Monday, May 16, 2011

ဓားမ်ားကို မွန္ကန္စြာ ေရြးခ်ယ္ျခင္း

မီးဖိုေခ်ာင္သံုးဓားတိုင္းသည္ သူ႕အမ်ိဳးအစားႏွင့္သူ ထမ္းေဆာင္ႏိုင္စြမ္းသည့္ တာ၀န္ကိုယ္စီရွိေနျပီး ေရြးခ်ယ္မႈ မွန္ကန္လွ်င္ အစား အေသာက္ကို ခ်က္ျပဳတ္ရန္ ျပင္ဆင္ရာတြင္ လြယ္ကူသက္သာေစပါသည္။

အစားအေသာက္အေတာ္မ်ားမ်ားကို ခ်က္ျပဳတ္ရန္အတြက္ မီးဖိုေခ်ာင္သံုးဓားႏွစ္မ်ိဳး၊ သံုးမ်ိဳးေလာက္သာ လိုအပ္ပါသည္။ Chinese cleaver or Chopper ဟုေခၚေသာ ဓားမအၾကီး(သို႕) အလတ္စား၊ Paring Knife ဟုေခၚေသာ အခြံႏႊာဓားမ်ိဳးႏွင့္ Chef's Knife ဟု ေခၚေသာ ဘက္စံုသံုးဓားေလာက္သာလိုအပ္ပါသည္။ ေစ်းေပါေသာ ဓားမ်ားမွာ ေကာင္းမြန္ထက္ျမေအာင္ ေသြးႏိုင္သည့္ လံုေလာက္ သည့္ ဓားအသားထူမ်ိဳး မရွိၾကသျဖင့္ အသံုးျပဳသည့္အခါ လိုအပ္သည္ ထက္ အားပိုသံုးကာ ဖိခ်ေပးရသည့္အတြက္ ခ်က္ျပဳတ္ရန္ ျပင္ ဆင္ရာ၌ စိတ္အေႏွာင့္အယွက္ကို ျဖစ္ေစပါသည္။ ထို႕အျပင္လွီးျဖတ္ရာ တြင္လည္း ဖိအားေၾကာင့္ ေကြးသြားျခင္း၊ ေခ်ာ္ထြက္သြားျခင္း တို႕ကို ျဖစ္ေစႏိုင္သျဖင့္ ေဘးအႏၲရာယ္လည္း မ်ားေစႏိုင္ပါသည္။ ေစ်းၾကီး ေသာဓားမ်ားမွာမူ ဓားအသြားလည္း ထူၾကသျဖင့္ ဓားေသြးရာ တြင္လည္း အႏၲရာယ္ကင္းသည့္အျပင္ အသြားကိုလည္း ေကာင္းစြာထက္ ေစႏိုင္ပါသည္။ ဂရုတစိုက္ကိုင္တြယ္ပါက တစ္သက္လံုးပင္ ၾကာရွည္စြာ သံုးစြဲႏိုင္ေစပါသည္။ Henckeis ႏွင့္ Victoriox တံဆိပ္ မီးဖိုေခ်ာင္သံုးဓားမ်ားမွာ အရည္ အေသြးေကာင္းမြန္ၾကသည္။
 

ဓားမ၀ယ္ခင္ အရင္စမ္းကိုင္ၾကည့္ပါ

ဓားကို ဆုပ္ကုိင္ၾကည့္ပါက သင့္လက္အတြင္း ေကာင္းမြန္စြာ က်က်နန အေနအထားျဖစ္ေနရမည့္အတြက္ ဓားးကို ဘူးထဲမွ ထုတ္ယူ ဆုပ္ကိုင္ၾကည့္ပါ။

ေရွာင္ၾကဥ္ရန္

- ဓားျပားအထူ အလြန္ပါးေနလွ်င္ ဖိလွီးလိုက္သည့္အခါ ေကြးသြားႏိုင္ပါသည္။

- ဓား၏ လက္ကိုင္ရုိးျဖင့္ ညႇပ္ထားေသာ ဓားအသြားဘက္ျခမ္း အထိန္းသံသတၲဳအရိုးမွာ လက္ကိုင္ရိုး အဆံုးထိ မေရာက္ရွိပါက အားစိုက္ သံုးလိုက္သည့္အခါ အရိုးကြၽတ္ထြက္သြားေစႏိုင္ပါသည္။

- သားလွီးဓား အပါအ၀င္ အမ်ိဳးမ်ိဳးေသာ ဓားဆက္လိုက္ဘူးမ်ိဳးထဲမွ ၾကိဳတင္ထုပ္ပိုးျပီး ဘူးကို အေသပိတ္ထည့္ထားပါက ဓားကို ေသခ်ာ မၾကည့္ရဘဲႏွင့္ အရမ္းမ၀ယ္သင့္ပါ။
 

အျမဲထက္ေနပါေစ

- ေကာင္းမြန္ေသာ စဥ္းတီတံုးအေပၚတြင္သာ ဓားကိုသံုးပါ။ ဂရင္းႏိုက္ေက်ာက္ျပားအေပၚႏွင့္ စတီးသံျပား ေဘစင္မ်ားေပၚတြင္ အသံုးျပဳမႈ တို႕ကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။

- ဓားမ်ားကို သီးသီးသန္႕သန္႕ ဓားထည့္သည့္ သစ္သားအိမ္မ်ားအတြင္း ထည့္သိမ္းဆည္းထားပါ။ ဇြန္း၊ ခရင္းကဲ့သို႕ ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ ေရာေႏွာမထားပါႏွင့္။

- ဓားေရာင္းသည့္ဆိုင္မွ ပန္းကန္ေဆးစက္မ်ားအတြင္း ထည့္ေဆးႏိုင္သည္ဟု ေျပာသည့္တိုင္ေအာင္ ထိုကဲ့သို႕ ဘယ္ေတာ့မွ မလုပ္မိ ပါေစႏွင့္။ ဓားေကာင္းမ်ား၏ စတီးသံမ်ားသည္ ဆား၊အက္ဆစ္ႏွင့္ ဆပ္ျပာမႈန္႕မ်ားေၾကာင့္ ပ်က္စီးႏိုင္သျဖင့္ ဓားမ်ားကို သီးသန္႕ ဂရုစိုက္ ေဆးေၾကာေပးပါ။

- ဓားမ်ားကို တစ္ပတ္တစ္ခါ ေရဆြတ္ထားေသာ ဓားေသြးေက်ာက္ေပၚတင္ျပီး ၄၅ဒီဂရီေစာင္းလ်က္ အေနအထားႏွင့္ အရပ္မ်က္ႏွာ တစ္ဘက္သို႕သာ ဆြဲျပီးေသြးပါ။
 

အႏၲရာယ္ကင္းေစရန္

ဓားမ်ားကိုအလြယ္တကူျပဳတ္က်ႏိုင္သည့္ စဥ္းတီတံုး အစြန္အဖ်ားႏွင့္ စားပြဲကဲ့သို႕ စင္အစြန္းမ်ားတြင္ မထားပါႏွင့္။ ဓားေအာက္သို႕ ျပဳတ္ က်သည့္အခါ ဘယ္ေသာအခါမွ ၾကိဳးစားမဖမ္းပါႏွင့္။ လူကိုလြတ္ေအာင္ေရွာင္ျပီး ဓားကိုၾကမ္းျပင္သို႕သာ က်ပါေစ။
 

Chinese Cleaver or Chopper ဟုေခၚေသာ ဓားမအၾကီး၊

ဘာအတြက္သံုးမလဲ

ေလ့က်င့္ထားေသာ တရုတ္စားဖိုမွဴးမ်ားအတြက္ ဘက္စံုအသံုးျပဳႏိုင္ပါသည္။ သာမန္လူအတြက္ ၾကက္သားအရိုးႏွင့္ တြဲခုတ္ရန္ႏွင့္ ေက်ာ္ဖရံုကဲ့သို႕ မာေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တို႕ကိုလွီးရန္သံုးသည္။ ဓား၏အေလးခ်ိန္ေၾကာင့္ သင့္အတြက္အလုပ္တစ္၀က္သက္သာေစသည္။

ဘယ္လိုေရြးမလဲ

အေလးခ်ိန္စီးေပမယ့္ အရမ္းမေလးလြန္းေသာ ဓားမ်ိဳးျဖစ္ရပါမယ္။ လက္ကိုင္လို႕ေကာင္းျပီး ေခ်ာ္မေနေစေသာ လက္ကိုင္မ်ိဳးျဖစ္ရပါမည္။
 

Paring Knife ဟုေခၚေသာ ဓားပါး၊ ဓားသြားထက္၍ အသြားမွာ 6cm မွ 9cm ခန္႕ရွိသည္။

ဘာ အတြက္သံုးမလဲ

အသီးႏွင့္ အရြက္မ်ားကို အခြံႏႊာရန္၊ အူတိုင္လွီးရန္သံုးသည္။ ႏွင့္ ၾကက္သြန္ကဲ့သို႕ အရာမ်ားလွီးစိတ္ရန္သံုးသည္။

ဘယ္လိုေရြးမလဲ

အေလးခ်ိန္ အေတာ္အသင့္ရွိျပီး အခြံႏႊာျခင္း၊ အူတိုင္ထုတ္ျခင္းျပဳလွ်င္ ေကြးမသြားႏိုင္ေသာ မပါးလြန္း၊ မထူလြန္းသည့္ အသြားမ်ိဳး ျဖစ္ရပါမည္။
 

Serrated Knife ဟုေခၚေသာ လႊဓား။

ဓားအသြားမွာ 13cm မွ 25cm ခန္႕ရွိသည္။

ဘယ္အတြက္သံုးမလဲ

ေပါင္မုန္႕လွီးရာတြင္ သံုးသည္။ ဖရဲသီးကဲ့သို႕ အသီးမ်ိဳးလွီးရာတြင္လည္းသံုးသည္။ ကိတ္မုန္႕လွီးရာတြင္လည္း သံုးသည္။

ဘယ္လိုေရြးမလဲ

လက္ကိုင္မရွည္လြန္းဘဲ အသြားႏွင့္ ဟန္ခ်က္ညီသည့္ ဓားမ်ိဳးကို ျဖစ္ရပါမည္။
 

Chef's Knife ဟုေခၚေသာ ဘက္စံုသံုးဓား၊ ဓားအသြားမွာ 15cm မွ 30cm ခန္႕ရွိသည္။

ဘာအတြက္သံုးမလဲ

အလႊာလိုက္လွီးရန္၊ အတံုးေလးမ်ားလွီးရန္၊ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းရန္ သံုးသည္။ ၾကက္၊ဘဲ၊အမဲ၊၀က္တို႕ကို အရိုးႏွင့္ အသားႏႊာယူရာတြင္လည္း သံုးသည္။

ဘယ္လိုေရြးမလဲ

ဓားလက္ကိုင္ျငိမ္ျပီး အသားကိုလွီးသည့္အခါ ေကြးျခင္း၊ တုန္ျခင္း၊ ခါျခင္းမ်ိဳး မရွိဘဲ ဓားသြားေတာင့္ေသာ ဓားမ်ိဳးျဖစ္ရပါမည္။

                                                                                    

No comments: