Sunday, October 18, 2015

ဗမာစတိုင္လ္ ဆိတ္သားႏွပ္ဆီျပန္၊ ျမင္းခြာရြက္အခ်ဥ္သုပ္ႏွင့္ ကုလားပဲဟင္းရည္က်ဲ

ဆိတ္သားဟင္းကို မ်ားေသာအားျဖင့္ ဟင္းခ်က္မကၽြမ္းက်င္သူမ်ား ခ်က္စားေလ့မရွိပါဘူး။ အညွီနံ႕ေပ်ာက္ေအာင္ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲ မသိၾကလို႕ျဖစ္ပါတယ္။ အန႔ံကို ဂရုမစိုက္ဘူးဆိုရင္လည္း ေတာက္ေတာက္စင္းေကာခ်က္တာမ်ိဳး ပဲဟင္းနဲ႕ေရာေႏွာခ်က္တာမ်ိဳးေတြပဲ ခ်က္စားၾကတာမ်ားပါတယ္။ အခုေတာ့ ဆိတ္သားကို ဆီျပန္ခ်က္စားၾကည့္ၾကမယ္။
ျမင္းခြာရြက္သုပ္ဆိုရာမွာ ျမဳပ္စားရာမွာေတြ႕ရတတ္တဲ့ ျမင္းခြာရြက္အၾကီးေတြကိုသုပ္မစားဘဲ ေဆးျမင္းခြာလို႕ေခၚတဲ့ နည္းနည္းေသးတဲ့ ျမင္းခြာရြက္မ်ိဳးကိုပဲ အခ်ဥ္အရသာေလးကဲျပီးသုပ္စားၾကမယ္။
အရည္ေသာက္ေလးအျဖစ္ ပဲဟင္းကိုပ်စ္ပ်စ္မခ်က္ဘဲ ေရက်ဲေလးခ်က္ေသာက္ၾကမယ္ေပါ့ဗ်ာ။ အရန္အျဖစ္ ပုစြန္ေျခာက္ငါးပိေၾကာ္၊ သခြားသီးတို႕စရာ၊ သရက္ခ်ဥ္သုပ္စတာေတြနဲ႕တြဲဖက္စားေသာက္တတ္ၾကပါတယ္။
ဆိတ္သားႏွပ္ဆီျပန္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဆိတ္သား(ေပါင္သားႏုႏု) ၅၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၃ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၅ျမြာ၊ ဇီယာေစ့ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ငရုတ္သီးအပု အပြေတာင့္ ၄ေတာင့္၊ သစ္ၾကံပိုးေခါက္ လက္တစ္ဆစ္၊ ခ်င္း(ဂ်င္း) လက္တစ္ဆစ္(ေထာင္းထားပါ)၊ အခ်ိဳအရသာမႈန္႕/သၾကား အနည္းငယ္၊ ဆား နႏြင္းမႈန္႕ မဆလာ အနည္းငယ္၊ ေရွာက္သီး ၁စိတ္၊ ပဲဆီေမႊး ၁၀က်ပ္သား။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ဆိတ္သား ၅၀က်ပ္သားကို အတံုး ၉တံုးခန္႕ အတံုးၾကီးၾကီးတံုးျပီး ေရေဆးပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆိတ္သားကို အညွီနံ႕ေပ်ာက္ေအာင္ ေရွာက္ရည္ညွစ္ျပီး သမေအာင္နယ္ကာ နာရီ၀က္ခန္႕ ႏွပ္ထားပါ။ နာရီ၀က္ျပည့္လွ်င္ ေရႏွင့္ျပန္ေဆးျပီး ဆား၊သၾကား၊ အခ်ိဳ၊ နႏြင္းမႈန္႕၊ဂ်င္းတို႕ျဖင့္ နယ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္အျဖဴ၊အနီ၊ငရုတ္သီးအပြေတာင့္တို႕ကိုလည္း ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
ဇီယာေစ့ႏွင့္ သစ္ၾကံပိုးေခါက္ကိုလည္း ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ။
ဟင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ျပီးွလွ်င္ ဒယ္အုိးထဲတြင္ ဆီထည့္ျပီး ပူေအာင္တည္ပါ။
ဆီပူရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ငရုတ္သီးအႏွစ္၊ ဇီယာေစ့၊ သစ္ၾကံပိုးေခါက္အားလံုးထည့္ဆီသတ္ပါ။
ခဏၾကာလွ်င္ ငရုတ္သီးအစိမ္းနံ႕ေပ်ာက္သြားရင္ ဆိတ္သားမ်ားထည့္ေမႊပါ။ ခဏအဖံုးအုပ္တည္ေပးပါ။ ဆီျပန္ျပီး အသံ တဖ်စ္ဖ်စ္ျမည္လာလွ်င္ အသားႏူးရန္အတြက္ ေရအသင့္အတင့္တည္၍ မီးေအးေအးနဲ႕ ႏွပ္ပါ။ ဟင္းေပါင္းအိုးနဲ႕လည္း ေပါင္းလို႕ရပါတယ္။ ဟင္းေပါင္းအိုးနဲ႕ဆိုရင္ မိနစ္ ၄၀ခန္႕ေပါင္းရပါမယ္။
ဆီျပန္ျပီး အသားႏူးအိသြားျပီဆိုရင္ မဆလာေလးအုပ္ခပ္လိုက္ပါ။ ေမႊးရနံ႕ေပါင္းစံုနဲ႕ ခံတြင္းျမိန္ေစမယ့္ ဆိတ္သားႏွပ္ဆီျပန္ဟင္း တစ္ခြက္ က်က္ပါျပီ။
ျမင္းခြာရြက္အခ်ဥ္သုပ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ျမင္းခြာရြက္(ေဆးျမင္းခြာ) ၃စည္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၅လံုး၊ ၾကက္သြန္နီ ၂ဥ၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ ၅က်ပ္သား၊ ေျမပဲအက်က္ ၅က်ပ္သား၊ ႏွမ္း စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ၾကက္သားမႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္းႏွင့္ တစ္၀က္၊ ငံျပာရည္(အခ်ိဳ) လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊သံပရာသီး ၁လံုး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၃ေတာင့္။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ျမင္းခြာရြက္ကို အျမစ္မ်ားဖယ္၍ သဲမ်ားေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အလံုးလိုက္ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ထက္ျခမ္းျခမ္း၍ အေစ့ထုတ္ျပီး အရွည္လိုက္ ပါးပါးလွီးပါ။
ၾကက္သြန္နီကိုလည္း ထက္ျခမ္းခြဲ၍ ပါးပါးလွီးျပီး ေရေဆးထားေပးရပါမယ္။ ေျမပဲကို မညက္တညက္ေထာင္းထားပါ။
ငရုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးကာ ပါးပါးလွီးပါ။ သံပရာသီးကို ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ အရည္ညွစ္ယူထားပါ။
အသုပ္သုပ္ရန္အတြက္ ျပင္ဆင္ျပီးလွ်င္ အ၀က်ယ္တဲ့ပန္းကန္ထဲမွာ ျပင္ဆင္ထားတဲ့ အဆာပလာမ်ား အခ်ိဳအငန္အားလံုးထည့္ကာ သမသြားေအာင္နယ္ပါ။ အရသာကို မိမိစိတ္ၾကိဳက္ျဖစ္ျပီဆိုရင္ ပန္းကန္လွလွေလးထဲေျပာင္းထည့္လိုက္ပါ။
အခုေဖာ္ျပတဲ့အရြက္သုပ္မွာ ဆီခ်က္၊ပဲမႈန္႕ သံုးမထားပါဘူး။ ကုလားပဲဟင္းနဲ႕တြဲဖက္စားသံုးမွာျဖစ္လို႕ အရြက္သုပ္ရဲ႕ အဆိမ့္အရသာကို ေလွ်ာ့ထားပါတယ္။ ဆီခ်က္၊ပဲမႈန္႕မပါတဲ့ အရသာကလည္း တစ္မ်ိဳးေလးပါ။
ကုလားပဲဟင္းရည္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ကုလားပဲ ၂၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၂ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၀ျမႊာ၊ အခ်ိဳအရသာပစၥည္း စားပြဲတင္ဇြန္းႏွင့္ တစ္၀က္၊ ဆား အနည္းငယ္။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ကုလားပဲကို ေရစင္ေအာင္ေဆး၍ ႏူးေအာင္ျပဳတ္ပါ။ ကုလားပဲႏူးလာရင္ ပဲမ်ားကိုညက္ေနေအာင္ေထာင္းထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ဒန္အိုးထဲမွာ ေရကို လိုသေလာက္ထည့္ျပီး ေထာင္းထားတဲ့ ကုလားပဲအႏွစ္ကို ေဖ်ာ္ထည့္ပါ။ အခ်ိဳအငန္ကိုပါထည့္၍ ဟင္းရည္ဆူပြက္တဲ့အထိ တည္ေပးရပါမယ္။
ဟင္းရည္ဆူပြက္လာရင္ ၾကက္သြန္အျဖဴ၊အနီကို ပါးပါးလွီးဆီသတ္ျပီးထည့္ပါ။ ဆီခ်က္နံ႕ေလးေမႊးေနတဲ့ ကုလားပဲဟင္းရည္ သံုးေဆာင္လို႕ရပါျပီ။
(အထက္ေဖာ္ျပပါဟင္းလ်ာအတြဲအစပ္ကို ဗမာလူမ်ိဳးမ်ားက ရိုးရိုးထမင္းအျဖဴနဲ႕ စားသံုးၾကသလို ေထာပတ္ထမင္း၊အုန္းထမင္းမ်ားနဲ႕ လည္းတြဲဖက္စားသံုးၾကပါတယ္။)
Credit: အန္တီမီးမီးရဲ႕ ဟင္းခ်က္စာအုပ္

No comments: