Friday, November 5, 2021

ငါးဆားအုံမီးကင် ကွေ့သယို မာလာကြက်ခြေထောက် - ၀က်ကြေးအိုး

ငါးဆားအုံမီးကင် ကွေ့သယို မာလာကြက်ခြေထောက် - ၀က်ကြေးအိုး


ငါးဆားအုံမီးကင် (Fish Baked in Salt Crust)




ဆား (သို့မဟုတ်) ရွှံ့မံပြီးဖုတ်တဲ့ငါးဟာ အရည်တွေမခြောက်ဘဲ အငွေ့မပြန်ဘဲ ဆားအပူရှိန်နဲ့ ကျက်သွားတာကြောင့် Juicy ဖြစ်ပြီး ပိုချိုစေပါတယ်။ တစ္ခုသတိထားရမွာက အချိန်ကြာကြာကင်လျှင် အသားအကျက်လွန်ပြီး အရသာပျက်စေပါတယ်။ ဆားကို ရေအစား ကြက်ဥအကာနဲ့နယ်ပြီးလည်း ကင်နိုင်ပါတယ်။ အချို့ကတော့ ပါးဟက်နှင့် ကလီစာမျထားထုတ်ထားသောငါးကို ဆားမငံစေရန် အကြေးခွံနဲ့ ကင်ပါတယ်။ တကယ်ကတော့အကြေးခွံခွာပြီးကင်လည်း ဆားမငန်ပါဘူး။ငါးကို ဗိုက်ခွဲရုံခွဲပြီး ဓားဖြင့်မမွှန်းထားတဲ့အပြင် ဆားမံပြီးတာနဲ့ ချက်ချင်းကင်တာကြောင့် မငန်ခြင်းဖြစ်ပါတယ်။

ဘယ်နည်းနဲ့ကင်ကင် ကင်ပြီးနောက် ဆားနဲ့ငါးအရေခွံအောက်က အသားမထိအောင် စိတ်ရှည်ရှည် ခွာထုတ် ဖယ်ထုတ်နိုင်ရင် မငန်ပါဘူး။


လိုအပ်ပစ္စည်းများ

အရမ်းမနုသော အပွင့်ကြီးသည့်ဆား - 6 cups (1500ml) ခန့်၊ ရေ cup (125ml)ခန့် (အစိုပြန်နေသောဆားကိုသုံးလျှင် ရေထည့်ရန် မလိုပါ)၊ ပူစီနံ(mint) 1 cup ခန့်(တစ်၀က်ကို လက်တစ်ဆစ်ခန့်အရှည် လွီးထားပါ)၊ ပါးဟက်နှင့် ကလီစာမ်ားထုတ္ကာ ရေခြောက်အောင် paper towel ဖြင့်သုတ်ထားသော နှစ်သက်ရာငါး ၁ကောင် (600g)၊ နှစ်လက်မခန့် အရှည်ဖြတ်ပြီး ထုထားသော စပါးလင် ၂ပင်၊ ပါးပါးလွီး ထားသော သံပရိုသီး တစ်ခြမ်း။

ပြင်ဆင်ပြုလုပ်ပုံ

ဆားထဲ ရေနှင့်လှီးထားသော ပူစီနံထည့်ကာ ရောနှောပေးပါ။ (ရေကိုတစ်ခါတည်းလောင်းမထည့်ဘဲ ချင့်ချိန်ကာ နည်းနည်းခြင်းလောင်း ထည့်ပါ။ စိုရွှဲသွားစေရန်မဟုတ်ဘဲ ဆုပ်ကိုင်လိုက်ပါက အနည်းငယ် ခပ်သိပ်သိပ်ဖြစ်သွားစေရုံပါ။)

ဖုတ်မည့်ဗန်းတွင် ငါးကင်လို့ရမည့် အကျယ်အ၀န်း မှန်းဆကာ ဆား (သုံးပုံတစ်ပုံခန့်)ကို ခပ်ထူထူခင်းပေးပါ။

ဗိုက်နဲ့ ခေါင်းထဲကျန်သည့် ပူစီနံ၊ စပါးလင်နှင့် သံပရိုသီးထည့်ထားသော ငါးကိုတင်ပါ။

ကျန်သည့်ဆားများဖြင့် နေရာလွတ်မကျန်အောင် ခပ်ဖွဖွဖုံးဖိပေးပြီး ၂၀၀ဒီဂရီစင်တီဂရိတ်ဖြင့် ကြိုတင်အပူပေးထားသည့် oven ၅ဆင့်မြောက်တွင်ထားပြီး ၂၅မိနစ်ခန့် ဖုတ်ပေးပါ။ (oven အမျိုးအစားမတူတာကြောင့် အချိန်အနည်းငယ် အတိုးအလျော့ရှိနိုင်ပါတယ်။)

Oven မွထုတ္ကာ ၅မိနစ်ခန့်အအေးခံပြီးနောက် ဓားနောက် သို့မဟုတ် မိမိအဆင်ပြေရာတစ်ခုခုဖြင့် ခပ်ဖြည်းဖြည်းရိုက်ထုခွဲကာ ဆားများဖယ် ထုတ်ပေးပါ။ ငါးအကောင်မပျက်၊ အေရခြံမကြာဘဲ လှလှပပရစေရန် နည်းနည်းစိတ်ရှည်ပေးဖို့လိုပါတယ်။

အရေခွံခွာထုတ်ပြီးနောက် သံပရာရည်လေး အနည်းငယ်ညှစ်ကာ သုံးဆောင်နိုင်သလို မုန့်ဖတ်နှင့် နှစ်သက်ရာအရွက်များထည့်ကာ rice paper ဖြင့်လိပ်ကာ ချိုချဉ်စပ် sauce လေးဖြင့် တို့၍လည်း သုံးဆောင်နိုင်ပါတယ်။


ချိုချဉ်စပ် ဆော့စ် အတွက် -

ကြက်သွန်ဖြူအတက်ကြီး လေးတက်၊ ငရုတ်သီးစိမ်း ၁၀တောင့်၊ သကြား ထမင်းစားဇွန်း ၃ဇွန်းခွဲ၊ ရေနွေးပူပူ ထမင်းစားဇွန်း ၅ဇွန်း၊ ငါးငံပြာရည် ထမင်းစားဇွန်း ၆ဇွန်း၊ သံပရာရည် ထမင်းစားဇွန်း ၅ဇွန်း။

ရေနွေးပူပူထဲသကြားထည့်ကာ ပျော်အောင်ဖျော်ထားပါ။ ရောထောင်းထားသော ကြက်သွန်ဖြူနှင့် ငရုတ်သီးစိမ်းတို့ကို ထိုအရည်နွေးနွေးထဲ ထည့်ဖျော်ပါ။ (ကြက်သွန်ဖြူနှင့် ငရုတ်သီးစိမ်းကို အရည်နွေးနေတုန်းထည့်ရင် ပိုမွှေးသွားစေပါတယ်။)

အေးသွားပြီးနောက် ငါးငံပြာရည်နဲ့ သံပရာရည်ထည့်ဖျော်လိုက်ရင် လိုအပ်သော ချိုချဉ်စပ်ဆော့စ်ရပါပြီ။


ကွေ ့တီယို




ကွေ ့တီယို ပြုလုပ်နည်းကို မေးထားတဲ့သူတွေအတွက်ကော အခြားသူတွေအတွက်ပါရေးပေးလိုက်ပါတယ်။ ကွေ ့တီယိုကတော့ လူကြိုက်များတဲ့ ခေါက်ဆွဲတမျိုးပါပဲ။ ပြုလုပ်ရတာလွယ်ကူသလို စားလို ့လဲကောင်းပါတယ်။ ထိုင်းဆိုင်တွေမှာ သွားစားရင် ကွေ ့တီယိုကို ကိုယ်ကြိုက်နှစ်သက်ရာ ခေါက်ဆွဲဖတ်နဲ ့စားလို ့ရပါတယ်။ လုပ်စားကြည့်ရအောင်နော်။ 


ပါ၀င်သောပစ္စည်းများ (၈ ပြဲစာ)

၁။ ကြက်ရိုး - ၂၅ ကျပ်သား (သို ့) ၁ ပေါင်

၂။ ကွေ ့တီယိုဆန်ခေါက်ဆွဲဖတ် (သို ့) ဆန်ပြား (သို ့) ကြာဇံ - ၅၀ ကျပ်သား (သို ့) ၂ ပေါင်

၃။ ငါးဖယ်လုံး - ၂၅ ကျပ်သား (သို ့) ၁ ပေါင် 

၄။ ၀က်သား (သို ့) ကြက်သား - ၄၀ သား (သို ့) ၁ ပေါင်ခွဲ

၅။ တောက်တောက်စဉ်းထားသော ၀က်သား (သို ့) ကြက်သား - ၂၅ ကျပ်သား (သို ့) ၁ ပေါင်

၆။ ပဲပင်ပေါက် - ၂၅ ကျပ်သား (သို ့) ၁ ပေါင်

၇။ ပါးပါးလှီးထားသော ကြက်သွန်မြိတ်

၈။ ပါးပါးလှီးထားသော နံနံပင်

၉။ ကြက်သွန်ဖြူကြော်

၁၀။ နံနံပင်အရိုး - အခု ၂၀

၁၁။ ကြက်သွန်ဖြူ - ၅ မြွာ

၁၂။ ငရုတ်ကောင်းစေ့ - ၁၀ စေ့

၁၃။ ဆား - ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း နှင့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တ ၀က်

၁၄။ သျကား - ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်း

(ထမင်းစားဇွန်း = 1 tablespoon = 15 ml ၊ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း = 1 teaspoon = 5 ml ) 


ပြုလုပ်နည်း

၁။ ကြက်ရိုးများကို သန် ့စင်ထားပါ။ ကြက်သွန်ဖြူကို ဓါးပြားရိုက်ထားပါ။ ၀က်သား (သို ့) ကြက်သားကို ပါးပါးလွီးထားပါ။ 

၂။ အိုးကြီးကြီးတလုံးထဲမှာ ရေ ၄ လီတာ ထည့်၍ ပွက်လာအောင်တည်ပါ။ ရေပွက်လာလျှင် နံနံပင်အရိုး၊ ဓါးပြားရိုက်ထားသော ကြက်သွန်ဖြူ နှင့် ငရုတ်ကောင်းတို ့ကိုထည့်ပါ။ ၂ မိနစ်လောက်နေ အနံ ့မွှေးလာလျှင် သန် ့စင်ထားသော ကြက်ရိုးများကိုထည့်ပါ။ ဆား ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း နှင့် သျကား ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်းတို ့ကိုထည့်ပါ။ ထို ေ့နာက် မီးအေးအေးဖြင့် အနည်းဆုံး ၁ နာရီလောက်တည်ပါ။ ရေလျော့သွားတိုင်း ထပ်ထပ်ဖြည့်ပေးပါ။

၃။ မကပ်သောဒယ်အိုးထဲကို တောက်တောက်စဉ်းထားသော ၀က်သား (သို ့) ကြက်သား ကိုထည့်၊ ဆား လဖက်ရည်ဇွန်း တ ၀က်ကိုထည့်ရျ် အသားမ်ား ကျက်သွားသည်အထိ အိုးပေါ်မှာလှိမ့်ပါ။ အသားလေးတွေတခုနဲ ့တခုလုံးမသွားအောင် ခြေခြေပေးပါ။(ဆီမထည့်ပါ။ ခြောက်သွားအောင်လှိမ့်စရာမလိုပါ။ အသားက်က္သြားတာနဲ ့မီးဖိုပေါ်ကချပါ။)

၄။ စားခါနီးတွင် အိုးသေးသေးတလုံးထဲကို ပြုတ်ရည်အိုးထဲမှ တပွဲစာအတွက် ယောက်ချိုဇွန်း ၃ ဇွန်း ကိုယူရျ်ထည့်ပါ။ ငါးဖယ်လုံး ၄ လုံးကိုထည့်၊ ပါးပါးလှီးထားသော ဝက္သား (သို ့) ကြက်သားကိုထည့်ရျ် ပွက်လာအောင်တည်ပါ။ ပွက်လာလျှင် ပဲပင်ပေါက်ကိုထည့်ပြီး မီးဖိုပေါ်မှချပါ။

၅။ ဆန်ခေါက်ဆွဲအဖတ်ကိုသုံးလျှင် အခြားအိုးတခုထဲမှာ ဆန်ခေါက်ဆွဲအဖတ်ကို အရင်ပြုတ်ပြီးမှ ပန်းကန်ထဲကို ခေါက်ဆွဲဖတ် အရင်ထည့်၊ အသားအကျေကိုထည့်၊ ပြီးလျှင် ဟင်းရည်ကို နှင့် ငါးဖယ်လုံး ၊ အသားမျာကိုအပေါ်ကလောင်းထည့်၊ ကြက်သွန်မြိတ်၊ နံနံပင်ထည့်၊ အပေါ်ဆုံးကနေ ကြက်သွန်ဖြူကြော်လေးဖြူးပြီး ပြုလုပ်ပါ။ (ကြက်သွန်ဖြူကြော်ကို ထည့်ဖြစ်အောင်ထည့်ပါ။ အနံ ့လေးမွှေးမွှေးလေးနဲ ့အလွန်အရသာရှိပါတယ်။)

၆။ ကွေ ့တီယို ခေါက်ဆွဲပြုတ်ကို သကြား၊ ငရုတ်သီး အကြမ်းမှုန် ့၊ ငရုတ်သီးစိမ်းရှာလကာရည်ချဉ်တို ့နှင့် တွဲဖတ်ရျ် သုံးဆောင်နိုင်ပါသည်။ တချို ့ကေတာ့ မြေပဲထောင်းပါ ထည့်စားကြပါတယ်။


မာလာကြက်ခြေထောက်




မာလာကြက်ခြေထောက်လုပ်နည်းမေးထားတဲ့သူတွေအတွက် တင်ပေးလိုက်တယ်နော်။ မာလာကြက်ခြေထောက်ကတော့ ကြက်ခြေထောက်ကြိုက်တဲ့သူတွေအတွက်တော့ ရှယ်ပဲပေါ့ရှင်။ မာလာအနံ့မွှေးမွှေးလေးနဲ့ အလွန်ကိုစားလို့ကောင်းပါတယ်။ လုပ်စားကြည့်ရအောင်နော်။


ပါဝင်သောပစ္စည်းများ

၁။ ကြက်ခြေထောက် - ၄၀ သား (သို့) ၁ ပေါင် ၉ အောင်စခန့်

၂။ နာနတ်ပွင့် - ၃ ခု

၃။ lilly's လီလီကြက်သားမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဝက်

၄။ နှမ်းဆီမွှေး - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တဝက်

၅။ ခရုဆီ - ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်း

၆။ ပဲငံပြာရည်အကြည် (အကျဲ) - ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း

၇။ သကြား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း

၈။ ကြက်သွန်ဖြူ - ၃ မွှာ

၉။ ငရုတ်ကောင်း - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း လေးပုံတပုံ

၁၀။ ဟင်းချက်ဝိုင် -ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း

၁၁။ မာလာအနှစ် - ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း ခြဲ (သို့ ) ၂ ဇွန်း

၁၂။ မြေပဲထောငး် - ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်း

၁၃။ နှမ်းလှော် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း

၁၄။ ကြက်သွန်မြိတ် - ၃ ပင်

၁၅။ နံနံပင် - ၆ ပင်

၁၆။ ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း ၁၀ ဇွန်း

( ထမင်းစားဇွန်း = 1 tablespoon = 15 ml)

(လက်ဖက်ရည်ဇွန်း = 1 teaspoon = 5 ml)


ပြုလုပ်နည်း

၁။ ကြက်ခြေထောက်များရဲ ့ခြေသည်းခွံညှပ် သန် ့စင်ပြီး ေ၇ခြောက်အောင်လုပ်ထားပါ။ ကြက်သွန်ဖြူကို တောက်တောက်စဉ်းထားပါ။ နံနံပင်နှင့် ကြက်သွန်မြိတ်ကိုပါးပါးလှီးထားပါ။ 

၂။ ရေခြောက်အောင်လုပ်ထားသော ကြက်ခြေထောက်များကို ဆားအနည်းငယ်ဖြင့် နယ်ပါ။

၃။ ထို ့နောက် ကြက်ခြေထောက်တည်မည့်အိုးထဲတွင်ဆီကို ထည့်အပူပေးပါ။ ဆီပူလာလျှင် ကြက်ခြေထောက်များကို ထည့်ရျ် အပေါ်ယံအေ၇ခွံတင်းလာအောင်ကြော်ပေးပါ။ (ဒယ်အိုးကို အသုံးမပြုပါနဲ့။ ဟင်းချက်တဲ့အိုးကိုသုံးပါ။ ကြက်ခြေထောက်များေ၇ပေါက်တာ သက်သာအောင်လို ့ပါ။ ကြက်ခြေထောက်များလဲေ၇ခြောက်နေပါစေ။)

၄။ ကြော်ပြီးသားကြက်ခြေထောက်များကို ဆယ်ရျ် ပန်းကန်တခုထဲထည့်ထားပါ။ 

၅။ ကြော်ထားသော ဆီမ်ားထဲမွ ဆီထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်းစာကိုပဲ ချန်ရျ်ကျန်သောဆီများကို ခပ်ထုတ်ထားပါ။

၆။ ကျန်သောဆီအနည်းငယ်ကို အပူပေးပြီး ပူလာလျှင် ကြက်သွန်ဖြူထည့်ရျ် ဆီသတ်ပါ။ ထို ့နောက် ကြက်ခြေထောက်များကို ထည့်ပါ။ ပြီးလျှင် နာနတ်ပွင့်၊ lilly's လီလီကြက်သားမှုန့်၊ နှမး်ဆီမွှေး၊ ခရုဆီ၊ ပဲငံပြာရည်အကြည်(အကျဲ)၊ သကြား၊ ငရုတ်ကောင်း၊ ဟင်းချက်ဝိုင် တို့ကိုထည့်ရျ်လုံးပါ။ ရေကို ကြက်ခြေထောက်မြုပ်အောင်ထည့်ရျ် တည်ပါ။ 

၇။ ရေခမ်းကာနီးတွင် ကြက်ခြေထောက်နူးမနူးကြည့်ပါ။ မနူးသေးလျှင် ရေထည့်ရျ် ထပ်တည်ပါ။ (အိစံကေတာ့ ရေ ၂ခါထည့်ပါတယ်။ တချို့ကြက်ခြေထောက်တွေက အရမ်းမာလျှင် ရေ၃ခါလောက်ထည့်ရပါတယ်။)

၈။ လိုချင်သော ကြက်ခြေထောက်အနေအထားရလျှင် မီးဖိုပေါ်မှချပါ။ (ကြက်ခြေထောက် ရေမခမ်းပါစေနဲ့ အရည်နည်းနည်းလေး ရှိမှပိုကောင်းတာပါ။)

၉။ ဇလုံတခုထဲကို မာလာဟင်းအနှစ်၊ မြေပဲထောင်း၊ နှမ်း၊ ပါးပါးလှီးထားသော ကြက်သွန်ြမ်ိတ်၊ နံနံပင်တို့ကိုထည့်ရျ် သမအောင်လုပ် ထားပါ။ ထို့နောက် အရည်နည်းနည်းကျန်နေသော ကြက်ခြေထောက်များကိုထည့်ရျ် သမအောင်လှုပ်ပါ။ ပန်းကန်ထဲထည့်ရျ် သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီရှင်။


၀က်ကြေးအိုး

 ********




( ၄ ) ယောက်စာ

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ

ဆန်ကြာဇံ (၂၅)ကျပ်သား........၁ထုပ်

၀က်ရိုး.................................၂ချောင်း

၀က်အူချို.............................၁၀ကျပ်သား

၀က်အူမ..............................၁၀ကျပ်သား

၀က်အသဲ.............................၁၀ကျပ်သား

၀က်ဦးနှောက်........................အနည်းငယ်

ပဲပြား..................................၂တုံး

ငုံးဥ....................................၈လုံး

မုန်ညှင်းစိမ်း..........................၂စည်း

ကြက်သွန်မြိတ်.....................၅ပင်

ကုဆိုင်................................၁၅ပင်

၀က်သားလုံး( သီးသန်.ဖော်ပြပါမည်) 

ငါးဖယ္လုံး ( ............။...............) 

ပြင်ဆင်ပြုလုပ်ပုံ

ကြာဇံကိုကြေးအိုးမချက်မီ..အနည်းဆုံး..၁နာရီခန်.ရေစိမ်ထားပါ။ပထမဆုံး၀က်ရိုးတွေကိုရေဆေးပြီး...ချင်း၁တက်ကိုဓါးပြားရိုက်ထည့်ပြီးပြုတ်ပါ... အမြှုပ်နှင့်သွေးအညစ်အကြေးတွေကိုခပ်ထုပ်ပါ။( ရေ၁၀လီတာခန်.ထည့်ပေးဖို.လိုအပ်ပါမယ်..။) 

တစ်ပွက်ဆူအညစ်အကြေးတွေကုန်မှ...နောက်၂လီတာခန်.ကိုပေါင်းထည့်ပေးပါ။၀က်အူချိုတွေကို၁လက်မအရွယ်ပါးပါးလှီးပါ။၀က်အသဲတွေကိုလည်းပါးပါးလှီးပါ။(၀က်အသည်းကိုတော့..ရေနွေးဆူဆူမှာခေတ္တရေနွေးဖျောထားပေးဖို.လိုပါမယ်) 

ငုံးဥကိုအကျက်ပြုတ်ပြီး..အခွံခွာထားပါ။မုန်ညှင်းစိမ်း၊ကုဆိုင်တွေကိုလည်း..သင့်တော်သလိုရေဆေးလှီးဖြတ်ထားပါ။

၀က်သားလုံး 

******** 

၀က်ပေါင်သား( ၃၀) ကျပ်သားလောက်ကိုကြိတ်စက်ဖြင့်ကြိတ်(သို.) ညှက်နေအောင်စဉ်းပါ။ချင်းသေးသေးတစ်တက်နှင့်ကြက်သွန်ဖြူ (၃) တက်ကိုလည်းညှက်နေအောင်စဉ်းပါ။

နုပ်နုပ်စဉ်းထားတဲ့၀က်သား၊ချင်း+ ကြက်သွန်ဖြူအရောတို့ကိုဇလုံတစ်ခုအတွင်းထည့်ပြီး..ဆား၊ငရုတ်ကောင်း၊ဟင်းခတ်မှုန်. ၊ကြက်ဥတစ်လုံး၊ကော်မှုန်. (၂) ဇွန်း၊ငါးမျိုးစပ်တရုတ်မဆလာအနည်းငယ်နှင့်အတူ...ရောနယ်ပြီး..နှပ်ထားပါ။


ငါးဖယ္လုံး 

******* 

ငါးဖယ်( ၁၀)ကျပ်သားခန်.ကိုကြက်သွန်ဖြူ၂တက်ညှက်နေအောင်ထောင်းထည့်ပြီး..ဆား၊ဟင်းခတ်မှုန်.၊ငရုတ်ကောင်းပြောင်းမှုန်.(၂ဇွန်း)၊ ကြက်ဥ တစ္လုံး ဧ။်အကာသာထည့်နယ်ပြီး..နာနာလေးရိုက်နယ်ပါ။ပြီးရင်..ရေနွေးဆူဆူမှာပြုတ်ပြီး..အေအးခံထားပါ။ 

ပြုတ်ထားတဲ့..၀က်ပြုတ်ရည်ကိုတစ်၀က်ခွဲထုတ်လိုက်ပါ။လက်ကျန်ပြုတ်ရည်နဲ.အရိုးပါတဲ့အိုးမွာ..ဆား၊ဟင်းခတ်မှုန်.တို.နှင့်အရသာသွင်း ပါ...။

မီးအေးအေးမှာပူနေအောင်တည်ထားပါ။ကြေးအိုးက..တစ်ပွဲစာချင်းစီပဲပြင်ရပါတယ်...။စတင်ပြင်ဆင်ကြည့်ရအောင်။ဟင်းရည်ချက်အိုး (ကြေးအိုးဆိုင်များမှာမြင်ဖူးကြမှာပါ) (သို.) မိမိအဆင်ပြေတဲ့အိုးတစ်လုံးမှာခွဲထုတ်ထားတဲ့၀က်ပြုတ်ရည်ဇွန်းခွက်ကြီး၂ဇွန်းစာကိုထည့် ..ပြီး၀က်အူမကိုစတင်ထည့်ပါ။ထို.နောက်၀က်အူချိူနယ်ထားတဲ့၀က်သားတွေကိုလက်နဲ.ဆုပ်ပြီး..ဇွန်းလေးနဲ.ဖိချထည့်ပါ။ 

(ဒီလိုထည့်လိုက်တာဟာ..ငါးဖယ်လုံးလိုသေသေသပ်သပ်လည်းမဟုတ်ပဲ..စပါးစေ့ကဲ့သို.မညီမညာပုံစံလေးတွေရမှာဖြစ်ပါတယ်..။၀က်သားတွေကျက်တာနဲ.ရေစိမ်ထားတဲ့ကြာဇံကိုထည့်ပေးပါ။ကြာဇံနှုးအိခါနီးဆိုရင်..ချက်ချင်းဆိုသလိုပဲ..ပြုတ်ထားတဲ့၀က်အသည်း၊ငုံးဥ၊ပဲပြားမှုံညှင်းစိမ်း၊ကြက်သွန်မြိတ်၊ကုဆိုင်စတာတွေထည့်ပြီး..၀က်ဦးနှောက်ထည့်ချိန်မှာ..ပြုတ်ရည်ဟာလည်းခမ်းနေပါပြီ...။ပြင်ဆင်မယ့်ပန်းကန်ထဲလောင်းချထည့်ကာ...အရာသာသွင်းထားတဲ့၀က်ပြုတ်ရည်လောင်းချကာ...ငရုတ်ကောင်းမှုန်.လေးဖြူး..သုံးဆောင်နိူင်ပါပြီ...။ငရုတ်ဆီရည်...အချဉ်စိမ်ထားတဲ့..ငရုတ်သီးချဉ်လေးများနဲ.တွဲဖက်သုံးဆောင်ပါ။ကြေးအိုးက..ဆိုင်တွေမှာအင်တိုက်အားတိုက်ပြင်ဆင်ထားပြီးသားသွားစားကြရမှာအရမ်းလွယ်တယ်လို.ထင်ကြပါတယ်..။ဒါပေမယ့်..အတော်လေးပင်ပန်းတဲ့ချက်ပြုတ်နည်းတစ်မျိုးလည်းဖြစ်ပါတယ်..။အားလုံးရောပြုတ်ထားတဲ့..ဟင်းရည်အိုးကြီးထဲကနေ..မုန်.ဖတ်ပေါ်လောင်းချရတဲ့မုန်.ဟင်းခါးလိုလည်းမဟုတ်တော့..ပြင်ဆင်ပေးရတဲ့သူဘယ်လောက်ပင်ပန်းတယ်ဆို တာ..(၃၆) လမ်းကြေးအိုးဘုရင်သွားစားဖူးသူတိုင်းသိမှာပါ( သူတို.ကဆိုင်အရှေ.မှာပြင်ဆင်ပေးတာပါ ) 


ငါးဆားအံုမီးကင္ – ေကြ႕သယို – မာလာၾကက္ေျခေထာက္ - ၀က္ေၾကးအိုး


ငါးဆားအံုမီးကင္ (Fish Baked in Salt Crust)




ဆား (သို႕မဟုတ္) ရႊံ႕မံျပီးဖုတ္တဲ့ငါးဟာ အရည္ေတြမေျခာက္ဘဲ အေငြ႔မျပန္ဘဲ ဆားအပူရွိန္နဲ႔ က်က္သြားတာေၾကာင့္ Juicy ျဖစ္ျပီး ပိုခ်ိဳေစပါတယ္။ တစ္ခုသတိထားရမွာက အခ်ိန္ၾကာၾကာကင္လွ်င္ အသားအက်က္လြန္ျပီး အရသာပ်က္ေစပါတယ္။ ဆားကို ေရအစား ၾကက္ဥအကာနဲ႔နယ္ျပီးလည္း ကင္ႏိုင္ပါတယ္။ အခ်ိဳ႕ကေတာ့ ပါးဟက္ႏွင့္ ကလီစာမ်ထားထုတ္ထားေသာငါးကို ဆားမငံေစရန္ အေၾကးခြံနဲ႔ ကင္ပါတယ္။ တကယ္ကေတာ့အေၾကးခြံခြာျပီးကင္လည္း ဆားမငန္ပါဘူး။ငါးကို ဗိုက္ခြဲရံုခြဲျပီး ဓားျဖင့္မမႊန္းထားတဲ့အျပင္ ဆားမံျပီးတာနဲ႔ ခ်က္ခ်င္းကင္တာေၾကာင့္ မငန္ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။

ဘယ္နည္းနဲ႔ကင္ကင္ ကင္ျပီးေနာက္ ဆားနဲ႔ငါးအေရခြံေအာက္က အသားမထိေအာင္ စိတ္ရွည္ရွည္ ခြာထုတ္ ဖယ္ထုတ္ႏိုင္ရင္ မငန္ပါဘူး။


လုိအပ္ပစၥည္းမ်ား

အရမ္းမႏုေသာ အပြင့္ၾကီးသည့္ဆား - 6 cups (1500ml) ခန္႔၊ ေရ ½ cup (125ml)ခန္႔ (အစိုျပန္ေနေသာဆားကိုသံုးလွ်င္ ေရထည့္ရန္ မလိုပါ)၊ ပူစီနံ(mint) 1 cup ခန္႔(တစ္၀က္ကို လက္တစ္ဆစ္ခန္႔အရွည္ လွီးထားပါ)၊ ပါးဟက္ႏွင့္ ကလီစာမ်ားထုတ္ကာ ေရေျခာက္ေအာင္ paper towel ျဖင့္သုတ္ထားေသာ ႏွစ္သက္ရာငါး ၁ေကာင္ (600g)၊ ႏွစ္လက္မခန္႔ အရွည္ျဖတ္ျပီး ထုထားေသာ စပါးလင္ ၂ပင္၊ ပါးပါးလွီး ထားေသာ သံပရိုသီး တစ္ျခမ္း။

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု

ဆားထဲ ေရႏွင့္လွီးထားေသာ ပူစီနံထည့္ကာ ေရာေႏွာေပးပါ။ (ေရကိုတစ္ခါတည္းေလာင္းမထည့္ဘဲ ခ်င့္ခ်ိန္ကာ နည္းနည္းျခင္းေလာင္း ထည့္ပါ။ စိုရႊဲသြားေစရန္မဟုတ္ဘဲ ဆုပ္ကိုင္လိုက္ပါက အနည္းငယ္ ခပ္သိပ္သိပ္ျဖစ္သြားေစရံုပါ။)

ဖုတ္မည့္ဗန္းတြင္ ငါးကင္လို႔ရမည့္ အက်ယ္အ၀န္း မွန္းဆကာ ဆား (သံုးပံုတစ္ပံုခန္႔)ကို ခပ္ထူထူခင္းေပးပါ။

ဗိုက္နဲ႔ ေခါင္းထဲက်န္သည့္ ပူစီနံ၊ စပါးလင္ႏွင့္ သံပရိုသီးထည့္ထားေသာ ငါးကိုတင္ပါ။

က်န္သည့္ဆားမ်ားျဖင့္ ေနရာလြတ္မက်န္ေအာင္ ခပ္ဖြဖြဖံုးဖိေပးျပီး ၂၀၀ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ျဖင့္ ၾကိဳတင္အပူေပးထားသည့္ oven ၅ဆင့္ေျမာက္တြင္ထားျပီး ၂၅မိနစ္ခန္႔ ဖုတ္ေပးပါ။ (oven အမ်ိဳးအစားမတူတာေၾကာင့္ အခ်ိန္အနည္းငယ္ အတိုးအေလ်ာ့ရွိႏိုင္ပါတယ္။)

Oven မွထုတ္ကာ ၅မိနစ္ခန္႔အေအးခံျပီးေနာက္ ဓားေနာက္ သို႕မဟုတ္ မိမိအဆင္ေျပရာတစ္ခုခုျဖင့္ ခပ္ျဖည္းျဖည္းရိုက္ထုခြဲကာ ဆားမ်ားဖယ္ ထုတ္ေပးပါ။ ငါးအေကာင္မပ်က္၊ အေရခြံမကြာဘဲ လွလွပပရေစရန္ နည္းနည္းစိတ္ရွည္ေပးဖို႔လိုပါတယ္။

အေရခြံခြာထုတ္ျပီးေနာက္ သံပရာရည္ေလး အနည္းငယ္ညွစ္ကာ သံုးေဆာင္ႏိုင္သလို မုန္႔ဖတ္ႏွင့္ ႏွစ္သက္ရာအရြက္မ်ားထည့္ကာ rice paper ျဖင့္လိပ္ကာ ခ်ိဳခ်ဥ္စပ္ sauce ေလးျဖင့္ တို႔၍လည္း သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။


ခ်ဳိခ်ဥ္စပ္ ေဆာ့စ္ အတြက္ -

ၾကက္သြန္ျဖဴအတက္ၾကီး ေလးတက္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၀ေတာင့္၊ သၾကား ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းခြဲ၊ ေရေႏြးပူပူ ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း၊ ငါးငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၆ဇြန္း၊ သံပရာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း။

ေရေႏြးပူပူထဲသၾကားထည့္ကာ ေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ထားပါ။ ေရာေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္းတို႔ကို ထိုအရည္ေႏြးေႏြးထဲ ထည့္ေဖ်ာ္ပါ။ (ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ငရုတ္သီးစိမ္းကို အရည္ေႏြးေနတုန္းထည့္ရင္ ပိုေမႊးသြားေစပါတယ္။)

ေအးသြားျပီးေနာက္ ငါးငံျပာရည္နဲ႔ သံပရာရည္ထည့္ေဖ်ာ္လိုက္ရင္ လိုအပ္ေသာ ခ်ိဳခ်ဥ္စပ္ေဆာ့စ္ရပါျပီ။


ေကြ ့တီယိုု




ေကြ ့တီယိုု ျပဳလုုပ္နည္းကိုု ေမးထားတဲ့သူေတြအတြက္ေကာ အျခားသူေတြအတြက္ပါေရးေပးလိုုက္ပါတယ္။ ေကြ ့တီယိုုကေတာ့ လူျကိုုက္မ်ားတဲ့ ေခါက္ဆြဲတမ်ိဳးပါပဲ။ ျပဳလုုပ္ရတာလြယ္ကူသလိုု စားလိုု ့လဲေကာင္းပါတယ္။ ထိုုင္းဆိုုင္ေတြမွာ သြားစားရင္ ေကြ ့တီယိုုကိုု ကိုုယ္ျကိုုက္နွစ္သက္ရာ ေခါက္ဆြဲဖတ္နဲ ့စားလိုု ့ရပါတယ္။ လုုပ္စားျကည့္ရေအာင္ေနာ္။ 


ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား (၈ ပြဲစာ)

၁။ ျကက္ရိုုး - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္

၂။ ေကြ ့တီယိုုဆန္ေခါက္ဆြဲဖတ္ (သိုု ့) ဆန္ျပား (သိုု ့) ျကာဇံ - ၅၀ က်ပ္သား (သိုု ့) ၂ ေပါင္

၃။ ငါးဖယ္လုုံး - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္ 

၄။ ၀က္သား (သုုိ ့) ျကက္သား - ၄၀ သား (သုုိ ့) ၁ ေပါင္ခြဲ

၅။ ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားေသာ ၀က္သား (သိုု ့) ျကက္သား - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္

၆။ ပဲပင္ေပါက္ - ၂၅ က်ပ္သား (သိုု ့) ၁ ေပါင္

၇။ ပါးပါးလွီးထားေသာ ျကက္သြန္ျမိတ္

၈။ ပါးပါးလွီးထားေသာ နံနံပင္

၉။ ျကက္သြန္ျဖဴေျကာ္

၁၀။ နံနံပင္အရိုုး - အခုု ၂၀

၁၁။ ျကက္သြန္ျဖဴ - ၅ မြွာ

၁၂။ ငရုုတ္ေကာင္းေစ့ - ၁၀ ေစ့

၁၃။ ဆား - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင့္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္

၁၄။ သျကား - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း

(ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml ၊ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml ) 


ျပဳလုုပ္နည္း

၁။ ၾကက္ရိုုးမ်ားကိုု သန္ ့စင္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုု ဓါးျပားရိုုက္ထားပါ။ ၀က္သား (သိုု ့) ၾကက္သားကိုု ပါးပါးလွီးထားပါ။ 

၂။ အိုုးၾကီးၾကီးတလုုံးထဲမွာ ေရ ၄ လီတာ ထည့္၍ ပြက္လာေအာင္တည္ပါ။ ေရပြက္လာလွ်င္ နံနံပင္အရုုိး၊ ဓါးျပားရိုုက္ထားေသာ ျကက္သြန္ျဖဴ နွင့္ ငရုုတ္ေကာင္းတိုု ့ကိုုထည့္ပါ။ ၂ မိနစ္ေလာက္ေန အနံ ့ေမြွးလာလွ်င္ သန္ ့စင္ထားေသာ ၾကက္ရိုုးမ်ားကိုုထည့္ပါ။ ဆား ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း နွင့္ သျကား ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းတိုု ့ကိုုထည့္ပါ။ ထိုု ေ့နာက္ မီးေအးေအးျဖင့္ အနည္းဆုုံး ၁ နာရီေလာက္တည္ပါ။ ေရေလ်ာ့သြားတိုုင္း ထပ္ထပ္ျဖည့္ေပးပါ။

၃။ မကပ္ေသာဒယ္အိုုးထဲကိုု ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားေသာ ၀က္သား (သိုု ့) ၾကက္သား ကိုုထည့္၊ ဆား လဖက္ရည္ဇြန္း တ ၀က္ကိုုထည့္ရ်္ အသားမ်ား က်က္သြားသည္အထိ အိုုးေပၚမွာလွိမ့္ပါ။ အသားေလးေတြတခုုနဲ ့တခုုလံုုးမသြားေအာင္ ေျခေျခေပးပါ။(ဆီမထည့္ပါ။ ေျခာက္သြားေအာင္လိွမ့္စရာမလိုုပါ။ အသားက်က္သြားတာနဲ ့မီးဖိုုေပၚကခ်ပါ။)

၄။ စားခါနီးတြင္ အိုုးေသးေသးတလုုံးထဲကိုု ျပဳတ္ရည္အိုုးထဲမွ တပြဲစာအတြက္ ေယာက္ခ်ိဳဇြန္း ၃ ဇြန္း ကိုုယူရ်္ထည့္ပါ။ ငါးဖယ္လုုံး ၄ လုုံးကိုုထည့္၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ ဝက္သား (သိုု ့) ၾကက္သားကိုုထည့္ရ်္ ပြက္လာေအာင္တည္ပါ။ ပြက္လာလွ်င္ ပဲပင္ေပါက္ကိုုထည့္ျပီး မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။

၅။ ဆန္ေခါက္ဆြဲအဖတ္ကိုုသုုံးလွ်င္ အျခားအိုုးတခုုထဲမွာ ဆန္ေခါက္ဆြဲအဖတ္ကိုု အရင္ျပဳတ္ျပီးမွ ပန္းကန္ထဲကိုု ေခါက္ဆြဲဖတ္ အရင္ထည့္၊ အသားအေက်ကိုုထည့္၊ ျပီးလွ်င္ ဟင္းရည္ကိုု နွင့္ ငါးဖယ္လုုံး ၊ အသားမ်ာကိုုအေပၚကေလာင္းထည့္၊ ျကက္သြန္ျမိတ္၊ နံနံပင္ထည့္၊ အေပၚဆုုံးကေန ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ေလးျဖဴးျပီး ျပဳလုုပ္ပါ။ (ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ကိုု ထည့္ျဖစ္ေအာင္ထည့္ပါ။ အနံ ့ေလးေမႊးေမႊးေလးနဲ ့အလြန္အရသာရွိပါတယ္။)

၆။ ေကြ ့တီယိုု ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ကိုု သၾကား၊ ငရုုတ္သီး အၾကမ္းမွဳန္ ့၊ ငရုုတ္သီးစိမ္းရွာလကာရည္ခ်ဥ္တိုု ့နွင့္ တြဲဖတ္ရ်္ သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါသည္။ တခ်ိဳ ့ကေတာ့ ေျမပဲေထာင္းပါ ထည့္စားျကပါတယ္။


မာလာၾကက္ေျခေထာက္




မာလာၾကက္ေျခေထာက္လုုပ္နည္းေမးထားတဲ့သူေတြအတြက္ တင္ေပးလိုုက္တယ္ေနာ္။ မာလာၾကက္ေျခေထာက္ကေတာ့ ၾကက္ေျခေထာက္ၾကိဳက္တဲ့သူေတြအတြက္ေတာ့ ရွယ္ပဲေပါ့ရွင္။ မာလာအနံ႔ေမႊးေမႊးေလးနဲ႔ အလြန္ကိုုစားလိုု႔ေကာင္းပါတယ္။ လုုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။


ပါဝင္ေသာပစၥည္းမ်ား

၁။ ၾကက္ေျခေထာက္ - ၄၀ သား (သိုု႔) ၁ ေပါင္ ၉ ေအာင္စခန္႔

၂။ နာနတ္ပြင့္ - ၃ ခုု

၃။ lilly's လီလီၾကက္သားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္

၄။ ႏွမ္းဆီေမႊး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္

၅။ ခရုုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း

၆။ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ (အက်ဲ) - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း

၇။ သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

၈။ ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ မႊာ

၉။ ငရုုတ္ေကာင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုုံတပုုံ

၁၀။ ဟင္းခ်က္ဝိုုင္ -ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း

၁၁။ မာလာအႏွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း ခြဲ (သိုု႔ ) ၂ ဇြန္း

၁၂။ ေျမပဲေထာငး္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း

၁၃။ ႏွမ္းေလွာ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

၁၄။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ - ၃ ပင္

၁၅။ နံနံပင္ - ၆ ပင္

၁၆။ ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ ဇြန္း

( ထမင္းစားဇြန္း = 1 tablespoon = 15 ml)

(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း = 1 teaspoon = 5 ml)


ျပဳလုုပ္နည္း

၁။ ျကက္ေျခေထာက္မ်ားရဲ ့ေျခသည္းခြံညွပ္ သန္ ့စင္ျပီး ေ၇ေျခာက္ေအာင္လုုပ္ထားပါ။ ျကက္သြန္ျဖဴကိုု ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားပါ။ နံနံပင္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ကိုုပါးပါးလွီးထားပါ။ 

၂။ ေရေျခာက္ေအာင္လုုပ္ထားေသာ ျကက္ေျခေထာက္မ်ားကိုု ဆားအနည္းငယ္ျဖင့္ နယ္ပါ။

၃။ ထိုု ့ေနာက္ ျကက္ေျခေထာက္တည္မည့္အိုုးထဲတြင္ဆီကိုု ထည့္အပူေပးပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ ျကက္ေျခေထာက္မ်ားကိုု ထည့္ရ်္ အေပၚယံအေ၇ခြံတင္းလာေအာင္ေျကာ္ေပးပါ။ (ဒယ္အိုုးကိုု အသုုံးမျပဳပါနဲ့။ ဟင္းခ်က္တဲ့အိုုးကိုုသုုံးပါ။ ျကက္ေျခေထာက္မ်ားေ၇ေပါက္တာ သက္သာေအာင္လိုု ့ပါ။ ျကက္ေျခေထာက္မ်ားလဲေ၇ေျခာက္ေနပါေစ။)

၄။ ေၾကာ္ျပီးသားၾကက္ေျခေထာက္မ်ားကိုု ဆယ္ရ်္ ပန္းကန္တခုုထဲထည့္ထားပါ။ 

၅။ ေၾကာ္ထားေသာ ဆီမ်ားထဲမွ ဆီထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းစာကိုုပဲ ခ်န္ရ်္က်န္ေသာဆီမ်ားကိုု ခပ္ထုုတ္ထားပါ။

၆။ က်န္ေသာဆီအနည္းငယ္ကိုု အပူေပးျပီး ပူလာလွ်င္ ျကက္သြန္ျဖဴထည့္ရ်္ ဆီသတ္ပါ။ ထိုု ့ေနာက္ ၾကက္ေျခေထာက္မ်ားကိုု ထည့္ပါ။ ျပီးလွ်င္ နာနတ္ပြင့္၊ lilly's လီလီၾကက္သားမႈန္႔၊ ႏွမး္ဆီေမႊး၊ ခရုုဆီ၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္(အက်ဲ)၊ သၾကား၊ ငရုုတ္ေကာင္း၊ ဟင္းခ်က္ဝိုုင္ တိုု႔ကိုုထည့္ရ်္လုုံးပါ။ ေရကိုု ၾကက္ေျခေထာက္ျမဳပ္ေအာင္ထည့္ရ်္ တည္ပါ။ 

၇။ ေရခမ္းကာနီးတြင္ ၾကက္ေျခေထာက္နူးမနူးၾကည့္ပါ။ မနူးေသးလွ်င္ ေရထည့္ရ်္ ထပ္တည္ပါ။ (အိစံကေတာ့ ေရ ၂ခါထည့္ပါတယ္။ တခ်ိဳ႔ၾကက္ေျခေထာက္ေတြက အရမ္းမာလွ်င္ ေရ၃ခါေလာက္ထည့္ရပါတယ္။)

၈။ လိုုခ်င္ေသာ ျကက္ေျခေထာက္အေနအထားရလွ်င္ မီးဖိုုေပၚမွခ်ပါ။ (ၾကက္ေျခေထာက္ ေရမခမ္းပါေစနဲ႔ အရည္နည္းနည္းေလး ရွိမွပိုုေကာင္းတာပါ။)

၉။ ဇလုုံတခုုထဲကိုု မာလာဟင္းအႏွစ္၊ ေျမပဲေထာင္း၊ ႏွမ္း၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ျမ္ိတ္၊ နံနံပင္တို႔ကိုုထည့္ရ်္ သမေအာင္လုုပ္ ထားပါ။ ထိုု႔ေနာက္ အရည္နည္းနည္းက်န္ေနေသာ ၾကက္ေျခေထာက္မ်ားကိုုထည့္ရ်္ သမေအာင္လႈပ္ပါ။ ပန္းကန္ထဲထည့္ရ်္ သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။


၀က္ေၾကးအိုး

 ********




( ၄ ) ေယာက္စာ

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ဆန္ၾကာဇံ (၂၅)က်ပ္သား........၁ထုပ္

၀က္ရိုး.................................၂ေခ်ာင္း

၀က္အူခ်ိဳ.............................၁၀က်ပ္သား

၀က္အူမ..............................၁၀က်ပ္သား

၀က္အသဲ.............................၁၀က်ပ္သား

၀က္ဦးေႏွာက္........................အနည္းငယ္

ပဲၿပား..................................၂တုံး

ငံုးဥ....................................၈လုံး

မုန္ညွင္းစိမ္း..........................၂စည္း

ၾကက္သြန္ၿမိတ္.....................၅ပင္

ကုဆိုင္................................၁၅ပင္

၀က္သားလုံး( သီးသန္.ေဖာ္ၿပပါမည္) 

ငါးဖယ္လုံး ( ............။...............) 

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု

ၾကာဇံကိုေၾကးအိုးမခ်က္မီ..အနည္းဆုံး..၁နာရီခန္.ေရစိမ္ထားပါ။ပထမဆုံး၀က္ရိုးေတြကိုေရေဆးၿပီး...ခ်င္း၁တက္ကိုဓါးၿပားရိုက္ထည့္ၿပီးၿပဳတ္ပါ... အၿမွဳပ္ႏွင့္ေသြးအညစ္အေၾကးေတြကိုခပ္ထုပ္ပါ။( ေရ၁၀လီတာခန္.ထည့္ေပးဖို.လိုအပ္ပါမယ္..။) 

တစ္ပြက္ဆူအညစ္အေၾကးေတြကုန္မွ...ေနာက္၂လီတာခန္.ကိုေပါင္းထည့္ေပးပါ။၀က္အူခ်ိဳေတြကို၁လက္မအရြယ္ပါးပါးလွီးပါ။၀က္အသဲေတြကိုလည္းပါးပါးလွီးပါ။(၀က္အသည္းကိုေတာ့..ေရေႏြးဆူဆူမွာေခတၱေရေႏြးေဖ်ာထားေပးဖို.လိုပါမယ္) 

ငုံးဥကိုအက်က္ၿပဳတ္ၿပီး..အခြံခြာထားပါ။မုန္ညွင္းစိမ္း၊ကုဆိုင္ေတြကိုလည္း..သင့္ေတာ္သလိုေရေဆးလွီးၿဖတ္ထားပါ။

၀က္သားလုံး 

******** 

၀က္ေပါင္သား( ၃၀) က်ပ္သားေလာက္ကိုၾကိတ္စက္ၿဖင့္ၾကိတ္(သို.) ညွက္ေနေအာင္စဥ္းပါ။ခ်င္းေသးေသးတစ္တက္ႏွင့္ၾကက္သြန္ၿဖဴ (၃) တက္ကိုလည္းညွက္ေနေအာင္စဥ္းပါ။

ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားတဲ့၀က္သား၊ခ်င္း+ ၾကက္သြန္ၿဖဴအေရာတို႔ကိုဇလုံတစ္ခုအတြင္းထည့္ၿပီး..ဆား၊ငရုတ္ေကာင္း၊ဟင္းခတ္မွဳန္. ၊ၾကက္ဥတစ္လုံး၊ေကာ္မွဳန္. (၂) ဇြန္း၊ငါးမ်ိဳးစပ္တရုတ္မဆလာအနည္းငယ္ႏွင့္အတူ...ေရာနယ္ၿပီး..ႏွပ္ထားပါ။


ငါးဖယ္လုံး 

******* 

ငါးဖယ္( ၁၀)က်ပ္သားခန္.ကိုၾကက္သြန္ၿဖဴ၂တက္ညွက္ေနေအာင္ေထာင္းထည့္ၿပီး..ဆား၊ဟင္းခတ္မွဳန္.၊ငရုတ္ေကာင္းေၿပာင္းမွဳန္.(၂ဇြန္း)၊ ၾကက္ဥ တစ္လုံး ဧ။္အကာသာထည့္နယ္ၿပီး..နာနာေလးရိုက္နယ္ပါ။ၿပီးရင္..ေရေႏြးဆူဆူမွာၿပဳတ္ၿပီး..အေအးခံထားပါ။ 

ၿပဳတ္ထားတဲ့..၀က္ၿပဳတ္ရည္ကိုတစ္၀က္ခြဲထုတ္လိုက္ပါ။လက္က်န္ၿပဳတ္ရည္နဲ.အရိုးပါတဲ့အိုးမွာ..ဆား၊ဟင္းခတ္မွဳန္.တို.နွင့္အရသာသြင္း ပါ...။

မီးေအးေအးမွာပူေနေအာင္တည္ထားပါ။ေၾကးအိုးက..တစ္ပြဲစာခ်င္းစီပဲၿပင္ရပါတယ္...။စတင္ၿပင္ဆင္ၾကည့္ရေအာင္။ဟင္းရည္ခ်က္အိုး (ေၾကးအိုးဆိုင္မ်ားမွာၿမင္ဖူးၾကမွာပါ) (သို.) မိမိအဆင္ေၿပတဲ့အိုးတစ္လုံးမွာခြဲထုတ္ထားတဲ့၀က္ၿပဳတ္ရည္ဇြန္းခြက္ၾကီး၂ဇြန္းစာကိုထည့္ ..ၿပီး၀က္အူမကိုစတင္ထည့္ပါ။ထို.ေနာက္၀က္အူခ်ိဴနယ္ထားတဲ့၀က္သားေတြကိုလက္နဲ.ဆုပ္ၿပီး..ဇြန္းေလးနဲ.ဖိခ်ထည့္ပါ။ 

(ဒီလိုထည့္လိုက္တာဟာ..ငါးဖယ္လုံးလိုေသေသသပ္သပ္လည္းမဟုတ္ပဲ..စပါးေစ့ကဲ့သို.မညီမညာပုံစံေလးေတြရမွာၿဖစ္ပါတယ္..။၀က္သားေတြက်က္တာနဲ.ေရစိမ္ထားတဲ့ၾကာဇံကိုထည့္ေပးပါ။ၾကာဇံႏွဳးအိခါနီးဆိုရင္..ခ်က္ခ်င္းဆိုသလိုပဲ..ၿပဳတ္ထားတဲ့၀က္အသည္း၊ငုံးဥ၊ပဲၿပားမွဳံညွင္းစိမ္း၊ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ကုဆိုင္စတာေတြထည့္ၿပီး..၀က္ဦးေနွာက္ထည့္ခ်ိန္မွာ..ၿပဳတ္ရည္ဟာလည္းခမ္းေနပါၿပီ...။ၿပင္ဆင္မယ့္ပန္းကန္ထဲေလာင္းခ်ထည့္ကာ...အရာသာသြင္းထားတဲ့၀က္ၿပဳတ္ရည္ေလာင္းခ်ကာ...ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္.ေလးၿဖဴး..သုံးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ...။ငရုတ္ဆီရည္...အခ်ဥ္စိမ္ထားတဲ့..ငရုတ္သီးခ်ဥ္ေလးမ်ားနဲ.တြဲဖက္သုံးေဆာင္ပါ။ေၾကးအိုးက..ဆိုင္ေတြမွာအင္တိုက္အားတိုက္ၿပင္ဆင္ထားၿပီးသားသြားစားၾကရမွာအရမ္းလြယ္တယ္လို.ထင္ၾကပါတယ္..။ဒါေပမယ့္..အေတာ္ေလးပင္ပန္းတဲ့ခ်က္ၿပဳတ္နည္းတစ္မ်ိဳးလည္းၿဖစ္ပါတယ္..။အားလုံးေရာၿပဳတ္ထားတဲ့..ဟင္းရည္အိုးၾကီးထဲကေန..မုန္.ဖတ္ေပၚေလာင္းခ်ရတဲ့မုန္.ဟင္းခါးလိုလည္းမဟုတ္ေတာ့..ၿပင္ဆင္ေပးရတဲ့သူဘယ္ေလာက္ပင္ပန္းတယ္ဆို တာ..(၃၆) လမ္းေၾကးအိုးဘုရင္သြားစားဖူးသူတိုင္းသိမွာပါ( သူတို.ကဆိုင္အေရွ.မွာၿပင္ဆင္ေပးတာပါ ) 

No comments: