Friday, October 25, 2019

အမဲသားခ႐ုဆီဟင္း - အာလူးျမင္းခြာရြက္သုပ္ ငါးခူ၊ ေစာင္းလ်ားသီး၊ မီဆိုအႏွစ္ ခ်ဥ္စပ္ေသာက္ဆမ္း_

ငါးခူ၊ ေစာင္းလ်ားသီး၊ မီဆိုအႏွစ္ ခ်ဥ္စပ္ေသာက္ဆမ္း
----------------------------------------------------------------


 ဒီအရည္ေသာက္ဟင္းေလးကို ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလး ခ်က္ထားၿပီး ဟင္းရည္ေနာက္ေအာင္ မီဆိုအႏွစ္သုံးထားပါတယ္။ မီဆိုအႏွစ္က အဲဒီလို ျမန္မာဟင္းေလးနဲ႔လည္း လိုက္ဖက္တယ္။ အရည္ၾကည္ျဖစ္မေနဘဲ ခပ္ေနာက္ေနာက္ဟင္းရည္ရၿပီး ျမန္မာဟင္းမွာ ျမန္မာမဆန္တဲ့ အနံ့ မ်ိဳးလည္း ျဖစ္မသြားတတ္ေစလို့ ပန္းခေရက ျမန္မာဟင္းအရည္ေတြမွာ တစ္ခါတစ္ရံ မီဆိုအႏွစ္ကို သုံးပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
အလယ္တည္ပန္းကန္လုံး ၁ လုံးစာအတြက္
• ငါးခူ၊ ငါးဥ  -  ၁၀ က်ပ္သား
• ေစာင္းလ်ားသီး  -  ၂ လုံး
• စပါးလင္  -  ၁ ေခ်ာင္း
• ခ်င္း  -  လက္တစ္ဆစ္
• ၾကက္သြန္နီဥေသး  -  ၁ လုံး
• ၾကက္သြန္ျဖဴဥေသး  -  ၁ လုံး
• မီဆိုအႏွစ္  -  စားပြဲဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ကုလားေအာ္င႐ုတ္စိမ္းေတာင့္  -  ၁ ေတာင့္
• ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁  ဇြန္း
• ရွမ္းနံနံ  -  ၂ ရြက္

ခ်က္နည္း
 ဦးစြာ အရိုးျပဳတ္ရည္ လီတာဝက္ကို ဆူပြက္ေအာင္ တည္ပါ။ ဆူလာလၽွင္ ခ်င္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီကို ဓားျပားရိုက္ထည့္ပါ။ စပါးလင္ကို ထုစည္းထည့္ပါ။ အနံ့ေလး ေမႊးလာလၽွင္ ဆားႏွင့္မီဆိုအႏွစ္ခတ္ပါ။ ခဏဆူပြက္ေအာင္ထားၿပီး ငါးခူႏွင့္ငါးဥကို ခတ္ပါ။ ေစာင္းလ်ားသီး လွီးထည့္ပါ။ ၇ မိနစ္ခန႔္တည္ၿပီးလၽွင္ ရပါၿပီ။ အလယ္တည္ပန္းကန္လုံး ထဲ ဟင္းေတြထည့္ၿပီးမွ အေပၚမွာ ကုလားေအာ္င႐ုတ္စိမ္းေတာင့္ႏွင့္ ရွမ္းနံနံညႇပ္ထည့္လၽွင္ ပူပူေမႊးေမႊးငါးခ်ဥ္စပ္ ေသာက္ဆမ္းရပါၿပီ။
-------------------------------
ပန္းခေရ

အာလူးျမင္းခြာရြက္သုပ္
------------------------


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• အာလူး  -  ၂ လုံး
• ျမင္းခြာရြက္  -  ၁ စည္း
• ေျမပဲေလွာ္  -  အနည္းငယ္ (ေထာင္းထားပါ)
• ႏွမ္းေလွာ္  -  အနည္းငယ္ (ေထာင္းထားပါ)
• ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးေလွာ္မွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး  -  ၁ လုံး
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၁ လုံး
• ၾကက္သားမွုန႔္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• မန္က်ည္းရည္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• သံပရာသီး  -  ၁ လုံး
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အာလူးကိုျပဳတ္၍ အခြံႏႊာၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
၂။ ျမင္းခြာရြက္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး စစ္၍ ပါးပါးလွီးထားပါ။ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ကိုလည္း ပါးပါးလွီးထားပါ။
၃။ အာလူးျပင္ဆင္ၿပီးေသာအခါ သုပ္မည့္ဇလုံတစ္လုံးထဲ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလုံးကို
ေရာၿပီး သမေအာင္ေမႊပါ။
-------------------------------------
Tin Tin Oo

အမဲသားခ႐ုဆီဟင္း
-------------------------


 ဒီဟင္းလ်ာကေတာ့ ရိုးရိုးရွင္းရွင္း လြယ္ကူတဲ့အျပင္ အရသာလည္းရွိၿပီး အာဟာရလည္းရွိတဲ့ ဟင္းလ်ာျဖစ္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• အမဲသား  -  ၂၅၀ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္နီ  -  ၁ လုံး
• ခ်င္း  -  ၅ ဂရမ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၅ ႁမႊာ
• သၾကား  -  အနည္းငယ္
• င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္  -  အနည္းငယ္
• တ႐ုတ္မဆလာ  -  အနည္းငယ္
• ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
• ႏွမ္းဆီေမႊး  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ဆား  -  အနည္းငယ္
• ခ႐ုဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ေကာ္မွုန႔္  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• င႐ုတ္သီးေၾကာ္  -  ၆ ေတာင့္ခန႔္
• ပဲငံျပာရည္အေနာက္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္အၾကည္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္  -  အနည္းငယ္
• တ႐ုတ္နံနံ  -  အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း
 ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဓားျပားရိုက္ပါ။ ခ်င္းကို အမၽွင္မ်ား လွီးျဖတ္ပါ။ ၾကက္သြန္နီကို အတုံးေသးေသး တုံးပါ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို အေနေတာ္ လွီးျဖတ္ပါ။ အမဲသားကို ပါးပါးလွီးပါ။ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ အမဲသားကို တ႐ုတ္ မဆလာ၊ သၾကား၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ပဲငံျပာရည္အေနာက္၊ ႏွမ္းဆီ ေမႊး၊ ဆီ၊ င႐ုတ္ေကာင္းမွုန႔္ႏွင့္ ေကာ္မွုန႔္တို့ကို ထည့္ၿပီး အရသာနယ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ၊ ခ်င္းကို ဆီသတ္ပါ။ အနံ့ေမႊးလာလၽွင္ အရသာနယ္ထား တဲ့ အမဲသားထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ အရသာအျပင္ ပဲငံျပာရည္အေနာက္၊
ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ခ႐ုဆီ၊ ဆား အနည္းငယ္၊ တ႐ုတ္မဆလာႏွင့္ င႐ုတ္ ေကာင္းမွုန႔္တို့ကို ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ ေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး အႏွစ္ရသည္
အထိ ခ်က္ပါ။ င႐ုတ္သီးေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ႏွင့္ တ႐ုတ္နံနံကိုေျြခၿပီး ထည့္ပါ။ ၿပီးလၽွင္ ပန္းကန္ျပင္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
-------------------------------------
Eant Wint Htut




No comments: