Monday, March 25, 2013

ပဲထမင္း အမဲသားႏွပ္ နဲ႕ သရက္ခ်ဥ္သုပ္


ပဲထမင္း၊အမဲသားႏွပ္၊ငါးေလးအိုးကပ္၊ဘူးသီးဟင္းခ်ိဳ၊သရက္ခ်ဥ္သုပ္
ေထာပတ္နံ႕ေလးသင္းေနတဲ့ ပဲထမင္း၊ တစ္ခ်က္ကိုက္တာနဲ႕ ႏူးအိသြားတဲ့အမဲသားႏွပ္၊ ၾကက္ရိုးၾကက္ေခါင္းေလးေတြနဲ႕ ခ်ိဳေနတဲ့ ဘူးသီးဟင္းခ်ိဳ၊ သရက္ခ်ဥ္သုပ္ေကာင္းေကာင္းေလးကို ထမင္းျမိန္ဖြယ္ဟင္းအတြဲအစပ္အျဖစ္ တင္ဆက္ လိုက္ ပါတယ္။ City FM ရဲ႕ City Sharp အစီအစဥ္ကဟင္းအတြဲအစပ္ကိုၾကားမိလိုက္လို႕ျဖစ္ေၾကာင္းပါ။

ပဲေထာပတ္ထမင္း
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ဆန္ ႏို႕ဆီဗူးေလးလံုး၊ ေထာပတ္ ၂၅က်ပ္သား၊ ဆီ ၂က်ပ္သား၊ ကုလားပဲ ၁၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၄ လံုး၊ ကရေ၀း ၃ရြက္၊ သစ္ၾကံပိုးေခါက္ ၁ခု၊ သၾကား ထမင္းစားဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ဆား အနည္းငယ္

ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ပဲကို မႏူးတႏူးျပဳတ္ပါ။
ဆန္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ။
မီးဖိုေပၚတြင္ အိုးတင္၍ ေထာပတ္ႏွင့္ဆီကိုထည့္ပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ကရေ၀းရြက္ထည့္၍ ဆီသတ္ပါ။
ျပီးလွ်င္ ဆန္ႏွင့္ပဲကိုထည့္၍ ေမႊပါ။
ဆားအနည္းငယ္ ထည့္ပါ။ သၾကားထည့္ပါ။
ဆန္ကို အိုးတစ္ခု၌ ညီေအာင္ခင္းထည့္ျပီး ေရလက္တစ္ဆစ္ျမဳပ္ေအာင္ ထည့္တည္ပါ။ ဆန္နပ္ခါနီးတြင္ နပ္၊မနပ္ၾကည့္၍ မနပ္ေသးပါက ေရအနည္းငယ္ေတာက္ေပးျပီး ၾကက္သြန္နီ ၄ဥကို အခြံသင္၍ ေလးစိတ္ စိတ္ထည့္ပါ။ အဖံုးျပန္အုပ္လိုက္ ပါ။ အနံ႕သင္းလာပါက မီးဖိုေပၚမွ ခ်ႏိုင္ပါသည္။
(တစ္ခ်ိဳ႕ကေတာ့ ပဲကိုေရစိမ္ထား၊ ထမင္းေပါင္းအိုးထဲမွာ ဆန္နဲ႕အတူေရာထည့္ျပီး ခ်က္တတ္ပါေသးတယ္)

အမဲသား(သို႕မဟုတ္)ဆိတ္သားကဘတ္
အမဲသား/ဆိတ္သား ၅၀က်ပ္သား၊ ဆီ ၁၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၆ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ဥ၊ ခ်င္း လက္တစ္ဆစ္ခန္႕၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၁၀က်ပ္သား၊ မဆလာ အေသးတစ္ထုပ္၊ငရုတ္သီးစိမ္း ၅ေတာင့္၊ဒိန္ခ်ဥ္(ဇြန္းၾကီး) ၂ဇြန္း၊ ဆား၊နႏြင္း သင့္ရံု

ခ်က္ျပဳတ္နည္း
အသားကို အရြယ္ေတာ္အတံုးမ်ားတံုး၍ ဆား၊နႏြင္း၊ဒိန္ခ်ဥ္တို႕ျဖင့္နယ္၍ တစ္နာရီခန္႕ႏွပ္ထားပါ။
ခ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီတို႕ကို ညက္ညက္ေထာင္း၍ ဆီသတ္ျပီးအသားမ်ားကိုထည့္ေမႊပါ။
ေရအနည္းငယ္ထည့္ကာ မီးေအးေအးျဖင့္ ႏွပ္ပါ။
အသားမ်ားႏူးမွ ၾကက္သြန္နီအကြင္းလိုက္ ထူထူလွီးျပီးသား၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအကြင္းလိုက္ႏွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္း ထက္ပိုင္းခ်ိဳး တို႕ကို ထည့္ပါ။
မဆလာအုပ္ျပီး ၾကက္သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႕ မႏြမ္းခင္ခ်ပါ။
(အသားအႏုအရင့္ေပၚမူတည္ျပီး ခ်က္ခ်ိန္ကြာပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ကေတာ့ Pressure Cooker နဲ႕ခ်က္တတ္ပါတယ္)

ငါးသလဲထိုးအိုးကပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
ငါးသလဲထိုး(ငါးေသးေသး) - သံုးဆယ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၂ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၀ျမႊာ၊ ငရုတ္သီးအစိမ္းမႈန္႕ အနည္းငယ္၊ ဆား၊သၾကား၊ငံျပာရည္၊နႏြင္း - အနည္းငယ္စီ၊ ပင္စိမ္းရြက္ (သို႕) ရွမ္းနံနံ သင့္ရံု၊ ဆီ ခုနစ္က်ပ္ခြဲသား။

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ပထမဆံုး ငါးသလဲထိုးကေလးမ်ားကို အရိအရြဲမ်ားစင္ေအာင္ ဆားနဲ႕ပြတ္နယ္ျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးပါ။ ျပီးလွ်င္ ဆား၊ သၾကား၊ငံျပာရည္၊နႏြင္းတို႕နဲ႕ သမေအာင္နယ္ပါ။ ၾကက္သြန္အနီ၊အျဖဴတို႕ကို အခြံႏႊာ၍ ညက္ေအာင္ေရာေထာင္းပါ။ ျပီးရင္ ဆီပူအိုးထဲတြင္ ၾကက္သြန္အႏွစ္နဲ႕ ငရုတ္သီးအစိမ္းမႈန္႕ကို ဆီသပ္ပါ။ ၾကက္သြန္မ်ားေရႊ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ ငါးမ်ား ထည့္ေမႊပါ။ ႏွစ္မိနစ္ခန္႕ေနလွ်င္ ေရအနည္းငယ္သာထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္တည္ေပးပါ။ ငါးေသးေသးေလးေတြျဖစ္လို႕ အက်က္ျမန္ပါတယ္။ ဟင္းအိုးဆီျပန္လို႕ တဖ်စ္ဖ်စ္ျမည္လာရင္ ပင္စိမ္းရြက္ကိုေျခြ၍ ေရေဆးကာ ဟင္းအိုးထဲ အုပ္ခတ္ လိုက္ပါ။ ပင္စိမ္းနံ႕ေလး ေမႊးပ်ံ႕ေနတဲ့ ငါးသလဲထိုးအိုးကပ္ဟင္းေလးက အိမ္သားမ်ား ထမင္းျမိန္ေစမယ့္ ဟင္းတစ္မ်ိဳးပါပဲ။

ဘူးသီးဟင္းခ်ိဳ
ဘူးသီးႏုႏု ၁စိတ္( ခပ္ႏုပ္ႏုပ္လွီးျပီး ေရေဆးထားပါ)၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ - စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၀ျမႊာ(မညက္တညက္ေထာင္းပါ)၊ ဆား၊ငံျပာရည္ အနည္းငယ္၊ ၾကက္သားမႈန္႕ သင့္ရံု။
အေနေတာ္ အိုးတစ္လံုးထဲတြင္ အထက္ပါပစၥည္းမ်ား အားလံုးႏွင့္ေရကို သင့္တင့္ရံုထည့္ျပီး ဟင္းရည္ပြက္ပြက္ဆူတဲ့အထိ တည္ေပးပါ။ ဟင္းရည္ဆူပြက္ျပီး ဘူးသီးႏူးလာလွ်င္ အရသာျမည္းၾကည့္ကာ မီးဖိုေပၚမွခ်လို႕ရပါျပီ။
(အိုးထဲပါ၀င္ပစၥည္းေတြထည့္ေသာအခ်ိန္မွာ တခ်ိဳ႕က ၾကက္ေခါင္း ၾကက္ရိုးေတြကိုသန္႕စင္ကာ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ထည့္လိုက္တတ္ပါတယ္)

သရက္ခ်ဥ္သုပ္ကေတာ့ ခပ္လြယ္လြယ္မို႕ အေသးစိတ္မေရးျပေတာ့ပါဘူး။ သရက္ခ်ဥ္အမွ်င္ေလးေတြအရမ္းေစးကပ္ျပီး ခ်ဥ္ေနရင္ေတာ့ ေရနည္းနည္းေဆးျပီးသုပ္ပါ့မယ္။ မခ်ဥ္တခ်ဥ္ဆိုရင္ေတာ့ စားသံုးသူ႕အၾကိဳက္ကိုလုိက္ျပီးသုပ္ၾကပါတယ္။ သရက္ခ်ဥ္အမွ်င္ဖတ္ေလးေတြကိုေရးေဆး ပန္းကန္ထဲထည့္ ကုလားပဲက်က္မႈန္႕အနည္းငယ္ ၾကိဳက္ရင္ထည့္၊ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထားတာနည္းနည္းထည့္၊ ေျမပဲဆန္ေလွာ္ေထာင္းထားတာကိုထည့္ ဆား ဆီအနည္းငယ္ထည့္ အခ်ိဳ႕မႈန္႕ၾကိဳက္ ရင္ထည့္ေမႊလိုက္ရင္ျပီးတာပါပဲေနာ္။

No comments: