မီးဖိုေခ်ာင္သံုးဓားတိုင္းသည္ သူ႕အမ်ိဳးအစားႏွင့္သူ ထမ္းေဆာင္ႏိုင္စြမ္းသည့္ တာ၀န္ကိုယ္စီရွိေနျပီး ေရြးခ်ယ္မႈ မွန္ကန္လွ်င္ အစား အေသာက္ကို ခ်က္ျပဳတ္ရန္ ျပင္ဆင္ရာတြင္ လြယ္ကူသက္သာေစပါသည္။
ဓားမ၀ယ္ခင္ အရင္စမ္းကိုင္ၾကည့္ပါ
ဓားကို ဆုပ္ကုိင္ၾကည့္ပါက သင့္လက္အတြင္း ေကာင္းမြန္စြာ က်က်နန အေနအထားျဖစ္ေနရမည့္အတြက္ ဓားးကို ဘူးထဲမွ ထုတ္ယူ ဆုပ္ကိုင္ၾကည့္ပါ။
ေရွာင္ၾကဥ္ရန္
- ဓားျပားအထူ အလြန္ပါးေနလွ်င္ ဖိလွီးလိုက္သည့္အခါ ေကြးသြားႏိုင္ပါသည္။
- ဓား၏ လက္ကိုင္ရုိးျဖင့္ ညႇပ္ထားေသာ ဓားအသြားဘက္ျခမ္း အထိန္းသံသတၲဳအရိုးမွာ လက္ကိုင္ရိုး အဆံုးထိ မေရာက္ရွိပါက အားစိုက္ သံုးလိုက္သည့္အခါ အရိုးကြၽတ္ထြက္သြားေစႏိုင္ပါသည္။
အျမဲထက္ေနပါေစ
- ေကာင္းမြန္ေသာ စဥ္းတီတံုးအေပၚတြင္သာ ဓားကိုသံုးပါ။ ဂရင္းႏိုက္ေက်ာက္ျပားအေပၚႏွင့္ စတီးသံျပား ေဘစင္မ်ားေပၚတြင္ အသံုးျပဳမႈ တို႕ကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။
- ဓားမ်ားကို သီးသီးသန္႕သန္႕ ဓားထည့္သည့္ သစ္သားအိမ္မ်ားအတြင္း ထည့္သိမ္းဆည္းထားပါ။ ဇြန္း၊ ခရင္းကဲ့သို႕ ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ ေရာေႏွာမထားပါႏွင့္။
- ဓားေရာင္းသည့္ဆိုင္မွ ပန္းကန္ေဆးစက္မ်ားအတြင္း ထည့္ေဆးႏိုင္သည္ဟု ေျပာသည့္တိုင္ေအာင္ ထိုကဲ့သို႕ ဘယ္ေတာ့မွ မလုပ္မိ ပါေစႏွင့္။ ဓားေကာင္းမ်ား၏ စတီးသံမ်ားသည္ ဆား၊အက္ဆစ္ႏွင့္ ဆပ္ျပာမႈန္႕မ်ားေၾကာင့္ ပ်က္စီးႏိုင္သျဖင့္ ဓားမ်ားကို သီးသန္႕ ဂရုစိုက္ ေဆးေၾကာေပးပါ။
အႏၲရာယ္ကင္းေစရန္
Chinese Cleaver or Chopper ဟုေခၚေသာ ဓားမအၾကီး၊
ဘာအတြက္သံုးမလဲ
ေလ့က်င့္ထားေသာ တရုတ္စားဖိုမွဴးမ်ားအတြက္ ဘက္စံုအသံုးျပဳႏိုင္ပါသည္။ သာမန္လူအတြက္ ၾကက္သားအရိုးႏွင့္ တြဲခုတ္ရန္ႏွင့္ ေက်ာ္ဖရံုကဲ့သို႕ မာေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တို႕ကိုလွီးရန္သံုးသည္။ ဓား၏အေလးခ်ိန္ေၾကာင့္ သင့္အတြက္အလုပ္တစ္၀က္သက္သာေစသည္။
ဘယ္လိုေရြးမလဲ
Paring Knife ဟုေခၚေသာ ဓားပါး၊ ဓားသြားထက္၍ အသြားမွာ 6cm မွ 9cm ခန္႕ရွိသည္။
ဘာ အတြက္သံုးမလဲ
အသီးႏွင့္ အရြက္မ်ားကို အခြံႏႊာရန္၊ အူတိုင္လွီးရန္သံုးသည္။ ႏွင့္ ၾကက္သြန္ကဲ့သို႕ အရာမ်ားလွီးစိတ္ရန္သံုးသည္။
ဘယ္လိုေရြးမလဲ
Serrated Knife ဟုေခၚေသာ လႊဓား။
ဓားအသြားမွာ 13cm မွ 25cm ခန္႕ရွိသည္။
ဘယ္အတြက္သံုးမလဲ
ေပါင္မုန္႕လွီးရာတြင္ သံုးသည္။ ဖရဲသီးကဲ့သို႕ အသီးမ်ိဳးလွီးရာတြင္လည္းသံုးသည္။ ကိတ္မုန္႕လွီးရာတြင္လည္း သံုးသည္။
ဘယ္လိုေရြးမလဲ
Chef's Knife ဟုေခၚေသာ ဘက္စံုသံုးဓား၊ ဓားအသြားမွာ 15cm မွ 30cm ခန္႕ရွိသည္။
ဘာအတြက္သံုးမလဲ
အလႊာလိုက္လွီးရန္၊ အတံုးေလးမ်ားလွီးရန္၊ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းရန္ သံုးသည္။ ၾကက္၊ဘဲ၊အမဲ၊၀က္တို႕ကို အရိုးႏွင့္ အသားႏႊာယူရာတြင္လည္း သံုးသည္။
ဘယ္လိုေရြးမလဲ
ဓားလက္ကိုင္ျငိမ္ျပီး အသားကိုလွီးသည့္အခါ ေကြးျခင္း၊ တုန္ျခင္း၊ ခါျခင္းမ်ိဳး မရွိဘဲ ဓားသြားေတာင့္ေသာ ဓားမ်ိဳးျဖစ္ရပါမည္။
No comments:
Post a Comment