သွ်မ္းအစားအစာခ်က္ျပဳတ္ဖို႕ဆိုတာ
ဗမာတစ္ေယာက္အတြက္ နည္းနည္းေခါင္းခဲေစပါတယ္။ သူတို႕ေတြခ်က္ျပဳတ္တဲ့ဟင္းလ်ာပံုစံေတြ
က စံုလင္လြန္းလို႕ ဘယ္ဟင္း ဘယ္လိုတြဲစပ္ခ်က္ရင္ ထမင္းျမိန္မယ္ဆိုတာ
မွန္းဆရခက္ပါတယ္။
အခုေတာ့ ကိုယ္သိသေလာက္ ၀က္သားကို
ဆီျပန္ျပီး ႏူးအိေနတဲ့အခ်ိဳေပါင္းစတိုင္လ္ခ်က္မယ္။ ၀က္နံရိုးေတြကို
မုန္႕ညင္းရြက္ေလးေတြ နဲ႕ ငရုတ္ေကာင္းကဲျပီးအရည္ေသာက္ခ်က္မယ္။ ပဲၾကာဇံကို
ဘုိစားပဲသီးနဲ႕ ခ်ိဳခ်ဥ္ေလးသုပ္မယ္။ ငါးကိုျပဳတ္ျပီး အသားမွ်င္ေလးေတြနဲ႕
ငရုတ္သီးေထာင္းေဘးမွာပံုလို႕ သွ်မ္းဆန္စီးစီးေလးနဲ႕ ပူပူေလးစားၾကတာေပါ့။
အဓိကတိုင္းရင္းသား
၈မ်ိဳးရဲ႕ဟင္းလ်ာအတြဲအစပ္ျပီးျပီဆိုေတာ့ ေနာက္မ်ားမွာေတာ့ က်ေနာ္သိသေလာက္ တိုင္းရင္းသားေတြရဲ႕
အဆာေျပမုန္႕လုပ္နည္းေလးေတြကို ထပ္မံေ၀ငွပါမယ္။
၀က္သားအခ်ိဳေပါင္း
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၀က္သား ၅၀က်ပ္သား၊ ခ်င္း(ဂ်င္း)
လက္ႏွစ္ဆစ္၊ ၾကက္သြန္နီ ၆လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ(ဥတစ္လံုး) ၁၅လံုး၊ ပဲငံျပာရည္အေနာက္
(ၾကာညိဳ႕) စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ သၾကား စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္ဇြန္း၊ အခ်ိဳအရသာမႈန္႕
လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ပဲဆီေမႊး ၅က်ပ္သား။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
၀က္သားကို အတံုးခပ္ၾကီးၾကီးတံုး၍
ေရေဆးျပီး သၾကား၊ ဆား၊ အခ်ိဳအရသာမႈန္႕တို႕နဲ႕ သမေအာင္နယ္၍ နာရီ၀က္ခန္႕ ႏွပ္ထားပါ။
ဂ်င္းနဲ႕ၾကက္သြန္ျဖဴကို မညက္တညက္ေထာင္းပါ။
ၾကက္သြန္နီကို ေလးစိတ္စိပ္ျပီး ေရေဆးထားပါ။
အားလံုးျပင္ဆင္ျပီးလွ်င္
ဒယ္အိုးထဲဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ဂ်င္းကို ဆီသတ္ပါ။
နႏြင္းမႈန္႕မထည့္ရပါ။
ၾကက္သြန္မ်ားအနည္းငယ္ ႏြမ္းျပီး
အနံ႕ေလးေမႊးလာရင္ ႏွပ္ထားတဲ့၀က္သားကို ထည့္ျပီးေမႊေပးပါ။ ခဏအဖံုးအုပ္ျပီး
မီးေအးေအးနဲ႕လံုး ထားပါ။
၀က္သားမ်ားအဆီျပန္ျပီး
အသံတဖ်စ္ဖ်စ္ျမည္လာရင္ ဟင္းေပါင္းအိုးထဲေျပာင္းထည့္ျပီး ေရကို ႏို႕ဆီဘူး
၁ဘူးသာသာေလးထည့္ကာ နာရီ၀က္ခန္႕ေပါင္းေပးပါ။
နာရီ၀က္ခန္႕ၾကာရင္ ၀က္သားမ်ားႏူးအိျပီး
ဆီျပန္သြားလွ်င္ ခ်ိဳအိျပီး ေမႊးေနတဲ့ ၀က္သားအခ်ိဳေပါင္း က်က္ပါျပီ။
၀က္ရိုးျပဳတ္ဟင္းရည္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၀က္နံရိုး(သို႕)၀က္အရိုးၾကမ္း ၄၀က်ပ္သား၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ(ဥတစ္လံုး) ၁၀က်ပ္သား၊ ခ်င္း(ဂ်င္း) လက္တစ္ဆစ္၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕
လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ မုန္႕ညင္းရြက္ ၃စည္း၊ အခ်ိဳအရသာမႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
၁ဇြန္း၊ဆား စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္၀က္။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
၀က္နံရိုးကို အေနေတာ္အတံုးမ်ား ခုတ္ထစ္၍
ေရေဆးျပီး ဒန္အိုးၾကီးၾကီးထဲထည့္ကာ ေရမ်ားမ်ားနဲ႕ ျပဳတ္ထားပါ။
ဟင္းရည္အိုးတည္တဲ့အခ်ိန္မွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊
ဂ်င္းကိုေထာင္း၍ ဟင္းအုိုးထဲထည့္ပါ။ အခ်ိဳ၊အငန္ အားလံုးထည့္ျပဳတ္ပါ။
အခ်ိဳရည္က်တဲ့အထိ ျပဳတ္ေပးရပါမယ္။
၁ နာရီခန္႕ ျပဳတ္ေပး၍ အခ်ိဳ၊အေပါ့၊အငန္
ျမည္းျပီး မုန္ညင္းရြက္မ်ား ခတ္အုပ္ေပးျပီးရင္ ၀က္ရိုးျပဳတ္ဟင္းရည္
သံုးေဆာင္လို႕ရပါျပီ။
ပဲၾကာဇံနဲ႕
ပဲသီးသုပ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ပဲၾကာဇံ ၅က်ပ္သား၊ ဘိုစားပဲသီးေတာင့္
၂၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၄လံုး၊ အခ်ိဳအရသာမႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ဆား
အနည္းငယ္၊ အရက္ဦးရည္မွရတဲ့အခ်ဥ္ရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ေျမပဲအက်က္ ၅က်ပ္သား။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ပဲၾကာဆံကို မျပဳတ္မီ ေရေအးနဲ႕ မိနစ္
၂၀ခန္႕ စိမ္ထားပါ။ ေရစိမ္တာ မိနစ္ ၂၀ျပည့္လွ်င္ ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ့ ေရေႏြးထဲကို ၁၀မိနစ္ခန္႕ျပဳတ္ျပီး
ပန္းကန္ထဲေရစစ္ျပီးထည့္ပါ။
ဘုိစားပဲသီးေတာင့္ကို ေရေဆးျပီး ေရေႏြးနဲ႕
က်က္ရံုေလး ခပ္စိမ္းစိမ္းျပဳတ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ေရခဲေရ ေအးေအးေလးထည့္ထားတဲ့
ပန္းကန္ထဲကို ဆယ္ထည့္ေပးပါ။ ပဲသီးမ်ား မည္းမသြားေစရန္အတြက္ ျဖစ္ပါတယ္။ ပဲသီးကို
ပါးပါးလွီးေပးပါ။
ၾကက္သြန္နီကို ထက္ျခမ္းခြဲ၊
ပါးပါးလွီးျပီး ေရေဆးပါ။ ေျမပဲအက်က္ကို မညက္တညက္ေထာင္းထားပါ။
အားလံုးျပင္ဆင္ျပီးလွ်င္
ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ ပဲၾကာဇံ၊ ဘိုစားပဲသီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ေျမပဲ၊ဆား၊အခ်ိဳအရသာနဲ႕
အခ်ဥ္ရည္အားလံုးထည့္ျပီး သမေအာင္နယ္၍ အရသာျမည္းျပီးရင္ စားသံုးလို႕ရပါျပီ။ ထမင္းပြဲမွာ
သုပ္စားၾကတဲ့ အသီးအရြက္ ပဲၾကာဇံသုပ္တစ္မ်ိဳးပါ။
ငါးျပဳတ္နဲ႕
ငရုပ္သီးေထာင္း
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ငါးၾကင္း(သို႕)ငါးရံ႕တစ္ေကာင္ ၅၀က်ပ္သား၊
အခ်ိဳအရသာမႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ဆား အနည္းငယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (ဥတစ္လံုး)
အလံုး ၂၀၊ နံနံပင္ ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား၊
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ငါးကို အေၾကးခြံထိုး၍ ဗိုက္ေဖာက္၊
အညစ္အေၾကးနဲ႔ အရိအရြဲမ်ားစင္ေအာင္ျပဳလုပ္ျပီး ေရေဆးကာ ငါးကိုအေကာင္လိုက္
က်က္ေအာင္ျပဳတ္ပါ။ ငါးက်က္ရင္ ပန္းကန္တစ္ခုထဲ ဆယ္ထည့္ထားပါ။
ငရုတ္သီးေထာင္း
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
ငရုတ္သီးစိမ္း (လိုသေလာက္)ကိုေရေဆးျပီး
က်က္ေအာင္ေလွာ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ ညက္ေအာင္ေထာင္းေပးပါ။
ငရုတ္သီးစိမ္းညက္ရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕
ေရေဆးထားတဲ့ နံနံပင္ကိုထည့္ျပီး အခ်ိဳ၊ အငန္ပါထည့္၍ သမေအာင္ေထာင္းေပးရပါမယ္။
အားလံုးသမျပီး ေၾကညက္သြားရင္
ပန္းကန္ထဲေျပာင္းထည့္ပါ။ ငါးျပဳတ္နဲ႕ ငရုတ္သီးေထာင္းကို တြဲဖက္စားသံုးၾကပါတယ္။
Credit: အန္တီမီးမီးရဲ႕ ဟင္းခ်က္စာအုပ္
No comments:
Post a Comment