လက်ဖက်သုပ်စားကြမယ်
(၁) အထူးစပါယ်ရှယ် လက်ဖက်သုပ်
အသီးမွာ သရက်၊ အသားမွာ ၀က်၊ အရွက်မှာ လက်ဖက် ဆိုသည့် ဆိုရိုးစကားအတိုင်း အရွက်မှာတော့ လက္ဖက္က အကောင်းဆုံးပါ။ ရှေးအခါကတည်းက ဧည့်သည်ကို လက်ဖက်သုပ်၊ ရေနွေးကြမ်းနဲ့ တခမ်းတနား ဧည့်ခံကျွေးမွေးတာ မြန်မာတို့ရဲ့ ချစ်စရာကောင်းတဲ့ အေလ့အထ တစ္ခုပါပဲ။ အထူးစပယ်ရှယ် လက်ဖက်သုပ်မှာတော့ ပိုမိုထူးခြား ကောင်းမွန်သွားအောင် လက်ဖက်၊ အကြော်စုံအပြင် ပြောင်းဖူး၊ မြေပဲ၊ ဆတ်သားခြောက်၊ ပုဇွန်ခြောက်၊ သီဟိုဌ်စေ့၊ ဖရုံစေ့တို့နဲ့ ချို၊ချဉ်၊ သုပ္ထားတာပါ။ ခုပဲ အထူးစပယ်ရှယ် လက္ဖက္သုပ္ကို ရေနွေးကြမ်းပူပူလေးနဲ့ တွဲဖက် သုံးဆောင်ကြရအောင်။
ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
အရီးတောင်း ဇီယန်း လက်ဖက် ၁၀၀ဂရမ်
အကြော်စုံ ၂၅၀ ဂရမ်
မြေပဲ စားပွဲတင်ဇွန်း ၄ဇွန်း
ပြောင်းဖူး ဖူး၀က် (ပြုတ်ထားပြီ အစေ့ချွေပေးပါ)
သီဟိုဌ်စေ့ စားပွဲတင်ဇွန်း ၄ဇွန်း (ဆီဖြင့် အနည်းငယ် ကြော်ပေးပါ)
ဖရုံစေ့ စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ဇွန်း
ငါးတူနီငါးကြော် ၁၀ကောင်
ခရမ်းချဉ်သီး ၂လုံး (အစေ့ထုတ်ပြီ ပါးပါးလွီးပါ)
ဂေါ်ဖီ ၁စိပ်
ဆတ်သားခြောက် ၅ခု (ညက်အောင် ထောင်းထားပါ)
ပုဇွန်ခြောက် စားပွဲတင်ဇွန်း ၂ဇွန်း (ညက်အောင် ထောင်းထားပါ)
ငရုတ်သီးစိမ်း ၂တောင့် (ပါးပါးလွီးပါ)
ကြက်သွန်ဖြူ ၂မွှာ (တွဲဖက်သုံးဆောင်ရန်)
သံပရာသီး ၁လုံး (အရည်ညှစ်ရန်)
မြေပဲဆီ စားပွဲတင်ဇွန်း ၅ဇွန်း
ဆား လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တ၀က်
ဆွမ်းအုပ် ဟင်းခတ်မှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၃ပုံ၁ပုံ
သုပ်နည်း
၁။ အရင်ဆုံး ခြစ်တံဖြင့် ဂေါ်ဖီများကို ခြစ်ပေးပါ။
၂။ ပြီလျှင် ဇောက်ပန်းကန်လုံးထဲ ပါ၀င်ပစ္စည်းများဖြစ်သော (ဂေါ်ဖီ၊ လက်ဖက်၊ အကြော်စုံ၊ မြေပဲ၊ ပြောင်းဖူး၊ ငါးတူနီ၊ ဆတ်သားခြောက်၊ ပုဇွန်ခြောက်၊ ခရမ်းချဉ်သီး၊ သီဟိုဌ်စေ့၊ ဖရုံစေ့၊ ငရုတ်သီးစိမ်း) တို့ကို ထည့်လိုက်ပါ။
၃။ ပြီလျှင် ဆီ၊ ဆား၊ ဟင်းခတ်မှုန့်၊ သံပရာရည် တို့ကို ထည့်ပြီ သမအောင် ရောနုယ်လိုက်ပါ။
၄။ အရသာရှိသော အထူးစပယ်ရှယ် လက္ဖက္သုပ္ကို ရေနွေးကြမ်းပူပူလေးနဲ့ တွဲဖက် သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ..
(Wutyee Gourmet Foods)
(၂) ချဉ်ငန်စပ်လက်ဖက်သုပ်
ပြင်ဆင်ချိန် (10 မိနစ်)
တည်ခင်းနိုင်မှု (4 ဦးစာ)
တခြားနိုင်ငံတွေမှာ လက္ဖက္ဆိုတာ ရေနွေးကြမ်းအဖြစ် သောက်စရာတစ်ခုဖြစ်နေပေမယ့် မြန်မာနိုင်ငံမှာတော့ လက်ဖက်ရွက်ကို သုပ်စားကြပြီး လူကြိုက်အများဆုံးအသုပ်တစ်မျိုးပေါ့။ ညီမတို့တော့ မိသားစုတွေဆုံပြီဆိုတာနဲ့ လက်ဖက်လေးသုပ်၊ရေနွေးကြမ်းလေးနဲ့ စကားတွေ ဖောင်ဖွဲ့ကြတာပဲ။ဒီတစ်ပတ်တော့ အိမ်မှာ သုပ်နေကျ လက်ဖက်သုပ်နည်းလေးကို ဝေမျှပေးလိုက်ပါတယ်။
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
လက်ဖက်နှပ် ၅ ကျပ်သား (အချို)
ခရမ်းချဉ်သီး ၂ လုံး (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ဂေါ်ဖီအသေးတစ်စိတ် (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ကြက်သွန်ကြော် ထမင်းစားဇွန်း ၃ ဇွန်း
မြေပဲ ထမင်းစားဇွန်း ၃ ဇွန်း
နှမ်း ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်း
ပဲခြမ်းကြော် ထမင်းစားဇွန်း ၂ ဇွန်း
ပုစွန်ခြောက် ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း
ခနောကြက်သားမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း
သံပုရာသီး ၁ လုံး
ပုစွန်ခြောက်မှုန့် ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း
ငရုတ်သီးစိမ်း ၅ တောင့် (အနေတော်လှီးထားပါ)
ငရုတ်သီးစိမ်း ၅ တောင့်
ဆီ ထမင်းစားဇွန်း ၄ ဇွန်း
ငံပြာရည် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဝက်
ကြက်သွန်ဖြူ ၅ မြွှာ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ကြက်သွန်ဖြူ ၅ မြွှာ
ချက်ပြုတ်ပြင်ဆင်ပုံ
ပထမဆုံးလက်ဖက်နှပ်ပြီးသားထဲကို ဆီတစ်ဇွန်းထည့်၊ခနောကြက်သားမှုန့်ထည့်၊သံပုရာသီး၁လုံးစာညှစ်ပြီး ကြက်သွန်ဖြူ ၅မွှာနဲ့ ငရုတ်သီးစိမ်း ၅တောင့် ခပ်ပါးပါးလှီးထည့်နယ်ထားပါ။
လက်ဖက်နှပ်ထဲကို ကြက်သွန်ကြော်၊မြေပဲ၊နှမ်း၊ပဲခြမ်းကြော်၊ပုစွန်ခြောက်မှုန့်၊ခရမ်းချဉ်သီးနဲ့ဂေါ်ဖီတို့ထည့်ပါမယ်။
ငံပြာရည်ဆမ်းပါ။ဆီ ၃ ဇွန်းထည့်ကာ လက်နဲ့နယ်ပါမယ်။
အဆုံးမွ အပေါ်က ပုစွန်ခြောက်လေးတွေ ဖြူးထည့်ပြီး ကျန်တဲ့ ငရုတ်သီးစိမ်းငါးတောင့်နဲ့ ကြက်သွန်ဖြူတောင့်လေးတွေ ကိုက်လိုက်ရင် ချဉ်ငန်စပ်ပြီး ပွင့်ထွက်မယ့် လက်ဖက်သုပ်လေးကို တစ်မိသားစုလုံးစားရပြီပေါ့။
(၃) မန်ကျည်းရွက် လက်ဖက်သုပ်
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
မန်ကျည်းရွက်နု လက္တစ္ဆုပ္စာ
လက်ဖက် ၁ ဇွန်း
ကြက်သွန်နီ ၁ လုံး
ပြောင်းဖူးပြုတ် ၂ ဇွန်း (ြွခေထားပါ)
နှမ်း ၁ ဇွန်း
ကြက်သွန်ဖြူကြော် ၁ ဇွန်း
မြေပဲ ၁ ဇွန်း
ခရမ်းချဉ်သီး အေသး ၄ လုံး၊ အကြီး ၁ လုံး
ပုစွန်ခြောက် (လိုအပ်လျှင်)
ဆီ ၂ ဇွန်း
ဆား ၁/၂ ဇွန်းသေး
ပြုလုပ်နည်း
၁။ မန်ကျည်းရွက်ကို ရေစင်အောင် ဆေးပြီး ရေစစ်ထားပါ။ လက်ဖက်နှပ်ပြီးသား ၁ ဇွန်း၊ ကြက်သွန်နီ ပါးပါးလွီးထားပါ။ အားလုံးအစဉ်လိုက်အတိုင်း ထည့်၍ သေချာစွာနယ်ပြီး စားသုံးနိုင်ပါပြီ။
(တင်တင်ဦး)
(၄) ကြက်သားလက်ဖက်သုပ်
------------------------------
တရုတ်ရိုးရာအစားအစာတွေမှာ လက်ဖက်ခြောက်နဲ့ ကျပ်တိုက်ပြီး ကင်တဲ့ ကြက်သား၊ လက်ဖက်ခြောက်အနံ့တို့ကို ယူပြီး လုပ္ထားတဲ့ ဟင်းရည်နဲ့ ထမင်းရှိပါတယ်။ လက္ဖက္ကေတာ့ မြန်မာ့ရိုးရာအစားအစာပါ။ လက္ဖက္ကို အမျိုးမျိုး လုပ်စားကြတယ်။ အိမ်မှာ အလွယ်တကူလုပ်နိုင်တဲ့ ကြက်သားလက်ဖက်သုပ်နည်းလေးကို ရေးပေးလိုက်ပါတယ်။
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
ကြက်ပေါင်သား ၂၃၀ ဂရမ်
ချင်း ၂၀ ဂရမ်
ကြက်သွန်ဖြူ ၂ မြွှာ
ရေ ၆၀ဝ မီလီလီတာ
ဇယန်းလက်ဖက်အညွန့် စားပွဲဇွန်း ၃ ဇွန်း
ငရုတ်သီးစိမ်းအနီ ၂၈ ဂရမ်
ငရုတ်သီးစိမ်း ၂၃ ဂရမ်
ကြက်သွန်ဖြူ ၃၅ ဂရမ်
ချယ်ရီခရမ်းချဉ်သီး ၅ လုံး
ဂေါ်ဖီ
သံပရာသီး ၆ လုံး (သို့)
သံပရာရည် စားပွဲဇွန်း ၃ ဇွန်း
ပုစွန်ခြောက် စားပွဲဇွန်း ၂ ဇွန်း (ရေစိမ်ထားပါ)
ဆား လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁/၂ ဇွန်း
ဆီ စားပွဲဇွန်း ၃ ဇွန်း
ခရမ်းချဉ်သီး ၂ လုံး (၁၀ဝ ဂရမ်)
ဆား လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁/၂ ဇွန်း
ကြက်သွန်ဖြူကြော် စားပွဲဇွန်း ၂ ဇွန်း
ငံပြာရည် စားပွဲဇွန်း ၁ ဇွန်း
ပြုလုပ်နည်း
၁။ ကြက်ရင်ပုံသားကို ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ချင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ဆားထည့်ပြီး ပြုတ်ထားပါ။ ကျက်လျှင် ဆယ်ယူပြီး အေအးခံထားပါ။
၂။ ဇယန်းလက်ဖက်ကို ငရုတ်သီးစိမ်း၊ ပုစွန်ခြောက်၊ ဆားတို့နဲ့ ရောပြီး ကြေညက်အောင် ထောင်းပါ။
၃။ လက်ဖက်ညက်လျှင် သံပရာရည်ထည့်ကာ စိမ်ပြီး နယ္ထားပါ။
၄။ ပြုတ်ထားတဲ့ ကြက်သားကို အသားမျှင်ထားပါ။
၅။ ဂေါ်ဖီနှင့် ခရမ်းချဉ်သီကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
၇။ ပြီးလျှင် အသုပ်သုပ်မည့် ဇလုံထဲ မျှင်ထားတဲ့ ကြက်သားအသားကို ထည့်ပါ။ ပြီးလျှင် နှပ်ထားတဲ့ လက်ဖက်၊ ဂေါ် ဖီ၊ ခရမ်းချဉ်သီး၊ သံပရာရည်၊ ငံပြာရည်နှင့် ကြက်သွန်ဖြူကြော်တို့ကို ထည့်ပြီး နယ်ပါ။
၈။ ပြီးလျှင် ပန်းကန်ထဲကို ပြောင်းထည့်ကာ ကြက်သွန်ဖြူကြော် ဖြူးပြီး သုံးဆောင်ပါ။
-------------------------------------
Myint Oo Tha
လက္ဖက္သုပ္စားၾကမယ္
(၁) အထူးစပါယ္ရွယ္ လက္ဖက္သုပ္
“အသီးမွာ သရက္၊ အသားမွာ ၀က္၊ အ႐ြက္မွာ လက္ဖက္” ဆိုသည့္ ဆိုရိုးစကားအတိုင္း အ႐ြက္မွာေတာ့ လက္ဖက္က အေကာင္းဆုံးပါ။ ေရွးအခါကတည္းက ဧည့္သည္ကို လက္ဖက္သုပ္၊ ေရႏြေးၾကမ္းနဲ႕ တခမ္းတနား ဧည့္ခံေကြၽးေမြးတာ ျမန္မာတို႔ရဲ႕ ခ်စ္စရာေကာင္းတဲ့ အေလ့အထ တစ္ခုပါပဲ။ အထူးစပယ္ရွယ္ လက္ဖက္သုပ္မွာေတာ့ ပိုမိုထူးျခား ေကာင္းမြန္သြားေအာင္ လက္ဖက္၊ အေၾကာ္စုံအျပင္ ေျပာင္းဖူး၊ ေျမပဲ၊ ဆတ္သားေျခာက္၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ သီဟိုဌ္ေစ့၊ ဖ႐ုံေစ့တို႔နဲ႕ ခ်ိဳ၊ခ်ဥ္၊ သုပ္ထားတာပါ။ ခုပဲ အထူးစပယ္ရွယ္ လက္ဖက္သုပ္ကို ေရႏြေးၾကမ္းပူပူေလးနဲ႕ တြဲဖက္ သုံးေဆာင္ၾကရေအာင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
အရီးေတာင္း ဇီယန္း လက္ဖက္ ၁၀၀ဂရမ္
အေၾကာ္စုံ ၂၅၀ ဂရမ္
ေျမပဲ စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း
ေျပာင္းဖူး ဖူး၀က္ (ျပဳတ္ထားၿပီ အေစ့ေခြၽေပးပါ)
သီဟိုဌ္ေစ့ စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း (ဆီျဖင့္ အနည္းငယ္ ေၾကာ္ေပးပါ)
ဖ႐ုံေစ့ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ငါးတူနီငါးေၾကာ္ ၁၀ေကာင္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂လုံး (အေစ့ထုတ္ၿပီ ပါးပါးလွီးပါ)
ေဂၚဖီ ၁စိပ္
ဆတ္သားေျခာက္ ၅ခု (ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားပါ)
ပုဇြန္ေျခာက္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း (ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားပါ)
င႐ုတ္သီးစိမ္း ၂ေတာင့္ (ပါးပါးလွီးပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂မႊာ (တြဲဖက္သုံးေဆာင္ရန္)
သံပရာသီး ၁လုံး (အရည္ညွစ္ရန္)
ေျမပဲဆီ စားပြဲတင္ဇြန္း ၅ဇြန္း
ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ဆြမ္းအုပ္ ဟင္းခတ္မႈန့္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပုံ၁ပုံ
သုပ္နည္း
၁။ အရင္ဆုံး ျခစ္တံျဖင့္ ေဂၚဖီမ်ားကို ျခစ္ေပးပါ။
၂။ ၿပီလွ်င္ ေဇာက္ပန္းကန္လုံးထဲ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ေသာ (ေဂၚဖီ၊ လက္ဖက္၊ အေၾကာ္စုံ၊ ေျမပဲ၊ ေျပာင္းဖူး၊ ငါးတူနီ၊ ဆတ္သားေျခာက္၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သီဟိုဌ္ေစ့၊ ဖ႐ုံေစ့၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း) တို႔ကို ထည့္လိုက္ပါ။
၃။ ၿပီလွ်င္ ဆီ၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန့္၊ သံပရာရည္ တို႔ကို ထည့္ၿပီ သမေအာင္ ေရာႏုယ္လိုက္ပါ။
၄။ အရသာရွိေသာ အထူးစပယ္ရွယ္ လက္ဖက္သုပ္ကို ေရႏြေးၾကမ္းပူပူေလးနဲ႕ တြဲဖက္ သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ..
(Wutyee Gourmet Foods)
(၂) ခ်ဥ္ငန္စပ္လက္ဖက္သုပ္
ျပင္ဆင္ခ်ိန္ (10 မိနစ္)
တည္ခင္းႏိုင္မႈ (4 ဦးစာ)
တျခားနိုင္ငံေတြမွာ လက္ဖက္ဆိုတာ ေရေႏြးၾကမ္းအျဖစ္ ေသာက္စရာတစ္ခုျဖစ္ေနေပမယ့္ ျမန္မာနိုင္ငံမွာေတာ့ လက္ဖက္႐ြက္ကို သုပ္စားၾကၿပီး လူႀကိဳက္အမ်ားဆုံးအသုပ္တစ္မ်ိဳးေပါ့။ ညီမတို႔ေတာ့ မိသားစုေတြဆုံၿပီဆိုတာနဲ႕ လက္ဖက္ေလးသုပ္၊ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႕ စကားေတြ ေဖာင္ဖြဲ႕ၾကတာပဲ။ဒီတစ္ပတ္ေတာ့ အိမ္မွာ သုပ္ေနက် လက္ဖက္သုပ္နည္းေလးကို ေဝမွ်ေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
လက္ဖက္ႏွပ္ ၅ က်ပ္သား (အခ်ိဳ)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂ လုံး (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ေဂၚဖီအေသးတစ္စိတ္ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ၾကက္သြန္ေၾကာ္ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
ေျမပဲ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
ႏွမ္း ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
ပဲျခမ္းေၾကာ္ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
ပုစြန္ေျခာက္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
ခေနာၾကက္သားမႈန့္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
သံပုရာသီး ၁ လုံး
ပုစြန္ေျခာက္မႈန့္ ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးစိမ္း ၅ ေတာင့္ (အေနေတာ္လွီးထားပါ)
င႐ုတ္သီးစိမ္း ၅ ေတာင့္
ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း
ငံျပာရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ ႁမႊာ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ ႁမႊာ
ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ပုံ
ပထမဆုံးလက္ဖက္ႏွပ္ၿပီးသားထဲကို ဆီတစ္ဇြန္းထည့္၊ခေနာၾကက္သားမႈန႔္ထည့္၊သံပုရာသီး၁လုံးစာညွစ္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅မႊာနဲ႕ င႐ုတ္သီးစိမ္း ၅ေတာင့္ ခပ္ပါးပါးလွီးထည့္နယ္ထားပါ။
လက္ဖက္ႏွပ္ထဲကို ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ေျမပဲ၊ႏွမ္း၊ပဲျခမ္းေၾကာ္၊ပုစြန္ေျခာက္မႈန႔္၊ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႕ေဂၚဖီတို႔ထည့္ပါမယ္။
ငံျပာရည္ဆမ္းပါ။ဆီ ၃ ဇြန္းထည့္ကာ လက္နဲ႕နယ္ပါမယ္။
အဆုံးမွ အေပၚက ပုစြန္ေျခာက္ေလးေတြ ျဖဴးထည့္ၿပီး က်န္တဲ့ င႐ုတ္သီးစိမ္းငါးေတာင့္နဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴေတာင့္ေလးေတြ ကိုက္လိုက္ရင္ ခ်ဥ္ငန္စပ္ၿပီး ပြင့္ထြက္မယ့္ လက္ဖက္သုပ္ေလးကို တစ္မိသားစုလုံးစားရၿပီေပါ့။
(၃) မန္က်ည္း႐ြက္ လက္ဖက္သုပ္
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
မန္က်ည္း႐ြက္နု လက္တစ္ဆုပ္စာ
လက္ဖက္ ၁ ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ ၁ လုံး
ေျပာင္းဖူးျပဳတ္ ၂ ဇြန္း (ျြေခထားပါ)
ႏွမ္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ ၁ ဇြန္း
ေျမပဲ ၁ ဇြန္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီး အေသး ၄ လုံး၊ အႀကီး ၁ လုံး
ပုစြန္ေျခာက္ (လိုအပ္လွ်င္)
ဆီ ၂ ဇြန္း
ဆား ၁/၂ ဇြန္းေသး
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ မန္က်ည္း႐ြက္ကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးၿပီး ေရစစ္ထားပါ။ လက္ဖက္ႏွပ္ၿပီးသား ၁ ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထားပါ။ အားလုံးအစဥ္လိုက္အတိုင္း ထည့္၍ ေသခ်ာစြာနယ္ၿပီး စားသုံးနိုင္ပါၿပီ။
(တင္တင္ဦး)
(၄) ၾကက္သားလက္ဖက္သုပ္
------------------------------
တ႐ုတ္ရိုးရာအစားအစာေတြမွာ လက္ဖက္ေျခာက္နဲ႕ က်ပ္တိုက္ၿပီး ကင္တဲ့ ၾကက္သား၊ လက္ဖက္ေျခာက္အနံ႕တို႔ကို ယူၿပီး လုပ္ထားတဲ့ ဟင္းရည္နဲ႕ ထမင္းရွိပါတယ္။ လက္ဖက္ကေတာ့ ျမန္မာ့ရိုးရာအစားအစာပါ။ လက္ဖက္ကို အမ်ိဳးမ်ိဳး လုပ္စားၾကတယ္။ အိမ္မွာ အလြယ္တကူလုပ္နိုင္တဲ့ ၾကက္သားလက္ဖက္သုပ္နည္းေလးကို ေရးေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ေပါင္သား ၂၃၀ ဂရမ္
ခ်င္း ၂၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ ႁမႊာ
ေရ ၆၀ဝ မီလီလီတာ
ဇယန္းလက္ဖက္အၫြန႔္ စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးစိမ္းအနီ ၂၈ ဂရမ္
င႐ုတ္သီးစိမ္း ၂၃ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃၅ ဂရမ္
ခ်ယ္ရီခရမ္းခ်ဥ္သီး ၅ လုံး
ေဂၚဖီ
သံပရာသီး ၆ လုံး (သို႔)
သံပရာရည္ စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ပုစြန္ေျခာက္ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း (ေရစိမ္ထားပါ)
ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ဆီ စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂ လုံး (၁၀ဝ ဂရမ္)
ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္ရင္ပုံသားကို ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဆားထည့္ၿပီး ျပဳတ္ထားပါ။ က်က္လွ်င္ ဆယ္ယူၿပီး အေအးခံထားပါ။
၂။ ဇယန္းလက္ဖက္ကို င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ဆားတို႔နဲ႕ ေရာၿပီး ေၾကညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ။
၃။ လက္ဖက္ညက္လွ်င္ သံပရာရည္ထည့္ကာ စိမ္ၿပီး နယ္ထားပါ။
၄။ ျပဳတ္ထားတဲ့ ၾကက္သားကို အသားမွ်င္ထားပါ။
၅။ ေဂၚဖီႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
၇။ ၿပီးလွ်င္ အသုပ္သုပ္မည့္ ဇလုံထဲ မွ်င္ထားတဲ့ ၾကက္သားအသားကို ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ႏွပ္ထားတဲ့ လက္ဖက္၊ ေဂၚ ဖီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သံပရာရည္၊ ငံျပာရည္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္တို႔ကို ထည့္ၿပီး နယ္ပါ။
၈။ ၿပီးလွ်င္ ပန္းကန္ထဲကို ေျပာင္းထည့္ကာ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ ျဖဴးၿပီး သုံးေဆာင္ပါ။
-------------------------------------
Myint Oo Tha
No comments:
Post a Comment