မြန္လူမ်ိဳးမိတ္ေဆြေတြဟာ
အလွဴမဂၤလာပြဲေတြက်င္းပၾကျပီဆိုရင္ ၀က္သားဟင္း၊ငါးသေလာက္ေပါင္း၊ သရက္သီးသုပ္၊
မဲဇလီဟင္းခ်ိဳ ႏွင့္ ငါးႏွပ္ခ်ဥ္ရည္ဟင္းေတြကို
ဖြယ္ဖြယ္ရာရာခ်က္ျပဳပ္ေၾကြးေမြးဧည့္ခံတတ္ၾကပါတယ္။ ဒီတစ္ပတ္ေတာ့
မြန္ဟင္းလ်ာအတြဲအစပ္ကို ကူးယူ ေဖာ္ျပရာမွာ
ငါးသေလာက္ေပါင္းေပါင္းတဲ့နည္းကိုထည့္မေရးေတာ့ပါဘူး။
ျမန္မာေတြဟင္းခ်က္ပံုနဲ႕သိပ္မကြဲဘူးယူဆလို႕ျဖစ္ပါတယ္။
၀က္သားကို သစ္တိုသီးနဲ႕ခ်က္မယ္၊
ငါးႏွပ္ကို ခ်ိဳခ်ဥ္အရသာေလးခ်က္မယ္၊ မဲဇလီဟင္းခ်ိဳကို
ငါးခူေလးနဲ႕အရည္ေသာက္ခ်က္ျပီးေတာ့ သရက္သီးအစိမ္းကို စားေကာင္ေအာင္သုပ္လိုက္မယ္။
မြန္လူမ်ိဳးေတြရဲ႕ ထမင္း၀ိုင္းမွာလည္း
ငါးပိရည္၊ တို႕စရာနဲ႕ ငါးပိေထာင္းကလည္း မပါမျဖစ္ပါတဲ့။
၀က္သားသစ္တိုသီဟင္း
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၀က္သား(အသား) ၅၀က်ပ္သား၊ သစ္တိုသီး ၅လံုး၊
ၾကက္သြန္နီ ၃လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၅မႊာ၊ ငရုတ္သီးအပု ၅ေတာင့္၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း
၂ဇြန္း၊ အခ်ိဳအရသာမႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ပဲဆီေမႊး ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
၀က္သားကို အတံုးအေသးတံုးျပီး ေရေဆးကာ
အခ်ိဳအငန္နယ္ထားပါ။ သစ္တိုသီးကို ထက္ျခမ္းခြဲအေစ့ထုတ္ အခြံႏႊာျပီး ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ။
ၾကက္သြန္နီ၊အျဖဴ နဲ႕ငရုတ္သီးအပုတို႕ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
အားလံုးျပီးလွ်င္ ဒယ္အိုးထဲဆီထည့္ပါ။
ဆီပူရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္နဲ႕ ငရုတ္သီးမ်ားဆီသတ္ပါ။
ငရုတ္သီးစိမ္းအနံ႕ေပ်ာက္သြား ရင္ ၀က္သားနဲ႕သစ္တိုသီးကိုထည့္ျပီး သမေအာင္ေမႊေပးကာ
အသားႏူးရန္အတြက္ ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္တည္ပါ။
၀က္သားကို အတံုးေသးတံုးထားတဲ့အတြက္
ႏူးလြယ္ပါတယ္။ ၀က္သားႏူးျပီး၊ ဆီျပန္လာလွ်င္ မီးဖိုေပၚက ခ်လို႕ရပါျပီ။
ငါးႏွပ္ခ်ဥ္ရည္ဟင္း
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ငါးႏွပ္ (သို႕မဟုတ္) အာျဗဲေျခာက္ငါးအစို -
၃၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ(ဥတစ္လံုး) အလံုး ၂၀၊ မွ်င္ငါးပိအခ်ိဳ သံပရာသီးလံုးခန္႕၊
မရမ္းျပား ၁၅ျပား၊ အခ်ိဳအရသာမႈန္႕/နႏြင္း စားပြဲတင္ဇြန္းတစ္၀က္စီ၊ ဆား
လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ငါးႏွပ္ကိုေခါင္းျဖတ္၊ဗိုက္ေဖာက္၍
အညစ္အေၾကးမ်ားထုတ္ပစ္ကာ ေရေဆးျပီး ႏွစ္ပိုင္းျဖတ္ထားပါ။ ျပီးလွ်င္ ငါးကို
မရမ္းျပား၊အခ်ိဳအငန္ ငါးပိတို႕ျဖင့္ နယ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို မညက္တညက္ေထာင္းပါ။
အားလံုးျပီးလွ်င္ ဒန္အိုးၾကီးတစ္လံုးထဲမွာ
ေရမ်ားမ်ားထည့္ပါ။ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားထည့္ျပဳတ္ပါ။ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူမွ နယ္ထားတဲ့
ငါးႏွပ္မ်ားကို ထည့္လိုက္ပါ။
ငါးအခ်ိဳရည္နဲ႕ မရမ္းျပားအခ်ဥ္ေရက်ေအာင္
နာရီ၀က္ခန္႕ ဆက္တည္ရပါမယ္။ ဟင္းရည္အနည္းအမ်ားကို မိမိလိုသေလာက္ ေရထည့္ပါ။
နာရီ၀က္ေလာက္ေနရင္ ခ်ိဳခ်ဥ္အရသာေလးနဲ႕
ငါးပိနံ႕ေမႊးေနတဲ့ ငါးႏွပ္ခ်ဥ္ရည္ဟင္းကို ပူပူေလးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
မဲဇလီဟင္းခ်ိဳ
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ငါးခူ ၂၀က်ပ္သား၊ မဲဇလီ လက္တစ္ဆုပ္၊
ၾကက္သြန္နီ ၃လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၅မႊာ၊ အခ်ိဳအရသာမႈန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊
ဆား/ငံျပာရည္ အနည္းငယ္စီ၊ နႏြင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ စိမ္းစားငါးပိအခ်ိဳ
ကြမ္းသီးလံုးခန္႕၊ပဲဆီေမႊး ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ငါးခူကို အရိအရြဲစင္ေအာင္
ျပာနဲ႔ပြတ္ေဆးျပီး ဗိုက္ခြဲ၍ အူထုတ္ကာ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ဆား၊ အခ်ိဳ၊
နႏြင္းမႈန္႕နယ္ျပီးျပဳတ္ပါ။ က်က္လွ်င္ အရိုးဖယ္၍ အသားႏႊင္ထားပါ။
မဲဇလီကို က်က္ေအာင္ျပဳတ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္နီ၊ အျဖဴတို႕ကို
ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။
အားလံုးျပီးလွ်င္ ဟင္းခ်ိဳခ်က္မည့္
ဒန္အိုးထဲတြင္ ေရကို မိမိလိုသေလာက္ထည့္ျပီး ဆူပြက္ေအာင္တည္ပါ။ ေရေႏြးဆူလွ်င္
ႏႊင္ထားတဲ့ ငါး၊ ျပဳတ္ထားတဲ့ မဲဇလီ၊ ဆား၊ငါးပိ၊အခ်ိဳအရသာႏွင့္ ၾကက္သြန္အနီ၊အျဖဴကို
ဆီသတ္ျပီး ထည့္လိုက္ပါ။
ဟင္းအိုးဆူလာလွ်င္ ဟင္းအေပါ့အငန္ျမည္းပါ။
လုိအပ္လွ်င္ ငံျပာရည္ထည့္သံုးေပးပါ။ မြန္ရိုးရာ မဲဇလီဟင္းခ်ိဳက်က္ပါျပီ။
သရပ္သီးသုပ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
သရက္သီးစိမ္း ၃လံုး၊ ၾကက္သြန္နီ ၄လံုး၊
ေျမပဲအက်က္ ၅က်ပ္သား၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ ႏွစ္က်ပ္ခြဲသား၊ ဆား/ငံျပာရည္/ငါးပိ
အနည္းငယ္စီ၊ အခ်ိဳအရသာမႈန္႕/နႏြင္း လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႕
အနည္းငယ္၊ ပဲဆီေမႊး ၅က်ပ္သား။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
သရက္သီးကို အခြံႏႊာေရေဆးျပီး
သရက္သီးျခစ္တဲ့ ဂ်စ္နဲ႕ျခစ္ျပီး သရက္သီးကို ေရမ်ားထြက္သြားေအာင္ ညွစ္ထုတ္ပစ္ပါ။
ၾကက္သြန္နီကို ဆီခ်က္ ခ်က္ပါ။ ေျမပဲကို
မညက္တညက္ေထာင္းပါ။
သရက္သီးကို ဆီခ်က္၊
ေျမပဲ၊ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕၊အခ်ိဳ၊အငန္၊ငရုတ္သီးမႈန္႕ အားလံုးထည့္ျပီး သမေအာင္နယ္ပါ။
အရသာျမည္းျပီးရင္ သံုးေဆာင္မည့္ ပန္းကန္ထဲ
ေျပာင္းထည့္ပါ။ ထမင္းျမိန္ျပီး အအီေျပေစမယ့္ အရန္ဟင္းတစ္ခြက္ပါ။
Credit: အန္တီမီးမီးရဲ႕ ဟင္းခ်က္စာအုပ္
No comments:
Post a Comment