Sunday, September 7, 2014

ကီးမား ပလာတာ



ကီးမား ပလာတာ (၆ခုစာ)




မေလးရွားမွာ Street Food Murtabak လို႔ ေခၚတဲ႔ ကီးမားပလာတာ လုပ္နည္းပါ။ ဒီကီးမားပလာတာ လုပ္နည္း ရန္ကုန္မွာ စားေနက် ကီးမားပလာတာ လုပ္နည္းနဲ႔လည္း ေတာ္ေတာ္ဆင္ပါတယ္။ စားလို႔ အရမ္းေကာင္းတာမုိ႔ ကီးမားပလာတာ လုပ္နည္းကို ျပန္လည္ မွ်ေ၀ေပးလုိက္ပါတယ္..

ပလာတာတြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ဂ်ဳံ – ၄၅၀ ဂရမ္
  • ဆီ – ခြက္ ၃ပံု၁ပံု
  • ေရ – ၁ခြက္
  • ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ပလာတာ ျပင္ဆင္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ေဇာက္ခြက္တစ္ခုထဲတြင္ (ဂ်ဳံ၊ ဆီ၊ ေရ၊ ဆား) တုိ႔ကုိ သမေအာင္ ေရာႏုယ္ေပးပါ။



၂။ ဂ်ဳံသား ႏူညံ႔သည္အထိ ႏုယ္ေပးပါ။ မာေနလွ်င္ ေရအနည္းငယ္ ထည္႔ေပးပါ။
၃။ ဂ်ဳံသား ႏူညံ႔သြားလွ်င္ လက္နွစ္ဖက္ကို ဆီသုတ္ေပးျပီ ဂ်ဳံဒိုးကို ၆ပိုင္းပုိင္းေပးကာ အလံုးလံုးေပးပါ။
၄။ အေပၚမွ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း) ျဖဴးေပးျပီ အ၀တ္သန္႔ျဖင္႔ အေပၚက အုပ္ျပီ ၃နာရီခန္႔ ႏုပ္ထားေပးပါ။

 
ကီးမားပလာတာ အစာသြပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ၾကက္ရင္ဗံုသား (သို႔) ဆိတ္သား – ၄၅၀ ဂရမ္ (နွုတ္နွုတ္စင္းပါ)
  • ၾကက္သြန္နီ – ၂လံုး (နွုတ္နွုတ္စင္းပါ)
  • ငရုတ္သီးစိမ္း – ၄-၅ ေတာင္႔ (ပါးပါးလွီးပါ)
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၁လံုး (အေစ႔ထုတ္ျပီ အတံုးေသးမ်ား တံုးပါ)
  • ငရုတ္သီးမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံု၁ပံု
  • ဆႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ပံု၁ပံု
  • ဇီယာမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
  • နံနံေစ႔မုွန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္
  • မဆလာ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • နံနံပင္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္းစာ (နွုတ္နွုတ္စင္းပါ)
  • ၾကက္သြန္နီ – ၃လံုး (ပါးပါးလွီးထားပါ) (အေပၚက ျဖဴးရန္ အတြက္ျဖစ္သည္)
  • ၾကက္ဥ – ၂လံုး (ခေလာက္ထားပါ) (အေပၚက ျဖဴးရန္ အတြက္ျဖစ္သည္)

ကီးမားခ်က္နည္း
၁။ ကီးမားခ်က္ရန္ ဒယ္ထဲ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း) ထည္႔ျပီ ၾကက္သြန္နီ ဆီသပ္ေပးပါ။


၂။ ျပီလွ်င္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ဆႏြင္းမွုန္႔၊ ငရုတ္သီးမွုန္႔၊ ဆား ထည္႔ျပီ ၁မိနစ္ခန္႔ ေရာေမႊပါ။


၃။ ထုိ႔ေနာက္ ၾကက္သား(သို႔)ဆိတ္သား၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ဇီယာ၊ နံနံေစ႔မုွန္႔၊ တုိ႔ကို ထည္႔ျပီ ၂မိနစ္ခန္႔ ေရာေၾကာ္ေပးပါ။


၄။ ေနာက္ဆံုးမွ မဆလာ၊ နံနံပင္ အုပ္ေပးျပီ ပန္းကန္တစ္ခုထဲ တြင္ ျပန္ဆယ္ကာ ေခတၱအေအးခံထားပါ။

ကီးမား ပလာတာ လုပ္နည္း
၁။ ပလာတာဒိုးရိုက္ရန္ စားပြဲကို ဆီသုပ္၊ လက္ကို ဆီသုပ္ျပီမွ ဂ်ဳံဒိုး တစ္ခုကို လက္ျဖင္႔ အျပား၀ုိင္း ျပဳလုပ္ပါ။
၂။ ျပီေနာက္ လက္နွစ္ဖက္ကို သုံးျပီ ပံုတြင္ပါသည္႔အတုိင္း ဂ်ဳံျပား ပါးလႊားသည္အထိ ရိုက္ေပးပါ။



၃။ ဂ်ဳံျပား ပါးလႊားသည္႔အေနထားရလွ်င္ အလယ္ကို ၾကက္ဥသုပ္၊ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီး အနည္းငယ္ ျဖဴးေပးပါ။


၄။ ထုိ႔ေနာက္ ၾကက္သား(သို႔)ဆိတ္သား ကီးမားကို အလယ္တြင္ ထည္႔ေပးပါ။


၅။ ျပီလွ်င္ ပလာတာဒိုးကို စတုဂံပံု ေလးေခါက္ေခါက္လုိက္ပါ။
၆။ ျပီေနာက္ ဆီသုတ္ထားေသာ ဒယ္ျပားေပၚသုိ႔ တင္ျပီ အညိွေရာင္သန္းအထိ တဖက္စီလွန္ျပီ ေၾကာ္ေပးပါ။ ေၾကာ္ေပးစဥ္ ဆီ(သို႔) ေထာပတ္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း ထည္႔ေပးပါ။


၇။ ကီးမားပလာတာ ရျပီဆုိလွ်င္ ဓားျဖင္႔ ၄ပိုင္းပိုင္းျပီ သံပရာသီး၊ ၾကက္သြန္နီ တုိ႔ျဖင္႔ အရသာရွိစြာ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ…



မွတ္ခ်က္ ။ ။ ထုိ႔နည္းအတုိင္း က်န္ ကီးမားပလာတာ မ်ားကို ျပဳလုပ္ပါ။ ပလာတာ ရိုက္တဲ႔ အခါ ၁ၾကိမ္၊ ၂ၾကိမ္ လုပ္ရခက္ပါလိမ္႔မယ္။ လုပ္သားက်ရင္ အဆင္ေျပသြားပါလိမ္႔မယ္..

No comments: