ၾကက္သား
ရခိုင္ခ်က္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား ၄၀က်ပ္သား၊
ရခိုင္ငရုတ္သီးအနီေျခာက္ေတာင့္ ၁၀ေတာင့္၊ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၀ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္အနီ ဥၾကီး
၃လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၅ျမႊာ၊ အခ်ိဳအရသာမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊
ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္းႏွင့္တစ္၀က္၊ မရမ္းသီး(သို႔) သရက္သီး
အနည္းငယ္၊ ဆား/နႏြင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ပဲဆီေမႊး ၅က်ပ္သား။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ၾကက္သားကို အေနေတာ္အတံုးေလးေတြ ခုတ္ထစ္၍ ေရေဆးျပီး
ဆား၊ အခ်ိဳအရသာ၊ နႏြင္းမႈန္႔တို႕ျဖင့္နယ္ထားပါ။
ရခိုင္ငရုတ္သီးအရွည္ေတာင့္၊
ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ ၾကက္သြန္နီ၊ျဖဴတို႕ကို ညက္ေအာင္ေရာေထာင္းထားပါ။
မရမ္းသီး(သို႕မဟုတ္) သရက္သီးကို
ပါးပါးလွီးေပးထားပါ။
အားလံုးျပင္ဆင္ျပီးလွ်င္
ဒယ္အိုးထဲမွာဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလွ်င္ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီးၾကက္သြန္အႏွစ္မ်ားကို
ဆီသတ္ပါ။
ၾကက္သြန္မ်ား ေရႊ၀ါေရာင္သမ္းျပီး
ငရုတ္သီးစိမ္းနံ႕ေပ်ာက္သြားရင္ မရမ္းသီးနဲ႕ၾကက္သား၊ အခ်ိဳ၊အငန္တို႔ကိုထည့္ျပီး
သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။
ျပီးလွ်င္ ၾကက္သားႏူးရန္အတြက္
ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္တည္ပါ။ အသားကိုႏူးအိတဲ့အထိ ေရထည့္ျပီး ခ်က္ေပးပါ။
အသားႏူးျပီဆိုရင္ ဟင္းအရသာျမည္းကာ မီးဖိုေပၚမွခ်လို႕ရပါျပီ။
အိမ္သားမ်ား လွ်ာလည္သြားေစမယ့္
ၾကက္သားရခိုင္ခ်က္ေလးပါ။ အခ်ဥ္ အစပ္ၾကိဳက္သူမ်ားအတြက္ ဟင္းေကာင္းတစ္ခြက္ျဖစ္ပါတယ္။
ရခိုင္ငါးပိေထာင္း
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ငရုတ္သီးရွည္ပြ ၅က်ပ္သား၊ စိမ္းစားငါးပိ
ကြမ္းသီးလံုးခန္႕၊ ဆား အနည္းငယ္၊ မန္က်ည္းမွည့္ အသစ္ (သို႕မဟုတ္) သံပရာသီး
သင့္ရံု၊ ၾကက္သြန္နီ ၂ဥ၊ နံနံပင္ လိုသေလာက္။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆး၍ ေရစစ္ထားပါ။
၀ါးသီတံျဖင့္ ငရုတ္သီးစိမ္းအလယ္မွာ ေဖာက္၍သီပါ။ မီးေအးေအး မီးေသြးမီးဖိုႏွင့္ကင္ပါ။
စိမ္းစားငါးပိကို ဆားႏွင့္ နယ္ပါ။
ေယာက္မႏွင့္ ငပိကိုကင္ပါ။ ငရုတ္သီးႏြမ္း၍ အမည္းေရာင္ နည္းနည္းသန္းလာလွ်င္
မီးကင္ျခင္း ရပ္ဆိုင္းပါ။
ငရုတ္ဆံုထဲသို႕ ငရုတ္သီးကင္၊ ဆား၊
ဟင္းခတ္မႈန္႕ တစ္ခါတည္း ထည့္ေထာင္းပါ။ ညက္ကာနီးတြင္ ၾကက္သြန္နီ ထည့္ေထာင္းပါ။
အခ်ဥ္ အတြက္ သံပရာသီးထည့္ပါ။ အေပါ့အငန္ျမည္းပါ။ အေပါ့အငန္ အဆင္ေျပလွ်င္
နံနံပင္ထည့္ျပီး တစ္ခ်က္ႏွစ္ခ်က္ခန္႕ ေထာင္း၍ အသင့္စားသံုးႏိုင္ပါျပီ။
ရခိုင္ထမင္းပြဲ
အဓိကဟင္းလက္သုပ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ငွက္ေပ်ာဖူး ၁ဖူး၊ ပိန္းဥ အလံုး ၂၀၊ ပဲသီး
၁၅ေတာင့္၊ ပဲၾကာဇံ ၅က်ပ္သား၊ ေျမပဲအက်က္ ၁၀က်ပ္သား၊ ပုစြန္ေျခာက္အမႈန္႕ ၅က်ပ္သား၊
ငရုတ္သီးအစိမ္း ၂၅ေတာင့္၊ ႏွမ္းအေလွာ္ ၅က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၄ဥ၊ ငံျပာရည္(အခ်ိဳ)
စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ အခ်ိဳအရသာမႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ပဲဆီေမႊး ၅က်ပ္သား။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ငွက္ေပ်ာဖူးကို အေပၚယံအလႊာမွ
ရင့္မာတဲ့အပိုင္းမ်ား ဖယ္ရွား၍ ေရေဆးျပီး ႏူးေအာင္ျပဳတ္ျပီးလွ်င္ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ။
ပိန္းဥကို အခြံႏႊာျပီးက်က္ေအာင္ျပဳတ္၍
မႏုပ္တႏုပ္စဥ္းပါ။ ပဲသီးကိုေရေဆး၍ က်က္ရံုေလးျပဳတ္ကာ စဥ္းထားပါ။
ပဲၾကာဇံကိုလည္း အေနေတာ္အရြယ္ျဖတ္ေတာက္ျပီး
ႏူးအိေအာင္ျပဳတ္၍ ဆန္ကာနဲ႕ေရစစ္ထားပါ။
ေျမပဲကို မညက္တညက္ေထာင္းပါ။
ငရုတ္သီးစိမ္းကို ခပ္ပါးပါးေလးလွီးေပးပါ။ ႏွမ္းကို တစ္၀က္ေထာင္းျပီး
က်န္တဲ့တစ္၀က္ကို ဒီအတိုင္းထားပါ။
ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးျပီး ဆီခ်က္
ခ်က္ထားပါ။
အားလံုးျပင္ဆင္ျပီးလွ်င္
ဇလံုခပ္ၾကီးၾကီးထဲမွာ ျပင္ဆင္ထားတဲ့ အဆာပလာမ်ားအားလံုး၊
အခ်ိဳ၊အငန္၊ဆီခ်က္အားလံုးထည့္ျပီး သမေအာင္နယ္ေပးျပီးရင္ အရသာျမည္းပါ။
အိမ္သားမ်ားစိတ္ၾကိဳက္ျဖစ္ျပီဆိုရင္
ပန္းကန္ျပားထဲေျပာင္းထည့္ပါ။ ရခိုင္ရိုးရာ ဟင္းလက္သုပ္ ျပင္ဆင္လို႕ျပီးပါျပီ။
ဘူးညြန္႔ဟင္းခ်ိဳ
ပါ၀င္သည့္ပစၥည္းမ်ား
ဘူးညြန္႕ လတ္လတ္ထြားထြား ၆ညြန္႕ခန္႕၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ဥ၊ စိမ္းစားငါးပိ(ရခိုင္) ဆီးျဖဴသီးခန္႕၊ ပုစြန္ေျခာက္ ၁၅ေကာင္
(သို႕မဟုတ္) ၾကက္သား(ရိုး) ၅က်ပ္သား၊ နံနံပင္ ၂ပင္၊ ဆူးပုပ္ညြန္႕ ၃ညြန္႕။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ပုစြန္ေျခာက္ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ကို ေရႏို႕ဆီဘူး ၃လံုးခန္႕ထည့္ျပီး ေရဆူအိုးတည္ပါ။ ငါးပိထည့္ပါ။
ဘူးညြန္႕ကို အရိုးအရြက္သီးျခားဆီႏႊင္ျပီး
ေရေဆးထားပါ။ ဟင္းရည္အိုး က်ဳိက္က်ိဳက္ဆူလာလွ်င္ ဆား၊ဟင္းခတ္မႈန္႕ထည့္ပါ။
ျပီးလွ်င္ ဘူးရိုးကို အရင္ထည့္ပါ။
ဘူးရိုးႏူးခ်ိန္တြင္ ဘူးရြက္ထည့္ပါ။ အဖံုးခဏ အုပ္ထားပါ။ ၃မိနစ္ခန္႕ရွိလွ်င္
အဖံုးဖြင့္လိုက္ပါ။
အေပါ့အငန္ျမည္းပါ။ အေပါ့အငန္ေတာ္လွ်င္
ဆူးပုပ္ရြက္ႏွင့္ နံနံပင္ခပ္ပါ။ မညက္တညက္ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ပါ။
ငရုတ္သီးဆားေထာင္းႏွင့္လိုက္ဖက္ပါသည္။
Credit: တိုင္းရင္းသားရိုးရာဟင္းလ်ာ
No comments:
Post a Comment