Wednesday, September 17, 2014

အဆီမ်ားကို အလ်င္အျမန္ေလာင္ကြ်မ္းေစႏိုင္သည့္ အစားအစာ ၁၀ မ်ိဳး



ေယာက်ာ္းေလး၊ မိန္းကေလး မေရြး အဆင္းရူပါလွပဖုိ႔ရန္မွာ မ်က္ႏွာတစ္ခုတည္းေပၚမွာမူတည္ျခင္းမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ ကိုယ္ခႏၶာအခ်ိဳးက်လွပ ေျပျပစ္ဟာလည္း အလြန္အေရးႀကီးပါတယ္။ ရုပ္ရည္ရူပါ အတင့္အသင့္ပင္ ရွိေသာ္ျငား ခႏၶာကိုယ္အခ်ိဳးအစား လွပ ေျပျပစ္သူ ေယာက်ာ္းေလး၊ မိန္းကေလးတုိ႔ဟာ မိမိတို႔ရဲ႕ ဆန္႔က်င္ဘက္လိင္ ကို ဆြဲေဆာင္ႏိုင္သည္ကိုသေဘာေပါက္နားလည္လာၾကသည့္ လူငယ္အမ်ားစုကို ယေန႔ေခတ္အခ်ိန္မွာ ကိုယ္ခႏၶာေလ့က်င့္ေရးခန္းမ (Gym) မွာေတြ႔ျမင္ၾကရမွာပါ။

ခႏၶာကိုယ္အခ်ိဳးအစားလွပဖုိ႔ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ရာတြင္ လက္ေမာင္း၊ ရင္အုပ္၊ ဗိုက္ၾကြက္သားႏွင့္ ေျခေထာက္ေလ့က်င့္ခန္းမ်ားကို နည္းစနစ္မွန္မွန္လုပ္ေဆာင္မွသာ အခ်ိန္တိုအတြင္းအက်ိဳးရွိၿပီး ခႏၶာကိုယ္အခ်ိဳးအစားလွပလာၾကမွာကိုလည္း ေလ့က်င့္ခန္းျပဳလုပ္ေနသည့္ လူငယ္လူရြယ္မ်ား သတိျပဳသင့္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ခႏၶာကိုယ္အခ်ိဳးအစားကိုပံုပ်က္ပန္းပ်က္ျဖစ္ေစသည့္ ဗိုက္အဆီ ထြက္ျခင္းကို ျပဳျပင္သည့္ Belly Exercise မ်ား ေလ့က်င့္ယူရသည့္မွာ ခက္ခဲသလို ေလ့က်င့္မႈမ်ားေၾကာင့္ အခ်ိဳးအစားက်ေသာ ဗိုက္ၾကြက္သားမ်ားကိုပိုင္ဆိုင္ၿပီးသည့္အခါတြင္လည္း အေနအထိုင္အစားအေသာက္ မဆင္ျခင္ပါက ခႏၶာကုိယ္အခ်ိဳးအစားကို ၾကည့္ရဆိုးေစသည့္ ဗိုက္အဆီထြက္ျခင္းကိုျပန္လည္ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္တာေၾကာင့္ အစားေသာက္မ်ားကိုဆင္ျခင္သင့္ပါတယ္။

မိမိေန႔စဥ္စားေသာက္ေသာ အစားအစာမ်ားတြင္ အဆီမ်ားကိုလ်င္ျမန္စြာေလာင္ကြ်မ္းေစႏိုင္သည့္ အစားအစားမ်ားကို ေရြးခ်ယ္စားေသာက္ႏိုင္ပါက ဗိုက္အဆီထြက္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္တာေၾကာင့္ ယခုတစ္ပတ္ NewsWatch ဂ်ာနယ္ရဲ႕ က်န္းမာေရးက႑မွတစ္ဆင့္ အဆီမ်ားကို အလ်င္အျမန္ေလာင္ကြ်မ္းေစႏိုင္သည့္ အစားအစာ ၁၀ မ်ိဳးကိုေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

၁။ မုေယာ

မုေယာဟာ ေကာင္းမြန္ေသာ အရသာကိုပိုင္ဆိုင္ထားရံုမက ဆာေလာင္မႈဒဏ္ကိုပါေလ်ာ့ခ်ေစႏိုင္တာေၾကာင့္ မၾကာခဏအစား စားျခင္းမွကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ မုေယာတြင္ အမွ်င္ဓါတ္(Fiber) ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းရွိ ကိုလက္စထေရာ အခ်ိဳးအစားကို ညီမွ်ေစႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ဥမ်ား

(ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ ....) အစရွိတဲ့ ဥမ်ားတြင္ ပရိုတိန္းဓါတ္ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ၿပီး အဆီပိုမ်ားကိုျဖစ္ေစတတ္သည့္ ကယ္လိုရီဓါတ္ နည္းပါးစြာပါ၀င္ေနပါတယ္။ ဥမ်ားကိုုစားသံုးျခင္းအားျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ႀကြက္သားတည္ေဆက္မႈကို အက်ိဳးျဖစ္ထြန္းေစႏိုင္သလို ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အက်ိဳးရွိေစေသာ ကိုလစ္စထေရာဓါတ္မ်ားကိုျဖစ္ထြန္းေစပါတယ္။

၃။ ပန္းသီး

ပန္းသီတြင္ တန္ဖိုးမျဖတ္ႏိုင္တဲ့ သဘာ၀ အန္တီေအာက္စီဒန္႔ (Antioxidants) ဓါတ္မ်ား ႏွင့္ အျခားေသာ အေထာက္အကူျပဳဓါတ္မ်ားပါ၀င္ပါတယ္။ ထူးျခားခ်က္အျဖစ္ ပန္းသီတြင္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း အဆီဆဲလ္မ်ားျဖစ္ထြန္းမႈကိုေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တဲ့ ပက္တင္ (Pectin) ဓါတ္မ်ားပါ၀င္ေနတာေၾကာင့္ အဆီခ်ေနသူမ်ားအျဖစ္ စားသံုးသင့္ပါတယ္။

၄။ ငရုပ္သီးစိမ္း

ငရုပ္သီးစိမ္းမွာ ခႏၶာကိုယ္ႀကီးထြားမႈကိုျဖစ္ေပၚေစတဲ့ ဆဲလ္မ်ားဖြံ႕ၿဖိဳးဖို႔ႏွင့္ ကယ္လိုရီဓါတ္မ်ားကို လ်င္ျမန္စြာေလာင္ကြ်မ္းရာတြင္ အေထာက္အကူျဖစ္ေစတဲ့ ကပ္စိုင္ဆင္(Capsaicin) ဓါတ္ေတြပါ၀င္ပါတယ္။

၅။ ၾကက္သြန္ျဖဴ

က်န္းမာေရးအတြက္မ်ားစြာအေထာက္အကူျပဳတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ ဗက္တီးရီယားမ်ားကိုတိုက္ခိုက္ႏိုင္ေသာ (Anti bacterial) အစြမ္းသတၱိမ်ား၊ အဆီမ်ားကိုေလာင္ကြ်မ္းေစႏိုင္ေသာ ဓါတ္မ်ားႏွင့္ ဆိုးရြားေသာ ကိုလက္စထေရာ ဓါတ္မ်ားကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္သည့္ အယ္လိုင္စင္ (Allicin) ဓါတ္မ်ားပါ၀င္ပါတယ္။

၆။ ပ်ားရည္

ခ်ိဳၿမိန္ေသာ အရာသာကိုပိုင္ဆိုင္ထားတဲ့ ပ်ားရည္ဟာ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း အဆီမ်ားကိုေလာင္ကြ်မ္းေစတဲ့ အေကာင္းဆံုးအစားအစာေတြထဲက တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ပ်ားရည္ကို ေရေႏြး အနည္းငယ္ျဖင့္ေရာစပ္ကာ ေန႔စဥ္ နံနက္တိုင္း ေသာက္သံုးသင့္ပါတယ္။

၇။ လက္ဖက္စိမ္း

လက္ဖက္စိမ္းဟာ အဆီမ်ားကိုေလာင္ကြ်မ္းေစႏိုင္ရံုသာမက ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့ခ်ဖို႔ရန္အတြက္လည္း အစြမ္းထက္တဲ့ ပစၥည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ လက္ဖက္စိမ္းမွာ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းညွိေပးႏိုင္တဲ့ အန္တီေအာက္စီဒန္႔ (Antioxidants) ဓါတ္မ်ားႀကြယ္၀စြာပါ၀င္ပါတယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ လက္ဖက္ေျခာက္ကို ေရေႏြးႀကမ္းအျဖစ္ေသာက္သံုးၾကေပမယ့္ လက္ဖက္စိမ္းရည္ကို တစ္ေန႔ ၂ ခြက္ခန္႔ေသာက္သံုးပါက အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားႏိုင္ပါတယ္။

၈။ ဂ်ံဳ

ဂ်ံဳဟာ အလြယ္တကူရႏိုင္တဲ့ အက်ိဳးရွိပစၥည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ဂံ်ဳမွာ ခႏၶာကိုယ္၏ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ (metabolism) ကိုထိန္းညွိေထာက္ပံေပးေသာဓါတ္မ်ားႏွင့္ အဆီကိုေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တဲ့ဓါတ္မ်ားပါ၀င္ပါတယ္။

၉။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး

ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ အဆီမ်ားကိုလ်င္ျမန္စြာ ေလာင္ကြ်မ္းေစႏိုင္ဖုိ႔အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားျခင္းမွကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ဓါတ္ေတြပါ၀င္တာေၾကာင့္ ေန႔စဥ္အစားအေသာက္မ်ားတြင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ထည့္သြင္းစားေသာက္သင့္ပါတယ္။

၁၀။အနက္ေရာင္ ေခ်ာကလက္

အနက္ေရာင္ေခ်ာက္လက္မွာ ေသြးအတြင္းရွိ ကိုလက္စထေရာဓါတ္မ်ားကို ေလ်ာ့ခ်ေပးေစႏိုင္သည့္ ဖလာဗိုႏိြဳက္(Flavonoids) ႏွင့္ အန္တီအင္ဖလန္မန္ထရီ (anti- inflammatory) ဓါတ္ေတြပါ၀င္တာေၾကာင့္ ေသြးအတြင္းကိုလက္စထေရာဓါတ္မွ်တေစရန္ စားသံုးသင့္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အနက္ေရာင္ေခ်ာကလက္ဟာ ေသြးအတြင္းရွိ ဆီရိုတိုနင္(Serotonin) ဓါတ္ႏွင့္ အဆီမ်ားကိုေလာင္ကြ်မ္းေစတဲ့ဓါတ္ေတြပါ၀င္ေနပါတယ္။

ေအာင္ဟိန္းခိုင္ : (ref : Htz)
News Watch(ေစာင့္ၾကည့္သတင္းဂ်ာနယ္)
https://www.facebook.com/NewsWatchJournal?fref=nf

No comments: