႕ကိုေဖာ္ျပခဲ့ျပီးေနာက္မွာေတာ့ လူသိမ်ားတဲ့ အဆာေျပမုန္႔ ေလးေတြလုပ္စားၾကဖို႔ ရိုးရာမုန္႔လုပ္နည္းအခ်ိဳ႕ကိုလည္းအလ်ဥ္းသင့္သလိုေဖာ္ျပသြားပါမယ္။ အခုကေတာ့ ရခိုင္မုန္႔တီသုပ္ေပါ့။ လူတိုင္းလိုလိုရခိုင္မုန္႔တီဆိုရင္ ငါးဟင္းရည္နဲ႔ေသာက္စားရတာသေဘာက်တတ္ၾကတယ္ ခ်က္နည္းသိၾကတယ္။ က်ေနာ္ကေတာ့ မုန္႔တီသုပ္ကိုပိုၾကိဳက္ေတာ့ သုပ္စားတဲ့နည္းကိုကူးယူေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။ အစပ္ၾကိဳက္သူကေတာ့ ငရုတ္သီးေထာင္းကိုပိုထည့္ေပါ့။ အစပ္မၾကိဳက္သူကေတာ့ နည္းနည္းပဲထည့္စားေပါ့ဗ်ာ။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
မုန္႔တီဖတ္ (သို႕) မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ - ၁ ပိႆာ
ငါးေရႊ(သို႕) ပင္လယ္ငါးတစ္မ်ိဳးမ်ိဳး - ၄၀ သား
ၾကက္သြန္နီ - ၇လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား
ငရုတ္သီးအပု၊အပြေတာင့္ ၅က်ပ္သား
ငရုတ္သီးစိမ္း ၅က်ပ္သား
ကုလားပဲအက်က္မႈန္႔ ၅က်ပ္သား
ငံျပာရည္ (အခ်ိဳ) ၅က်ပ္သား
အခ်ိဳအရသာမႈန္႔ စားပြဲတင္ဇြန္းႏွင့္ တစ္၀က္
မန္က်ည္းသီးမွည့္ ၅က်ပ္သား
ပဲဆီေမႊး ၅က်ပ္သား
နံနံပင္ ၁၅က်ပ္သား
နႏြင္းမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း။
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
ငါးကိုအညစ္အေၾကးအရိအရြဲမ်ားစင္ေအာင္ျပဳလုပ္၍ ဆားနဲ႔နယ္ကာက်က္ေအာင္ျပဳတ္ျပီးအရိုးဖယ္ျပီးအသားႏႊင္ပါ။
ၾကက္သြန္အနီ၊ အျဖဴနဲ႔ ငရုတ္သီးအပြတို႔ကိုညက္ေနေအာင္ေထာင္းျပီးဆီသတ္ထားပါ။
ငရုတ္သီးစိမ္းကိုက်က္ေအာင္ေလွာ္ျပီးညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။
မန္က်ည္းသီးမွည့္ကိုသဲမ်ားစင္ေအာင္ေဆးျပီးေရက်က္ေအးနဲ႔ မပ်စ္မက်ဲေဖ်ာ္ပါ။
နံနံပင္ကိုအျမစ္မ်ားဖယ္၍ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ႏုပ္ႏုပ္လွီးထားပါ။
မုန္႔တီသုပ္ကိုတစ္ေယာက္စာ (သို႔) အမ်ားစာပဲျဖစ္ျဖစ္ သုပ္စားႏိုင္ပါတယ္။
ရခိုင္မုန္႔တီသုပ္ သုပ္စားမယ္ဆိုရင္ ပန္းကန္ထဲတြင္ မုန္႕ဖတ္၊ အရိုးႏႊင္ထားတဲ့ငါးအသား၊ ဆီသတ္ထားတဲ့ ငရုတ္သီးအႏွစ္၊ မန္က်ည္းရည္၊ငံျပာရည္၊အခ်ိဳအရသာ၊ နံနံပင္၊ ပဲမႈန္႔၊ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးစိမ္းအႏွစ္ အားလံုးကိုေရာထည့္ျပီးသမေအာင္နယ္ေပး၍ အရသာအေနေတာ္ဆိုရင္ စားခ်င္စဖြယ္ရခိုင္မုန္႔တီသုပ္ရွဴးရွဲေလးကိုျပင္ဆင္လို႔ျပီးပါျပီ။ အရည္ေသာက္ဟင္းခါးတစ္မ်ိဳးနဲ႔ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ပါ။
Credit : အန္တီမီးမီးရဲ႕ ဟင္းခ်က္စာအုပ္

No comments: