Friday, October 2, 2015

ကရင္မွ်စ္ခ်ဥ္ ၀က္လက္ခ်က္ - တညင္းသီးငံျပာရည္ခ်က္ႏွင့္ တို႕စရာအစံု



ကရင္လူမ်ိဳးေတြရဲ႕ ထမင္း၀ိုင္းကေတာ့ ျမန္မာေတြနဲ႕ ထပ္တူနီးပါးပါပဲ ငါးပိေဖ်ာ္ရည္နဲ႕ တို႕စရာအစံုအလင္ကို မပါရင္ မျပီးျပည့္စံုပါဘူး။ ထမင္း၀ိုင္းမွာ အသား ငါးမပါရင္သာေနရမယ္ ငါးပိ၊တို႕စရာ၊ငရုတ္သီးအမႈန္႕မပါရင္ေတာ့ သိပ္မစားတတ္ၾကပါဘူးတဲ့။ ငါးပိေဖ်ာ္ရည္ အစား ငံျပာရည္ခ်က္ ၊ခရမ္းခ်ဥ္သီးငါးပိခ်က္၊ ပဲျပဳတ္ငါးပိခ်က္ စတဲ့ ငါးပိခ်က္အမ်ိဳးမ်ိဳးကိုလည္း တို႕စရာအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႕စားတတ္ၾကပါတယ္။ တာလေပါဟင္း (တာပယ္ေပၚ)ဟင္းက ကရင္လူမ်ိဳးေတြရဲ႕ရိုးရာဟင္းျဖစ္ေပမယ့္ ထမင္း၀ိုင္းမွာေတာ့ ငါးပိရည္တို႕စရာေလာက္ မပါမျဖစ္ မဟုတ္ပါဘူးဆိုပဲ။
က်ေနာ္လည္း အန္တီမီးမီးေျပာျပတဲ့ ဟင္းခ်က္နည္းအစံုကိုၾကည့္လိုက္တာ ကရင္ဟင္းလ်ာေတြကိုသာ တကယ္ေကာင္းေကာင္းခ်က္စား ရရင္ ထမင္းစားအလြန္ျမိန္မွာပဲလို႕ ေတြးမိပါတယ္။ ဒီေတာ့ အခု ကရင္မွ်စ္ခ်ဥ္ ၀က္လက္ခ်က္ရယ္ တညင္းသီးငံျပာရည္ခ်က္ အထူးတဆန္းေလးခ်က္စားဖို႕ ေ၀မွ်လိုက္မယ္လို႕စိတ္ကူးပါရဲ႕။
အိမ္ကအေမကေတာ့ ၀က္လက္ေတြကို အေမႊးေတြသန္႕စင္ ျပီးေတာ့ ေရနဲ႕ေသခ်ာေဆးေၾကာျပီးေနာက္ မီးနဲ႕ၾကြပ္ေနေအာင္ကင္ရင္ကင္ အိုးကင္းပူတိုက္ျပီးမွ ခုတ္ထစ္ရင္ ခုတ္ထစ္ျပီးခ်က္ပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ရွမ္းတရုတ္ဟင္းလ်ာပံုစံမ်ိဳးပါ။ ကရင္လိုခ်က္တာက်ေတာ့ တစ္မ်ိဳးတစ္ဘာသာပါ နည္းနည္းေလးမူကြဲပါတယ္။ ဗမာအိမ္ေတြမွာလို ငံျပာရည္ကိုသပ္သပ္ခ်က္ တညင္းသီးကိုသပ္သပ္ျပဳတ္ျပီးမွာစား တာမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ တညင္းသီးငံျပာရည္ခ်က္ကိုခ်က္စားပါမယ္။ ကဲ ထမင္းစားျမိန္ႏိုင္ၾကပါေစ။
ကရင္မွ်စ္ခ်ဥ္ ၀က္လက္ခ်က္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၀က္လက္ ၅၀က်ပ္သား၊ မွ်စ္ခ်ဥ္ႏုႏု ၃၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၃ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴအၾကီး ၁၀ျမႊာ၊ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ခ်င္း(ဂ်င္း) လက္တစ္ဆစ္၊ စပါးလင္ ၁ေခ်ာင္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂လံုး၊ တရုတ္နံနံပင္ ၁၀ပင္၊ ပင္စိမ္းရြက္ ၁စည္း၊ သၾကား/ဆား/အခ်ိဳအရသာမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ပဲဆီေမႊး ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
၀က္လက္ကို အေနေတာ္အတံုးေလးေတြတံုး၍ ေရေဆးျပီး ပဲငံျပာရည္အေနာက္၊ဆား၊သၾကားတို႕ျဖင့္ သမေအာင္နယ္ထားပါ။ မွ်စ္ခ်ဥ္ကို မၾကီးမေသးအရြယ္ လွီးျဖတ္ျပီး ေရေဆးပါ။
ၾကက္သြန္နီကို အလံုးလိုက္ေရေဆးျပီး ကန္႕လန္႕ျဖတ္ အကြင္းေလးေတြရေအာင္ ကြင္းထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ပါ။ ခ်င္း(ဂ်င္း)ကို မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ။ စပါးလင္ကို ေရေဆးျပီး အေခ်ာင္းလိုက္ထုေပး၍ ထံုးထားပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ အကြင္းလိုက္ လွီးေပးပါ။ တရုတ္နံနံပင္ကို ေရေဆး၍ ၃ပိုင္းျဖတ္ထားေပးပါ။ ပင္စိမ္းရြက္ကို အရြက္မ်ားေျခြကာ ေရေဆးပါ။
~ဟင္းခ်က္ဖို႕အတြက္ အဆင္သင့္ျဖစ္လွ်င္ ဒယ္အိုးခပ္ၾကီးၾကီးထဲမွာဆီထည့္ပါ။
ဆီပူလွ်င္ ၾကက္သြန္အနီ၊ အျဖဴ၊ ခ်င္း(ဂ်င္း)ကိုဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္မ်ား အနည္းငယ္ႏြမ္းသြားလွ်င္ ၀က္လက္နဲ႕စပါးလင္၊မွ်စ္ခ်ဥ္တို႕ကို ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ။
ျပီးလွ်င္ ငံျပာရည္၊ ဆား၊ အခ်ိဳအရသာ အားလံုးထည့္၊ ေရထည့္ျပီး မီးေအးေအးနဲ႕ ၀က္လက္အသားမ်ား ႏူးအိေနေအာင္တည္ေပးရ ပါမယ္။
၀က္လက္မ်ားႏူးစျပဳရင္ က်န္တဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ တရုတ္နံနံ၊ ပင္စိမ္းရြက္တို႕ကို ထည့္ေပးပါ။
ဟင္းအရည္ကိုေတာ့ မနည္းမမ်ား အေနေတာ္ထားခ်က္ပါ။ ဟင္းအရသာျမည္းျပီးလွ်င္ အနံ႕အရသာနဲ႕ျပီးျပည့္စံုတဲ့ ‘ကရင္မွ်စ္ခ်ဥ္ ၀က္လက္ခ်က္’ ဟင္းလ်ာကို အရသာရွိရွိ ျမိန္ရွက္စြာသံုးေဆာင္လို႕ရပါျပီ။
တညင္းသီးငံျပာရည္ခ်က္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
တညင္းသီး(စာကေလးတညင္းသီး) ၅၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၃ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ အၾကီး ၁၅ျမႊာ၊ ငရုတ္သီးအပု၊အပြေတာင့္ ၅ေတာင့္၊ ငရုတ္သီးအၾကမ္းမႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း၊ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕(အခ်ိဳစား) ၅က်ပ္သား၊ ျမန္မာငံျပာရည္(အခ်ိဳ) ၅က်ပ္သား၊ အခ်ိဳအရသာမႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ပဲဆီေမႊး ၅က်ပ္သား။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
တညင္းသီးကို ႏူးေအာင္က်က္ေအာင္ျပဳတ္၍ ထက္ျခမ္းျခမ္းကာ ပါးပါးလွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီ၊အျဖဴနဲ႕ ငရုတ္သီးအပုေတာင့္တို႕ကို ညက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ။
~ အားလံုးျပီးလွ်င္ ဒယ္အိုးထဲတြင္ ဆီထည့္ျပီး အပူေပးပါ။ ဆီပူလွ်င္ ေထာင္းထားတဲ့ ငရုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္အႏွစ္နဲ႕ အၾကမ္းမႈန္႕ကို ဆီသတ္ပါ။
ၾကက္သြန္မ်ားႏြမ္းျပီး ငရုတ္သီးအစိမ္းနံ႕ေပ်ာက္သြားလွ်င္ ပုစြန္ေျခာက္အမႈန္႕၊အခ်ိဳအရသာမႈန္႕၊ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ တညင္းသီး၊ ငံျပာရည္နဲ႕ ေရကို ႏို႕ဆီဘူးတစ္၀က္ခန္႕ထည့္ျပီး ဆူပြက္ေအာင္တည္ေပးပါ။
ဟင္းအိုးဆူလာျပီဆိုရင္ တညင္းသီး ငံျပာရည္ခ်က္က်က္ပါျပီ။ တို႕စရာအစံုနဲ႕ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ၾကပါတယ္။
Credit: အန္တီမီးမီးရဲ႕ ဟင္းခ်က္စာအုပ္

No comments: