အဖိုးတန်ရေကို ချွေတာသုံးစွဲပါ
#ဆောင်းပါးရှင် တင်ထက်ထက်ဇော်
#Save_Water
#ရေသယံဇာတထိန်းသိမ်းရေး
(ကမ်ဘာတစ်ဖက်ခြမ်းမှာ ကန္တာရဖြစ်နေပြီး အခြားတစ်ဖက်ခြမ်းမှာ မြေအောက်ရေခမ်းလာတာမျိုးတွေဟာ သစ်တော်ထိန်းသိမ်းမှုနဲလို့ နည်းမမှန်လို့ဆိုတဲ့ စကားတွေကြားနေရသလို အဖိုးတန်ရေချိုတွေရှားပါးလာတာကိုလည်း ကြုံနေရပါပြီ။ ကျွန်တော်တို့တွေ ပတ်၀န်းကျင်မှာမြင်နေရတဲ့ စည်းကမ်းမဲ့စွာ ရေသုံးစွဲနေမှုများအား ပြင်ဆင်နိုင်မယ်ဆိုရင် အတော်လေးတာသွားမှာပါ။ ဘုံဘိုင်ရေပိုက်ခေါင်းမှာ ရေခံထားတာ ပိုက်ခေါင်းကရေတွေ တလဟောကျနေတာ တနေကုန်၊ လက်ဆေးဘေစင်မှာ မျက်နှာသစ်တာ လက်ဆေးတဲ့အချိန် လက္ကို မျက်နှာကို ဆပ်ပြာသုတ်လိမ်းနေစဉ် ပိုက်ခေါင်းကို သည်အတိုင်းဆက်ဖွင့်ထားတာမျိုး၊ ပန်းကန်ဆေးရင် လိုသလောက်ရေထည့်မသုံးဘဲ ပိုက်ခေါင်းကို တေဝါေဝါဖွင့်ချထားတာမျိုး၊ သောက်မည့်ရေကို လိုသလောက်သာခွက်နဲ့ယူမသောက်ဘဲ ဗြန်းကနဲ ပက်ချလိုက်တာမျိုးတွေကနေ အဖိုးတန်ရေတွေ တစ်နေ့ဘယ်လောက်ဆုံးရံှုးနေပါလိမ့်မလဲ။)
လူ့အရေး (၃) ပါးဖြစ်သည့် စားရေး၊ ၀တ်ရေး၊ နေရေး မ်ားစြာထဲမွာ သောက်သုံးရေ အလုံအလောက်ရရှိမှုကလည်း အခြေခံလိုအပ်ချက်တစ်ခု ဖြစ်ပါသည်။ ခန္ဓာကိုယ်ကြီးအတွက် မရှိမဖြစ်လိုအပ်သော ရေနှင့်ပတ်သက်သည့် ဗဟုသုတဖြစ်ဖွယ်အချို့ကို မျှဝေလိုပါသည်။
ဟိုက်ဒရိုဂျင်အက်တမ် နှစ်ခုနှင့် အောက်စီဂျင်အက်တမ် တစ်ခုတို့ပေါင်းစပ်ခြင်းဖြင့် ရရှိလာသော ဒြပ်ပေါင်းတစ်မျိုးဖြစ်သော ရေသည် လူ၊ တရိစ်ဆာန် မ်ားအတြက္သာမက သက်ရှိအပင်များအားလုံးအတွက်လည်း အရေးကြီးဆုံးအရာဖြစ်ပါသည်။
ကမ်ဘာမြေမျက်နှာပြင် ဧရိယာအမ်ားစုကို ရေဖြင့်ဖုံးလွှမ်းထားသောကြောင့် နေရာအနှံ့အပြားတွင် ရေကို လြယ္ကူစြာ မြင်တွေ့နိုင်ပါသည်။
ရေကို အရည်ပုံဆောင် ရေ အဖြစ်လည်းကောင်း၊ အစိုင်အခဲပုံဆောင် ရေခဲ အဖြစ်လည်းကောင်း၊ အငွေ့ပုံဆောင် ရေငွေ့ အဖြစ်လည်းကောင်း ပုံသဏ္ဌာန် (၃) မျိုးဖြင့် တွေ့ရပါသည်။
ကမ်ဘာပေါ်ရှိရေများ၏ ၉၇ ရာခိုင်နှုန်းမှာ ဆားငံရည်များဖြစ်ကြပြီး သောက်သုံး၍ မရနိုင်ပါ။ ကျန်ရေချိုပမာဏ ၃ ရာခိုင်နှုန်းတွင် ၂ ရာခိုင်နှုန်းမှာလည်း ရေခဲဖြင့် ဖုံးအုပ်ထားခြင်းကြောင့် လူသားတို့မသုံးစွဲနိုင်ကြပေ။ ထို့ကြောင့် လူတို့အတွက် အမှန်တကယ် သုံးစွဲနိုင်သော ရေချိုပမာဏမှာ ၁ ရာခိုင်နှုန်း မွ်သာ ဖြစ်ပါသည်။ ရာခိုင်နှုန်းအားဖြင့် အလွန်နည်းပါးသော်လည်း အဆိုပါရေများက ဂါလန်အားဖြင့် အမြောက်အများဖြစ်နေသဖြင့် ကမ်ဘာ့လူသားတို့ နေ့စဉ် သုံးစွဲနေရခြင်း ဖြစ်ပါသည်။
ရေ၏ သေဘာသဘာ၀အရ စဉ်ဆက်မပြတ် အငွေ့ပြန်ခြင်း၊ မိုးရွာချခြင်း နှင့် မြစ်များမှတစ်ဆင့် စီးဆင်းခြင်း စသည်ဖြင့် သံသရာ လည်ပတ်လျက်ရှိကာ လေနှင့်အတူပါသွားသော ကုန်းပေါ်မှရေငွေ့ပမာဏများသည် မြစ်များတွင်စီးဆင်းနေသည့် ပမာဏနှင့် တူညီကြပါသည်။
အသံလှိုင်းများသည် လေတွင်သွားသော အမြန်နှုန်းထက်၊ ရေတွင် သုံးဆမွ်ပို၍ လျှင်မြန်စွာ ဖြတ်သန်းနိုင်စွမ်းရှိပါသည်။
ရေ၏ထူးခြားချက်မှာ ခဲသွားသည့်အခါ ထုထည်ကြီးလာပြီး အလေးချိန်ပေါ့သွားလေ့ရှိပါသည်။ ထို့ကြောင့် ရေခဲတွေက ရေပေါ်မှာ ပေါလောပေါ်နေ ခြင်း ဖြစ်ပါသည်။
လူသားတိုင်းအတွက် မရှိမဖြစ် ရေ။
လူ့ခန္ဓာကိုယ်၏ သုံးပုံနှစ်ပုံသော အလေးချိန်သည် ရေဖြစ်ပါသည်။ ဥပမာ ပေါင် ၁ဝဝ ကိုယ်အလေးချိန်ရှိသော လူတစ်ယောက်တွင် ရေ၏အလေးချိန်က ၆၅ ပေါင် ပါရှိနေပါသည်။ သွေးထဲတွင် ရေ ၉၂ ရာခိုင်နှုန်းပါ၀င်ပြီး ဦးနှောက်နှင့်ကြွက်သားတို့မှာ ရေ ၇၅ ရာခိုင်နှုန်း နှင့် အရိုးထဲတွင် ရေဓာတ် ၂၂ ရာခိုင်နှုန်း အသီးသီး ဖွဲ့စည်း ပါရှိနေကြသည်။ ခန္ဓာကိုယ်မှ တစ်နေ့တာအတွင်း ပျမ်းမျှ အရည်ဓာတ် ၂ ဒသမ ၆ လီတာခန့် ဆုံးရှုံးနေပါသည်။ ၄င်းတို့မှာ ၀မျး(မစင်) မွ သုံည ဒသမ ၂ လီတာ၊ အသက်ရှုလမ်းကြောင်းမှ သုံည ဒသမ ၃ လီတာ၊ အေရျပား ချွေးထွက်ခြင်းမှ သုံည ဒသမ ၆ လီတာ၊ ဆီးမွ ၁ ဒသမ ၅ လီတာ ပမာဏရှိသော အရည်ဓာတ်များ နေ့စဉ် ဆုံးရှုံးနေပါသည်။ လူတစ်ယောက်၏ ခန္ဓာကိုယ်တွင်းရှိ ရေ ပမာဏသည် တစ်ရာခိုင်နှုန်း လျော့သွားသည်နှင့်တပြိုင်တည်း ရေသောက်ချင်စိတ်(ရေငတ်ခြင်း) ကို ဖြစ်ပေါ်ခံစားရပါသည်။
လူတို့ အစာမစားရဘဲ တစ္လအထိ အသက် ရှင်သန်နိုင်သော်လည်း၊ ရေမသောက်ဘဲ ငါးရက် (အလြန္ဆုံး ရက်သတ္တပတ်) ထက္ပို၍ အသက် မရှင်နိုင်ကြပေ။ ထို့ကြောင့် ရေလိုအပ်နေသူတစ်ဦး ရေမရလျှင် ချက်ချင်းသေနိုင်၍ ရေအသက် တစ်မနက် ဟု ဆိုရိုးစကား ရှိလေသည်။ ပျမ်းမျှအားဖြင့် လူသားတစ်ယောက် နှစ် ၈၀ ခန့် သက်တမ်းကာလအတွင်းမှာ ရေ ၇၅,၀၀၀ (ခုနှစ်သောင်းငါးထောင်) လီတာမွ် သောက်သုံးခဲ့ပါသည်။ မြေပေါ်မြေအောက် ရေများက ကမ်ဘာကြီး၏ အပူချိန်ကို ထိန်းညှိပေးနိုင်သလို၊ လူတို့၏ ခန္ဓာကိုယ်ကိုလည်း အပူချိန် ညီညွတ်မျှတအောင် ထိန်းသိမ်းပေးနိုင်ပါသည်။ ထိုမွ်မက ခန္ဓာကိုယ်ထဲရှိ အာဟာရပစ္စည်းများ၊ အောက်ဆီ ဂျင်၊ ကာဗွန်ဒိုင်အောက်ဆိုဒ်၊ ဟော်မုန်းများ နှင့် အညစ်အကြေးများကို တစ်နေရာမှတစ်နေရာသို့ သယ်ယူပို့ဆောင် ပေးသူကလည်း ရေသာလျှင် ဖြစ်ပါသည်။
ရေ၏ အခြားလုပ်ဆောင်ချက်များမှာ ခန္ဓာကိုယ်ထဲသို့ ရောက်ရှိလာသော အစားအစာမ်ားကို ခွန်အားအဖြစ် ပြောင်းလဲပေးခြင်း၊ ခန္ဓာကိုယ်ထဲက ပိုလျှံပြီး မလို လားအပ်သော အရည်များနှင့် အဆိပ်အတောက်တွေကို ဆီး၊ ၀မျး၊ သွေး၊ ချွေး၊ ချွဲသလိပ် အဖြစ်စွန့်ထုတ်ပေးခြင်း၊ အသက်ရှုခြင်းကို အထောက်အပံ့ဖြစ်စေခြင်း၊ အရိုး အဆက်များ ပွန်းတိုက်စားခြင်းမှ သက်သာစေခြင်း၊ ခန္ဓာကိုယ်တွင်း ဆဲလ္မ်ားကို အောက်စီဂျင်မပြတ်လပ်အောင် ထိန်းသိမ်းပေးခြင်း၊ သက်လုံကောင်းစေခြင်း၊ ခေါင်း ကိုက်ရောဂါ သက်သာခြင်း၊ ပင်ပန်းနွမ်းနယ်မှုကို ပြေပျောက်စေကာ စိတ်ကြည်လင်လန်းဆန်းစေခြင်း၊ ကင်ဆာဖြစ်နိုင်ချေ အလားအလာကို လျော့ပါးသွားစေခြင်း၊ အမောအပမ်းခံနိုင်ပြီး လေ့ကျင့်ခန်းကြာကြာလုပ်နိုင်ခြင်း၊ အသားအရေကောင်းမွန်ပြီး အရွယ်တင်နုပျိုစေခြင်း၊ ၀က်ရူးပျံ၊ တီဘီ၊ ပန်းနာရင်ကျပ်၊ ကျောက်ကပ်၊ လည် ချောင်းနာ၊ နှာခေါင်း၊ ၀မ်းချုပ်၊ လိပ်ခေါင်းရောဂါ စသည်တို့ကို သက်သာစေခြင်း၊ အမြင်အာရုံ တိုးတက်ကောင်းမွန်စေခြင်း စသည်ဖြင့် ဘက်ပေါင်းစုံမှကောင်းကျိုးပြု နိုင်သဖြင့် ရေ သည် လူသားတိ့ုအတွက် မရှိမဖြစ်အရာဖြစ်ပေသည်။
ရေဓာတ်အလွန်များပြားစွာ ဆုံးရှုံးသွားချိန်တွင် ခန္ဓာကိုယ်က ထိန်းညှိနိုင်မှုမရှိတော့ခြင်း (သို့မဟုတ်) ရေဓာတ်ခမ်း ခြောက်လာခြင်းကို ဖြစ်စေသည်။ အေသး စား ရေဓာတ်ခန်းခြောက်မှုမှ ပြင်းထန်သော ရေဓာတ်ခန်းခြောက်မှုအထိ ရောဂါလက္ခဏာများတွင် ရေဆာလောင်မှု ပိုမိုဆိုးလာခြင်း၊ ခံတွင်းခြောက်သွေ့ခြင်း နှင့် လွ်ာ ရောင်ရမ်းခြင်း၊ အားနည်းခြင်း၊ ခေါင်းမူးခြင်း၊ ရင်တလှပ်လှပ်ဖြစ်ခြင်း၊ စိတ်အာရုံရှုပ် ထွေးခြင်း၊ ရင်တုန်ခြင်း၊ ဆီးပမာဏလျော့နည်းခြင်း စသည်တို့ ဖြစ်စေနိုင်ပါသည်။ ရေဓာတ်ခမ်းခြောက်မှု ခံစားနေရသူအတွက် တစ်ရက် ထက်ကျော်၍ အော့အန်ခြင်း၊ ကိုယ်အပူချိန် ၁၀၁ ဒီဂရီ ဖာရင်ဟိုက်ထက် ပို၍များခြင်း၊ နှစ်ရက်ကျော်လွန်သည် အထိ ၀မ်းလျောခြင်း၊ ကိုယ်အလေးချိန် လျော့ကျခြင်း၊ ဆီးနည်းခြင်း၊ အားနည်းခြင်းနှင့် အာရုံရှုပ်ထွေးခြင်း စသည်တို့ကြုံရပါက ဆရာ၀န်နှင့် အဆောတလျင် ပြပါ။ အကယ်၍ ကိုယ်အပူချိန် ၁၀၃ ဒီဂရီ ဖာရင်ဟိုကထက်ပို၍ ဖ်ားနားပါက ခေါင်းကိုက်ခြင်း၊ တက်ခြင်း၊ အသက်ရှုရခက်ခဲခြင်း၊ ပြီးခဲ့သော ၁၂ နာရီအတွင်း ဆီးမသွားခြင်း ကဲ့သို့ ပြဿနာများကြုံတွေ့ရပါက ၄င်းလူနာကို အရေးပေါ်ဌာနသို့ ပို့ဆောင်ပေးရပါမည်။
ရေတွင် အာဟာရ နှင့် ကယ်လိုရီမပါသော်လည်း သန့်ရှင်းဘေးကင်းသော ရေသည် လူသားနှင့် သက်ရှိများအတွက် အထက်ပါအတိုင်း အလွန်အရေးပါလှ သည်။ ထို့ကြောင့် ကမ်ဘာ့စားနပ်ရိက္ခာနေ့၏ နေ့တစ်နေ့ ဆောင်ပုဒ်တွင် ဘ၀အတွက် ရေ ဟု သတ်မှတ်ခဲ့ကြောင်း လေ့လာသိရသည်။ ယနေ့အထိ ကမ်ဘာပေါ်တွင် စား နပ်ရိက္ခာ မဖူလုံသော လူသားများရှိနေသလို သန့်ရှင်းသော သောက်သုံးရေမရသည့် နိုင်ငံ နှင့် လူသားမ်ား ရှိနေဆဲဖြစ်ပါသည်။ ၂၀၂၅ ခုနှစ်ထဲတွင် ကမ်ဘာ့လူဦးရေ ထက်၀က်ခန့်သည် ရေကို အခြေခံသောရောဂါများကို ရင်ဆိုင်ရဖွယ်ရှိကြောင်း ပညာရှင်များက သုံးသပ်ထားသည်။ ဖွံ့ဖြိုးဆဲနိုင်ငံများတွင် ၂၀၅၀ ပြည့်နှစ်မှာ လူဦးရေ သန်းပေါင်း ၃၅၀၀ ခန့် ရေရှားပါးပြတ်လပ်မှုနှင့် ရင်ဆိုင်ရဖွယ်ရှိကြောင်း ကမ်ဘာ့ကုလသမဂ္ဂအဖွဲ့ကြီးက ကြိုတင်ခန့်မှန်းထားသည်။
အရေးပါသော ရေသယံဇာတ။
အထက်တွင် ဖော်ပြထားသကဲ့သို့ ရေသည် သက်ရှိသတ္တဝါများအတွက် အရေးပါဆုံးဓာတ်ဖြစ်ပြီး ရေဓာတ်မရှိပါက အသက်ရှင်ရန် မလွယ်ကူပေ။ ထို့ကြောင့် မတ္လ ၂၂ ရက်နေ့ကို ကမ်ဘာ့ရေသယံဇာတနေ့ @ World Water Day အဖြစ် The United Nation General Assembly က ကြီးမှူး၍ ၁၉၉၃ ခုနှစ်တွင် စတင် သတ်မှတ်ပြီး အဖွဲ့၀င်နိုင်ငံတိုင်းတွင် ကျင်းပလာခဲ့ကြရာ၊ ယခုဆိုလျှင် (၂၈) နှစ်ပြည့်ခဲ့ပြီ ဖြစ်ပါသည်။ ထိုသို့ကျင်းပရခြင်း၏ ရည်ရွယ်ချက်များမှာ ရေသယံဇာတ ထိန်း သိမ်းရန်၊ ရေအခက် မကြုံစေရန်၊ ရေကို စနစ်တကျသုံးစွဲကြရန်၊ လုံခြုံဘေးကင်းသည့်ရေ၊ ကောင်းမွန်သည့်ရေ နှင့် သန့်ရှင်းမှုစနစ်တို့ကို လက်လှမ်းမမီဘဲ ကျန်ရှိခဲ့သူ များစွာအတွက် အကြောင်းအရင်းများ အလေးထားရှာဖွေ ဖြေရှင်းပေးကြရန်နှင့် ရေသယံဇာတ၏အရေးပါမှုကို ဂရုပြုမိလာကြစေရန် ဖြစ်သည်။ ၄င်းမတိုင်ခင်မှာလည်း နှစ်စဉ် မတ္လ ၁၄ ရက်နေ့ကို နိုင်ငံတကာ မြစ်ချောင်း၊ အင်းအိုင်များနေ့ ဟု သတ်မှတ်ကျင်းပ ကြပါသည်။ မြန်မာနိုင်ငံတွင်လည်း အမျိုးသားအဆင့် ရေအရင်းအမြစ် ကော်မတီကကြီးမှူး၍ ရေ နှင့် သဘာ၀ ရာသီဥတုပြောင်းလဲမှု ဆိုင်ရာ အသိပညာပေး ဟောပြောဆွေးနွေးပွဲများကို ကျင်းပပြုလုပ်လေ့ရှိပါသည်။
ရေချိုသည် လူနှင့်တိရစၦာန်များ၊ အပင်များ ရှင်သန်ရေးအတွက် မရှိမဖြစ် အရေးပါသည့် လိုအပ်ချက် တစ်ရပ်ဖြစ်သည်။ ထို့အတူ ရေသည် နိုင်ငံတစ်နိုင်ငံ ဖွံ့ဖြိုး တိုးတက်မှုတွင်လည်း အဓိကအခန်းကဏ္႑တွင် ပါ၀င်နေပါသည်။ လက်ရှိတွင် ကမ်ဘာ့လူဦးရေ တစ်ဘီလီယံခန့်သည် လုံခြုံဘေးကင်းသည့် သောက်သုံးရေ မရရှိနိုင်သေး သည့်အတွက် ၄င်းတို့၏ ကျန်းမာရေး၊ ပညာရေး နှင့် အသက်မွေး၀မ်းကျောင်း လုပ်ငန်းများအပေါ် သက်ရောက်မှုများ ရှိနေသည်။ ကမ်ဘာ့လူဦးရေ ၂ ဒသမ ၃ ဘီလီယံ ခန့်သည်လည်း ကောင်းမွန်သည့် မိလ္လာစနစ်ဖြင့် အလှမ်းဝေးနေဆဲ ဖြစ်သည့်အတွက် ကုလသမဂ္ဂအထွေထွေ ညီလာခံက ၂၀၁၈ - ၂၀၂၈ ခုနှစ်အထိကို ရေသယံဇာတ ဆိုင်ရာ စဉ်ဆက်မပြတ် ဖွံ့ဖြိုးတိုးတက်မှုများအတွက် အကောင်အထည်ဖော်ဆောင်ရွက်ရန် ဆယ်စုနှစ်အဖြစ် သတ်မှတ်ထားသည်။
ရေချိုရှားပါးရခြင်း၏ အကြောင်းရင်းများတွင် ကမ်ဘာ့ရာသီဥတု ပြောင်းလဲလာပြီး ကမ်ဘာကြီး ပူနွေးလာခြင်း၊ သဘာဝပတ်ဝန်းကျင်များ ထိခိုက်ပျက်စီးလာခြင်း၊ ရှိရင်းစွဲ ရေချိုအရင်းအမြစ်များကို ရေရှည်တည်တံ့အောင် ထိန်းသိမ်းမထားနိုင်ခြင်း၊ မြို့ပြများတွင် ရေဆိုးများစွန့်ပစ်မှု စနစ္တက် မပြုလုပ်ခြင်း၊ မိလ္လာစနစ်များ စနစ်မကျခြင်း၊ အမှိုက်များကို မဆင်မခြင်စွန့်ပစ်ခြင်း၊ ဖြစ်ရိုးဖြစ်စဉ် မဟုတ်သော ရေချိုအရင်းအမြစ် ပျက်စီးမှုများ ဖြစ်ပေါ်ခြင်းတို့က အဓိကကျသည်။ ထို့ကြောင့် နှစ်စဉ် ရွာသွန်းသည့် မိုးရေကို သိုလှောင်ထိန်းသိမ်းခြင်း၊ မြေအောက်ရေ စိမ့်ဝင်နိုင်ရေးအတွက် သစ်ပင်သစ်တောများ ပြုစုပျိုးထောင်ခြင်း၊ မြို့ပြများတွင် ရေစိမ့်ဝင်နိုင်မည့် ဧရိယာများနှင့် ရေကန်များ ဖန်တီးတည်ဆောက်ခြင်း၊ အမှိုက်၊ ရေဆိုးနှင့် မိလ္လာစွန့်ပစ်မှုများ စနစ္တက် တည်ထောင်ခြင်း စသည့် နည်းလမ်းများဖြင့် ရေသယံဇာတ ထိန်းသိမ်းရေး ဆောင်ရွက်မှုများဖြင့် ရာသီဥတုပြောင်းလဲမှုအပေါ် ရင်ဆိုင်တုံ့ပြန်နိုင်ကြပေလိမ့်မည်။
အချုပ်အားဖြင့်ဆိုသော် ရာသီဥတုဖောက်ပြန်ပြောင်းလဲလာမှုက အဓိကအချက်ဖြစ်နေပြီး မမြင်ရတဲ့သယံဇာတ ဟုခေါ်ကြသည့် မြေအောက်ရေ(အဝီစိရေ) မ်ား အလွန်အကျွံ ထုတ်ယူအသုံးပြုမှုကလည်း သတိပြုရမည့် အချက်တစ်ချက်ဖြစ်ပါသည်။ မျက်မှောက် ကာလတွင် ရာသီဥတုပြောင်းလဲခြင်းနှင့် စားနပ်ရိက္ခာရရှိ နိုင်ခြေ နည်းပါးလာခြင်းတို့၏ အရင်းခံမှာ ရေအရင်းအမြစ်ပင် ဖြစ်သည်။ ကမ်ဘာ့လူဦးရေ တိုးပွားနေခြင်း၊ လူမှုဘ၀ဖွံ့ဖြိုးလာခြင်းကြောင့် ရေသုံးစွဲမှု ပိုမိုများပြားလာခြင်း၊ စီမံခန့်ခွဲမှု အားနည်းသော နိုင်ငံများတွင် ရေပြုန်းတီးမှု များပြားလာခြင်း၊ ရေကို လိုအပ်သည်ထက် သုံးစွဲမှုပိုမို များပြားလာခြင်း၊ ဖွံ့ဖြိုးမှုအတွက် စက်ရုံ၊ အလုပ်ရုံများမှ ရေကို ပိုမိုသုံးစွဲရခြင်းနှင့် ရာသီဥတုပြောင်းလဲမှုကြောင့် ကမ်ဘာကြီး၌ ရေအရင်းအမြစ်များ တဖြည်းဖြည်းလျော့ပါးနေပါသည်။ ထို့ကြောင့် ကမ်ဘာသူ၊ ကမ်ဘာသားများ အေန ဖြင့် သဘာ၀ပတ်၀န်းကျင်ကို ထိန်းသိမ်းခြင်း၊ ရေကိုချွေတာ သုံးစွဲခြင်းများကို အေလးထား လုပ်ဆောင်နိုင်မှသာ ရေသယံဇာတများ ရေရှည်တည်တံ့ရေးနှင့် ရေအရင်း အမြစ်များရရှိရေးအတွက် ယှဉ်ပြိုင်နေရသည့် ပဋိပက္ခများလျော့ပါးရေးကို အထောက်အကူပြုမည် ဖြစ်ပါသည်။ သို့ပါ၍ ရေသယံဇာတကို ထိန်းသိမ်းရန် တစ်ဦး တစ် ယောက်၊ တစ်မိသားစုမှသည် ရပ်ကွက်၊ မြို့နယ်၊ ကျေးရွာ၊ တိုင်းနှင့် ပြည်နယ်ရှိ လူသားအားလုံးတွင် ကိုယ်စီကိုယ်ငှ တာ၀န်ရှိပါကြောင်း နှင့် ယနေ့ယခု အချိန်မှစပြီး အလေ့အကျင့်ကောင်း တစ်ခုပြု၍ ရေတစ်တစ်ပေါက်မျှကိုပင် မိမိကြောင့် အလေ့အလွင့်မဖြစ်အောင် အဖိုးတန်ရေကို ချွေတာသုံးစွဲကြပါရန် အကြံပြုလိုက်ရပါသည်။
စေတနာများစွာ
#ဆောင်းပါးရှင် တင်ထက်ထက်ဇော်@ ပေါက်ပေါက် Tin Htet Htet Zaw
အဖိုးတန္ေရကို ေခြၽတာသုံးစြဲပါ
#ေဆာင္းပါးရွင္ တင္ထက္ထက္ေဇာ္
#Save_Water
#ေရသယံဇာတထိန္းသိမ္းေရး
(ကမၻာတစ္ဖက္ျခမ္းမွာ ကႏၱာရျဖစ္ေနျပီး အျခားတစ္ဖက္ျခမ္းမွာ ေျမေအာက္ေရခမ္းလာတာမ်ိဳးေတြဟာ သစ္ေတာ္ထိန္းသိမ္းမႈနဲလို႔ နည္းမမွန္လို႔ဆိုတဲ့ စကားေတြၾကားေနရသလို အဖိုးတန္ေရခ်ိဳေတြရွားပါးလာတာကိုလည္း ၾကံဳေနရပါျပီ။ ကၽြန္ေတာ္တို႔ေတြ ပတ္၀န္းက်င္မွာျမင္ေနရတဲ့ စည္းကမ္းမဲ့စြာ ေရသံုးစြဲေနမႈမ်ားအား ျပင္ဆင္ႏိုင္မယ္ဆိုရင္ အေတာ္ေလးတာသြားမွာပါ။ ဘံုဘိုင္ေရပိုက္ေခါင္းမွာ ေရခံထားတာ ပိုက္ေခါင္းကေရေတြ တလေဟာက်ေနတာ တေနကုန္၊ လက္ေဆးေဘစင္မွာ မ်က္ႏွာသစ္တာ လက္ေဆးတဲ့အခ်ိန္ လက္ကို မ်က္ႏွာကို ဆပ္ျပာသုတ္လိမ္းေနစဥ္ ပိုက္ေခါင္းကို သည္အတိုင္းဆက္ဖြင့္ထားတာမ်ိဳး၊ ပန္းကန္ေဆးရင္ လိုသေလာက္ေရထည့္မသံုးဘဲ ပိုက္ေခါင္းကို တေ၀ါေ၀ါဖြင့္ခ်ထားတာမ်ိဳး၊ ေသာက္မည့္ေရကို လိုသေလာက္သာခြက္နဲ႔ယူမေသာက္ဘဲ ျဗန္းကနဲ ပက္ခ်လိုက္တာမ်ိဳးေတြကေန အဖိုးတန္ေရေတြ တစ္ေန႕ဘယ္ေလာက္ဆံုးရံႈးေနပါလိမ့္မလဲ။)
လူ႕အေရး (၃) ပါးျဖစ္သည့္ စားေရး၊ ၀တ္ေရး၊ ေနေရး မ်ားစြာထဲမွာ ေသာက္သုံးေရ အလုံအေလာက္ရရွိမႈကလည္း အေျခခံလိုအပ္ခ်က္တစ္ခု ျဖစ္ပါသည္။ ခႏၶာကိုယ္ႀကီးအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ ေရႏွင့္ပတ္သက္သည့္ ဗဟုသုတျဖစ္ဖြယ္အခ်ိဳ႕ကို မွ်ေဝလိုပါသည္။
ဟိုက္ဒရိုဂ်င္အက္တမ္ ႏွစ္ခုႏွင့္ ေအာက္စီဂ်င္အက္တမ္ တစ္ခုတို႔ေပါင္းစပ္ျခင္းျဖင့္ ရရွိလာေသာ ျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္ေသာ ေရသည္ လူ၊ တရိစ္ဆာန္ မ်ားအတြက္သာမက သက္ရွိအပင္မ်ားအားလုံးအတြက္လည္း အေရးႀကီးဆုံးအရာျဖစ္ပါသည္။
ကမၻာေျမမ်က္ႏွာျပင္ ဧရိယာအမ်ားစုကို ေရျဖင့္ဖုံးလႊမ္းထားေသာေၾကာင့္ ေနရာအႏွံ႕အျပားတြင္ ေရကို လြယ္ကူစြာ ျမင္ေတြ႕နိုင္ပါသည္။
ေရကို အရည္ပုံေဆာင္ ေရ အျဖစ္လည္းေကာင္း၊ အစိုင္အခဲပုံေဆာင္ ေရခဲ အျဖစ္လည္းေကာင္း၊ အေငြ႕ပုံေဆာင္ ေရေငြ႕ အျဖစ္လည္းေကာင္း ပုံသဏၭာန္ (၃) မ်ိဳးျဖင့္ ေတြ႕ရပါသည္။
ကမၻာေပၚရွိေရမ်ား၏ ၉၇ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ ဆားငံရည္မ်ားျဖစ္ၾကၿပီး ေသာက္သုံး၍ မရနိုင္ပါ။ က်န္ေရခ်ိဳပမာဏ ၃ ရာခိုင္ႏႈန္းတြင္ ၂ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာလည္း ေရခဲျဖင့္ ဖုံးအုပ္ထားျခင္းေၾကာင့္ လူသားတို႔မသုံးစြဲနိုင္ၾကေပ။ ထို႔ေၾကာင့္ လူတို႔အတြက္ အမွန္တကယ္ သုံးစြဲနိုင္ေသာ ေရခ်ိဳပမာဏမွာ ၁ ရာခိုင္ႏႈန္း မွ်သာ ျဖစ္ပါသည္။ ရာခိုင္ႏႈန္းအားျဖင့္ အလြန္နည္းပါးေသာ္လည္း အဆိုပါေရမ်ားက ဂါလန္အားျဖင့္ အေျမာက္အမ်ားျဖစ္ေနသျဖင့္ ကမၻာ့လူသားတို႔ ေန႕စဥ္ သုံးစြဲေနရျခင္း ျဖစ္ပါသည္။
ေရ၏ သေဘာသဘာ၀အရ စဥ္ဆက္မျပတ္ အေငြ႕ျပန္ျခင္း၊ မိုး႐ြာခ်ျခင္း ႏွင့္ ျမစ္မ်ားမွတစ္ဆင့္ စီးဆင္းျခင္း စသည္ျဖင့္ သံသရာ လည္ပတ္လ်က္ရွိကာ ေလႏွင့္အတူပါသြားေသာ ကုန္းေပၚမွေရေငြ႕ပမာဏမ်ားသည္ ျမစ္မ်ားတြင္စီးဆင္းေနသည့္ ပမာဏႏွင့္ တူညီၾကပါသည္။
အသံလွိုင္းမ်ားသည္ ေလတြင္သြားေသာ အျမန္ႏႈန္းထက္၊ ေရတြင္ သုံးဆမွ်ပို၍ လွ်င္ျမန္စြာ ျဖတ္သန္းနိုင္စြမ္းရွိပါသည္။
ေရ၏ထူးျခားခ်က္မွာ ခဲသြားသည့္အခါ ထုထည္ႀကီးလာၿပီး အေလးခ်ိန္ေပါ့သြားေလ့ရွိပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ေရခဲေတြက ေရေပၚမွာ ေပါေလာေပၚေန ျခင္း ျဖစ္ပါသည္။
လူသားတိုင္းအတြက္ မရွိမျဖစ္ ေရ။
လူ႕ခႏၶာကိုယ္၏ သုံးပုံႏွစ္ပုံေသာ အေလးခ်ိန္သည္ ေရျဖစ္ပါသည္။ ဥပမာ ေပါင္ ၁ဝဝ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ရွိေသာ လူတစ္ေယာက္တြင္ ေရ၏အေလးခ်ိန္က ၆၅ ေပါင္ ပါရွိေနပါသည္။ ေသြးထဲတြင္ ေရ ၉၂ ရာခိုင္ႏႈန္းပါ၀င္ၿပီး ဦးႏွောက္ႏွင့္ႂကြက္သားတို႔မွာ ေရ ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ႏွင့္ အရိုးထဲတြင္ ေရဓာတ္ ၂၂ ရာခိုင္ႏႈန္း အသီးသီး ဖြဲ႕စည္း ပါရွိေနၾကသည္။ ခႏၶာကိုယ္မွ တစ္ေန႕တာအတြင္း ပ်မ္းမွ် အရည္ဓာတ္ ၂ ဒသမ ၆ လီတာခန့္ ဆုံးရႈံးေနပါသည္။ ၄င္းတို႔မွာ ၀မ်း(မစင္) မွ သုံည ဒသမ ၂ လီတာ၊ အသက္ရႈလမ္းေၾကာင္းမွ သုံည ဒသမ ၃ လီတာ၊ အေရျပား ေခြၽးထြက္ျခင္းမွ သုံည ဒသမ ၆ လီတာ၊ ဆီးမွ ၁ ဒသမ ၅ လီတာ ပမာဏရွိေသာ အရည္ဓာတ္မ်ား ေန႕စဥ္ ဆုံးရႈံးေနပါသည္။ လူတစ္ေယာက္၏ ခႏၶာကိုယ္တြင္းရွိ ေရ ပမာဏသည္ တစ္ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့သြားသည္ႏွင့္တၿပိဳင္တည္း ေရေသာက္ခ်င္စိတ္(ေရငတ္ျခင္း) ကို ျဖစ္ေပၚခံစားရပါသည္။
လူတို႔ အစာမစားရဘဲ တစ္လအထိ အသက္ ရွင္သန္နိုင္ေသာ္လည္း၊ ေရမေသာက္ဘဲ ငါးရက္ (အလြန္ဆုံး ရက္သတၱပတ္) ထက္ပို၍ အသက္ မရွင္နိုင္ၾကေပ။ ထို႔ေၾကာင့္ ေရလိုအပ္ေနသူတစ္ဦး ေရမရလွ်င္ ခ်က္ခ်င္းေသနိုင္၍ ေရအသက္ တစ္မနက္ ဟု ဆိုရိုးစကား ရွိေလသည္။ ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ လူသားတစ္ေယာက္ ႏွစ္ ၈၀ ခန့္ သက္တမ္းကာလအတြင္းမွာ ေရ ၇၅,၀၀၀ (ခုႏွစ္ေသာင္းငါးေထာင္) လီတာမွ် ေသာက္သုံးခဲ့ပါသည္။ ေျမေပၚေျမေအာက္ ေရမ်ားက ကမၻာႀကီး၏ အပူခ်ိန္ကို ထိန္းညွိေပးနိုင္သလို၊ လူတို႔၏ ခႏၶာကိုယ္ကိုလည္း အပူခ်ိန္ ညီၫြတ္မွ်တေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပးနိုင္ပါသည္။ ထိုမွ်မက ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ အာဟာရပစၥည္းမ်ား၊ ေအာက္ဆီ ဂ်င္၊ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္၊ ေဟာ္မုန္းမ်ား ႏွင့္ အညစ္အေၾကးမ်ားကို တစ္ေနရာမွတစ္ေနရာသို႔ သယ္ယူပို႔ေဆာင္ ေပးသူကလည္း ေရသာလွ်င္ ျဖစ္ပါသည္။
ေရ၏ အျခားလုပ္ေဆာင္ခ်က္မ်ားမွာ ခႏၶာကိုယ္ထဲသို႔ ေရာက္ရွိလာေသာ အစားအစာမ်ားကို ခြန္အားအျဖစ္ ေျပာင္းလဲေပးျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္ထဲက ပိုလွ်ံၿပီး မလို လားအပ္ေသာ အရည္မ်ားႏွင့္ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဆီး၊ ၀မ်း၊ ေသြး၊ ေခြၽး၊ ခြၽဲသလိပ္ အျဖစ္စြန့္ထုတ္ေပးျခင္း၊ အသက္ရႈျခင္းကို အေထာက္အပံ့ျဖစ္ေစျခင္း၊ အရိုး အဆက္မ်ား ပြန္းတိုက္စားျခင္းမွ သက္သာေစျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ဆဲလ္မ်ားကို ေအာက္စီဂ်င္မျပတ္လပ္ေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပးျခင္း၊ သက္လုံေကာင္းေစျခင္း၊ ေခါင္း ကိုက္ေရာဂါ သက္သာျခင္း၊ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈကို ေျပေပ်ာက္ေစကာ စိတ္ၾကည္လင္လန္းဆန္းေစျခင္း၊ ကင္ဆာျဖစ္နိုင္ေခ် အလားအလာကို ေလ်ာ့ပါးသြားေစျခင္း၊ အေမာအပမ္းခံနိုင္ၿပီး ေလ့က်င့္ခန္းၾကာၾကာလုပ္နိုင္ျခင္း၊ အသားအေရေကာင္းမြန္ၿပီး အ႐ြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစျခင္း၊ ၀က္ရူးပ်ံ၊ တီဘီ၊ ပန္းနာရင္က်ပ္၊ ေက်ာက္ကပ္၊ လည္ ေခ်ာင္းနာ၊ ႏွာေခါင္း၊ ၀မ္းခ်ဳပ္၊ လိပ္ေခါင္းေရာဂါ စသည္တို႔ကို သက္သာေစျခင္း၊ အျမင္အာ႐ုံ တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစျခင္း စသည္ျဖင့္ ဘက္ေပါင္းစုံမွေကာင္းက်ိဳးျပဳ နိုင္သျဖင့္ ေရ သည္ လူသားတိ့ုအတြက္ မရွိမျဖစ္အရာျဖစ္ေပသည္။
ေရဓာတ္အလြန္မ်ားျပားစြာ ဆုံးရႈံးသြားခ်ိန္တြင္ ခႏၶာကိုယ္က ထိန္းညွိနိုင္မႈမရွိေတာ့ျခင္း (သို႔မဟုတ္) ေရဓာတ္ခမ္း ေျခာက္လာျခင္းကို ျဖစ္ေစသည္။ အေသး စား ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္မႈမွ ျပင္းထန္ေသာ ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္မႈအထိ ေရာဂါလကၡဏာမ်ားတြင္ ေရဆာေလာင္မႈ ပိုမိုဆိုးလာျခင္း၊ ခံတြင္းေျခာက္ေသြ႕ျခင္း ႏွင့္ လွ်ာ ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ အားနည္းျခင္း၊ ေခါင္းမူးျခင္း၊ ရင္တလွပ္လွပ္ျဖစ္ျခင္း၊ စိတ္အာ႐ုံရႈပ္ ေထြးျခင္း၊ ရင္တုန္ျခင္း၊ ဆီးပမာဏေလ်ာ့နည္းျခင္း စသည္တို႔ ျဖစ္ေစနိုင္ပါသည္။ ေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္မႈ ခံစားေနရသူအတြက္ တစ္ရက္ ထက္ေက်ာ္၍ ေအာ့အန္ျခင္း၊ ကိုယ္အပူခ်ိန္ ၁၀၁ ဒီဂရီ ဖာရင္ဟိုက္ထက္ ပို၍မ်ားျခင္း၊ ႏွစ္ရက္ေက်ာ္လြန္သည္ အထိ ၀မ္းေလ်ာျခင္း၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ျခင္း၊ ဆီးနည္းျခင္း၊ အားနည္းျခင္းႏွင့္ အာ႐ုံရႈပ္ေထြးျခင္း စသည္တို႔ႀကဳံရပါက ဆရာ၀န္ႏွင့္ အေဆာတလ်င္ ျပပါ။ အကယ္၍ ကိုယ္အပူခ်ိန္ ၁၀၃ ဒီဂရီ ဖာရင္ဟိုကထက္ပို၍ ဖ်ားနားပါက ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊ တက္ျခင္း၊ အသက္ရႈရခက္ခဲျခင္း၊ ၿပီးခဲ့ေသာ ၁၂ နာရီအတြင္း ဆီးမသြားျခင္း ကဲ့သို႔ ျပႆနာမ်ားႀကဳံေတြ႕ရပါက ၄င္းလူနာကို အေရးေပၚဌာနသို႔ ပို႔ေဆာင္ေပးရပါမည္။
ေရတြင္ အာဟာရ ႏွင့္ ကယ္လိုရီမပါေသာ္လည္း သန့္ရွင္းေဘးကင္းေသာ ေရသည္ လူသားႏွင့္ သက္ရွိမ်ားအတြက္ အထက္ပါအတိုင္း အလြန္အေရးပါလွ သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ကမၻာ့စားနပ္ရိကၡာေန႕၏ ေန႕တစ္ေန႕ ေဆာင္ပုဒ္တြင္ ဘ၀အတြက္ ေရ ဟု သတ္မွတ္ခဲ့ေၾကာင္း ေလ့လာသိရသည္။ ယေန႕အထိ ကမၻာေပၚတြင္ စား နပ္ရိကၡာ မဖူလုံေသာ လူသားမ်ားရွိေနသလို သန့္ရွင္းေသာ ေသာက္သုံးေရမရသည့္ နိုင္ငံ ႏွင့္ လူသားမ်ား ရွိေနဆဲျဖစ္ပါသည္။ ၂၀၂၅ ခုႏွစ္ထဲတြင္ ကမၻာ့လူဦးေရ ထက္၀က္ခန့္သည္ ေရကို အေျခခံေသာေရာဂါမ်ားကို ရင္ဆိုင္ရဖြယ္ရွိေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက သုံးသပ္ထားသည္။ ဖြံ႕ၿဖိဳးဆဲနိုင္ငံမ်ားတြင္ ၂၀၅၀ ျပည့္ႏွစ္မွာ လူဦးေရ သန္းေပါင္း ၃၅၀၀ ခန့္ ေရရွားပါးျပတ္လပ္မႈႏွင့္ ရင္ဆိုင္ရဖြယ္ရွိေၾကာင္း ကမၻာ့ကုလသမဂၢအဖြဲ႕ႀကီးက ႀကိဳတင္ခန့္မွန္းထားသည္။
အေရးပါေသာ ေရသယံဇာတ။
အထက္တြင္ ေဖာ္ျပထားသကဲ့သို႔ ေရသည္ သက္ရွိသတၱဝါမ်ားအတြက္ အေရးပါဆုံးဓာတ္ျဖစ္ၿပီး ေရဓာတ္မရွိပါက အသက္ရွင္ရန္ မလြယ္ကူေပ။ ထို႔ေၾကာင့္ မတ္လ ၂၂ ရက္ေန႕ကို ကမၻာ့ေရသယံဇာတေန႕ @ World Water Day အျဖစ္ The United Nation General Assembly က ႀကီးမႉး၍ ၁၉၉၃ ခုႏွစ္တြင္ စတင္ သတ္မွတ္ၿပီး အဖြဲ႕၀င္နိုင္ငံတိုင္းတြင္ က်င္းပလာခဲ့ၾကရာ၊ ယခုဆိုလွ်င္ (၂၈) ႏွစ္ျပည့္ခဲ့ၿပီ ျဖစ္ပါသည္။ ထိုသို႔က်င္းပရျခင္း၏ ရည္႐ြယ္ခ်က္မ်ားမွာ ေရသယံဇာတ ထိန္း သိမ္းရန္၊ ေရအခက္ မႀကဳံေစရန္၊ ေရကို စနစ္တက်သဳံးစြဲၾကရန္၊ လုံၿခဳံေဘးကင္းသည့္ေရ၊ ေကာင္းမြန္သည့္ေရ ႏွင့္ သန့္ရွင္းမႈစနစ္တို႔ကို လက္လွမ္းမမီဘဲ က်န္ရွိခဲ့သူ မ်ားစြာအတြက္ အေၾကာင္းအရင္းမ်ား အေလးထားရွာေဖြ ေျဖရွင္းေပးၾကရန္ႏွင့္ ေရသယံဇာတ၏အေရးပါမႈကို ဂ႐ုျပဳမိလာၾကေစရန္ ျဖစ္သည္။ ၄င္းမတိုင္ခင္မွာလည္း ႏွစ္စဥ္ မတ္လ ၁၄ ရက္ေန႕ကို နိုင္ငံတကာ ျမစ္ေခ်ာင္း၊ အင္းအိုင္မ်ားေန႕ ဟု သတ္မွတ္က်င္းပ ၾကပါသည္။ ျမန္မာနိုင္ငံတြင္လည္း အမ်ိဳးသားအဆင့္ ေရအရင္းအျမစ္ ေကာ္မတီကႀကီးမႉး၍ ေရ ႏွင့္ သဘာ၀ ရာသီဥတုေျပာင္းလဲမႈ ဆိုင္ရာ အသိပညာေပး ေဟာေျပာေဆြးႏြေးပြဲမ်ားကို က်င္းပျပဳလုပ္ေလ့ရွိပါသည္။
ေရခ်ိဳသည္ လူႏွင့္တိရစၦာန္မ်ား၊ အပင္မ်ား ရွင္သန္ေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္ အေရးပါသည့္ လိုအပ္ခ်က္ တစ္ရပ္ျဖစ္သည္။ ထို႔အတူ ေရသည္ နိုင္ငံတစ္နိုင္ငံ ဖြံ႕ၿဖိဳး တိုးတက္မႈတြင္လည္း အဓိကအခန္းက႑တြင္ ပါ၀င္ေနပါသည္။ လက္ရွိတြင္ ကမၻာ့လူဦးေရ တစ္ဘီလီယံခန့္သည္ လုံၿခဳံေဘးကင္းသည့္ ေသာက္သုံးေရ မရရွိနိုင္ေသး သည့္အတြက္ ၄င္းတို႔၏ က်န္းမာေရး၊ ပညာေရး ႏွင့္ အသက္ေမြး၀မ္းေက်ာင္း လုပ္ငန္းမ်ားအေပၚ သက္ေရာက္မႈမ်ား ရွိေနသည္။ ကမၻာ့လူဦးေရ ၂ ဒသမ ၃ ဘီလီယံ ခန့္သည္လည္း ေကာင္းမြန္သည့္ မိလႅာစနစ္ျဖင့္ အလွမ္းေဝးေနဆဲ ျဖစ္သည့္အတြက္ ကုလသမဂၢအေထြေထြ ညီလာခံက ၂၀၁၈ - ၂၀၂၈ ခုႏွစ္အထိကို ေရသယံဇာတ ဆိုင္ရာ စဥ္ဆက္မျပတ္ ဖြံ႕ၿဖိဳးတိုးတက္မႈမ်ားအတြက္ အေကာင္အထည္ေဖာ္ေဆာင္႐ြက္ရန္ ဆယ္စုႏွစ္အျဖစ္ သတ္မွတ္ထားသည္။
ေရခ်ိဳရွားပါးရျခင္း၏ အေၾကာင္းရင္းမ်ားတြင္ ကမၻာ့ရာသီဥတု ေျပာင္းလဲလာၿပီး ကမၻာႀကီး ပူႏြေးလာျခင္း၊ သဘာဝပတ္ဝန္းက်င္မ်ား ထိခိုက္ပ်က္စီးလာျခင္း၊ ရွိရင္းစြဲ ေရခ်ိဳအရင္းအျမစ္မ်ားကို ေရရွည္တည္တံ့ေအာင္ ထိန္းသိမ္းမထားနိုင္ျခင္း၊ ၿမိဳ႕ျပမ်ားတြင္ ေရဆိုးမ်ားစြန႔္ပစ္မႈ စနစ္တက် မျပဳလုပ္ျခင္း၊ မိလႅာစနစ္မ်ား စနစ္မက်ျခင္း၊ အမွိုက္မ်ားကို မဆင္မျခင္စြန႔္ပစ္ျခင္း၊ ျဖစ္ရိုးျဖစ္စဥ္ မဟုတ္ေသာ ေရခ်ိဳအရင္းအျမစ္ ပ်က္စီးမႈမ်ား ျဖစ္ေပၚျခင္းတို႔က အဓိကက်သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ႏွစ္စဥ္ ႐ြာသြန္းသည့္ မိုးေရကို သိုေလွာင္ထိန္းသိမ္းျခင္း၊ ေျမေအာက္ေရ စိမ့္ဝင္နိုင္ေရးအတြက္ သစ္ပင္သစ္ေတာမ်ား ျပဳစုပ်ိဳးေထာင္ျခင္း၊ ၿမိဳ႕ျပမ်ားတြင္ ေရစိမ့္ဝင္နိုင္မည့္ ဧရိယာမ်ားႏွင့္ ေရကန္မ်ား ဖန္တီးတည္ေဆာက္ျခင္း၊ အမွိုက္၊ ေရဆိုးႏွင့္ မိလႅာစြန႔္ပစ္မႈမ်ား စနစ္တက် တည္ေထာင္ျခင္း စသည့္ နည္းလမ္းမ်ားျဖင့္ ေရသယံဇာတ ထိန္းသိမ္းေရး ေဆာင္႐ြက္မႈမ်ားျဖင့္ ရာသီဥတုေျပာင္းလဲမႈအေပၚ ရင္ဆိုင္တုံ႕ျပန္နိုင္ၾကေပလိမ့္မည္။
အခ်ဳပ္အားျဖင့္ဆိုေသာ္ ရာသီဥတုေဖာက္ျပန္ေျပာင္းလဲလာမႈက အဓိကအခ်က္ျဖစ္ေနၿပီး မျမင္ရတဲ့သယံဇာတ ဟုေခၚၾကသည့္ ေျမေအာက္ေရ(အဝီစိေရ) မ်ား အလြန္အကြၽံ ထုတ္ယူအသုံးျပဳမႈကလည္း သတိျပဳရမည့္ အခ်က္တစ္ခ်က္ျဖစ္ပါသည္။ မ်က္ေမွာက္ ကာလတြင္ ရာသီဥတုေျပာင္းလဲျခင္းႏွင့္ စားနပ္ရိကၡာရရွိ နိုင္ေျခ နည္းပါးလာျခင္းတို႔၏ အရင္းခံမွာ ေရအရင္းအျမစ္ပင္ ျဖစ္သည္။ ကမၻာ့လူဦးေရ တိုးပြားေနျခင္း၊ လူမႈဘ၀ဖြံ႕ၿဖိဳးလာျခင္းေၾကာင့္ ေရသုံးစြဲမႈ ပိုမိုမ်ားျပားလာျခင္း၊ စီမံခန့္ခြဲမႈ အားနည္းေသာ နိုင္ငံမ်ားတြင္ ေရျပဳန္းတီးမႈ မ်ားျပားလာျခင္း၊ ေရကို လိုအပ္သည္ထက္ သုံးစြဲမႈပိုမို မ်ားျပားလာျခင္း၊ ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈအတြက္ စက္႐ုံ၊ အလုပ္႐ုံမ်ားမွ ေရကို ပိုမိုသုံးစြဲရျခင္းႏွင့္ ရာသီဥတုေျပာင္းလဲမႈေၾကာင့္ ကမၻာႀကီး၌ ေရအရင္းအျမစ္မ်ား တျဖည္းျဖည္းေလ်ာ့ပါးေနပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ကမၻာသူ၊ ကမၻာသားမ်ား အေန ျဖင့္ သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္ကို ထိန္းသိမ္းျခင္း၊ ေရကိုေခြၽတာ သုံးစြဲျခင္းမ်ားကို အေလးထား လုပ္ေဆာင္နိုင္မွသာ ေရသယံဇာတမ်ား ေရရွည္တည္တံ့ေရးႏွင့္ ေရအရင္း အျမစ္မ်ားရရွိေရးအတြက္ ယွဥ္ၿပိဳင္ေနရသည့္ ပဋိပကၡမ်ားေလ်ာ့ပါးေရးကို အေထာက္အကူျပဳမည္ ျဖစ္ပါသည္။ သို႔ပါ၍ ေရသယံဇာတကို ထိန္းသိမ္းရန္ တစ္ဦး တစ္ ေယာက္၊ တစ္မိသားစုမွသည္ ရပ္ကြက္၊ ၿမိဳ႕နယ္၊ ေက်း႐ြာ၊ တိုင္းႏွင့္ ျပည္နယ္ရွိ လူသားအားလုံးတြင္ ကိုယ္စီကိုယ္ငွ တာ၀န္ရွိပါေၾကာင္း ႏွင့္ ယေန႕ယခု အခ်ိန္မွစၿပီး အေလ့အက်င့္ေကာင္း တစ္ခုျပဳ၍ ေရတစ္တစ္ေပါက္မွ်ကိုပင္ မိမိေၾကာင့္ အေလ့အလြင့္မျဖစ္ေအာင္ အဖိုးတန္ေရကို ေခြၽတာသုံးစြဲၾကပါရန္ အႀကံျပဳလိုက္ရပါသည္။
ေစတနာမ်ားစြာ
#ေဆာင္းပါးရွင္ တင္ထက္ထက္ေဇာ္@ ေပါက္ေပါက္ Tin Htet Htet Zaw
No comments:
Post a Comment