Friday, October 4, 2019

ၾကက္သား ေက်ာက္ဖ႐ုံသီးေသာက္ဆမ္း - ပိႏၷဲသီးအစပ္ခ်က္ - ဆိတ္သားလုံးဆီျပန္ဟင္း - ငွက္ေပ်ာဖူးေၾကာ္ခ်က္

ၾကက္သား ေက်ာက္ဖ႐ုံသီးေသာက္ဆမ္းခ်က္ (လုံးခ်က္)
------------------------------------------------------------------


 ၾကက္သားနဲ႔ ေက်ာက္ဖ႐ုံသီးေလး ေတာခ်က္ လုံးၿပီး ခ်က္မယ္ေနာ္။ စပါးလင္ထုစည္းထည့္ထားတာမို့ ေမႊးလည္း ေမႊးတယ္။ အရည္ေသာက္ဆမ္းေလးမို့ ခ်ိဳလည္း ခ်ိဳတယ္။ ၿပီးေတာ့ ေက်ာက္ဖ႐ုံသီးက အပူအပုပ္ေတြလည္း ကင္းစင္ေစပါတယ္ရွင္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္သား  -  ၃၀ က်ပ္သား
• ေက်ာက္ဖ႐ုံသီး  -  ၂ စိတ္
• ခ်င္း  -  လက္တစ္ဆစ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴဥေသး  -  ၁ လုံး
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၁ လုံး
• စပ္ေသာင႐ုတ္ေျခာက္ေတာင့္  -  ၅ ေတာင့္
• င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွုန႔္  -  စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• စပါးလင္  -  ၁ ေခ်ာင္း
• ဆီ  -  ၂  ၁/၂ က်ပ္သား
• နႏြင္းမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• ဗမာငံျပာရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း
 ၾကက္သားကို ေရေဆး၍ တုံးၿပီး ဆား၊ ငံျပာရည္၊ င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွုန႔္၊ နႏြင္းမွုန႔္တို့ႏွင့္ နယ္ႏွပ္ထားပါ။ ေက်ာက္ဖ႐ုံသီးကို လက္ ၂ လုံးခန႔္ အထူေလးမ်ားလွီးထားပါ။ စပါးလင္တစ္ေခ်ာင္းကို ထုစည္းထားပါ။ င႐ုတ္ေျခာက္ေတာင့္၊ ခ်င္းႏွင့္ ၾကက္သြန္မ်ားကို ေထာင္းထားပါ။ ခ်က္ေတာ့မည္ဆိုလၽွင္ ခ်က္မည့္အိုးထဲ နယ္ထားေသာၾကက္သား၊ ေထာင္းထားေသာအႏွစ္မ်ား၊ စပါးလင္ႏွင့္ ဆီတို့ကို တစ္ခါတည္းထည့္ၿပီး ပိုင္ပိုင္နိုင္နိုင္ေလး နယ္ပါ။ ေရကို ၾကက္သားျမဳပ္သည္ထက္ ပိုပိုသာသာေလး ထည့္ၿပီး မီးျပင္းျပင္းႏွင့္ ခ်က္ပါ။ သတိထားရမယ့္ အခ်က္ေလးကေတာ့ ဟင္းအိုးထဲက က်က္တဲ့အနံ့ေလး ေမႊးမလာမခ်င္း ဟင္းအိုးကို လုံးဝဖြင့္မၾကည့္ရပါ။ ဖြင့္ၾကည့္မည္ဆိုလၽွင္ ဟင္းက အစိမ္းနံ့ နံသြားတတ္ ပါတယ္။ ဟင္းအိုးထဲက က်က္တဲ့အနံ့ေလး ေမႊးလာၿပီဆိုလၽွင္ ဟင္းအိုးဖြင့္ၾကည့္ပါ။ အရည္ဟင္းျဖစ္လို့ ၾကက္သားႏူးခါနီးမွာ လိုသေလာက္ ေရေႏြးလိုက္ၿပီး ေက်ာက္ဖ႐ုံသီးထည့္ပါ။ အရသာ ျမည္းပါ။ ေက်ာက္ဖ႐ုံသီးထည့္ၿပီးသြားလၽွင္ ဟင္းအိုးကို အနည္းငယ္ဂ႐ုစိုက္ရပါမယ္။ ေက်ာက္ဖ႐ုံသီးကို ႏူးအိေအာင္ ခ်က္ပါ။ ဒါေပမဲ့ ျပဲမသြားေအာင္ ခ်က္ပါ။ အဲဒီလိုမလုပ္လၽွင္ ေက်ာက္ဖ႐ုံသီးက အေရာင္ မလွဘဲ ဟင္းရည္ထဲ ေပ်ာ္ဝင္သြားပါမယ္။ ေက်ာက္ဖ႐ုံသီးႏူးၿပီဆိုလၽွင္ ေက်ာက္ဖ႐ုံသီး ၾကည္ၾကည္ေလး ေတြနဲ႔ လုံးခ်က္ခ်က္ထားတဲ့ ၾကက္သားေက်ာက္ဖ႐ုံသီးေသာက္ဆမ္းေလး ရပါၿပီ။
------------------------------
ပန္းခေရ

ပိႏၷဲသီးအစပ္ခ်က္
----------------------


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ပိႏၷဲသီးအစိမ္း  -  ၂ ကြင္း
• င႐ုတ္သီးစိမ္း  -  ၁၀ ေတာင့္ (ေထာင္းထားပါ)
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၄ ႁမႊာ (ေထာင္းထားပါ)
• နံနံပင္  -  အနည္းငယ္
• ပဲပုပ္မွုန႔္  -  ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း (ကင္ၿပီး ေထာင္းထားပါ)
• ဟင္းခ်က္အႏွစ္  -  ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• ေရ  -  အနည္းငယ္
• သၾကား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္  -  ၁ လုံး (ေၾကေအာင္ ေျခထားပါ)

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ပိႏၷဲသီးကို အူတိုင္ထုတ္၍ ၁ လက္မအရြယ္ ျဖတ္ထားပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေရ ပြက္ပြက္ဆူထဲ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ၁၀ မိနစ္ခန႔္ ျပဳတ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ၎ကို ဆယ္ယူၿပီး ေရေအးႏွင့္ ေဆးထားေပးပါ။
၂။ ဒယ္အိုးထဲ ပိႏၷဲသီးျပဳတ္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပဲပုပ္မွုန႔္၊ ဟင္းခ်က္ အႏွစ္ႏွင့္ အရသာအားလုံးထည့္ၿပီး လုံးခ်က္ခ်က္ပါ။
၃။ ေနာက္ဆုံးမွာ နံနံပင္ထည့္အုပ္ေပးပါ။
-------------------------------
Tin Tin Oo

ဆိတ္သားလုံးဆီျပန္ဟင္း
-------------------------------



ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဆိတ္သား  -  ၃ဝဝ ဂရမ္ (ညက္ေအာင္ ႀကိတ္ထားပါ)
•  င႐ုတ္သီးစိမ္းအရွည္ေတာင့္  -  ၄ ေတာင့္  (အေနေတာ္လွီးထားပါ)
• ႐ုံးပတီသီး  -  ၄ ေတာင့္ (အေနေတာ္လွီးထားပါ)
•  ခ်ယ္ရီခရမ္းခ်ဥ္သီး  -  ၁၁ လုံး
•  ကရေဝးရြက္  -  ၄ ရြက္
•  အသားမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း (အရသာနယ္ရန္)
•  သၾကား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း (အရသာနယ္ရန္)
•  င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၃ ဇြန္း (အရသာနယ္ရန္)
•  နႏြင္းမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၃ ဇြန္း (အရသာနယ္ရန္)
•  Curry Powder  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း (အရသာနယ္ရန္)
•  ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၄ ဇြန္း (အရသာနယ္ရန္)
ဆိတ္သားလုံးအႏွစ္ခ်က္ရန္ ပါဝyင္ပစၥည္း
•  ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
•  နႏြင္းမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၃ ဇြန္း
•  ၾကက္သြန္နီ  -  ၂ လုံး (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
•  ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၇ ႁမႊာ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ)
•  င႐ုတ္အႏွစ္  -  စားပြဲဇြန္း ၁/၃ ဇြန္း
•  ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း
•  Curry Powder  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
•  င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၃ ဇြန္း
•  အသားမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
•  သၾကား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
•  ငံျပာရည္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
•  ေရ  -  စားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဇလုံတစ္လုံးထဲ ဆိတ္သား၊ အသားမွုန႔္၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊ နႏြင္းမွုန႔္၊ Curry Powder ႏွင့္ ဆားတို့ကို ထည့္၍ သမေအာင္နယ္ထားပါ။
၂။ အရသာနယ္ထားေသာ ဆိတ္သားကို အေနေတာ္အလုံးအေသးျဖစ္ေအာင္ လုံးထားပါ။
၃။ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး အပူေပးပါ။ ၿပီးလၽွင္ နႏြင္းမွုန႔္ထည့္ပါ။ ဆီဆူလာၿပီဆိုလၽွင္ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းထားေသာ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ အႏွစ္အတြက္ က်န္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို ထည့္ပါ။ ゞင္းတို့ကို အစိမ္းနံ့ေပ်ာက္ၿပီး အနံ့ေမႊးသည္အထိ ဆီသတ္၍ ေရထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊပါ။ ၿပီးလၽွင္ ကရေဝးရြက္ထည့္ၿပီး အႏွစ္အိသည္ အထိ ခ်က္ပါ။
၄။ အႏွစ္ရလာၿပီဆိုလၽွင္ အရသာနယ္ထားေသာ ဆိတ္သားလုံးမ်ားကို ထည့္ခ်က္ပါ။ ဆိတ္သားလုံးမ်ား အက်က္ညီေအာင္ မၾကာမၾကာ လွန္ေပးပါ။ ၿပီးလၽွင္ လွီးထားေသာ င႐ုတ္သီးစိမ္းအေတာင့္ရွည္၊ ခ်ယ္ရီခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္ ႐ုံးပတီးသီးတို့ကို ထည့္ပါ။ ဆိတ္သားလုံးက်က္သည္အထိ ၅ မိနစ္မွ ၈ မိနစ္အထိ ခ်က္ပါ။
၅။ အနံ့ေလးေမႊးၿပီး ဆိတ္သားလုံးလည္း က်က္လာၿပီဆိုလၽွင္ မီးဖိုေပၚမွခ်၍ ပန္းကန္ထဲမွာ အလွဆင္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါတယ္။

-------------------------
ငွက္ေပ်ာဖူးေၾကာ္ခ်က္
----------------------------


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ငွက္ေပ်ာဖူး  -  ၁ လုံး
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၂ လုံး
• ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• ရွလကာရည္  -  အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္  -  အနည္းငယ္
• ေရ  -  အနည္းငယ္
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ငွက္ေပ်ာဖူးကို အျပင္က အရင့္ပိုင္းကို အကုန္ခြာထုတ္ၿပီး အလယ္မွာရွိတဲ့ အႏုပိုင္းကိုသာ ယူပါ။
၂။ ငွက္ေပ်ာအႏုပိုင္းကို ပါးပါးလွီးၿပီး ရွလကာရည္ႏွင့္ ဆားေရာထားတဲ့ ေရဇလုံထဲ ထည့္စိမ္ ထားပါ။ ၿပီးလၽွင္ ေရကို စင္ေအာင္ ညႇစ္ထားပါ။
၃။ ခ်က္မည့္အိုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္နီကို အေရာင္ရလာသည္အထိ ေၾကာ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ငွက္ေပ်ာဖူး၊ ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ႏွင့္ အရသာထည့္၍ မီးေအးေအးႏွင့္
ခ်က္ပါက အရသာရွိၿပီး ႏူးအိေနတဲ့ ဟင္းပြဲတစ္ပြဲကို ရရွိပါလိမ့္မယ္။
-----------------------------
Tin Tin Oo

No comments: