ဒီတစ္လေတာ့ ဆရာမလမင္းမိုမိုက ရွမ္းျပည္နယ္ဘက္မွာ စားေလ့ရွိတဲ့
ဟင္းလ်ာေလးေတြကို လက္စြမ္းျပ ခ်က္ျပဳတ္ ထားပါတယ္။ ၀က္သားကို လက္ဖက္ေျခာက္နံ႕သင္းေနေအာင္
ေပါင္းျပီး ဟင္းရံက ပဲပုပ္ေစ့ကို အစပ္ေလးခ်က္ကာ ဟင္းရည္အျဖစ္ မုန္႕ညင္းခ်ဥ္ကို ဟင္းရည္ေလးအျဖစ္
တြဲဖက္ခ်က္ျပဳတ္ထားတာပါ။
ပဲပုပ္ေစ့ကို ကၽြန္ေတာ္တို႕ေမျမိဳ႕ဘက္မွာေတာ့ အင္ဖက္နဲ႕ထုပ္ထားတာကို၀ယ္လို႕ရပါတယ္။
တစ္ခ်ိဳ႕ေသာလူေတြေခၚတဲ့ ဗမာပဲငါးပိလို႕ ေခၚတဲ့ ပဲပုပ္ေျခာက္မဟုတ္ပါဘူး အစိုလို႕ေခၚရင္ရမယ္ထင္ပါတယ္။
မုန္႕ညင္းခ်ဥ္ကေတာ့ မုန္႕ညင္းျဖဴ ထုပ္ခ်ဥ္မဟုတ္ဘဲ မုန္႕ညင္းစိမ္းခ်ဥ္ျဖစ္ပါတယ္။
၀က္သားလက္ဖက္ေျခာက္ေပါင္း
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
၀က္သားသံုးထပ္သား ၄၀သား၊ ပဲငံျပာရည္အေနာက္ စားပြဲဇြန္း
တစ္ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္အက်ဲ စားပြဲဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ ခရုဆီ စားပြဲဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ ခ်င္း
ႏွစ္လက္မခန္႕၊ ထန္းလ်က္ေသးေသး တစ္လံုး၊ လက္ဖက္ေျခာက္အခ်ိဳေျခာက္ စားပြဲဇြန္း သံုးဇြန္း၊
ဆား/ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။
ခ်က္ရန္
ၾကာျမင့္ခ်ိန္ - တစ္နာရီခန္႕
၀က္သားသံုးထပ္သားကို အတံုးမတံုးဘဲ ဒယ္အိုးပူမွာ အေရာင္ေျပာင္းလာေအာင္
ခဏေလွာ္ပါ။
အဲဒီေနာက္ ၀က္သားကို ပဲငံျပာရည္အက်ဲ၊ ခ်င္းပါးပါးလွီး၊
ဆား၊ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ထည့္ျပီး အတန္ငယ္ႏူးလာတဲ့အထိ ျပဳတ္ပါ။
ျပဳတ္ထားတဲ့ အသားတံုးကို ခပ္ပါးပါး ဓားရာေပးျပီး ျပတ္မသြားေအာင္ လွီးပါ။
လွီးထားတဲ့ ၀က္သားကို ပဲငံျပာရည္အပ်စ္၊ ခရုဆီတို႕နဲ႕ မပဲ့ေအာင္
သုတ္လိမ္းေပးပါ။
ထန္းလ်က္ေသးေသးတစ္လံုးကိုထုျပီး ေရြစြတ္ရံုမွ် ေဖ်ာ္ကာ ၀က္သားကို ထပ္မံသုတ္လိမ္းျပီး
နာရီ၀က္ခန္႕ထားပါ။
ေပါင္းအိုးတြင္ ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ လက္ဖက္ေျခာက္မႈန္႕ထည့္ပါ။
၀က္သားကို ေပါင္းခံဆန္ခါေပါက္ေပၚသို႕ Aluminum Foil ခင္းျပီးတင္ပါ။ (ေရဆူပြက္လာရင္
ေရမ်က္ႏွာျပင္က ၀က္သားကို လာမထိေအာင္ ေရကိုမွန္းဆျပီး ထည့္ရပါမယ္)
ေပါင္းအိုးကို ပိတ္ျပီး မိနစ္ ၃၀ခန္႕ေပါင္းပါ။ လက္ဖက္ေျခာက္နံ႕သင္းေနတဲ့
၀က္သံုးထပ္သားေပါင္းကို ရပါျပီ။
ပဲပုပ္ေစ့အစပ္ခ်က္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ပဲပုပ္ေစ့(အခ်ိဳ) ၁၅က်ပ္သား၊ ဆီ သံုးက်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ
ႏွစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္မႊာ၊ ငရုတ္ပြေျခာက္ သံုးေတာင့္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏွစ္လံုး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း
၁၀ေတာင့္၊ ပုစြန္ငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္။
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္
- ၂၀ မိနစ္
ပဲပုပ္ေစ့ေတြကို ဆိုင္မွာ ေတြ႕တိုင္း အငန္ေတြကမ်ားပါတယ္။
အခုဟင္းကို အငန္ဓာတ္မပါတဲ့ ပဲပုပ္ေစ့အခ်ိဳနဲ႕ ခ်က္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္နီ/ျဖဴ/ငရုတ္ပြေျခာက္တို႕ကို ညက္ညက္ေထာင္းျပီး
ဆီသတ္ပါ။
ပဲပုပ္ေစ့၊ ငံျပာရည္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕တို႕ အေလာေတာ္ထည့္ျပီး
ဆီသတ္ခ်က္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
တစ္ျပိဳင္နက္မွာ ငရုတ္သီးစိမ္းကို ကြဲေအာင္ထုျပီး ေရာေႏွာခ်က္ပါ။
ပဲပုပ္ေစ့ ႏူးေအာင္ ေရကို နည္းနည္းခ်င္းထည့္ေပးရပါမယ္။
ျမည္းၾကည့္လို႕ ႏူးစျပဳျပီဆိုရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေလးစိတ္ျခမ္းျပီးထည့္ပါ။
ႏူးေအာင္ ဆက္ခ်က္ပါ။
ဆီျပန္ရင္ ခ်ႏိုင္ပါျပီ။ နံနံပင္ ၾကိဳက္တတ္ရင္ အိုးခ်တဲ့အခါ
နံနံပင္ေလးအုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
မုန္႕ညင္းခ်ဥ္ဟင္းရည္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
၀က္နံရိုးၾကမ္း ၂၀က်ပ္သား၊ မုန္႕ညင္းခ်ဥ္ ၁၅က်ပ္သား၊ ေဂၚဖီထုပ္အရြက္
ေလး-ငါးရြက္၊ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးျမႊာ၊ ခ်င္းလက္တစ္လက္မခန္႕၊ ငရုတ္သီးစိမ္း
ေျခာက္-ခုႏွစ္ေတာင့္ခန္႕၊ ဆား/ဟင္းခတ္မႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။
ၾကာျမင့္ခ်ိန္
- ၃၀မိနစ္
၀က္နံရိုးကို ခ်င္းပါးပါးလွီး၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕တို႕ထည့္ျပီး
အခ်ိဳရည္ရေအာင္ၾကာၾကာျပဳတ္ထားပါ။
ၾကာၾကာဆူပြက္ျပီး အခ်ိဳရည္က်ျပီဆိုရင္ မုန္႕ညင္းခ်ဥ္ထည့္ပါ။
(ျမီးရွည္မွာသံုးတဲ့ ရွမ္းမုန္႕ညင္းခ်ဥ္ပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴထုတည့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီကို အဖတ္ခြာျပီး ထည့္ပါ။
ငရုတ္သီးစိမ္းေတြ ထုထည့္ပါ။ ေဂၚဖီရြက္ေတြကို ခပ္ေသးေသးဖဲ့ကာ ထည့္ပါ။
ခ်ိဳခ်ိဳခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးနဲ႕ ပူပူေလးေသာက္ရရင္ အရသာရွိလွျပီး
၀က္သားဟင္းနဲ႕ အလြန္လိုက္ဖက္လွပါတယ္။
No comments:
Post a Comment