Friday, April 26, 2019

အမဲသားလံုး ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ - ပုစြန္လက္ဖက္ထမင္းေၾကာ္ - အသီးစံု ေရခဲေခ်ာင္း

အမဲသားလံုး ေခါက္ဆြဲျပဳတ္  (Beef Ball Noodle Soup)
.........................................


 ဒီလအတြက္ ပရိသတ္ႀကီးကို ေဖာ္ျပေပးလိုတဲ့ အစားအစာတစ္မ်ိဳးကေတာ့ ျပင္ဆင္ရတာလြယ္ကူၿပီး အင္ဒိုခ်ိဳင္းနား အစားအစာကို အေျခခံျပင္ဆင္ထားတဲ့ ‘‘Beef Ball Noodle Soup'' (အမဲလံုး ေခါက္ဆြဲျပဳတ္) ဟင္းလ်ာေလးပါပဲ။ အမဲလံုးကို ဇီရာ၊ နံနံေစ့ စတဲ့ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္မ်ားနဲ႔ ျပင္ဆင္ထားၿပီး အရသာရွိၿပီး အစာေၾကလြယ္ေစတဲ့ ဟင္းရည္နဲ႔ တြဲဖက္ျပင္ဆင္ထားတာမို႔ အာဟာရလည္းျဖစ္ေစမွာပါ။ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲ နဲ႔ မုန္ညင္းစိမ္းေလးပါ တြဲဖက္ထားလိုက္ေတာ့ တစ္ေန႔တာလိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ ေတြလည္း ျပည့္စံုသြားတာေပါ့ဗ်ာ။ ကဲ... ထူးျခားတဲ့ အမဲလံုးေခါက္ဆြဲျပဳတ္ေလး ျပင္ဆင္ၾကည့္ၾကရေအာင္... OK

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• အမဲသား စဥ္းေကာ - ၁၅  က်ပ္သား
• ငါးဖယ္ျခစ္ - ၅  က်ပ္သား
• ေျပာင္းဖူးမႈန္ ့ - ၂  ဇြန္း
• ၾကက္ဥ  - ၁ လံုး    
• ၾကက္သားအရသာမႈန္ ့ - ၂ ဇြန္း
• င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္ ့ - အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ  - ၅ ႁမႊာ
• ခ်င္းအရည္ - အနည္းငယ္
• ပင္စိမ္းရြက္ - အနည္းငယ္
• ေလးညႇင္းပြင့္ - ၂  ပြင့္
• ဖာလာေစ့ - ၂ ေစ့  
• နာနတ္ပြင့္ - ၁ ပြင့္    
• သစ္ၾကံပိုးေခါက္ - ၁ ေခ်ာင္း  
• ဇီရာေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• နံနံေစ့ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• အမဲသား အရသာအႏွစ္ - ၁  ဇြန္း
• ေကာ္မႈန္ ့ - ၁  ဇြန္း
• မုန္ညင္းစိမ္း - အနည္းငယ္
• ေရသန္ ့ - ၁  လီတာ
• ပဲငံျပာရည္အငန္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္အခ်ိဳ  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၅ ဇြန္း
• င႐ုတ္ခ်ဥ္ေဆာ့စ္ - အနည္းငယ္
 (ငါးပိေထာင္းင႐ုတ္ခ်ဥ္)
• သံပရာရည္ - ၁ စိတ္
• ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲ   - ၁၀ဝ ဂရမ္
• ဆား - အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း
၁ ။  အမဲသား စဥ္းေကာကို ငါးဖယ္ျခစ္၊ ေျပာင္းဖူးမႈန္႔၊ ၾကက္သား အရသာမႈန့္၊ ၾကက္ဥ၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္းအရည္၊ ပင္စိမ္းရြက္တို႔ႏွင့္ ေရာႀကိတ္ပါ။ ဇီရာေစ့၊ နံနံေစ့တို႔ကိုလည္း အနည္းငယ္ေလွာ္၍ေထာင္းၿပီး ေရာေမႊ၍ အမဲအသားလံုး ျပင္ဆင္ထားပါ။
၂ ။ ေရသန္႔ထဲ အမဲသားအရသာအႏွစ္၊ ပဲငံျပာရည္အငန္၊ ပဲငံျပာ ရည္အခ်ိဳ၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔၊ ေလးညႇင္းပြင့္၊ ဖာလာေစ့၊ နာနတ္ ပြင့္၊ သစ္ၾကံပိုးေခါက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔ကို ထည့္ၿပီး မီးမွန္မွန္ျဖင့္ ဆူပြက္ေအာင္က်ိဳပါ။ ေကာ္မႈန္႔အနည္းငယ္ ကို ေရျဖင့္ေဖ်ာ္ၿပီး ဟင္းရည္ပ်စ္ေအာင္ခ်က္၍ အသင့္လံုးထားေသာ အမဲသားလံုး မ်ား ထည့္ၿပီး အမဲသားလံုးေရေပၚလာသည္အထိ ျပဳတ္ထားပါ။
၃။ အမဲအသားလံုးဟင္းရည္က်က္လွ်င္ ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔၊ ပဲငံျပာရည္အငန္၊ ပဲငံျပာရည္အခ်ိဳ၊ ၾကက္သားအရသာမႈန္႔တို႔ ႏွင့္ အရသာထိန္းညႇိၿပီး ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲ ထည့္ျပဳတ္၍ မုန္ညင္းစိမ္း အုပ္ထားပါ။
၄။ အမဲအသားလံုးေခါက္ဆြဲျပဳတ္ က်က္လွ်င္ ငါးပိေထာင္းင႐ုတ္ ခ်ဥ္၊ သံပရာသီးစိတ္တို႔ႏွင့္ တြဲဖက္ၿပီး ပင္စိမ္းရြက္ႏွင့္ အလွ ဆင္ တည္ခင္းပါ။
....................
Celebrity Chef  ကိုဆန္နီ

ကင္းမြန္ငါးအသားလံုးႏွင့္ ငါးအသားျပား ေခါက္ဆြဲျပဳတ္
(Fish Ball & Fish Cake Noodle Soup)
.....................................


 ေနာက္ထပ္ေဖာ္ျပေပးလိုက္တဲ့ ဟင္းလ်ာေလးကေတာ့ စင္ကာပူ၊ မေလးရွားႏိုင္ငံတို႔မွာ လူႀကိဳက္မ်ားၿပီး အရသာအလြန္ေကာင္းတဲ့ ကင္းမြန္ငါးအသားလံုးႏွင့္ ငါးအသားျပား ေခါက္ဆြဲျပဳတ္တစ္မ်ိဳးပါပဲ။ ဟင္းရည္ကို ၾကက္ျပဳတ္ရည္နဲ႔အတူ ငါးနီတူေျခာက္ေလးေတြပါ ထည့္ျပဳတ္ထားတဲ့အရသာကလည္း တစ္မူထူးျခား ပါတယ္။ ကိုယ္တိုင္လည္း ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။ ျပင္ဆင္ရတာလြယ္ကူၿပီး အရသာလည္း အလြန္ ထူးျခားပါတယ္။ ျဖည့္စြက္စာအေနနဲ႔ ပဲျပား၊ မုန္ညင္းစိမ္းနဲ႔ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲေလးပါ ထည့္ထားတာမို႔ အာဟာရလည္း ျဖစ္ေစပါတယ္။ ကဲ... ျပင္ဆင္ရတာလြယ္ကူျမန္ဆန္ၿပီး အာဟာရျပည့္ေစတဲ့ ကင္းမြန္ငါးအသားလံုးႏွင့္ ငါးအသားျပား ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ေလး ျပင္ဆင္ၾကည့္ၾကရေအာင္... OK

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ကင္းမြန္ငါးအသားလံုး - ၅ လံုး
• ကင္းမြန္ငါးအသားျပား - ၁  ျပား
• ၾကက္ျပဳတ္ရည္ - ၃၀ဝ  မီလီလီတာ
• ငါးနီတူေျခာက္ - ၅၀  ဂရမ္
• ငါးအရသာမႈန္ ့ - ၁ ဇြန္း
• ပဲငံျပာရည္ (အငန္ရည္) - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ဆား - အနည္းငယ္
• င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
• ခ်င္း - အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃  ႁမႊာ
• ပဲျပား - ၅  ခု
• ပဲပင္ေပါက္ - အနည္းငယ္
• ၾကက္သြန္ၿမိတ္ - အနည္းငယ္
• မုန္ညင္းစိမ္း - အနည္းငယ္
• ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲ - ၁၀ဝ  ဂရမ္
င႐ုတ္သိီးစိမ္းႏွင့္ ပဲငံျပာရည္ေဆာ့စ္
• ရွမ္းင႐ုတ္နီ - ၅  ေတာင့္
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ ႁမႊာ
• ပဲငံျပာရည္ (အငန္ရည္) - ၁ ဇြန္း
• ငါးငံျပာရည္ - အနည္းငယ္
• သံပရာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
• နံနံပင္ - အနည္းငယ္
• ေရေႏြး - ၁  ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ကို ငါးနီတူေျခာက္၊ ငါးအရသာမႈန္႔၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ အနည္းငယ္တို႔ျဖင့္ ကင္းမြန္ငါးအသားလံုးႏွင့္ ငါးအသားျပားေခါက္ဆြဲျပဳတ္ မခ်က္မီ ႀကိဳတင္ျပင္ဆင္ထားပါ။
၂။ ပဲျပားကို အနည္းငယ္ေၾကာ္ထားၿပီး ပဲပင္ေပါက္ႏွင့္ ကင္းမြန္ငါးအသားလံုးကို သန္႔စင္ထား၍ ငါးအသားျပားကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
၃။ အသင့္ျပင္ဆင္ထားေသာ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ကို ဆူပြက္ေအာင္တည္ၿပီး ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔၊ ပဲငံျပာရည္အငန္ ရည္တို႔ျဖင့္ ထိန္းညႇိ၍ အသင့္ျပင္ဆင္ထားေသာ ငါးအသားလံုးႏွင့္ ငါးအသားျပား ထည့္ခ်က္ထားပါ။
၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ရွမ္းင႐ုတ္နီကို ပါးပါးလွီးထားၿပီး ပဲငံျပာရည္၊ ငါးငံျပာရည္၊ ေရေႏြးအနည္းငယ္တို႔ျဖင့္ အရသာ ထိန္းညႇိၿပီး နံနံပင္အုပ္၍ သံပရာရည္အနည္းငယ္ ညႇစ္ၿပီး င႐ုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ ပဲငံျပာရည္ေဆာ့စ္ကို ျပင္ဆင္ထားပါ။
၅။ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲကို ၂ မိနစ္ခန္႔ အနည္းငယ္ႏူးေအာင္ျပဳတ္ၿပီး ေရစစ္၍ ဟင္းခ်ိဳပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။ မုန္ညင္းစိမ္းအနည္း ငယ္အုပ္ၿပီး အသင့္ျပင္ဆင္ထားေသာ ကင္းမြန္ ငါးအသား လံုးႏွင့္ ငါးအသားျပား ဟင္းခ်ိဳရည္ကို ေလာင္းထည့္ထားပါ။
၆။ ကင္းမြန္ငါးအသားလံုးႏွင့္ ငါးအသားျပားေခါက္ဆြဲျပဳတ္ကို ပဲပင္ေပါက္ႏွင့္ အသင့္ေၾကာ္ၿပီး လွီးထားေသာ ပဲျပားတို႔ အုပ္၍ အသင့္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ အနည္းငယ္ ျဖဴးၿပီး အသင့္ျပင္ဆင္ထားေသာ င႐ုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ ပဲငံျပာရည္ေဆာ့စ္ျဖင့္ တြဲဖက္ တည္ခင္းပါ။
....................
Celebrity Chef  ကိုဆန္နီ

ပုစြန္လက္ဖက္ထမင္းေၾကာ္
...............................


 ဒီပုစြန္လက္ဖက္ထမင္းေၾကာ္က စားေနက် ထမင္းေၾကာ္ ကို ပံုစံတစ္မ်ိဳးေလးေျပာင္းၿပီး လက္ဖက္ခ်ဥ္စပ္ေလး ထည့္ ေၾကာ္ထားတာပါ။ ၾကည့္လိုက္ရေအာင္ . . . ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ပုစြန္ - ၁၀ဝ ဂရမ္
• ထမင္း - ၁ ပြဲစာ
• လက္ဖက္ခ်ဥ္စပ္ (ႏွပ္) - စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆီ - စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ၾကက္ဥ - ၁ လံုး
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၃ ေတာင့္ခန္႔
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၃ ႁမႊာ
• ေရွာက္ရြက္ - ၂ ရြက္ခန္႔
• ၾကက္သားမႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
• ငံျပာရည္ - အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ပုစြန္ကို အခြံႏႊာၿပီး ေဆးေၾကာသန္႔စင္ထားပါ။
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ အနံ႔ေမႊးလာၿပီဆိုလွ်င္ ၾကက္ဥထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
၄။ ၾကက္ဥ က်က္ၿပီဆိုလွ်င္ ပုစြန္၊ လက္ဖက္ခ်ဥ္စပ္ႏွင့္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ င႐ုတ္သီးတို႔ကို ထည့္ပါ။
၅။ ၿပီးလွ်င္ အရသာမ်ားႏွင့္ ထမင္းထည့္ပါ။
၆။ ထမင္းလည္းက်က္ၿပီ၊ အနံ႔၊ အရသာလည္း ျပည့္စံုၿပီ ဆိုလွ်င္ ပါးပါးလွီးျဖတ္ထားတဲ့ ေရွာက္ရြက္မ်ားထည့္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

အသီးစံု ေရခဲေခ်ာင္း (၁၀ ေခ်ာင္း +) (Fruity Ice Popsicle)
........................................


 ပူအိုက္ေသာ ရာသီမွာ အသီးအႏွံမ်ားျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အိမ္လုပ္ ေရခဲေခ်ာင္းတစ္ေခ်ာင္းရဲ႕  အရသာက ရင္ကိုေအးျမ ခ်ိဳစိမ့္လို႔ သြားေစပါတယ္။ လုပ္စားၾကည့္ေနာ္ . . . ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အသီး ၃ မ်ိဳး ေရြးပါ)
• ကီဝီသီး - ၂ လံုး  (အခြံႏႊာၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ) (အျခားအသီးကို အစားထိုးလည္း ရပါတယ္)
• စေတာ္ဘယ္ရီသီး  - ၁ ခြက္ (မုန္႔လုပ္ရန္ တိုင္းေသာခြက္)
• ပင္မွည့္သီးအဝါေရာင္ - ၅ လံုး (ထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီး အႏွစ္မ်ား ပန္းကန္ထဲ ေကာ္ထုတ္ထားပါ)
• တယ္သီး  - ၃ လံုး (အခြံႏႊာၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ) (သရက္သီးအမွည့္ အစားထိုးလို႔ရပါတယ္)
• စပ်စ္သီး အစိမ္း  - ၁၅ က်ပ္သား (အလံုးမ်ား ေျြခထားပါ)
• စပ်စ္သီး အမည္း - ၁၅ က်ပ္သား (အလံုးမ်ား ေျြခထားပါ)
• အုန္းစိမ္းရည္ - ၅ ခြက္
• ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္ - ၂၅၀ မီလီလီတာ
• အုန္းသီးဖတ္  - စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း  (လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ျခစ္ယူထားေသာ)
• သၾကားျဖဴ - စားပြဲဇြန္း  ၃ - ၄ ဇြန္း
• ဂ်ယ္လတန္မႈန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ၁/၂ ဇြန္း
 (gelatine powder)

ျပဳလုပ္နည္း 
၁။  ေရခဲေခ်ာင္းခြက္ထဲ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အသီး ၃ မ်ိဳးကို ခပ္ပါးပါးလွီးၿပီး ေရခဲေခ်ာင္းခြက္ထဲ ထည့္ပါ။
၂။  အုန္းစိမ္းရည္ (သို႔) ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္ထဲ ေရေႏြး စားပြဲဇြန္း ၁  ၁/၂ ဇြန္းျဖင့္ ေဖ်ာ္ထားေသာ ဂ်ယ္လတန္ မႈန္႔မ်ား ထည့္ေဖ်ာ္ပါ။
၃။  စိတ္ႀကိဳက္အသီးမ်ား ထည့္ထားေသာ ေရခဲခြက္ထဲ အုန္းစိမ္းရည္ (သို႔) ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္မ်ား ေရခဲခြက္ မျပည့္တျပည့္ ေလာင္းထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ တုတ္တံေလး မ်ား ထိုး၍ ေရခဲေသတၲာ ေရခဲအကန္႔ထဲ ၆-၈ နာရီခန္႔ ထည့္ၿပီးခဲထားပါ။
...................
Syi Lwin Food Garden

No comments: