Wednesday, May 25, 2011

အိမ္နီးခ်င္းႏိုင္ငံေလးေတြရဲ႕ အစာေျပမုန္႕ေလးေတြ

ဗီယက္နမ္မုန္႕ဖတ္သုပ္

Bun Chit Heo Nuong လို႕အမည္ရတဲ့ ဗီယက္နမ္စတိုင္လ္ မုန္႕ဖတ္သုပ္ျဖစ္ပါတယ္။ ဆီမပါ၊ ဆားမပါဘဲ အရသာေတြ႕ေစမယ့္ မုန္႕ဖတ္သုပ္စတိုင္လ္ကို ေလ့လာၾကည့္ပါ။

လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား

မုန္႕ဖတ္ (နန္းေသး) - ၁၀က်ပ္သား

ဆလပ္ရြက္ - ၁၀ရြက္

မုန္လာဥနီ - အနည္းငယ္ (အမွ်င္ေလးမ်ားလွီးထားပါ)

သခြားသီး - အနည္းငယ္ (အမွ်င္ေလးမ်ားလွီးထားပါ)

ေျမပဲ - ၂ဇြန္း ( ေလးစိတ္ကြဲေထာင္းထားပါ)

၀က္သား - ၁၀က်ပ္သား

ၾကက္သားမႈန္႕ - အနည္းငယ္

ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ - အနည္းငယ္

ငံျပာရည္ - ၂ဇြန္း

ရွာလကာရည္ - ၄ဇြန္း

သၾကားရည္ - ၃ဇြန္း

ငရုတ္သီး(အနီ) - အနည္းငယ္

ၾကက္သြန္ျဖဴ - အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု

ဗီယက္နမ္စတိုင္လ္ မုန္႕ဖတ္သုပ္ဟာ ၀က္သားကင္နဲ႕ တြဲစားေလ့ရွိတာျဖစ္တဲ့အတြက္ ပထမဆံုး၀က္သားကင္ဖို႕ျပင္ဆင္ရပါမယ္။

၀က္သားကို သန္႕စင္ျပီး အတံုးေလးမ်ားလွီးကာ ၾကက္သားမႈန္႕နဲ႕ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕နယ္ပါတယ္။ ျပီးတဲ့အခါ တုတ္တံေလးေတြနဲ႕သီျပီး အသားက်က္တဲ့အထိ မီးကင္လိုက္ပါတယ္။

ဒုတိယအဆင့္အေနနဲ႕ အသုပ္တစ္ပြဲလံုးအတြက္ အဓိကက်တဲ့ေဆာ့စ္(Fish Sauce) ကိုခုလိုျပင္ဆင္ပါတယ္။ ငံျပာရည္ (၂)ဇြန္း၊ ရွာလကာရည္ (၄)ဇြန္း၊ သၾကားရည္ (၃) ဇြန္းကို ဆူပြက္လာတဲ့အထိေရာၾကိဳျပီး အေအးခံကာ ငရုတ္သီး(အနီ)နဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းကိုထည့္ေမႊလိုက္ပါတယ္။

အဲဒီ့ေနာက္ မုန္႕ဖတ္ကို မုန္လာဥနီ၊ သခြားသီးနဲ႕ ေျမပဲအားလံုးေရာထည့္ျပီး ေဆာ့စ္(၃)ဇြန္းခန္႕ထည့္နယ္လိုက္ပါတယ္။ ရရွိလာတဲ့ ဗီယက္နမ္စတိုင္လ္မုန္႕ဖတ္သုပ္ကို ၀က္သားကင္၊ ဆလပ္ရြက္တို႕နဲ႕တြဲဖက္ျပင္ဆင္ျပီး အရသာရွိရွိသံုးေဆာင္ႏိုင္ျပီျဖစ္ပါတယ္။

(ပန္းကန္ခပ္ျပန္႕ျပန္႕တစ္ခ်ပ္ထဲမွာ ဆလပ္ရြက္အနည္းငယ္ကို ေဘးမက်တက်မွာခင္း၊ သူ႕အရိုးေနရာနားမွာ မုန္႕ဖတ္သုပ္နယ္ထား တာကိုပံု၊ သူ႕အေပၚက သခြားသီးနဲ႕ ဥနီလွီးထားတာကိုျဖဴး၊ ၀က္သားကင္အတံကိုလည္း ေဘးနားမွာတင္၊ ေဆာ့စ္အရည္ပန္းကန္ ေလးကိုလည္းေဘးမွာထပ္တင္ထားျပီး ျပင္ဆင္ႏိုင္ပါတယ္။)

ကေမၻာဒီးယားငါးေပါင္းထုပ္

Amoke လို႕အမည္ရတဲ့ ကေမၻာဒီးယားစတိုင္လ္ငါးေပါင္းထုပ္ျဖစ္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာရြက္ကိုအသံုးျပဳတဲ့ရုိုးရာစားစရာတစ္မ်ိဳးပါ။ ဖက္ရနံ႕သင္းတဲ့ဟင္းပြဲရဲ႕ အရသာကိုခံစားမိေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား

ငါးရံ႕အသား - ၁၀က်ပ္သား

ငါးဖယ္ျခစ္ - ၂ဇြန္း

Red Curry Paste - ၁ဇြန္း

ပင္စိမ္း - အနည္းငယ္

ငံျပာရည္ - အနည္းငယ္

သၾကား - အနည္းငယ္

အုန္းႏို႕ - ၅ဇြန္း

ၾကက္ဥ(အကာ) - ၁လံုး

ဆီ - ၁ဇြန္း

ၾကက္သြန္နီ - အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္ပံု

ပထမဆံုး ငါးရံ႕အသားမ်ားနဲ႕ ငါးဖယ္ျခစ္ကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းျပီး Red Curry Paste (၁)ဇြန္း၊ အုန္းႏို႕(၁)ဇြန္း၊ ၾကက္ဥအကာရည္၊သၾကား၊ ငံျပာရည္အနည္းငယ္နဲ႕ပင္စိမ္းႏုပ္ႏုပ္စဥ္းမ်ားထည့္ကာ ေရာေမႊနယ္လိုက္ပါတယ္။ နယ္တဲ့ေနရာမွာ ေစးပိုင္လာေအာင္ လက္နဲ႕ ရိုက္ ျပီးနယ္ေပးရပါတယ္။

ငါးအသားနယ္ရလာတဲ့အခါ ငွက္ေပ်ာရြက္ကေတာ့ထဲထည့္ထုပ္ျပီး ေရဆူေအာင္တည္ထားတဲ့ေပါင္းအိုးမွာ (၇)မိနစ္ခန္႕ထည့္ေပါင္းေပး ပါတယ္။

ငါးေပါင္းထားတဲ့အခ်ိန္မွာ အုန္းႏို႕ေဆာ့စ္ကိုျပင္ဆင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီကိုပါးပါးလွီး ဆီသတ္ျပီး အုန္းႏို႕ရည္ (၄)ဇြန္းထည့္ခ်က္ပါတယ္။ အုန္းႏို႕ဆူလာတဲ့အခါ ငံျပာရည္နဲ႕သၾကား၊ အနည္းငယ္စီထည့္ေမႊျပီး အနည္းငယ္ပ်စ္လာတဲ့အထိ တည္ေပးရပါတယ္။

ငါးေပါင္းထားတာက်က္ျပီဆိုရင္ေတာ့ ငါးေပါင္းထုပ္ေပၚမွာ အုန္းႏို႕ေဆာ့စ္ဆမ္းျပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။ အရာသဆိမ့္ဆိမ့္နဲ႕ ရနံ႕ေမႊးတဲ့ ကေမၻာဒီးယားစတိုင္လ္ငါးေပါင္းထုပ္ပဲျဖစ္ပါတယ္။

(ငါးအသားနယ္ကိုထည့္ဖို႕အတြက္ လုပ္ထားတာက ငွက္ေပ်ာရြက္ကို ပန္းကန္လံုးပံုစံ ခြက္ကေလးရေအာင္ ပံုစံခ်ိဳးျပီး ၀ါးတံေလးေတြ ထိုးထားတာျဖစ္ပါတယ္။ Red Curry Paste ကေတာ့ CityMart Super Market ဆိုင္မွာရႏိုင္ပါတယ္။ လြယ္လြယ္ေျပာရရင္ေတာ့ အသားဟင္းခ်က္တဲ့အခါ အႏွစ္အျဖစ္ထည့္ခ်က္ႏိုင္ေအာင္ အသင့္လုပ္ထားတဲ့အရာပါပဲ။)

လာအိုထမင္းဆုပ္

Nem Tadieu လို႕ေခၚတဲ့ လာအိုစတိုင္လ္ ထမင္းသုပ္ ထမင္းဆုပ္ေၾကာ္ပါ။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ သူ႕ရဲ႕စတိုင္လ္က ထမင္းကိုသုုပ္တယ္။ ျပီးေတာ့အလံုးအဆုပ္ေလးေတြလုပ္တယ္။ ျပီးေတာ့ေၾကာ္တယ္။ ထူးျခားတာက အုန္းသီးအမွ်င္ေၾကာ္ေလးေတြကိုလည္း ထည့္စားတာျဖစ္ပါတယ္။ ဖန္တီးပံုေလးကိုၾကည့္ရေအာင္။

လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား

ထမင္း - ပန္းကန္လံုး(၁)လံုး

၀က္မိုးခိုသား - ၅က်ပ္သား

၀က္နားရြက္ - အနည္းငယ္

၀က္ေခါက္ - အနည္းငယ္

၀က္အသည္း - အနည္းငယ္

Red Curry Paste - ဇြန္းေသး (၁)ဇြန္း

ငံျပာရည္ - အနည္းငယ္

ၾကက္သားမႈန္႕ - အနည္းငယ္

ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ - အနည္းငယ္

အုန္းသီးအမွ်င္ေၾကာ္ - ၁ဇြန္း

ျပဳလုပ္ပံု

ပထမဆံုး ၀က္သား၊ ၀က္နားရြက္၊ ၀က္ေခါက္၊ ၀က္အသည္းအစံုကို ႏူးအိေနေအာင္ျပဳတ္ျပီး ပါးပါးလွီးလိုက္ပါတယ္။

ထမင္းကို ၾကက္သားမႈန္႕၊ ငံျပာရည္၊ Red Curry Paste ၊ အုန္းသီးေၾကာ္နဲ႕ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၀က္သားအစံုထည့္သုပ္ျပီး ထမင္းဆုပ္ အလံုးေလးေတြျပဳလုပ္ပါတယ္။

အဲဒီ့ထမင္းဆုပ္အလံုးေလးေတြကို ဆီပူမွာထည့္ေၾကာ္ျပီး ျပန္ဆယ္ယူကာ ဆီစစ္ထားလိုက္ပါတယ္။

ေနာက္ဆံုးအဆင့္အေနနဲ႕ ထမင္းဆုပ္ေပၚမွာ ပူစီနံနဲ႕ပင္စိမ္းရြက္ေလးေတြေျခြထည့္ျပီး ဆလပ္ရြက္နဲ႕ထုပ္ကာ ျမိန္ျမိန္ယွက္ယွက္ စားေသာက္ၾကတာျဖစ္ပါတယ္။

အသားေရာျပြမ္းထားျပီး အရသာရွိလွတဲ့ လာအုိစတိုင္လ္ထမင္းသုပ္ျဖစ္ပါတယ္။

(ထမင္းဆုပ္ေလးေတြကိုေၾကာ္ျပီးတဲ့အခါ ပန္းကန္ျပားထဲဆလပ္ရြက္တစ္ရြက္စီခင္းျပီးထည့္ အေပၚက အုန္းသီးမွ်င္ေၾကာ္ေလးေတြ ပူစီနံ ရြက္ ပင္စိမ္းရြက္ေလးေတြေျခြထည့္ထားျပီး ျပင္ဆင္ႏိုင္ပါတယ္။)

ေကာ္ျပန္႕စိမ္းေျမပဲေဆာ့စ္

ေကာ္ျပန္႕စိမ္းလို႕ဆိုရမယ့္ Spring Roll ဟာ ဒီအိမ္နီးခ်င္းႏိုင္ငံေတြအားလံုးရဲ႕လူၾကိဳက္မ်ားတဲ့အစားအစာျဖစ္ပါတယ္။ ထိုင္း၊ဗီယက္နမ္၊ လာအို၊ ကေမၻာဒီးယားႏိုင္ငံအားလံုးမွာ ထင္ရွားပါတယ္။ Goi Cuon လို႕အမည္ရပါတယ္။

လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား

ေကာ္ျပန္႕ရြက္ (Rice paper) - ၄ခု

ပုစြန္ေက်ာ့ - ၈ေကာင္

မုန္ညင္းျဖဴ - အနည္းငယ္

ပဲပင္ေပါက္ - အနည္းငယ္

ၾကက္သြန္ျမိတ္ - အနည္းငယ္

ရွမ္းနံနံ - အနည္းငယ္

မုန္႕ဖတ္ - အနည္းငယ္

ဆလပ္ရြက္ - ၄ရြက္

ဆီ - အနည္းငယ္

Red curry paste - ၁ဇြန္း

ေျမပဲ(ေထာင္းထားပါ) - ၂ဇြန္း

အုန္းႏို႕ - ၄ဇြန္း

ျပဳလုပ္ပံု

မုန္ညင္းျဖဴ၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊နံနံပင္၊ဆလပ္ရြက္စတဲ့ အရြက္မ်ားကိုသန္႕စင္ျပီးလွီးျဖတ္ထားပါတယ္။ ပုစြန္ေက်ာ့ကို ေက်ာခြဲအခြံခြၽတ္သန္႕စင္ျပီး ျပဳတ္ထားပါတယ္။

ေကာ္ျပန္႕ရြက္ကို ေရခဏစိမ္ျပီး အ၀တ္သန္႕သန္႕ေပၚမွာ ဆယ္ယူကာေရျပန္စစ္ေစပါတယ္။

ေရစစ္သြားတဲ့ေကာ္ျပန္႕ရြက္မွာ လွီးထားတဲ့ အသီးအရြက္မ်ားနဲ႕ျပဳတ္ထားတဲ့ ပုစြန္ကိုထည့္ျပီးလိပ္လိုက္ပါတယ္။

ေကာ္ျပန္႕စိမ္းအလိပ္ေတြရလာတဲ့အခါ ေျမပဲေဆာ့စ္ကို ခုလိုျပင္ဆင္ပါတယ္။

ပထမဆံုးဒယ္အိုးမွာ ဆီထည့္ျပီး Red curry paste ကိုဆီသတ္ပါတယ္။ အနံ႕ေမႊးလာတဲ့အခါ ေထာင္းထားတဲ့ ေျမပဲ (၂)ဇြန္း၊ အုန္းႏို႕ (၄)ဇြန္းနဲ႕ ေရသန္႕ (၂)ဇြန္းထည့္ေမႊပါတယ္။ ေရဆူလာတဲ့အခါ ငံျပာရည္နဲ႕ သၾကားအနည္းငယ္စီထည့္ျပီး ေျမပဲက်က္လာျပီဆိုရင္ ေဆာ့စ္ကိုရရွိျပီျဖစ္ပါတယ္။

ေကာ္ျပန္႕စိမ္းကို ေျမပဲေဆာ့စ္နဲ႕တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္သလို ဗီယက္နမ္မုန္႕ဖတ္သုပ္မွာ အသံုးျပဳတဲ့ Fish Sauce နဲ႕တြဲစားမယ္ဆိုရင္ လည္း အဆင္ ေျပေစမွာျဖစ္ပါတယ္။

( ေကာ္ျပန္႕လိပ္သံုးေလးလိပ္ကို ပန္းကန္ျပန္႕ျပန္႕မွာ လွတပတစီထည့္၊ ေျမပဲေဆာ့္စ္ထဲ့ထားတဲ့ ပန္းကန္းလံုးရယ္၊ Fish Sauce ထည့္ထားတဲ့ ပန္းကန္လံုးရယ္ တစ္ခုစီထည့္ေပးျပီး တည္ခင္းႏိုင္ပါတယ္။)

*အထက္မွာေရးသားခ့ဲတဲ့အစားအစာမ်ားကို  Monsoon Restaurant & Bar (၈၅-၈၇၊ သိမ္ျဖဴလမ္း၊ရန္ကုန္ျမိဳ႕) မွာလက္ေတြ႕သြားေရာက္ စားေသာက္ႏိုင္ပါေၾကာင္းသတင္းေပးလိုက္ပါတယ္။

No comments: