ေဂၚရခါးသီးသုပ္ (သက္သတ္လြတ္)
----------------------------------------
လြန္ခဲ့တဲ့ႏွစ္ေတြ အမ်ားႀကီးက အိမ္မွာ ကုလားပဲဟင္းခ်က္တဲ့ေန႔ ဒံေပါက္ဆြမ္းကပ္ၿပီး အလွူလုပ္တဲ့အခါတိုင္း အအီေျပ ေဂၚရခါးသီးသုပ္ေလ့ရွိပါတယ္။ အခုအခ်ိန္အခါမွာ ဆိုရင္ေတာ့ ေဂၚရခါးသီးသုပ္ကို စားရေကာင္းမွန္းေတာင္ မသိၾကေတာ့ပါဘူး။
ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ ကြာလာလမ္ပူမွာေနတုန္းက ေဂၚရခါးသီးသုပ္ကို မေလးရွား ဒံေပါက္နဲ႔တြဲၿပီး မီႏူးမွာ ထည့္ၿပီး ေရာင္းပါတယ္။ ျမန္မာေဂၚရခါးသီးသုပ္ဆိုၿပီးေတာ့ေပါ့။ ရိုးရွင္း ပါတယ္။ ေဂၚရခါးသီးကို အမၽွင္လိုက္လွီးၿပီး ပူဒီနာ၊ င႐ုတ္သီးအစိမ္းေတာင့္အရွည္ကို ပါးပါးလွီးထည့္၊ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးထည့္ၿပီးရင္ ဆား၊ သံပရာရည္ညႇစ္ထည့္ၿပီး သုပ္႐ုံပါပဲ။
အဲဒီလို ျမန္မာေဂၚရခါးသီးသုပ္ကေတာ့ ေပ်ာက္ကြယ္သြားပါၿပီ။ အစားထိုး ဝင္ေရာက္လာတာကေတာ့ ထိုင္းေဂၚရခါးသီးသုပ္ပါပဲ။ ဒီလမွာ ထိုင္းေဂၚရခါးသီးသုပ္ သက္သတ္ လြတ္နဲ႔ မိတ္ဆက္ေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ေဂၚရခါးသီး - ၁ လုံး (၃ဝဝ ဂရမ္)
• ပန္းသီးအစိမ္း - ၁ ျခမ္း
• မုန္လာဥနီ - ၄၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - ၂ ပင္
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁ လုံး
• ခ်ယ္ရီခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၄ လုံး
• ေျမပဲေလွာ္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ ႁမႊာ
• င႐ုတ္သီးစိမ္း/နီ - ၆ ေတာင့္
• သံပရာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ထန္းလ်က္ (သို့) သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• နံနံပင္အျမစ္ - အနည္းငယ္
(သက္သတ္လြတ္မဟုတ္ရင္ ပုစြန္ေျခာက္ထည့္နိုင္ၿပီး ပဲငံျပာရည္အစား ငံျပာ ရည္ကို သုံးပါ။ တူနာဘူးကို ေဖာက္ၿပီး တူနာငါးအသားနဲ႔လည္း သုပ္နိုင္ပါတယ္။)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ Slad Dressing အတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နံနံပင္အျမစ္ႏွင့္ င႐ုတ္သီးတို့ကို ေရာၿပီး ေထာင္းပါ။ ၿပီးလၽွင္ ထန္းလ်က္ (သို့) သၾကားထည့္ၿပီး ေထာင္းပါ။ ၿပီးလၽွင္ သံပရာရည္ႏွင့္ ပဲငံျပာရည္ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၂။ ေဂၚရခါးသီးႏွင့္ ပန္းသီးအစိမ္းကို အခြံႏႊာၿပီး အေျမႇာင္းေသးေသး လွီးထားပါ။ မုန္လာဥနီကို အခြံႏႊာၿပီး ျခစ္ျဖင့္ ျခစ္ထားပါ။
၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ထက္ျခမ္းျခမ္း၍ အေစ့ထုတ္ၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။ ခ်ယ္ရီခရမ္း ခ်ဥ္သီးကို ထက္ျခမ္းျခမ္းထားပါ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
၄။ ၿပီးလၽွင္ အသုပ္သုပ္မည့္ ဇလုံထဲ ထည့္ပါ။ အဆင္သင့္စပ္ထားတဲ့ Dressing ေလာင္းထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ အခ်ဥ္လိုပါက သံပရာသီးညႇစ္ၿပီး ထပ္ထည့္ပါ။
၅။ စားမည့္ပန္းကန္ထဲထည့္ၿပီး ေျမပဲေလွာ္ျဖဴးေပးပါ။
--------------------------------------
Myint Oo Tha
ခ်ဥ္စပ္သီးရြက္စုံသုပ္
(သက္သတ္လြတ္)
-------------------------------------
သခြားသီးသုပ္လို့လည္း ေခၚလို့ရ ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လည္းဆိုေတာ့ ကၽြန္ေတာ္က သခြားသီးေတြကို အမ်ားႀကီး ထည့္ထားလို့ပါ။ ရိုးရွင္းတဲ့အသုပ္ျဖစ္တဲ့ အတြက္ အရန္ဟင္း တစ္ခြက္အေနနဲ႔ သင့္ေတာ္ပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ အသားကင္ေတြနဲ႔ တြဲၿပီး စားေလ့ရွိပါတယ္။ ဥပမာအားျဖင့္ စပါးလင္ၾကက္သားကင္ (Grilled Lemongrass Chicken)၊ ပ်ားရည္ၾကက္ကင္
(Grill Honey Mustard Chicken) တို့နဲ႔ လိုက္ဖက္ပါတယ္။ အိမ္မွာ အကင္လုပ္စား မယ္ဆိုရင္ အကင္စားၿပီး မအီမလည္ျဖစ္ ေနတဲ့အခါမွာ အဲဒီအသုပ္ေလးကို စား လိုက္ရင္ လန္းဆန္းသြားပါတယ္။ ထမင္း ေၾကာ္နဲ႔လည္း လိုက္ဖက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• သခြားသီး - ၁ ျခမ္း (၃ဝဝ ဂရမ္)
• မုန္လာဥနီ - ၄၀ ဂရမ္
• ေဂၚဖီ - ၆၀ ဂရမ္
• ဆလတ္ရြက္ - ၆ ရြက္
• ေရွာက္ဘီလူးရြက္ - ၃ ရြက္ (ပါးပါးလွီးပါ)
• ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေျမပဲေလွာ္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
Slad Dressing အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့-
• င႐ုတ္သီးစိမ္း/နီ - ၆ ေတာင့္ (၁၄၀ ဂရမ္)
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ ႁမႊာ
• ပဲငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• သံပရာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• နံနံပင္အျမစ္ - ၄ ပင္
• သၾကား (သို့) ထန္းလ်က္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
(သက္သတ္လြတ္မဟုတ္ရင္ Dressing မွာ ပဲငံျပာရည္အစား ငံျပာရည္ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပုစြန္ေျခာက္ ဒါမွမဟုတ္ ပုစြန္ဆိတ္ကို ေလွာ္ၿပီး ထည့္ပါ။)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ Slad Dressing အတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးႏွင့္ နံနံပင္အျမစ္တို့ကို
ေရာၿပီး ေထာင္းပါ။ ၿပီးလၽွင္ ထန္းလ်က္ (သို့) သၾကားထည့္ၿပီး ေထာင္းပါ။ ၿပီးလၽွင္ သံပရာရည္ႏွင့္ ပဲငံျပာရည္ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၂။ သခြားသီးကို အခြံႏႊာ၍ ထက္ျခမ္းျခမ္းပါ။ ၿပီးလၽွင္ အထဲမွ အေစ့မ်ားကို ထုတ္ၿပီး လျခမ္းပုံစံ ပါးပါးလွီးပါ။
၃။ မုန္လာဥနီကိုလည္း အခြံႏႊာၿပီး အရွည္လိုက္ ထက္ျခမ္းျခမ္းပါ။ ၿပီးလၽွင္ လျခမ္း
ပုံစံ ပါးပါးလွီးပါ။
၄။ ေရွာက္ဘီလူးရြက္ကိုလည္း ပါးပါးလွီးထားပါ။
၅။ ဆလတ္ရြက္တစ္ဝက္ကို လက္နဲ႔ ခပ္ႀကီးႀကီးျဖတ္ပါ။ က်န္တဲ့တစ္ဝက္ကို ပန္းကန္ထဲ ထည့္ပါ။ ေဂၚဖီကို တစ္ခါစားအရြယ္ လွီးျဖတ္ၿပီး ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။
၆။ သခြားသီး၊ မုန္လာဥနီႏွင့္ ဆလတ္ရြက္တို့ကို အသုပ္သုပ္မည့္ ဇလုံထဲထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ အဆင္သင့္ျပင္ထားတဲ့ Slad Dressing ကို ေလာင္းထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဖြဖြေလး နယ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဆလတ္ရြက္ႏွင့္ ေဂၚဖီထည့္ထားတဲ့ ပန္းကန္ထဲထည့္၍ ေျမပဲေလွာ္ျဖဴးၿပီး သုံးေဆာင္ပါ။
----------------------------------------------------------
Myint Oo Tha
စူကာညြန႔္သုပ္
--------------------
စူကာညြန႔္လို့ေခၚတဲ့ ေဂၚရခါးညြန႔္ကို အမ်ားဆုံးေၾကာ္စားေလ့ရွိပါတယ္။ သုပ္ၿပီး စားတဲ့သူကေတာ့ နည္းမယ္လို့ ထင္ပါတယ္။ အိမ္မွာဆိုလၽွင္ ေဂၚရခါးသီး၊ ေဂၚရခါးညြန႔္ကို
ျပဳတ္ၿပီး ငါးေရခ်ိဳ၊ ငါးေျခာက္ေရခ်ိဳတို့နဲ႔ တို့ၿပီးစားေလ့ရွိပါတယ္။ ၿပီးလၽွင္ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္၊ ေျမပဲေလွာ္ေထာင္းမ်ားမ်ားနဲ႔လည္း သုပ္ၿပီး စားပါတယ္။ ဒီလမွာ ခ်ဥ္စပ္ႀကိဳက္သူေတြ အတြက္ေတာ့ ထိုင္း Slad Dressing နဲ႔သုပ္တဲ့ စူကာညြန႔္သုပ္နည္းေလး ေဝမၽွေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• စူကာညြန႔္ - ၄ စည္း (ေျြခၿပီး ေရေဆးပါ)
• သီဟိုဠ္ေစ့ေလွာ္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
(မညက္တညက္ေထာင္းပါ)
• ၾကက္သြန္နီ - ၄၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးပါ)
• ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းအမည္းေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ ႁမႊာ
• င႐ုတ္သီးစိမ္း/နီ - ၁၄ ဂရမ္
• ပဲငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• သံပရာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ထန္းလ်က္ (သို့) သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းအမည္းေစ့ကို ညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ။ ၿပီးလၽွင္ င႐ုတ္သီး စိမ္းထည့္ၿပီး ဆက္၍ေထာင္းပါ။ ညက္သြားလၽွင္ ထန္းလ်က္ (သို့) သၾကားထည့္ၿပီး ေထာင္းပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပဲငံျပာရည္၊ သံပရာရည္ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပန္းကန္လုံး အေသး ထဲ ထည့္ထားပါ။ ၿပီးလၽွင္ စူကာညြန႔္သုပ္အတြက္ Salad Dressing ရပါၿပီ။
၂။ စူကာညြန႔္ျပဳတ္ဖို့အတြက္ ေရေႏြးအိုးတည္ပါ။ ေရေႏြးဆူလၽွင္ ဆားနည္းနည္း၊ ဆီ နည္းနည္း ထည့္ပါ။
၃။ ၿပီးလၽွင္ စူကာညြန႔္ထည့္ၿပီး ျပဳတ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဆယ္ယူ၍ ေရခဲေရထဲထည့္ၿပီး စိမ္ပါ။
၄။ ၿပီးလၽွင္ ေရခဲေရထဲမွ ဆယ္ယူၿပီး ဆန္ခါနဲ႔ စစ္ထားပါ။
၅။ အသုပ္သုပ္မည့္ ဇလုံထဲ ျပဳတ္ထားတဲ့ စူကာညြန႔္ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ အဆင္သင့္စပ္ထားတဲ့ Salad Dressing ေလာင္းထည့္ၿပီး ဖြဖြေလးနယ္ပါ။
၆။ ၿပီးလၽွင္ စားမည့္ပန္းကန္ထဲထည့္ၿပီး သီဟိုဠ္ေစ့ေလွာ္ ျဖဴးပါ။
-----------------------------------------------------------
Myint Oo Tha
ရွမ္းဆန္နီထမင္းခ်ဥ္သုပ္
---------------------------------
ရွမ္းအစားအစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ဆန္နီ ထမင္းအခ်ဥ္သုပ္ ျဖစ္ပါတယ္။ ျပဳလုပ္ရ လြယ္ကူၿပီး စားဖူးသူတိုင္း ႏွစ္သက္ေစမယ့္ အသုပ္ေလးျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီထမင္းခ်ဥ္ သုပ္ေလးကိုေတာ့ ေနာင္မြန္က ေယာက္မ နဲ႔ သူ႔အမ်ိဳးသားတို့က ရွမ္းျပည္နယ္ ေနာင္မြန္က ျပန္လာတိုင္း မပါမျဖစ္ အျမဲ ယူလာၿပီး သုပ္ေကၽြးေနက်အသုပ္ေလး ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီတစ္ခါ ဆိုဖီယာျပန္ေတာ့ လည္း ေနာင္မြန္ျပန္ လက္ေဆာင္ေတြ ပါလာခိုက္နဲ႔ ၾကဳံႀကိဳက္ခဲ့လို့ သုပ္ေကၽြးတာ ေတြလည္း အဝစားလာၿပီး လိုအပ္တဲ့ ပါဝင္ ပစၥည္းေလးေတြပါ ယူလာၿပီး ထပ္လုပ္စား ျဖစ္ခဲ့တာေလးပါ။ သုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ရွမ္းဆန္နီထမင္း - ပန္းကန္လုံး ၁ လုံး
• မုန႔္ဖတ္ - လက္တစ္ဆုပ္
• တိုဟူးဝါ - ၁ တုံး
• ရွမ္းမုန္ညင္းခ်ဥ္ - ၁ ပန္းကန္
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ လုံး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁ ႁမႊာ
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၃ ေတာင့္
• နံနံပင္ - အနည္းငယ္
• ဆား - အနည္းငယ္
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးထားပါ။ င႐ုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ နံနံပင္တို့ကို လွီးျဖတ္ထားပါ။တိုဟူးကိုလည္း အေနေတာ္အတုံးေလးမ်ား လွီးထားပါ။
၂။ အားလုံးအဆင္သင့္ျဖစ္လၽွင္ ဇလုံတစ္လုံးထဲ ရွမ္းဆန္နီထမင္း၊ မုန႔္ဖတ္၊ တိုဟူးဝါ၊ ရွမ္း မုန္ညင္းခ်ဥ္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ နံနံပင္တို့ကို ထည့္ပါ။ ဆားႏွင့္ ဆီသင့္႐ုံထည့္၍ သမေအာင္ေမႊၿပီး အေပါ့အငန္ျမည္းကာ တည္ခင္းသုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
----------------------------------------
Sofia
အညာသေဘၤာသီးသုပ္
--------------------------------
ယိုးဒယားသေဘၤာသီးေထာင္းေတြ ေခတ္စားလာေတာ့ ျမန္မာသေဘၤာသီးသုပ္
က ေပ်ာက္ကြယ္လုနီးပါး ျဖစ္သြားပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို့ငယ္ငယ္က ေက်ာင္းမုန႔္စား တန္း၊ ဘုရားပြဲေဈးတန္းမွာဆိုရင္ ဝယ္စားျဖစ္ တာက သေဘၤာသီးသုပ္ပါပဲ။ ဆီဝါနဲ႔သုပ္ထား တဲ့ အဝါေရာင္သေဘၤာသီးသုပ္ကို ဖက္နဲ႔ထုပ္ ၿပီး စားရတယ္။ အညာသေဘၤာသီးသုပ္မွာ ထူးျခားတာက ပဲမွုန႔္အစိမ္းကို တိုဟူးက်ိဳသလို ေပ်ာ့ေပ်ာ့ေလးက်ိဳထားတဲ့ ပဲမွုန႔္ခ်က္ ထည့္ၿပီး သုပ္ထားတာပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပဲမွုန႔္အက်က္မွုန႔္ မထည့္ဘဲ စြန္တာနီပဲေလွာ္ကို ေထာင္းၿပီး ထည့္ပါတယ္။ ေစးေစးပိုင္ပိုင္ေလးျဖစ္ေအာင္ နယ္ၿပီး သုပ္ရပါတယ္။ ၾကက္သြန္ဖူးေပါတဲ့ ရာသီဆိုရင္ ၾကက္သြန္ဖူးကို ပါးပါးလွီးၿပီး ထည့္ ပါတယ္။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ ယိုးဒယားသေဘၤာသီး ေထာင္းကိုပဲ စြဲစြဲျမဲျမဲစားတဲ့ေခတ္မို့ အညာ သေဘၤာသီးသုပ္ ဒါမွမဟုတ္ ျမန္မာသေဘၤာ သီးသုပ္က ေပ်ာက္ကြယ္ေနပါၿပီ။ ဒီလမွာ အမွတ္တရအေနနဲ႔ သက္သတ္လြတ္ အညာ သေဘၤာသီးသုပ္နဲ႔ မိတ္ဆက္ေပးပါရေစ။
(မရန္းျပားကို ေျခၿပီး သုပ္တဲ့ မြန္သေဘၤာ သီးသုပ္လည္း မျမင္ရ၊ မစားရတာ ၾကာပါၿပီ။)
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• သေဘၤာသီးအစိမ္း - ၁ စိတ္ (ျခစ္နဲ႔ ျခစ္ပါ)
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - ၂ ပင္ (ပါးပါးလွီးပါ)
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁ လုံး (အတုံးေသးေသးတုံးပါ)
• ပဲမွုန႔္ခ်က္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၄ ဇြန္း
• မန္က်ည္းရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးေလွာ္မွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• နံနံပင္ - ၂ ပင္ (ပါးပါးလွီးပါ)
• ကုလားပဲ အက်က္မွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆီခ်က္အဝါ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
(ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ဆီသတ္ထားတဲ့ ဆီဝါ)
• ကုလားပဲမွုန႔္ခ်က္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပဲမွုန႔္ခ်က္နည္းကေတာ့-
• ကုလားပဲမွုန႔္အစိမ္း - ၇၅ ဂရမ္
• ေရ - ၅ဝဝ မီလီလီတာ
• ဆား - အနည္းငယ္
(သက္သတ္လြတ္မဟုတ္လၽွင္ ဆားအစား ငံျပာရည္ထည့္ပါ။)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ကုလားပဲမွုန႔္ခ်က္ဖို့အတြက္ ကုလားပဲမွုန႔္အစိမ္းကို ဆားထည့္ၿပီး ေရနဲ႔ ဦးစြာ ေဖ်ာ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး က်ိဳပါ။ တိုဟူးေႏြးက်ိဳထားတဲ့ နည္းနည္းပ်စ္ၿပီး တိုဟူးက်ိဳသလိုလည္း ခဲဖို့မလိုပါ။ ပ်စ္လာလၽွင္ ခြက္ထဲထည့္ၿပီး အေအးခံထားပါ။ ေအးသြား လၽွင္ တိုဟူးလို မခဲဘဲ အေပၚယံတင္းတဲ့ အေနအထားရပါမယ္။
၂။ အသုပ္သုပ္မည့္ဇလုံထဲ ျခစ္ထားတဲ့သေဘၤာသီးအစိမ္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ဆား၊ ပဲမွုန႔္ခ်က္၊ မန္က်ည္းရည္၊ င႐ုတ္သီးေလွာ္မွုန႔္၊ ဆီခ်က္ အဝါႏွင့္ ကုလားပဲမွုန႔္အက်က္မွုန႔္တို့ကို ထည့္ၿပီး နယ္ပါ။ (ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ပါက သံပရာရည္ညႇစ္ၿပီး ထည့္ပါ။)
---------------------------------
Myint Oo Tha
----------------------------------------
လြန္ခဲ့တဲ့ႏွစ္ေတြ အမ်ားႀကီးက အိမ္မွာ ကုလားပဲဟင္းခ်က္တဲ့ေန႔ ဒံေပါက္ဆြမ္းကပ္ၿပီး အလွူလုပ္တဲ့အခါတိုင္း အအီေျပ ေဂၚရခါးသီးသုပ္ေလ့ရွိပါတယ္။ အခုအခ်ိန္အခါမွာ ဆိုရင္ေတာ့ ေဂၚရခါးသီးသုပ္ကို စားရေကာင္းမွန္းေတာင္ မသိၾကေတာ့ပါဘူး။
ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ ကြာလာလမ္ပူမွာေနတုန္းက ေဂၚရခါးသီးသုပ္ကို မေလးရွား ဒံေပါက္နဲ႔တြဲၿပီး မီႏူးမွာ ထည့္ၿပီး ေရာင္းပါတယ္။ ျမန္မာေဂၚရခါးသီးသုပ္ဆိုၿပီးေတာ့ေပါ့။ ရိုးရွင္း ပါတယ္။ ေဂၚရခါးသီးကို အမၽွင္လိုက္လွီးၿပီး ပူဒီနာ၊ င႐ုတ္သီးအစိမ္းေတာင့္အရွည္ကို ပါးပါးလွီးထည့္၊ ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီးထည့္ၿပီးရင္ ဆား၊ သံပရာရည္ညႇစ္ထည့္ၿပီး သုပ္႐ုံပါပဲ။
အဲဒီလို ျမန္မာေဂၚရခါးသီးသုပ္ကေတာ့ ေပ်ာက္ကြယ္သြားပါၿပီ။ အစားထိုး ဝင္ေရာက္လာတာကေတာ့ ထိုင္းေဂၚရခါးသီးသုပ္ပါပဲ။ ဒီလမွာ ထိုင္းေဂၚရခါးသီးသုပ္ သက္သတ္ လြတ္နဲ႔ မိတ္ဆက္ေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ေဂၚရခါးသီး - ၁ လုံး (၃ဝဝ ဂရမ္)
• ပန္းသီးအစိမ္း - ၁ ျခမ္း
• မုန္လာဥနီ - ၄၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - ၂ ပင္
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁ လုံး
• ခ်ယ္ရီခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၄ လုံး
• ေျမပဲေလွာ္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ ႁမႊာ
• င႐ုတ္သီးစိမ္း/နီ - ၆ ေတာင့္
• သံပရာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ထန္းလ်က္ (သို့) သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• နံနံပင္အျမစ္ - အနည္းငယ္
(သက္သတ္လြတ္မဟုတ္ရင္ ပုစြန္ေျခာက္ထည့္နိုင္ၿပီး ပဲငံျပာရည္အစား ငံျပာ ရည္ကို သုံးပါ။ တူနာဘူးကို ေဖာက္ၿပီး တူနာငါးအသားနဲ႔လည္း သုပ္နိုင္ပါတယ္။)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ Slad Dressing အတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နံနံပင္အျမစ္ႏွင့္ င႐ုတ္သီးတို့ကို ေရာၿပီး ေထာင္းပါ။ ၿပီးလၽွင္ ထန္းလ်က္ (သို့) သၾကားထည့္ၿပီး ေထာင္းပါ။ ၿပီးလၽွင္ သံပရာရည္ႏွင့္ ပဲငံျပာရည္ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၂။ ေဂၚရခါးသီးႏွင့္ ပန္းသီးအစိမ္းကို အခြံႏႊာၿပီး အေျမႇာင္းေသးေသး လွီးထားပါ။ မုန္လာဥနီကို အခြံႏႊာၿပီး ျခစ္ျဖင့္ ျခစ္ထားပါ။
၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ထက္ျခမ္းျခမ္း၍ အေစ့ထုတ္ၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။ ခ်ယ္ရီခရမ္း ခ်ဥ္သီးကို ထက္ျခမ္းျခမ္းထားပါ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
၄။ ၿပီးလၽွင္ အသုပ္သုပ္မည့္ ဇလုံထဲ ထည့္ပါ။ အဆင္သင့္စပ္ထားတဲ့ Dressing ေလာင္းထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ အခ်ဥ္လိုပါက သံပရာသီးညႇစ္ၿပီး ထပ္ထည့္ပါ။
၅။ စားမည့္ပန္းကန္ထဲထည့္ၿပီး ေျမပဲေလွာ္ျဖဴးေပးပါ။
--------------------------------------
Myint Oo Tha
ခ်ဥ္စပ္သီးရြက္စုံသုပ္
(သက္သတ္လြတ္)
-------------------------------------
သခြားသီးသုပ္လို့လည္း ေခၚလို့ရ ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လည္းဆိုေတာ့ ကၽြန္ေတာ္က သခြားသီးေတြကို အမ်ားႀကီး ထည့္ထားလို့ပါ။ ရိုးရွင္းတဲ့အသုပ္ျဖစ္တဲ့ အတြက္ အရန္ဟင္း တစ္ခြက္အေနနဲ႔ သင့္ေတာ္ပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ကၽြန္ေတာ္ကေတာ့ အသားကင္ေတြနဲ႔ တြဲၿပီး စားေလ့ရွိပါတယ္။ ဥပမာအားျဖင့္ စပါးလင္ၾကက္သားကင္ (Grilled Lemongrass Chicken)၊ ပ်ားရည္ၾကက္ကင္
(Grill Honey Mustard Chicken) တို့နဲ႔ လိုက္ဖက္ပါတယ္။ အိမ္မွာ အကင္လုပ္စား မယ္ဆိုရင္ အကင္စားၿပီး မအီမလည္ျဖစ္ ေနတဲ့အခါမွာ အဲဒီအသုပ္ေလးကို စား လိုက္ရင္ လန္းဆန္းသြားပါတယ္။ ထမင္း ေၾကာ္နဲ႔လည္း လိုက္ဖက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• သခြားသီး - ၁ ျခမ္း (၃ဝဝ ဂရမ္)
• မုန္လာဥနီ - ၄၀ ဂရမ္
• ေဂၚဖီ - ၆၀ ဂရမ္
• ဆလတ္ရြက္ - ၆ ရြက္
• ေရွာက္ဘီလူးရြက္ - ၃ ရြက္ (ပါးပါးလွီးပါ)
• ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေျမပဲေလွာ္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
Slad Dressing အတြက္ လိုအပ္တာေတြကေတာ့-
• င႐ုတ္သီးစိမ္း/နီ - ၆ ေတာင့္ (၁၄၀ ဂရမ္)
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ ႁမႊာ
• ပဲငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• သံပရာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• နံနံပင္အျမစ္ - ၄ ပင္
• သၾကား (သို့) ထန္းလ်က္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
(သက္သတ္လြတ္မဟုတ္ရင္ Dressing မွာ ပဲငံျပာရည္အစား ငံျပာရည္ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပုစြန္ေျခာက္ ဒါမွမဟုတ္ ပုစြန္ဆိတ္ကို ေလွာ္ၿပီး ထည့္ပါ။)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ Slad Dressing အတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးႏွင့္ နံနံပင္အျမစ္တို့ကို
ေရာၿပီး ေထာင္းပါ။ ၿပီးလၽွင္ ထန္းလ်က္ (သို့) သၾကားထည့္ၿပီး ေထာင္းပါ။ ၿပီးလၽွင္ သံပရာရည္ႏွင့္ ပဲငံျပာရည္ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၂။ သခြားသီးကို အခြံႏႊာ၍ ထက္ျခမ္းျခမ္းပါ။ ၿပီးလၽွင္ အထဲမွ အေစ့မ်ားကို ထုတ္ၿပီး လျခမ္းပုံစံ ပါးပါးလွီးပါ။
၃။ မုန္လာဥနီကိုလည္း အခြံႏႊာၿပီး အရွည္လိုက္ ထက္ျခမ္းျခမ္းပါ။ ၿပီးလၽွင္ လျခမ္း
ပုံစံ ပါးပါးလွီးပါ။
၄။ ေရွာက္ဘီလူးရြက္ကိုလည္း ပါးပါးလွီးထားပါ။
၅။ ဆလတ္ရြက္တစ္ဝက္ကို လက္နဲ႔ ခပ္ႀကီးႀကီးျဖတ္ပါ။ က်န္တဲ့တစ္ဝက္ကို ပန္းကန္ထဲ ထည့္ပါ။ ေဂၚဖီကို တစ္ခါစားအရြယ္ လွီးျဖတ္ၿပီး ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။
၆။ သခြားသီး၊ မုန္လာဥနီႏွင့္ ဆလတ္ရြက္တို့ကို အသုပ္သုပ္မည့္ ဇလုံထဲထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ အဆင္သင့္ျပင္ထားတဲ့ Slad Dressing ကို ေလာင္းထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဖြဖြေလး နယ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဆလတ္ရြက္ႏွင့္ ေဂၚဖီထည့္ထားတဲ့ ပန္းကန္ထဲထည့္၍ ေျမပဲေလွာ္ျဖဴးၿပီး သုံးေဆာင္ပါ။
----------------------------------------------------------
Myint Oo Tha
စူကာညြန႔္သုပ္
--------------------
စူကာညြန႔္လို့ေခၚတဲ့ ေဂၚရခါးညြန႔္ကို အမ်ားဆုံးေၾကာ္စားေလ့ရွိပါတယ္။ သုပ္ၿပီး စားတဲ့သူကေတာ့ နည္းမယ္လို့ ထင္ပါတယ္။ အိမ္မွာဆိုလၽွင္ ေဂၚရခါးသီး၊ ေဂၚရခါးညြန႔္ကို
ျပဳတ္ၿပီး ငါးေရခ်ိဳ၊ ငါးေျခာက္ေရခ်ိဳတို့နဲ႔ တို့ၿပီးစားေလ့ရွိပါတယ္။ ၿပီးလၽွင္ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္၊ ေျမပဲေလွာ္ေထာင္းမ်ားမ်ားနဲ႔လည္း သုပ္ၿပီး စားပါတယ္။ ဒီလမွာ ခ်ဥ္စပ္ႀကိဳက္သူေတြ အတြက္ေတာ့ ထိုင္း Slad Dressing နဲ႔သုပ္တဲ့ စူကာညြန႔္သုပ္နည္းေလး ေဝမၽွေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• စူကာညြန႔္ - ၄ စည္း (ေျြခၿပီး ေရေဆးပါ)
• သီဟိုဠ္ေစ့ေလွာ္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
(မညက္တညက္ေထာင္းပါ)
• ၾကက္သြန္နီ - ၄၀ ဂရမ္ (ပါးပါးလွီးပါ)
• ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းအမည္းေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ ႁမႊာ
• င႐ုတ္သီးစိမ္း/နီ - ၁၄ ဂရမ္
• ပဲငံျပာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• သံပရာရည္ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ထန္းလ်က္ (သို့) သၾကား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းအမည္းေစ့ကို ညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ။ ၿပီးလၽွင္ င႐ုတ္သီး စိမ္းထည့္ၿပီး ဆက္၍ေထာင္းပါ။ ညက္သြားလၽွင္ ထန္းလ်က္ (သို့) သၾကားထည့္ၿပီး ေထာင္းပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပဲငံျပာရည္၊ သံပရာရည္ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပန္းကန္လုံး အေသး ထဲ ထည့္ထားပါ။ ၿပီးလၽွင္ စူကာညြန႔္သုပ္အတြက္ Salad Dressing ရပါၿပီ။
၂။ စူကာညြန႔္ျပဳတ္ဖို့အတြက္ ေရေႏြးအိုးတည္ပါ။ ေရေႏြးဆူလၽွင္ ဆားနည္းနည္း၊ ဆီ နည္းနည္း ထည့္ပါ။
၃။ ၿပီးလၽွင္ စူကာညြန႔္ထည့္ၿပီး ျပဳတ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ဆယ္ယူ၍ ေရခဲေရထဲထည့္ၿပီး စိမ္ပါ။
၄။ ၿပီးလၽွင္ ေရခဲေရထဲမွ ဆယ္ယူၿပီး ဆန္ခါနဲ႔ စစ္ထားပါ။
၅။ အသုပ္သုပ္မည့္ ဇလုံထဲ ျပဳတ္ထားတဲ့ စူကာညြန႔္ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ အဆင္သင့္စပ္ထားတဲ့ Salad Dressing ေလာင္းထည့္ၿပီး ဖြဖြေလးနယ္ပါ။
၆။ ၿပီးလၽွင္ စားမည့္ပန္းကန္ထဲထည့္ၿပီး သီဟိုဠ္ေစ့ေလွာ္ ျဖဴးပါ။
-----------------------------------------------------------
Myint Oo Tha
ရွမ္းဆန္နီထမင္းခ်ဥ္သုပ္
---------------------------------
ရွမ္းအစားအစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ဆန္နီ ထမင္းအခ်ဥ္သုပ္ ျဖစ္ပါတယ္။ ျပဳလုပ္ရ လြယ္ကူၿပီး စားဖူးသူတိုင္း ႏွစ္သက္ေစမယ့္ အသုပ္ေလးျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီထမင္းခ်ဥ္ သုပ္ေလးကိုေတာ့ ေနာင္မြန္က ေယာက္မ နဲ႔ သူ႔အမ်ိဳးသားတို့က ရွမ္းျပည္နယ္ ေနာင္မြန္က ျပန္လာတိုင္း မပါမျဖစ္ အျမဲ ယူလာၿပီး သုပ္ေကၽြးေနက်အသုပ္ေလး ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီတစ္ခါ ဆိုဖီယာျပန္ေတာ့ လည္း ေနာင္မြန္ျပန္ လက္ေဆာင္ေတြ ပါလာခိုက္နဲ႔ ၾကဳံႀကိဳက္ခဲ့လို့ သုပ္ေကၽြးတာ ေတြလည္း အဝစားလာၿပီး လိုအပ္တဲ့ ပါဝင္ ပစၥည္းေလးေတြပါ ယူလာၿပီး ထပ္လုပ္စား ျဖစ္ခဲ့တာေလးပါ။ သုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ရွမ္းဆန္နီထမင္း - ပန္းကန္လုံး ၁ လုံး
• မုန႔္ဖတ္ - လက္တစ္ဆုပ္
• တိုဟူးဝါ - ၁ တုံး
• ရွမ္းမုန္ညင္းခ်ဥ္ - ၁ ပန္းကန္
• ၾကက္သြန္နီ - ၁ လုံး
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁ ႁမႊာ
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၃ ေတာင့္
• နံနံပင္ - အနည္းငယ္
• ဆား - အနည္းငယ္
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဦးစြာ ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးထားပါ။ င႐ုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ နံနံပင္တို့ကို လွီးျဖတ္ထားပါ။တိုဟူးကိုလည္း အေနေတာ္အတုံးေလးမ်ား လွီးထားပါ။
၂။ အားလုံးအဆင္သင့္ျဖစ္လၽွင္ ဇလုံတစ္လုံးထဲ ရွမ္းဆန္နီထမင္း၊ မုန႔္ဖတ္၊ တိုဟူးဝါ၊ ရွမ္း မုန္ညင္းခ်ဥ္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ နံနံပင္တို့ကို ထည့္ပါ။ ဆားႏွင့္ ဆီသင့္႐ုံထည့္၍ သမေအာင္ေမႊၿပီး အေပါ့အငန္ျမည္းကာ တည္ခင္းသုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
----------------------------------------
Sofia
အညာသေဘၤာသီးသုပ္
--------------------------------
ယိုးဒယားသေဘၤာသီးေထာင္းေတြ ေခတ္စားလာေတာ့ ျမန္မာသေဘၤာသီးသုပ္
က ေပ်ာက္ကြယ္လုနီးပါး ျဖစ္သြားပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ္တို့ငယ္ငယ္က ေက်ာင္းမုန႔္စား တန္း၊ ဘုရားပြဲေဈးတန္းမွာဆိုရင္ ဝယ္စားျဖစ္ တာက သေဘၤာသီးသုပ္ပါပဲ။ ဆီဝါနဲ႔သုပ္ထား တဲ့ အဝါေရာင္သေဘၤာသီးသုပ္ကို ဖက္နဲ႔ထုပ္ ၿပီး စားရတယ္။ အညာသေဘၤာသီးသုပ္မွာ ထူးျခားတာက ပဲမွုန႔္အစိမ္းကို တိုဟူးက်ိဳသလို ေပ်ာ့ေပ်ာ့ေလးက်ိဳထားတဲ့ ပဲမွုန႔္ခ်က္ ထည့္ၿပီး သုပ္ထားတာပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပဲမွုန႔္အက်က္မွုန႔္ မထည့္ဘဲ စြန္တာနီပဲေလွာ္ကို ေထာင္းၿပီး ထည့္ပါတယ္။ ေစးေစးပိုင္ပိုင္ေလးျဖစ္ေအာင္ နယ္ၿပီး သုပ္ရပါတယ္။ ၾကက္သြန္ဖူးေပါတဲ့ ရာသီဆိုရင္ ၾကက္သြန္ဖူးကို ပါးပါးလွီးၿပီး ထည့္ ပါတယ္။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ ယိုးဒယားသေဘၤာသီး ေထာင္းကိုပဲ စြဲစြဲျမဲျမဲစားတဲ့ေခတ္မို့ အညာ သေဘၤာသီးသုပ္ ဒါမွမဟုတ္ ျမန္မာသေဘၤာ သီးသုပ္က ေပ်ာက္ကြယ္ေနပါၿပီ။ ဒီလမွာ အမွတ္တရအေနနဲ႔ သက္သတ္လြတ္ အညာ သေဘၤာသီးသုပ္နဲ႔ မိတ္ဆက္ေပးပါရေစ။
(မရန္းျပားကို ေျခၿပီး သုပ္တဲ့ မြန္သေဘၤာ သီးသုပ္လည္း မျမင္ရ၊ မစားရတာ ၾကာပါၿပီ။)
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• သေဘၤာသီးအစိမ္း - ၁ စိတ္ (ျခစ္နဲ႔ ျခစ္ပါ)
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - ၂ ပင္ (ပါးပါးလွီးပါ)
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၁ လုံး (အတုံးေသးေသးတုံးပါ)
• ပဲမွုန႔္ခ်က္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၄ ဇြန္း
• မန္က်ည္းရည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးေလွာ္မွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• နံနံပင္ - ၂ ပင္ (ပါးပါးလွီးပါ)
• ကုလားပဲ အက်က္မွုန႔္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆီခ်က္အဝါ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
(ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ဆီသတ္ထားတဲ့ ဆီဝါ)
• ကုလားပဲမွုန႔္ခ်က္ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
ပဲမွုန႔္ခ်က္နည္းကေတာ့-
• ကုလားပဲမွုန႔္အစိမ္း - ၇၅ ဂရမ္
• ေရ - ၅ဝဝ မီလီလီတာ
• ဆား - အနည္းငယ္
(သက္သတ္လြတ္မဟုတ္လၽွင္ ဆားအစား ငံျပာရည္ထည့္ပါ။)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ကုလားပဲမွုန႔္ခ်က္ဖို့အတြက္ ကုလားပဲမွုန႔္အစိမ္းကို ဆားထည့္ၿပီး ေရနဲ႔ ဦးစြာ ေဖ်ာ္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ မီးဖိုေပၚတင္ၿပီး က်ိဳပါ။ တိုဟူးေႏြးက်ိဳထားတဲ့ နည္းနည္းပ်စ္ၿပီး တိုဟူးက်ိဳသလိုလည္း ခဲဖို့မလိုပါ။ ပ်စ္လာလၽွင္ ခြက္ထဲထည့္ၿပီး အေအးခံထားပါ။ ေအးသြား လၽွင္ တိုဟူးလို မခဲဘဲ အေပၚယံတင္းတဲ့ အေနအထားရပါမယ္။
၂။ အသုပ္သုပ္မည့္ဇလုံထဲ ျခစ္ထားတဲ့သေဘၤာသီးအစိမ္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ဆား၊ ပဲမွုန႔္ခ်က္၊ မန္က်ည္းရည္၊ င႐ုတ္သီးေလွာ္မွုန႔္၊ ဆီခ်က္ အဝါႏွင့္ ကုလားပဲမွုန႔္အက်က္မွုန႔္တို့ကို ထည့္ၿပီး နယ္ပါ။ (ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ပါက သံပရာရည္ညႇစ္ၿပီး ထည့္ပါ။)
---------------------------------
Myint Oo Tha
No comments:
Post a Comment