ကဏန်းမဆလာချက် - ပဲကြီးဟင်းရည် - ကျောက်ပွင့် ငါးဖယ်သုပ် - ငံပြာရည်ကြော် အတို့စုံ
ဂဏန်းမဆလာချက်နည်း
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
ဂဏန်း - ၅ကောင်
ကြက်သွန်နီ - ၃လုံး
ကြက်သွန်ဖြူ -၇မွှာ
ခရမ်းချဉ်သီးအနေတော် -၂လုံး
ငရုတ်သီးစိမ်း -၁၀~၁၅တောင့်
နံနံပင် -၅ပင်
ပျဉ်တော်သိမ် -၃ခက်
မဆလာ -ထမင်းစားဇွန်း ၁ဇွန်းခွဲ
ငရုတ်သီးအစိမ်းမှုန် ့ -ထမင်းစားဇွန်း ၁ဇွန်းခွဲ
မန်ကျည်းရည်ပျစ်ပျစ် -ထမင်းစားဇွန်း ၃ဇွန်း
ပဲငံပြာရည်အကျဲ -ထမင်းစားဇွန်း ၂ဇွန်း
ဆီ ထမင်းစားဇွန်း -၄ဇွန်း
ဆား အနည်းငယ် အချိုမှုန့်အနည်းငယ်
ကြက်ဥ ၁လုံး
၁) ဂဏန်းကို အခွံခွာပြီး အတွင်းထဲက ပါးဟက်တွေကို ထုတ်ပစ်ပါ။ (၀မ်းပျက်တတ်သည်) သေသေချာချာ သန် ့စင်ထားပါ။ လက်မတွေကို သပ်သပ် ဖြုတ်ထားပြီး ကိုယ်လုံးကို နှစ်ပိုင်းပိုင်းထားပါ။ မကိုင်တက်ရင်ဈေးသယ်ကိုကိုင်ခိုင်းပါ
၂) အိုးတလုံးဖြင့် ရေကို ဆူအောင် တည်ပါ။ ပွက်ပွက်ဆူနေတဲ့ ရေထဲကို ဂဏန်းတွေကို ထည့်ပြီး ချက်ချင်း ပြန်ဆယ်ထားပါ။ ထို အရည်ထဲကို ပြောင်ဖူးစိတ် ထည့် ပြုတ်တည်ပါ။
၃) ဒယ်အိုးကျယ်ကျယ်ထဲမှာ ဆီထည့် မီးလျှော့ပြီး ကြက်သွန်ဖြူ၊ကြက်သွန်နီ၊ ငရုတ်သီးအစိမ်းမှုန် ့ထည့်ပြီး ဆီသတ်ပါ။
၄) ဆီသတ္နံ ့မွှေးလာလျှင် ပါးပါးလှီးထားသော ခရမ်းချဉ်သီးတွေကို ထည့်ပြီး ကျေအောင် မွှေပါ။
၅) ပျဉ်တော်သိမ်ရွက် နှင့် မဆလာအနည်းငယ် ထည့်ပါ။ ငရုတ်သီးစိမ်း၊ ပဲငံပြာရည်၊ ဆား အချိုမှုန့် တို ့ထည့်ပြီး မွှေပါ။
၆) ဂဏန်းတွေကို ထည်လုံးပြီး ဖြေးဖြေးချင်း မွှေပေးပါ။ ခုဏကဂဏန်းထဲ့ ပြုတ်ထား တဲ့ရေထည့်ပြီး ဆူအောင်ပြန် တည်ပါ။ ပြုတ်ထားတဲ့ ပြောင်းဖူးစိတ် ထည့်ပါ။
၇) ပွက်ပွက်ဆူလာပြီဆိုလျှင် မန်ကျည်းရည် ထည့်ပြီး ဆက်တည်ပါ။ နောက်ထပ် ထပ်ဆူလာလျှင် ငရုတ်သီးစိမ်းထောင်းထည့် နံနံပင်နှင့် က်န္မဆလာ ထပ်ထည့်ပါ။
၈) ကြက်ဥကို နာနာလေး ခေါက်ထည့်ပြီး မွှေပါ။ အရသာ ပေါ့အငန်ပြင်ပြီးလျှင် ရပါပြီ။
အနံ ့မွှေးမွှေးလေးနဲ ့ ချဉ်ငံစပ် ဂဏန်းမဆလာဟင်းတစ်ခွက် ရပါပြီ။
ပဲကြီးဟင်းဆီပြန်
ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
ပဲကြီး ၂၅ကျပ်သား၊ ဆီ ၅ကျပ်သား၊ ကြက်သွန်နီ ၅ဥ၊ ကြက်သွန်ဖြူ ၂ဥ၊ ငံပြာရည် စားပွဲဇွန်း ၂ဇွန်း၊ ဆူးပုပ်ရွက် တစ်စည်း၊ နနွင်းမှုန့် အနည်းငယ်၊ ဆား သင့်ရုံ။
ပြင်ဆင်ချက်ပြုတ်ပုံ
ပဲကြီးသည် အခွံချွတ်ပြီးသော ပဲကြီးရေစိမ်ဖြစ်ရပါမည်။ ၄င်းကို ရေသန့်ရေအေးနှင့် ကောင်းစွာဆေးကြောပြီးနောက် နနွင်းမှုန့် အနည်းငယ်နှင့် ဆီထည့်၍ အနည်းငယ် နှံ့ရုံမွှေမည်။ ရေသင့်ရုံံထည့်ကာ ချက်မည်။
ပဲကြီး နူးကာနီးတွင် ကြက်သွနနီကို လှီးထည့်မည်။ ဆားနှင့် ငံပြာရည်လည်းဖျန်းပြီးထည့်မည်။ မွှေလိုသော် မမွှေဘဲ အိုးကိုလှုပ်ပေးရသည်။ အရည်ဆူပြီးနောက်တွင် မီးပြင်းမထိုးရပါ။
ဆီပြန်သော် ဆူးပုပ်ရွက်ကိုရေဆေးပြီး ခတ်ကာချစားနိုင်သည်။ ဆူးပုပ်ရွက်မကြိုက်သော် ကြက်သွန်ဖြူကို ဓားပြားရိုက်ကာ အုပ်နိုင်သည်။ ပဲကြီးဟင်းချိုမှာလည်း ထိုနည်းအတိုင်းပင်ဖြစ်သည်။ ဆီပြန်ခြင်းနှင့် ရေများခြင်းသာခြားနားသည်။
ကျောက်ပွင့်သုပ်
ပါ၀င်သောပစ္စည်းများ -
ကျောက်ပွင့် = ၂ပွင့်
ပုစွန်ခြောက် = ၂၀ကောင်
ပဲမူန့်အကျက် = အနည်းငယ်
ဆီ = ၅ကျပ်သား
ကြက်သွန်နီ = ၄လုံး
သံပရာသီး = တစ်ခြမ်း
ငံပြာရည် = အနည်းငယ်
နံနံပင် = အနည်းငယ်
ငါးဖယ်ကြော် အနည်းငယ်
ပြုလုပ်ပုံ -
- ကျောက်ပွင့်ကို ရေစိမ်ပြီး ရေစင်စင်ဆေးပါ။ မကြီးမသေးညှပ်ပါ။ - ကြက်သွန်နီပါးပါးလှီးထည့်ပါ။ ငါးဖယ် မပျော့မမာကြော်ထားသည်များကို ပါးပါးညှပ်ထည့်ပါ။ - ပုစွန်ခြောက်မူန့်၊ ငံပြာရည်၊ ပဲမူန့်၊ နံနံပင်များထည့်၊ ဆီချက်ထည့်၍ နယ္ကာ သုပ္စားပါ။ - အစပ်ကြိုက်လျှင် ငရုတ်သီးစိမ်းလှီး၍ ထည့်သုပ်ပါ။ - သံပရာသီး ညှစ်ထည့်ပါ။
၀က်သားငံပြာရည်ကြော်
ပါ၀င်သောပစ္စည်းများ
၀က်သား အသားကောင်းကောင်း ၂၀ကျပ်သား၊ ကြက်သွန်နီ ၅လုံး၊ ကြက်သွန်ဖြူ ၃လုံး၊ ငံပြာရည်ကောင်းကောင်း ၅ကျပ်သား၊ ငရုတ္သီး အပွတောင့် ၁၅တောင့်၊ ဆီ ၅ကျပ်သား၊ နနွင်း အနည်းငယ်၊ ဟင်းခတ်မှုန့် အနည်းငယ်၊ ဆား အနည်းငယ်။
ပြင်ဆင်ပြုလုပ်ပုံ
၀က်သားများကို ရေစင်စွာဆေးပါ။ ပြီးလျှင် အတုံးသေးသေးတွေတုံးထားပါ။ ထို့နောက် ဆား၊ ဟင်းခတ်မှုန့် အနည်းငယ်တို့ဖြင့် နာနာနယ် ထားပါ။
ငရုတ်သီးအပွတောင့်ကို ငရုတ်ဆုံတွင် မညက်တညက်ထောင်းပါ။ ထိုအထဲသို့ ကြက်သွန်ဖြူပါ ထည့်ထောင်းပါ။ ကြက်သွန်နီကို ပါးပါးလွီး ထားပါ။
ရှေးဦးစွာ ဆီအိုးတည်၍ ဆီကျက်လျှင် နယ်ထားသော ၀က်သားတုံးကလေးများ ထည့်၍ကြော်ပါ။
၀က်သားတုံးကလေးများ နီရောင်သမ်းလာလျှင် ဒယ်အိုးထဲမှဆယ်ယူ၍ ဆီစစ္ထားပါ။
ပြီးလျှင် ဒယ်အိုးကိုပြန်တည်၍ မီးနည်းနည်းဖြင့် ကြက်သွန်နီထည့်ကြော်ပါ။
ထို့နောက် ထောင်းထားသော ငရုတ်သီးနှင့် ကြက်သွန်ဖြူတို့ပါ ရောထည့်၍ ဆီသတ်ပါ။
ငရုတ်သီးစိမ်းနံ့ပျောက်လျှင် ငံပြာရည်အနည်းငယ် လောင်းထည့်ပါ။
ပြီးလျှင် ကြော်ထားသော ၀က်သားတုံးကလေးများထည့်ပါ။ ဟင်းခတ်မှုန့်ထည့်၍ အပေါ့အငန်မြည်းပါ။ မစိုမခြောက်ကလေးချ၍ သုံးဆောင်ပါ။ အစပ်ကြိုက်လျှင် ငရုတ်သီးအရှည်တောင့် သုံးပါ။ အတို့အမြုပ်ကတော့လက်တကမ်းရရာအသီးအရွက်များကို စားသုံးနိုင်ပါတယ်။
ကဏန္းမဆလာခ်က္ - ပဲၾကီးဟင္းရည္ - ေက်ာက္ပြင့္ ငါးဖယ္သုပ္ - ငံျပာရည္ေၾကာ္ အတို႔စံု
ဂဏန္းမဆလာခ်က္နည္း
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ဂဏန္း - ၅ေကာင္
ၾကက္သြန္နီ - ၃လံုး
ၾကက္သြန္ၿဖဴ -၇မႊာ
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအေနေတာ္ -၂လံုး
င႐ုတ္သီးစိမ္း -၁၀~၁၅ေတာင့္
နံနံပင္ -၅ပင္
ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္ -၃ခက္
မဆလာ -ထမင္းစားဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ
င႐ုတ္သီးအစိမ္းမႈန္ ့ -ထမင္းစားဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ
မန္က်ည္းရည္ပ်စ္ပ်စ္ -ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
ပဲငံၿပာရည္အက်ဲ -ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
ဆီ ထမင္းစားဇြန္း -၄ဇြန္း
ဆား အနည္းငယ္ အခ်ိဳမႈန္႔အနည္းငယ္
ၾကက္ဥ ၁လံုး
၁) ဂဏန္းကို အခြံခြာၿပီး အတြင္းထဲက ပါးဟက္ေတြကို ထုတ္ပစ္ပါ။ (၀မ္းပ်က္တတ္သည္) ေသေသခ်ာခ်ာ သန္ ့စင္ထားပါ။ လက္မေတြကို သပ္သပ္ ၿဖဳတ္ထားၿပီး ကိုယ္လံုးကို ႏွစ္ပိုင္းပိုင္းထားပါ။ မကိုင္တက္ရင္ေစ်းသယ္ကိုကိုင္ခိုင္းပါ
၂) အိုးတလံုးၿဖင့္ ေရကို ဆူေအာင္ တည္ပါ။ ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ့ ေရထဲကို ဂဏန္းေတြကို ထည့္ၿပီး ခ်က္ခ်င္း ၿပန္ဆယ္ထားပါ။ ထို အရည္ထဲကို ေျပာင္ဖူးစိတ္ ထည့္ ျပဳတ္တည္ပါ။
၃) ဒယ္အိုးက်ယ္က်ယ္ထဲမွာ ဆီထည့္ မီးေလွ်ာ့ၿပီး ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ၾကက္သြန္နီ၊ င႐ုတ္သီးအစိမ္းမႈန္ ့ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၄) ဆီသတ္နံ ့ေမႊးလာလွ်င္ ပါးပါးလွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ထည့္ၿပီး ေက်ေအာင္ ေမႊပါ။
၅) ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္႐ြက္ ႏွင့္ မဆလာအနည္းငယ္ ထည့္ပါ။ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ ပဲငံၿပာရည္၊ ဆား အခ်ိဳမႈန္႔ တို ့ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၆) ဂဏန္းေတြကို ထည္လံုးၿပီး ေၿဖးေၿဖးခ်င္း ေမႊေပးပါ။ ခုဏကဂဏန္းထဲ့ ျပဳတ္ထား တဲ့ေရထည့္ၿပီး ဆူေအာင္ျပန္ တည္ပါ။ ျပဳတ္ထားတဲ့ ေျပာင္းဖူးစိတ္ ထည့္ပါ။
၇) ပြက္ပြက္ဆူလာၿပီဆိုလွ်င္ မန္က်ည္းရည္ ထည့္ၿပီး ဆက္တည္ပါ။ ေနာက္ထပ္ ထပ္ဆူလာလွ်င္ ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္းထည့္ နံနံပင္ႏွင့္ က်န္မဆလာ ထပ္ထည့္ပါ။
၈) ၾကက္ဥကို နာနာေလး ေခါက္ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ အရသာ ေပါ့အငန္ၿပင္ၿပီးလွ်င္ ရပါၿပီ။
အနံ ့ေမႊးေမႊးေလးနဲ ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ ဂဏန္းမဆလာဟင္းတစ္ခြက္ ရပါၿပီ။
ပဲၾကီးဟင္းဆီျပန္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ပဲၾကီး ၂၅က်ပ္သား၊ ဆီ ၅က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၅ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ဥ၊ ငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ၂ဇြန္း၊ ဆူးပုပ္ရြက္ တစ္စည္း၊ နႏြင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္၊ ဆား သင့္ရံု။
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
ပဲၾကီးသည္ အခြံခၽြတ္ျပီးေသာ ပဲၾကီးေရစိမ္ျဖစ္ရပါမည္။ ၄င္းကို ေရသန္႔ေရေအးႏွင့္ ေကာင္းစြာေဆးေၾကာျပီးေနာက္ နႏြင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္ႏွင့္ ဆီထည့္၍ အနည္းငယ္ ႏွံ႔ရံုေမႊမည္။ ေရသင့္ရံုံထည့္ကာ ခ်က္မည္။
ပဲၾကီး ႏူးကာနီးတြင္ ၾကက္သြနနီကို လွီးထည့္မည္။ ဆားႏွင့္ ငံျပာရည္လည္းဖ်န္းျပီးထည့္မည္။ ေမႊလိုေသာ္ မေမႊဘဲ အိုးကိုလႈပ္ေပးရသည္။ အရည္ဆူျပီးေနာက္တြင္ မီးျပင္းမထိုးရပါ။
ဆီျပန္ေသာ္ ဆူးပုပ္ရြက္ကိုေရေဆးျပီး ခတ္ကာခ်စားႏိုင္သည္။ ဆူးပုပ္ရြက္မၾကိဳက္ေသာ္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ကာ အုပ္ႏိုင္သည္။ ပဲၾကီးဟင္းခ်ိဳမွာလည္း ထိုနည္းအတိုင္းပင္ျဖစ္သည္။ ဆီျပန္ျခင္းႏွင့္ ေရမ်ားျခင္းသာျခားနားသည္။
ေက်ာက္ပြင့္သုပ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား -
ေက်ာက္ပြင့္ = ၂ပြင့္
ပုစြန္ေျခာက္ = ၂၀ေကာင္
ပဲမူန္႕အက်က္ = အနည္းငယ္
ဆီ = ၅က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ = ၄လံုး
သံပရာသီး = တစ္ျခမ္း
ငံျပာရည္ = အနည္းငယ္
နံနံပင္ = အနည္းငယ္
ငါးဖယ္ေၾကာ္ အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္ပံု -
- ေက်ာက္ပြင့္ကို ေရစိမ္ျပီး ေရစင္စင္ေဆးပါ။ မၾကီးမေသးညွပ္ပါ။ - ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးထည့္ပါ။ ငါးဖယ္ မေပ်ာ့မမာေၾကာ္ထားသည္မ်ားကို ပါးပါးညွပ္ထည့္ပါ။ - ပုစြန္ေျခာက္မူန္႕၊ ငံျပာရည္၊ ပဲမူန္႕၊ နံနံပင္မ်ားထည့္၊ ဆီခ်က္ထည့္၍ နယ္ကာ သုပ္စားပါ။ - အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးစိမ္းလွီး၍ ထည့္သုပ္ပါ။ - သံပရာသီး ညွစ္ထည့္ပါ။
၀က္သားငံျပာရည္ေၾကာ္
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၀က္သား အသားေကာင္းေကာင္း ၂၀က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္နီ ၅လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃လံုး၊ ငံျပာရည္ေကာင္းေကာင္း ၅က်ပ္သား၊ ငရုတ္သီး အပြေတာင့္ ၁၅ေတာင့္၊ ဆီ ၅က်ပ္သား၊ နႏြင္း အနည္းငယ္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔ အနည္းငယ္၊ ဆား အနည္းငယ္။
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
၀က္သားမ်ားကို ေရစင္စြာေဆးပါ။ ျပီးလွ်င္ အတံုးေသးေသးေတြတံုးထားပါ။ ထို႔ေနာက္ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔ အနည္းငယ္တို႔ျဖင့္ နာနာနယ္ ထားပါ။
ငရုတ္သီးအပြေတာင့္ကို ငရုတ္ဆံုတြင္ မညက္တညက္ေထာင္းပါ။ ထိုအထဲသို႔ ၾကက္သြန္ျဖဴပါ ထည့္ေထာင္းပါ။ ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီး ထားပါ။
ေရွးဦးစြာ ဆီအိုးတည္၍ ဆီက်က္လွ်င္ နယ္ထားေသာ ၀က္သားတံုးကေလးမ်ား ထည့္၍ေၾကာ္ပါ။
၀က္သားတံုးကေလးမ်ား နီေရာင္သမ္းလာလွ်င္ ဒယ္အိုးထဲမွဆယ္ယူ၍ ဆီစစ္ထားပါ။
ျပီးလွ်င္ ဒယ္အိုးကိုျပန္တည္၍ မီးနည္းနည္းျဖင့္ ၾကက္သြန္နီထည့္ေၾကာ္ပါ။
ထို႕ေနာက္ ေထာင္းထားေသာ ငရုတ္သီးႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ပါ ေရာထည့္၍ ဆီသတ္ပါ။
ငရုတ္သီးစိမ္းနံ႔ေပ်ာက္လွ်င္ ငံျပာရည္အနည္းငယ္ ေလာင္းထည့္ပါ။
ျပီးလွ်င္ ေၾကာ္ထားေသာ ၀က္သားတံုးကေလးမ်ားထည့္ပါ။ ဟင္းခတ္မႈန္႔ထည့္၍ အေပါ့အငန္ျမည္းပါ။ မစိုမေျခာက္ကေလးခ်၍ သံုးေဆာင္ပါ။ အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ငရုတ္သီးအရွည္ေတာင့္ သံုးပါ။ အတို႔အျမဳပ္ကေတာ့လက္တကမ္းရရာအသီးအရြက္မ်ားကို စားသံုးနိုင္ပါတယ္။
No comments:
Post a Comment