Friday, October 11, 2019

BBQ Pork Ribs (ဝက္နံရိုး BBQ) - တိုဟူးေၾကာ္သုပ္ - ယိုးဒယားအမဲသားစြပ္ျပဳတ္ (Thai Beef Soup)

အလွူငါးေျခာက္ဟင္း
-------------------------------


 တစ္သက္မွာ တစ္ခါသာ စားဖူးၿပီး ဘယ္ေတာ့မွ မေမ့နိုင္တဲ့ ငါးေျခာက္ဟင္းေလး ျဖစ္ပါတယ္။
 အလွူငါးေျခာက္ခ်က္ကို ငယ္ငယ္က မႏၲေလးမွာ မွတ္မွတ္ရရ တစ္ခါပဲ စားခဲ့ဖူးတာပါ။ အိမ္ေရွ႕အိမ္က အလွူမွာ ကူညီလုပ္ေပးခဲ့ရင္းက မွတ္မိသေလာက္ ျပန္ၿပီး ခ်က္စား ၾကည့္ျဖစ္တဲ့ ဟင္းတစ္ခြက္ျဖစ္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ငါးေျခာက္ (ငါးကြမ္းရွပ္)  -  ၄ဝဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ေၾကာ္  -  ၅၀ ဂရမ္
• အုန္းသီးအဖတ္  -  ၅၀ ဂရမ္
• ေျမပဲေထာင္း  -  ၆၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၄ ေျမာင္း
• အေရာင္တင္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• နႏြင္းမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• ဆား  -  အနည္းငယ္
 (ခ်က္သည့္ ငါးေျခာက္အေပၚ မူတည္၍ ခ်ိန္ဆပါ။)
• ဟင္းခတ္မွုန႔္  -  ၁ ဇြန္း
• ေထာပတ္  -  ၈၀ မီလီလီတာ (၅ က်ပ္သား)
• ဆီ  -  ၈၀ မီလီလီတာ

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ငါးေျခာက္ကို္ လိုသလိုလွီးျဖတ္၍ ေရေဆးၿပီး ေရစစ္ထားပါ။
၂။ အိုးတစ္လုံးထဲ ဆီႏွင့္ ေထာပတ္ထည့္ၿပီး ငါးေျခာက္ကို ေမႊးလာသည္ထိ ဆီပူထိုးပါ။
၃။ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ေျမပဲေထာင္းႏွင့္ အုန္းသီး
တို့ကို ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ နႏြင္းမွုန႔္၊ အေရာင္တင္ထည့္ပါ။ အရသာျဖည့္စြက္ပါ။
ၿပီးလၽွင္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ၿပီး ငါးေျခာက္ႏူးအိၿပီး အႏွစ္က်သည္အထိ တည္ပါ။
၄။ လိုအပ္ပါက ေရထပ္ထည့္ၿပီး ဆီျပန္လာပါက ပန္းကန္ထဲ ထည့္ၿပီး တည္ခင္းသုံးေဆာင္ နိုင္ပါၿပီ။

လိုက္ဖက္ေသာ ဟင္းအတြဲ
    ပဲတီခ်ဥ္သုပ္၊ ပဲနီေလးၾကာဆံဟင္းခ်ိဳ၊ င႐ုတ္သီးေၾကာ္။
-------------------------------------------------
Sofia

တိုဟူးေၾကာ္သုပ္
---------------------------


 ဒီဟင္းလ်ာေလးက ရိုးရွင္းလြယ္ကူၿပီး အရသာရွိတဲ့အျပင္ အာဟာရလည္းျပည့္စုံတဲ့ ဟင္းလ်ာေလး ျဖစ္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ႏွမ္း  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေျမပဲ  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• သၾကား  -  အနည္းငယ္
• သက္သတ္လြတ္ဟင္းခတ္မွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• ေကာ္မွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၃ ဇြန္း
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး  -  ၁ လုံး
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၁ လုံး
• တိုဟူး  -  ၁၅၀ ဂရမ္
• ေရွာက္ရြက္  -  အနည္းငယ္
• နံနံပင္  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္သီး  -  ၄ ေတာင့္
• ေဂၚဖီ  -  အနည္းငယ္

ပဳလုပ္နည္း
 ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ေဂၚဖီ၊ ေရွာက္ရြက္ႏွင့္ င႐ုတ္သီးတို့ကို ပါးပါးလွီးပါ။ တိုဟူးကို အေနေတာ္လွီးၿပီး ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္၊ ေကာ္မွုန႔္ကပ္ၿပီး ဆီပူမွာ ျြကပ္ေအာင္ ေၾကာ္ပါ။ ဇလုံထဲမွာ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ေဂၚဖီ၊ ေရွာက္ရြက္၊ င႐ုတ္သီး ႏွင့္ ႏွမ္း၊ ေျမပဲ၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ သက္သတ္လြတ္ ဟင္းခတ္မွုန႔္၊ ဆားနည္းနည္း၊ အခ်ိဳ  အရသာအျဖစ္ သၾကားတို့ကို ေရာေမႊပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပန္းကန္ မွာျပင္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
---------------------------------------------------
Eant Wint Htut

ယိုးဒယားအမဲသားစြပ္ျပဳတ္ (Thai Beef Soup)
--------------------------------------------------------


 ထိုင္းအမဲသားစြပ္ျပဳတ္ေလးက ပါဝင္ပစၥည္းအနည္းငယ္ျဖင့္ ခ်က္ရလြယ္ကူၿပီး အရသာလည္းေကာင္းလို့ လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ စြပ္ျပဳတ္လည္းျဖစ္ပါတယ္။ အမဲသားစြပ္ျပဳတ္ကို အမဲသားခ်ည္း သီးသန႔္မသုံးဘဲ အမဲအေၾကာအနည္းငယ္နဲ႔ေရာၿပီး ျပဳလုပ္နိုင္သလို အမဲအူၾကမ္းတို့ျဖင့္လည္း ျပဳလုပ္နိုင္ပါတယ္။ မိုးေအးေအးမွာ ပူစပ္ၿပီး အရသာရွိတဲ့ စြပ္ျပဳတ္ ေလးကို ခ်က္စားၾကည့္ၾကရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• အမဲသား၊ အမဲအေၾကာ၊ အမဲအူၾကမ္း  -  ၅ဝဝ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္နီဥေသး  -  ၃ လုံး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၅ ႁမႊာ
• ပတဲေကာ  -  လက္တစ္ဆစ္
• စပါးလင္  -  ၂ ေခ်ာင္း
• ေရွာက္ခါးရြက္ -  ၃ ရြက္
• ဆား  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ရွလကာရည္  -  ၁ ခြက္
• ကြက်သားအရသာခဲ  -  ၁ ခဲ
• ေရ  -  ၂၊ ၃ လီတာ
တြဲဖက္တည္ခင္းရန္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္
• နံနံပင္
• ပင္စိမ္းရြက္ (optional)
• င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွုန႔္
• သံပရာရည္
• ငံျပာရည္


ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ အမဲသား၊ အမဲအေၾကာ၊ အမဲအူၾကမ္းကို အေနေတာ္အရြယ္လွီးျဖတ္ၿပီး ဆား ၁ ဇြန္း၊ ရွလကာရည္ ၁ ခြက္ထည့္၍ နာနာနယ္ပြတ္ၿပီး ေရေဆးထားပါ။
၂။ အိုးထဲ ေရ ၁ လီတာခန႔္ထည့္ၿပီး ဆူပြက္ေအာင္ တည္ပါ။ ဆူပြက္ပါက ေရေဆးထားေသာ အသားကို ထည့္ၿပီး ဆူပြက္သည္အထိ တည္ပါ။ အျမႇုပ္မ်ားထြက္လာပါက မီးပိတ္ၿပီး ဆန္ခါ တစ္ခုထဲ ေလာင္းထည့္၍ ေရေဆးၿပီး ေရစစ္ထားပါ။
၃။ ၿပီးလၽွင္ ျပဳတ္မည့္အိုးကို သန႔္စင္ၿပီး ေရ ၁ လီတာခြဲခန႔္ထည့္ပါ။ စပါးလင္ ၂ ေခ်ာင္းကို ထုၿပီး ထည့္ပါ။ ပတဲေကာကို ပါးပါးလွီးထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ေရွာက္ရြက္၊ ၾကက္သား အရသာခဲႏွင့္ ေရစစ္ထားေသာ အသားတို့ကို ထည့္ၿပီး မီးေအးေအးျဖင့္ ႏူးအိသည္အထိ ျပဳတ္ထားပါ။ လိုအပ္ပါက ဆားအနည္းငယ္ထည့္ပါ။
၄။ အမဲသားအေၾကာ ႏူးအိပါက ပန္းကန္ထဲ ထည့္ၿပီး ငံျပာရည္၊ သံပရာရည္၊ င႐ုတ္သီး အေလွာ္ မွုန႔္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ နံနံပင္ႏွင့္ ပင္စိမ္းရြက္တို့ကို မိမိႏွစ္သက္သလို အေပါ့အငန္ ထည့္ၿပီး ပူပူစပ္စပ္ယိုးဒယား အမဲစြပ္ျပဳတ္ကို တည္ခင္းသုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
---------------------------------------------------------
Sofia

BBQ Pork Ribs (ဝက္နံရိုး BBQ)
--------------------------------------------------


 ဝက္နံရိုး BBQ ကိုေတာ့ Bar ေတြနဲ႔ စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ အမ်ားဆုံးေတြ႕ရမွာပါ။ ဒီလိုပဲ ပါတီပြဲေတြမွာျဖစ္ေစ၊ မိမိအိမ္မွာျဖစ္ေစ လုပ္စားလို့ရေအာင္ မၽွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ဝက္နံရိုး  -  ၃ ကီလိုဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴမွုန႔္  -  ၂၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္နီမွုန႔္  -  ၂၀ ဂရမ္
• ပါပရီကာမွုန႔္  -  ၅၀ ဂရမ္
• ၾကက္သားမွုန႔္  -  ၃၀ ဂရမ္
• ဆား  -  ၂၀ ဂရမ္
• င႐ုတ္ေကာင္း  -  ၁၀ ဂရမ္
• ဘီယာ  -  ၁ လီတာ
• ေရ  -  ၂ လီတာ
• သၾကားအညိဳ  -  ၂၀ ဂရမ္
• မုန္လာဥနီ  -  ၁ ေတာင့္
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၅ လုံး
• ဆလာရီ  -  ၁/၂ စည္း
• Thyme  -  ၁၀ ဂရမ္
• Rosemary  -  ၁၀ ဂရမ္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ဝက္နံရိုးကို သန႔္ရွင္းစြာ ေဆးေၾကာ၍ ပါဝင္ေသာအရသာႏွင့္ အေမႊးနံ့သာမ်ားကို နယ္ၿပီး တစ္ည ေလာက္ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ထားပါ။
၂။ ၿပီးလၽွင္ အသီးအရြက္မ်ားျဖစ္ေသာ မုန္လာဥနီ၊ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ဆလာရီတို့ကို လွီးျဖတ္ၿပီး ဗန္းတစ္ခ်ပ္
ထဲမွာ ထည့္ပါ။ အဲဒီဗန္းထဲမွာ နံရိုးမ်ားကိုစီၿပီး ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဘီယာႏွင့္ ေရ ေလာင္းထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ အေပၚမွာ အလူမီနီယံျပားအုပ္ၿပီး 135˚C ေပးထားတဲ့ အာဗင္ထဲ ထည့္ပါ။
၃။ ၂ နာရီၾကာလၽွင္ ထုတ္ၿပီး အေအးခံထားပါ။ ၿပီးလၽွင္ မိမိလိုသေလာက္ ပိုင္းျဖတ္ၿပီး မီးေသြးမီးဖိုမွာ ကင္ပါ။ BBQ Sauce  ႏွင့္ တြဲစားလၽွင္ အလြန္အဆင္ေျပပါတယ္။
---------------------------------------------
Win Zaw @ Mario Win Zaw

No comments: