Tuesday, November 3, 2015

ကိုယ္အေလးခ်ိန္တိုး ၀ျဖိဳးျခင္းနဲ႕ပတ္သက္ေသာ သတင္းမ်ား

နံနက္ေစာေစာ ထမင္းရည္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ပိန္ေစႏုိင္


နံနက္ေစာေစာစားေသာက္ေသာ အစာအဟာရသည္ လူကုိခြန္အားျဖစ္ေစၿပီး ဝၿဖိဳးေစႏုိင္သည္။ ငယ္ စဥ္အခါတြင္ ခြန္အားျပည့္ၿဖိဳးၿပီး ထြားက်ဳိင္းေစရန္၊ မွတ္ဉာဏ္၊ ထုိးထြင္းဉာဏ္ရင့္သန္ေစရန္အတြက္ နံနက္စာကုိ သားငါး၊ အသီးအရြက္ အစုံပါေအာင္ေကၽြးသင့္သည္။ အေနာက္တုိင္း သုေတသီမ်ား၏ ေနာက္ဆုံးေတြ႕ရွိခ်က္အရ ၾကက္ဥကုိပင္ ေန႔စဥ္တစ္လုံး၊ အႏွစ္ပါစားသုံးျခင္းျဖင့္ ကုိယ္ခံအားပုိ၍ ေကာင္းၿပီး ေရာဂါကူးစက္မႈမ်ားကုိပင္ ခံႏုိင္ရည္ရွိေစႏုိင္သည္ဟု ဆုိသည္။

သုိ႔ေသာ္ အသက္ (၄၀) ေက်ာ္လာေသာအခါ လုိအပ္သည္ထက္ပုိၿပီး ဝၿဖိဳးလာေသာအခါ ေသြးစစ္ ၾကည့္၍ အဆီဓာတ္မ်ားလာေသာအခါ က်န္းမာေရးအတြက္ နံနက္စာအဟာရကုိ ေလွ်ာ့စားသင့္သည္။ ျဖစ္ႏုိင္လွ်င္ အဆီအသားတြဲေနေသာ အစာမ်ားကုိေရွာင္သင့္သည္။ ထမင္းစားလွ်င္လည္း ဆန္ေစးကုိ ေရွာင္ၿပီး ဆန္ၾကမ္းကုိစားလွ်င္ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးတုိးေရာဂါေဘးမွ ကင္းေဝးႏုိင္သည္။ ထမင္းကုိတစ္ဝႀကီး မစားေတာ့ပဲ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္၏ ေလးပုံတစ္ပုံသာစားလွ်င္ အဝလြန္ျခင္းမွ ကာကြယ္ႏုိင္ေပသည္။

က်န္းမာေရးေကာင္းၿပီး အသက္ရွည္ၾကေသာ ေရွးျမန္မာမ်ား၏ နံနက္စာအဟာရမွာ ထမင္းရည္ပင္ ျဖစ္သည္။ ထမင္းခ်က္လွ်င္ ေျမအုိးႏွင့္ခ်က္ၾကသည္။ ထမင္းရည္ငွဲ႔ၿပီးေသာအခါ ေျမစေလာင္းဖုံးအခၽြန္ အတြင္းသုိ႔ ေမာက္တက္လာေသာ ထမင္းဦးေပါင္းကုိ ဘုရားဆြမ္းေတာ္တင္ၾကသည္။ ယခုေခတ္လူ ငယ္မ်ားမွာ ထမင္းဦးေပါင္းကုိ မျမင္ဖူးၾကေတာ့ေပ။ ဒန္အုိး၊ ထမင္းေပါင္းအုိးတုိ႔ျဖင့္ ခ်က္ၾကသျဖင့္ ဦး ေပါင္းကုိ မျမင္ဖူးၾကျခင္းျဖစ္သည္။ ထမင္းဦးေပါင္းသည္ အလြန္ေမႊးသည္။ အခ်ဳိ႕ကရဟန္းသံဃာမ်ား ေလာင္းလွဴေသာအခါ ဆြမ္းနံ႔ေမႊးေစရန္ ဆြမ္းေမႊးရြက္ေပၚ အရြက္တစ္မ်ဳိးကုိ ထည့္ခ်က္ေလ့ရွိသည္။ ထမင္းဦးေပါင္း၏ရနံ႔မွာ ေျမအုိးျဖင့္ခ်က္ေသာေၾကာင့္ ေျမသင္းရနံ႔ရသည္ဟု ဆုိႏိုင္သည္။ ထုိေျမသင္း နံ႔သည္ ပထဝီဓာတ္ျဖစ္သျဖင့္ လူကုိက်န္းမာေစသည္ဟု ေရွးလူႀကီးမ်ားက ဆုိၾကသည္။

“ဦးေပါင္းကုိတဲ့ ဆြမ္းေတာ္တင္ သံလြင္လြင္ေၾကးစည္တီးတယ္ . . . ထြန္းတဲ့ဆီမီး” ဟူေသာ ေရွးက ဖတ္စာအုပ္တြင္ပါေသာ ကဗ်ာထဲမွ ထမင္းဦးေပါင္းေပ်ာက္သြားသည့္နည္းတူ ထမင္းရည္ေသာက္ သည့္ ျမန္မာ့ဓေလ့မွာလည္း ေပ်ာက္ကြယ္သြားခ်ိန္တြင္ ထမင္းရည္၏ အဆီက်ပိန္ေစႏုိင္ေသာ ေကာင္းက်ဳိးတစ္ခုကုိ တင္ျပလုိပါသည္။

ေရွးျမန္မာကေလးမ်ားသည္ အာဟာရအျဖစ္ ထမင္းရည္ကုိ ဆားခတ္ၿပီးေသာက္ၾကသည့္ ဓေလ့ရွိ သည္။ လူႀကီးမ်ားကလည္း ဆြမ္းခ်က္ေသာအခါ ဦးစြာပြက္လာေသာ ထမင္းရည္ကုိ သြန္ခ်ပစ္ရမည့္ အစား ငွဲ႔ယူထားၿပီးေဆးဖက္ဝင္အျဖစ္ ေသာက္သုံးေလ့ရွိၾကသည္ဟု ေရွးျမန္မာ့ဓေလ့မ်ားအေၾကာင္း ေရးသားခ်က္တြင္ ဖတ္႐ွဴရဖူးသည္။

ထမင္းေပါင္းဦးရည္ (ထမင္းရည္) ေသာက္သုံးျခင္းျဖင့္ ဝေသာသူကုိ ပိန္ေစႏုိင္သည္ဟု ေရွးႏွစ္ေပါင္း (၁၀၀) ေက်ာ္က “ေဘသဇၨ မၪၨဴသာ” ေဆးက်မ္းႀကီးတြင္ ေဖာ္ျပပါရွိသည္။ မင္းတုန္းမင္း တရားႀကီး လက္ထက္ေတာ္က အိႏိၵယမွယူလာေသာေဆးက်မ္းကုိ ဟိႏၵီစာတတ္ေသာ ဘဂၤလားဆရာေတာ္ႀကီး ကဘာသာျပန္ခဲ့ေသာ ေဆးက်မ္းႀကီးျဖစ္သည္။ တုိင္းရင္းေဆးသမားေတာ္မ်ား လက္ဆြဲထားရေသာ ေဆးက်မ္းျဖစ္သည္။

ဤေဆးက်မ္းႀကီးတြင္ ဝသူကုိပိန္ေစႏုိင္ေသာအခ်က္ (၂) ခ်က္ကုိ ေဖာ္ျပထားသည္။

(၁) နံနက္ေစာေစာ . . . မဓုယုတံ . . . ပ်ားရည္ႏွင့္ေရာေသာေရကုိ ေသဝိတံ မွီဝဲသုံးေဆာင္မူ၊ ထုလႅနာသနံ အလြန္ဝျခင္းကုိ ဖ်က္ဆီးတတ္၏။

(၂) မႏၷႆထမင္း၏ ဥဏွံပူေႏြးေသာ . . . မ႑ံဝါရသာဦးရည္ကုိလည္း၊ ဝိပံ ပီဝေႏၲာ ေသာက္ ေသာ သူသည္ ကိသတႏု ပိန္ေသာကုိယ္ရွိသည္ . . . ဘေဝျဖစ္၏ဟု အတိအလင္းေရးသားေဖာ္ျပ ထားသည္ကုိ ဖတ္႐ႈေလ့လာရပါသည္။ ယခုေခတ္တြင္ ထမင္းေပါင္းအုိးမ်ားျဖင့္ အလြယ္တကူခလုတ္ ႏွိပ္ၿပီးခ်က္ႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ထမင္းဦးေပါင္းရည္ရယူရန္ အခက္အခဲရွိႏုိင္ပါသည္။ အကယ္၍ရယူလုိ လွ်င္ ထမင္းေပါင္းအုိးျဖင့္ခ်က္ရာတြင္ ေရအနည္းငယ္ ပုိထည့္ခ်က္ပါ။ ထမင္းက်က္၍ မႏွပ္မီအဖုံးဖြင့္ ၍ ဇြန္းျဖင့္ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ႏွစ္လုံးစာမွ် ထမင္းရည္ကုိ ခပ္ယူပါ။ ေန႔စဥ္ရက္ဆက္၊ နံနက္ေစာ ေစာ တစ္လခြဲခန္႔ ေသာက္သုံးၾကည့္ပါက အမွန္ပင္ဝမ္းဗုိက္ခ်ပ္ၿပီး ပိန္ေစႏုိင္ေၾကာင္း လက္ေတြ႕က်င့္ သုံးဖူးသူမ်ားမွ ေျပာျပပါသည္။ အဆီက်ပိန္ေစႏုိင္ေသာ လြယ္ကူသည့္နည္းလမ္းျဖစ္သျဖင့္ စမ္း ေသာက္ၾကည့္ၾကေစလုိသည္။

ငယ္စဥ္ကသင္ၾကားရေသာ ျမန္မာရာဇဝင္တြင္ သာလြန္မင္းတရားသည္ ဆင္စီးၿပီး တုိင္းခန္းလွည့္ လည္လာစဥ္ ဆင္းရဲသားမ်ားေနထုိင္ရာ ဇနပုဒ္ရြာတြင္ သူဆင္းရဲမတစ္ဦးသည္ အေပၚဝတ္မပါ ထဘီ ရင္လ်ားျဖင့္ ေျမအုိးျဖင့္ခ်က္ေသာ ထမင္းရည္ကုိ လမ္းေပၚသုိ႔ငွဲ႔ခ်ေနသည္ႏွင့္ တုိးေတာ့သည္။ သာ လြန္မင္းႀကီးသည္ ထုိဆင္းရဲသူမကုိ ေခၚယူၿပီးလွ်င္ “ဟယ္ . . . သူမုိက္မ၊ သင္သည္အဖုိးတန္ေသာ ထမင္းရည္ကုိ အဘယ္အတြက္ေၾကာင့္ လမ္းေပၚသုိ႔ အခ်ည္းအႏီွးသြန္ငွဲ႔ပစ္ေလသနည္း။ အမွန္မူ ဤ ထမင္းရည္အာဟာရကုိ သင္၏ကေလးငယ္မ်ား အဆာေျပအျဖစ္ တုိက္ေကၽြး၍ရသည္။ အိမ္တြင္ေမြး ထားေသာ ေခြးေသာ္လည္း တုိက္ေကၽြး၍ရႏုိင္သည္။ ေနာင္တြင္ ဤသုိ႔ျပမူသူမ်ားကုိ ျပစ္ဒဏ္ခတ္ မည္” ဟု ဆုံးမေတာ္မူခဲ့သည္ဟု ဖတ္႐ႈရဖူးပါသည္။

ထမင္းခ်က္ရာတြင္ ေရွးအခါက ေျမထမင္းအုိးျဖင့္ အရည္ငွဲ႔ခ်က္ေလ့ရွိသည္။ ေျမစေလာင္းဖုံးထပ္ခၽြန္ တြင္ ႏူးနပ္ေနေသာထမင္းကုိ ဦးေပါင္းဟုေခၚသည္။ ျမန္မာလူမ်ဳိးတုိ႔သည္ ဗုဒၶဘာသာဝင္မ်ားျဖစ္ၾကသ ျဖင့္ ထုိထမင္းဦးေပါင္းကုိ ဆြမ္းေတာ္တင္ေလ့ရွိၾကသည္။ ေျမအုိးမွ သံ၊ သတၱဳ၊ ဒန္အုိးမ်ား ေခတ္ ေျပာင္းသြားေသာအခါ ဦးေပါင္းဟူ၍မရွိေတာ့။ ယခုေခတ္အခါတြင္ လွ်ပ္စစ္ျဖင့္ ခလုပ္ႏွိပ္ၿပီးခ်က္ေသာ ထမင္းအုိးမ်ားသာ ၿမိဳ႕ႀကီးမ်ားတြင္ အသုံးျပဳၾကသျဖင့္ ထမင္းရည္ငွဲ႔ခ်က္ေသာ ဓေလ့မွာေပ်ာက္ကြယ္ သေလာက္ျဖစ္သြားခဲ့ေလၿပီ။

ေရွးက ထမင္းခ်က္ရာမွ ငွဲ႔၍ရေသာထမင္းရည္ကုိ ဆားခပ္ၿပီး ကေလးသူငယ္မ်ားကုိ အာဟာရအျဖစ္ အဆာေျပတုိက္ေကၽြး႐ုံသာမက လူႀကီးမ်ားအစာေၾကေစရန္ႏွင့္ ေလပူက်ေစရန္ တုိက္ေကၽြးၾကသည္။ ေလပူေၾကာင့္ ပါးေစာင္၊ ခံတြင္းႏွင့္လွ်ာမ်ားတြင္ အနာမ်ား၊ အပူကန္ဖုမ်ားထြက္လွ်င္ ထမင္းရည္ပူပူကုိ ဆားခတ္ၿပီးတုိက္ပါက ေပ်ာက္ကင္းႏုိင္သည္။ ေျခေထာက္ေရစုိေသာ မိုးတြင္းကာလတြင္ အထက္သုိ႔ အပူကန္ေသာအနာသည္ ပုိ၍ျဖစ္ေလ့ရွိသည္။

ေယာၿမိဳ႕စားအတြင္းဝန္ ဦးဘုိးလႈိင္ျပဳစုေသာ ဥတုေဘာဇနသဂၤဟက်မ္းတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္မွာ ထမင္းရည္သည္ အစာကုိမ်ားစြာစားႏုိင္ေစ၏။ ဆီးကုိရႊင္ေစတတ္၏။ ေသြးကုိပြားေစတတ္၏။ အဖ်ား ကုိႏုိင္၏။ သလိပ္သည္းေျခကုိႏုိင္၏။ အသက္ကုိ ရွည္ေစတတ္၏။ ဤသုိ႔ ဂုဏ္ရွစ္ပါးရွိ၏။ ထုိထမင္း ရည္တြင္ သေဘၤာခ်င္းမႈန္႔ႏွင့္ သိေႏၶာခတ္၍ေသာက္လွ်င္ ဝမ္းမီးေတာက္ေစ၏။ အစာကုိေၾကေစတတ္ ၏။

တစ္နည္း . . . ထမင္းရည္သည္ ဝမ္းခ်ဳပ္၏။ ေၾကလြယ္၏။ ေအး၏။ ဝမ္းမီးကုိ ေတာက္ေစတတ္၏။ ရသအစရွိေသာ ဓာတ္ခုႏွစ္ပါးတုိ႔ကုိ ညီညြတ္ေစတတ္၏။ အဖ်ားကုိႏုိင္၏။ ေသာက္လွ်င္ ဝလြယ္၏။ အားကုိျဖစ္ေစတတ္၏။ ထမင္းရည္တြင္ ပိတ္ခ်င္းမႈန္႔၊ သေဘၤာခ်င္းေျခာက္မႈန္႔ခပ္ေသာက္လွ်င္ ေလကုိ လည္ေစတတ္၏။ အစာကုိေၾကေစ၏ဟု ထပ္မံဖြင့္ဆုိထားသည္ကုိ ေတြ႕ရျပန္သည္။

စာေမးပဲြေျဖခ်ိန္ေရာက္တုိင္း လွ်ာႏွင့္ပါးစပ္တြင္ အနီစက္ကဲ့သုိ႔ အနာမ်ားထြက္ေလ့ရွိေသာ သမီးငယ္ တစ္ဦးကုိထမင္းႏွင့္ ဟင္းအပူအစပ္မ်ား မေကၽြးဘဲနံနက္ေစာေစာ ထမင္းခ်က္၍ ထမင္းရည္ငွဲ႔ၿပီး တုိက္ ေကၽြးေသာအခါ အနာမ်ားသက္သာလာသည္ကုိ ေတြ႕ရပါသည္။

ထမင္းရည္သည္ ဆန္ျပဳႏွင့္မတူ၊ အေအးခံထားလွ်င္ အခ်ဥ္ေပါက္လြယ္သျဖင့္ ငွဲ႔ၿပီးပူတုန္းအခ်ိန္တြင္ တုိက္ေကၽြးရန္သင့္သည္။ ဆားအသင့္အတင့္ခတ္ၿပီးမွတုိက္လွ်င္ အရသာရွိၿပီး ေလေၾကေစသည္။ ေလကုိေအာက္သုိ႔ သက္ေစႏုိင္သည္။ ေအးမွတုိက္ေကၽြးလွ်င္ ေလခ်ဥ္ကုိအထက္သုိ႔ ျပန္တက္ေစႏုိင္ သည္ကုိ သတိျပဳဖုိ႔လုိသည္။

အေနာက္တုိင္းအာဟာရ သုေတသီမ်ားက ထမင္းရည္ငွဲ႔ခ်က္လွ်င္ အာဟာရဓာတ္မ်ား ဗီတာမင္ ဘီ (၂) ကဲ့သုိ႔ဓာတ္မ်ားပါသြားၿပီး ဆုံး႐ႈံးႏုိင္သည္ဟုဆုိေသာ္လည္း ေနာက္ပုိင္းဆီးခ်ဳိႏွင့္ပတ္သက္ေသာ သုေတသနျပဳမႈမ်ားက ထမင္းရည္ငွဲ႔ခ်က္ေသာ ထမင္းကုိစားသူထက္ ထမင္းရည္ခန္းခ်က္စားသူက ပုိ၍ဆီးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ေစႏုိင္သည္ဟု ဆုိသည္။ ထမင္းရည္ငွဲ႔ခ်က္ျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိေရာဂါကာကြယ္ မႈကုိ အေထာက္အကူျဖစ္ႏုိင္ေပသည္။ ။

ေၾကးမုံသတင္းစာ



ထမင္း မစားခင္ ေရေသာက္ျပီး ဝိတ္ ၃ ေပါင္ ခ်ေပးႏိုင္ 


ျဗိတိန္ႏိုင္ငံမွ က်န္းမာေရး ဆိုင္ရာ ေလ့လာ ေစာင့္ၾကည့္ေရး ဆရာဝန္မ်ားရဲ႕ စမ္းသပ္ ေဖာ္ထုတ္ခ်က္အရ ေရေသာက္ျခင္းဟာ ဝိတ္က်ေစေၾကာင္း ဆုိပါတယ္။ ဝိတ္က်ေစရန္ ေသာက္ရန္ အညြန္းက ဒီလိုပါ။


ထမင္းစား ခါနီးတိုင္းမွာ 500ml (မီလီလီတာ) ပမာဏ ရွိတဲ့ ဖန္ခြက္ တစ္ခြက္စာ ေရကို အရင္ ေသာက္ရန္ ျဖစ္ပါတယ္။ ယင္းကဲ့သုိ႔ ေရပမာဏ ေသာက္ျပီးေတာ့ ထမင္းစားတဲ့အခါ ၁၂ ပတ္ ၾကာေတာ့ ဝိတ္ခ်တဲ့အခါ ဝိတ္က ၂.၈၇ ေပါင္ (၃ေပါင္ နီးပါး) က်တာကို သြားေတြ႔ရပါတယ္။

စုစုေပါင္း လူေပါင္း ၄၀ ေက်ာ္ကို ယင္းကဲ့သုိ႔ ေနထိုင္ စားေသာက္ရန္ စီမံ ေစာင့္ၾကည့္ခဲ့ျခင္း ျဖစ္ျပီး ပ်မ္းမွ် ယူထားျခင္းပါ။ အခ်ို႕ဆုိရင္ ၃ ေပါင္မက ဝိတ္က်သြားပါတယ္။ အျခား ၄၀ ဦးကုိေတာ့ ထမင္း မစားခင္ ေရ မေသာက္ေစပဲ စားေစတဲ့အခါ အျခား အားကစားလည္း မလုပ္တာေၾကာင့္ ဝိတ္ ပိုေတာင္ တက္လာ ပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္မို႔ ထမင္း မစားခင္ ေရတစ္ဖန္ခြက္ ေသာက္ျခင္းဟာ ဝိတ္က်ရန္ အင္မတန္ အေထာက္အကူ ျပဳေစပါတယ္။ စုစုေပါင္း ၁၂ ပတ္တာ ကာလအတြင္း ၃ ေပါင္နီးပါး က်တာေၾကာင့္ ေရွ႕ဆက္ ဆက္ျပီး ေသာက္တဲ့ အေလ့အထ ကို ျပဳလုပ္ျခင္းေၾကာင့္ ပိုလို႔ က်လာႏိုင္ေၾကာင္း ေရးသားေဖာ္ျပထားပါတယ္။

ေအာင္ခမ္း (ရိုးရာေလး)


တစ္လအတြင္း သၾကားႏွင္႔အရက္ေရွာင္ပါက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ႏွင္႔၊ အဆီ သိသိသာသာက်


သၾကားမွာ မေကာင္းတဲ႔သက္ေရာက္မႈေတြရွိတယ္ဆိုတာနဲ႔ သၾကားကို ကြ်န္ေတာ္တို႔ရဲ႕ေန႔စဥ္အစာကေန ဘာေၾကာင္႔ လံုး၀ေရွာင္သင္႔တယ္ဆိုတာကို ကြ်န္ေတာ္တို႔အားလံုး ၾကားဖူးၾကၿပီးျဖစ္ပါတယ္။

သၾကားေရွာင္တဲ႔အတြက္ ဘယ္လိုသိသာတဲ႔ေျပာင္းလဲမႈေတြျဖစ္လာတယ္ဆိုတာကို ဒက္ရွ္လူမ်ိဳး Sacha Harland က သက္ေသျပခဲ႔ပါတယ္။ သူဟာ တစ္လၾကာ သၾကားနဲ႔ အရက္ ကိုေရွာင္ၿပီး ေနထိုင္ခဲ႔ပါတယ္။ သူ႔ရဲ႕ စိတ္ခံစားမႈအတိုင္းအတာနဲ႔ စိတ္ခ်မ္းသာမႈရလဒ္ေတြကို ဗီဒီယိုဖိုင္ကေနတဆင္႔ ျမင္ေတြ႔ႏိုင္ပါတယ္။ စိတ္ခ်မ္းသာစရာ ရလဒ္ေတြက ဘာေတြလဲဆိုေတာ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ၁၀ေပါင္က်သြားၿပီး ေသြးေပါင္ခ်ိန္၊ ေသြးအတြင္း သၾကားဓာတ္နဲ႔အဆီဓာတ္ ေတြ သိသိသာသာေလ်ာ႔က်သြားတာပဲျဖစ္ပါတယ္။

“ကြ်န္ေတာ္ အံ႔အားသင္႔ဆံုးအခ်က္က ခႏၶာကိုယ္စနစ္ထဲကို သၾကားဓာတ္ျပန္ေပးလိုက္တဲ႔အခ်ိန္မွာ ကြ်န္ေတာ္႔ခႏၶာကိုယ္က ေျပာင္းျပန္တံု႔ျပန္မႈေတြေပးေတာ႔တာပဲ။ သၾကားျပန္စစားတဲ႔ တစ္ပတ္ခြဲၾကာအခ်ိန္အတြင္းမွာ arrhythmia (ႏွလံုးေဖာက္) တာ ႏွစ္ႀကိမ္ျဖစ္ခဲ႔တယ္။” လို႔ တစ္လၾကာ သၾကားနဲ႔အရက္ေရွာင္ၿပီး စမ္းသပ္ခံခဲ႔တဲ႔ ေဟာ္လန္သား Hague ကေျပာခဲ႔ပါတယ္။ 

“ကြ်န္ေတာ္က ေတာ္ရံုနဲ႔အိပ္မေပ်ာ္တဲ႔ ေရာဂါရွိခဲ႔တယ္။ မနက္ ၃နာရီ (ဒါမွမဟုတ္) ၄နာရီေလာက္ထိကို အိပ္လို႔မရတာ။ ဒါလည္းစိတ္၀င္စားဖို႔ေကာင္းတယ္။ ကြ်န္ေတာ္႔ခႏၶာကိုယ္က သၾကားနဲ႔ မရင္းႏွီးေတာ႔ဘူး။ မူးယစ္ေဆးလိုကို ျဖစ္လာတာ။” လို႔ သူကထက္ေျပာပါတယ္။

သူဟာ အစမွာ အခက္အခဲရွိႏိုင္ေပမဲ႔ တစ္လတာျဖတ္ေက်ာ္ၿပီးရင္ ရမယ္႔ရလဒ္အတြက္ ေမွ်ာ္မွန္းၿပီး စားေသာက္ေနထိုင္ခဲ႔ၾကပါတယ္။ ဘီယာေရွာင္ရတယ္၊ အရက္ေရွာင္ရတယ္၊ ဟမ္ဘာကာမစားရဘူး၊ အႀကိဳက္ဆံုးနံနက္စာျဖစ္တဲ႔ ေျမပဲယိုကိုေတာင္ ေရွာင္ခဲ႔ရပါတယ္။ တစ္ပတ္ႏွစ္ပတ္၊ ၾကာတဲ႔အခါမွာ က်င္႔သားရလာၿပီး ေအးေဆးျဖစ္သြားၾကပါတယ္။ တစ္လကုန္ခါနီးမွာေတာ႔ ပိုမိုလြယ္ကူလာၿပီး အင္အားလည္းပိုရွိလာပါတယ္။ ရုပ္ပိုင္းဆိုင္ရာ အေျခခံတည္ေဆာက္ပံုမွာတင္ ေတာ္ေတာ္ ထူးထူးျခားျခားျဖစ္သြားပါတယ္။ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ဟာ 135/75 ကေန 125/75 ကိုေျပာင္းသြားခဲ႔ပါတယ္။ ေသြးတြင္းအဆီဓာတ္ဟာလည္း 4.6 ကေန 4 အထိက်သြားပါတယ္။

သူနဲ႔ပတ္သက္တဲ႔ ဥပမာအခ်က္ေလးေတြ ၾကားၿပီးၿပီဆိုေတာ႔ ကြ်န္ေတာ္တို႔အေနနဲ႔ ႀကိဳးစားမယ္ဆိုရင္လည္း မပိုဘူးဆိုရင္ေတာင္ အလားတူရလဒ္မ်ိဳးကို ပိုင္ဆိုင္ႏုိင္မွာပါ။

( Skyler )

#သစ္ထူးလြင္(က်န္းမာေရး)
#health.thihtoolwin.com

Ref:Daily Mail

ပိန္ေစဖို႔ အစာအိမ္ခြဲစိတ္သူမ်ား ေသေၾကာင္းၾကံစည္မႈ အႏၱရာယ္ပိုမ်ားေန


Gastric bypass လို႔ေခၚတဲ႔ အစာအိမ္ခြဲစိတ္မႈ ျပဳခဲ႔တဲ႔ လူနာေတြဟာ ခြဲစိတ္မႈျပဳၿပီးေနာက္ပိုင္း ကိုယ္႔ကိုကိုယ္ အနာတရျဖစ္ေစတဲ႔ အႏၱရာယ္ပိုမ်ားလာတယ္လို႔ စစ္တမ္းတစ္ရပ္အရ သိရပါတယ္။ Gastric bypass ဆိုတာကေတာ႔ အစာအိမ္နဲ႔ အူေတြရဲ႕ ၀င္ဆံ႔မႈပမာဏကိုခ်ံဳ႕ၿပီး အစာအိမ္ကိုေသးေစတာပါ။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ခ်င္တဲ႔သူေတြက ဒီလိုခြဲစိတ္မႈမ်ိဳးကို ျပဳလုပ္ၾကပါတယ္။

ေပါေမာကၡ Junaid Bhatti ဦးေဆာင္တဲ႔ သုေတသီေတြဟာ ကေနဒါႏုိင္ငံ၊ တိုရြန္တိုၿမိဳ႕မွာရွိတဲ႔ Sunnybrook သုေတသနတကၠသိုလ္ကေန အမ်ိဳးသမီးဦးေရေပါင္း ၈၈၁၄ ပါ၀င္တဲ႔ အုပ္စုတစ္စုကို ေလ႔လာမႈေတြျပဳခဲ႔ပါတယ္။ အစာအိမ္ခြဲစိတ္မႈျပဳခဲ႔တဲ႔ ၄င္းအမ်ိဳးသမီးလူနာေတြဟာ ခြဲစိတ္မႈျပဳၿပီး ၃ ဒႆမ ၆၃ႏွစ္ၾကာျမင္႔တဲ႔အခါမွာ လူနာတစ္ေထာင္လွ်င္ ကိုယ္႔ကိုကိုယ္အနာတရျဖစ္ေစသူပမာဏဟာ ၂ ဒႆမ ၃၃ရာခိုင္ႏႈန္းျမင္႔တက္လာတာကို ေတြ႔ရွိခဲ႔ရပါတယ္။

ခြဲစိတ္မႈျပဳၿပီးေနာက္ ကိုယ္႔ကိုကိုယ္အနာတရျဖစ္ေစခဲ႔သူေတြထဲမွာ ေက်းလက္ေန၊ ၀င္ေငြနည္းတဲ႔ အသက္ ၃၅ႏွစ္ေက်ာ္ အမ်ိဳးသမီးေတြလူနာေတြက အမ်ားဆံုးတယ္လို႔ သုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။

Gastric bypass ခြဲစိတ္မႈျပဳခဲ႔သူေတြဟာ သာမန္လူထုနဲ႔ယွဥ္ရင္ ေသေၾကာင္းၾကံစည္မႈႏႈန္း ၄ဆေက်ာ္ျမင္႔တက္ေနတာပါ။ ဒါေၾကာင္႔ ဒီလူနာေတြကို အနီးကပ္ေစာင္႔ၾကည္႔စစ္ေဆးမႈေတြျပဳေစဖို႔ တြန္းအားျဖစ္ေစခဲ႔တာပါလို႔ မီခ်ီဂန္တကၠသိုလ္မွ ပါေမာကၡ Carol Lindsay-Westphal ကေျပာပါတယ္။ ပိန္ေစဖို႔အတြက္ အစာအိမ္ခြဲစိတ္မႈဟာ သာမန္မဟုတ္ေတာ႔တာေတာ႔ ေသခ်ာပါတယ္။ တတ္ႏိုင္သေလာက္ ကုသဖို႔ကိုလည္း ေပါေမာကၡဆရာ၀န္ေတြက ႀကိဳးစားေဆာင္ရြက္ေနပါတယ္။

ခြဲစိတ္မႈျပဳၿပီးတဲ႔ကာလမွာ ဘာလို႔မ်ား ကိုယ္႔ကိုကိုယ္ အနာတရျဖစ္ေစတဲ႔ အျပဳအမူေတြမ်ားလာလဲဆိုတာကို နားလည္ဖို႔အတြက္ ပိုအားထုတ္ဖို႔လိုလာၿပီဆိုတာ ဒီရွာေဖြေတြ႕ရွိမႈေတြက ေဖာ္ျပေနပါတယ္။ ဒီအႏၱရာယ္ေတြကို ဘယ္လိုတားဆီးႏိုင္မယ္ဆိုတာကိုလည္း နားလည္ေအာင္လုပ္ရမွာပါ လို႔ သုေတသီေတြက နိဂုံးခ်ဳပ္ေျပာသြားပါတယ္။

( Skyler )

#သစ္ထူးလြင္(က်န္းမာေရး)
#health.thihtoolwin.com

အိပ္ခ်ိန္ေနာက္က်တာနဲ႔အမွ် ကိုယ္အေလးခ်ိန္တိုးတိုးလာ


အိပ္ခ်ိန္ေနာက္က်တာနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တိုးတာနဲ႔ ၾကားမွာ ဆက္စပ္မႈရွိတယ္လို႔ သုေတသနသစ္တစ္ရပ္ က ဆိုပါတယ္။

သုေတသီေတြဟာ ဆယ္ေက်ာ္သက္ေပါင္း ၃၃၄၂ ေယာက္ကို ၁၉၉၆ခုႏွစ္ကေနစၿပီး ေလ႔လာမႈေတြျပဳခဲ႔ပါတယ္။ ထိုႏွစ္ေတြမွာ သူတို႔အားလံုးဟာ ပံုမွန္အိပ္ခ်ိန္၊ အသင္႔အစားအစာစားသံုးမႈ၊ ေလ႔က်င္႔ခန္း၊ တီဗြီၾကည္႔ခ်ိန္ စတဲ႔အခ်က္အလက္ေတြကို အစီရင္တင္ခဲ႔ပါတယ္။ သိပၸံပညာရွင္ေတြဟာ အင္တာဗ်ဴးတစ္ခုခ်င္းစီအတြက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ညႊန္ကိန္းကို တြက္ ထုတ္ခဲ႔ၾကပါတယ္။

 အသက္၊ လိင္၊ လူမ်ိဳး၊ တိုင္းရင္းသား၊ လူမူစီးပြားေရးအေျခအေန စတဲ႔အခ်က္အလက္ေတြနဲ႔ တြက္ထုတ္ၿပီးတဲ႔ေနာက္မွာေတာ႔ တစ္နာရီေနာက္က်ၿပီးအိပ္တာနဲ႔ B.M.I. ၂မွတ္တိုးလာတာကို ရွာေဖြေတြ႔ရွိခဲ႔ပါတယ္။
အိပ္ခ်ိန္ ၈နာရီျပည္႔တဲ႔သူေတြမွာေတာင္ ထိေရာက္မႈက သိသာပါတယ္။ တီဗြီမၾကည္႔သူေတြ၊ ေလ႔က်င္႔ခန္းမလုပ္သူေတြမွာေတာ႔ ထိေရာက္မႈမရွိေပမဲ႔ အသင္႔စားအစားအစာစားတဲ႔သူေတြမွာေတာ႔ ထိေရာက္မႈရွိပါတယ္။

“ပထမဆံုး၊ ဘာေၾကာင္႔ ဒီလိုဆက္စပ္မႈမ်ိဳးျဖစ္တာပါလဲ။ ေနာက္က်တဲ႔ထိ မအိပ္ရင္ ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ေျပာင္းလဲသြားလို႔ပါလား။ ဒုတိယတစ္ခ်က္က၊ အိပ္ခ်ိန္အပိုင္းအျခား ေျပာင္းသြားလို႔ပါလား။ စားက်င္႔ကိုေျပာင္းၿပီး အေလးခ်ိန္ေျပာင္းလဲမႈကို ေျပာင္းလဲႏိုင္ပါသလား။” လို႔ ဘြဲ႔ယူေက်ာင္းသူတစ္ေယာက္က ေမးခြန္းထုတ္ခဲ႔ပါတယ္။

သူတို႔ရဲ႕ ေလ႔လာမႈမွာ ကန္႔သတ္ခ်က္ေတြရွိပါတယ္လို႔ သိပၸံပညာရွင္ေတြက ျပန္ၾကားခဲ႔ပါတယ္။ သူတို႔ရဲ႕ အိပ္စက္မႈ အခ်က္အလက္ေတြက ကိုယ္တိုင္အစီရင္ခံစာေတြေပၚ မူတည္ေၾကာင္းနဲ႔ အစားအစာ အခ်က္အလက္အျပည္႔အစံုကို မရရွိေၾကာင္း ေျပာပါတယ္။

( Skyler )

#သစ္ထူးလြင္(က်န္းမာေရး)
#health.thihtoolwin.com

Ref:NewYork Times

No comments: