Friday, May 18, 2012

ငါးဖယ္၀က္သားလံုးေၾကာ္၊ ပဲပင္ေပါက္သုပ္၊ ငါးေခါင္းနဲ႕မုန္လာဥခ်ဥ္ရည္


ဒီတစ္ၾကိမ္ ဆရာမလမင္းမိုမို ခ်က္ျပဳတ္ေပးမယ့္ ဟင္းအမယ္ေလးေတြက ေတာ္ေတာ္စားလို႕ေကာင္းမယ့္ပံုပါပဲ။ ငါးဖယ္ျခစ္နဲ႕၀က္သား ေတာက္ေတာက္စဥ္းကို အလံုးေလးေတြလုပ္ေၾကာ္၊ အအီေျပ ပဲပင္ေပါက္သုပ္၊ အရည္ေသာက္အျဖစ္ ငါးေခါင္းကိုမုန္လာဥနဲ႕ ခ်ဥ္ရည္ ခ်က္ထားတာေလ။
ငါးဖယ္ ၀က္သားလံုးေၾကာ္
လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
ငါးဖယ္ျခစ္ ၂၀သား၊ ၀က္မိုးခိုသား ၂၅က်ပ္သား၊ ဆီ ၁၅က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ငါးျမႊာ၊ ခ်င္း လက္ႏွစ္ဆစ္ခန္႕၊ ၾကက္သားမႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ေျပာင္းေကာ္မႈန္႕ စားပြဲတင္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕၊ ဆား၊ နႏြင္းမႈန္႕ အနည္းငယ္စီ
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ မိနစ္ ၂၀ခန္႕
- ငါးဖယ္ကို ခ်င္းၾကက္သြန္ျဖဴတို႕နဲ႕ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေထာင္းထားပါ။ ၀က္သားကို ေတာက္ေတာက္စဥ္းပါ။ ႏွစ္မ်ိဳးေရာကာ ၾကက္သားမႈန္႕၊ဆား၊ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕၊နႏြင္းမႈန္႕၊ေျပာင္းဖူးေကာ္မႈန္႕တို႕နဲ႕ေရာျပီး ႏွံ႕ေေအာင္နယ္ပါ။
- ၀က္သားကို မိုးခိုသားသံုးတာက ငါးဖယ္နဲ႕အတူ က်က္ခ်ိန္ညီေအာင္ ႏုတဲ့အသားသံုးတာျဖစ္ပါတယ္။ အေနေတာ္အလံုးေလး ေတြလံုးျပီးရင္ ဆီအိုးပူေအာင္တည္၊ မီးအနည္းငယ္ေလွ်ာ့ျပီး ထည့္ေၾကာ္လိုက္ရံုပါပဲ။ ထုေထာင္း ေတာက္ေတာက္စဥ္းတာသာ အခ်ိန္ၾကာျပီး ေၾကာ္ခ်ိန္ကေတာ့ ခဏပါပဲ။ ပူပူေႏြးေႏြးစားမွ အရသာပိုရွိပါတယ္။
ငါးမုန္လာဥခ်ဥ္ရည္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ငါးေခါင္းၾကီးၾကီး တစ္ခု (ငါးပတ္ေခါင္း၊ ငါးျမင္းေခါင္း၊ ငါးရံ႕ေခါင္း သံုးသင့္ပါသည္။)၊ ဆီ သံုးက်ပ္သား ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးျမႊာ၊ ငရုတ္ပြေျခာက္ သံုးေတာင့္၊ စပါးလင္ တစ္ပင္၊ မန္းက်ည္းသီး စားပြဲတင္ဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ မုန္လာဥ ဥၾကီးၾကီး အရြက္ပါ သံုးဥ၊ ရွမ္းနံနံ ၈-၁၀ရြက္ခန္႕၊ ငါးပိစိမ္းစား လက္တစ္ဆစ္ခန္႕၊ ပုစြန္ငံျပာရည္ အနည္းငယ္၊ ဆား၊ နႏြင္း၊ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕၊ အေရာင္တင္မႈန္႕ အနည္းငယ္စီ။
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ ၂၅-၃၀မိနစ္ခန္႕
- မုန္လာဥကို အေပၚခြံျခစ္ျပီး ေစာင္းေစာင္းလွီးပါ။ အေစာင္းလွီးတာဟာ အ၀ိုင္းတည့္တည့္လွီးတာထက္ ပိုအက်က္ျမန္ျပီး ႏူးညံ့ေစပါတယ္။
- ၾကက္သြန္ အျဖဴ၊အနီ ငရုတ္ပြေျခာက္တို႕ကိုဆီသတ္ရန္အတြက္ ညက္ညက္ေထာင္းပါ။ ခဏေနလွ်င္ စပါးလင္ပါ ဆီသတ္တဲ့အထဲ ထည့္ပါ။ ဆီေကာင္းေကာင္းေသ၍ အနံ႕ေမႊးလွ်င္ ငါးေခါင္းထည့္ပါ။
- ငါးပိစိမ္းစားကို ေရေဖ်ာ္ထည့္ပါ။ မန္က်ည္းသီးေရေဖ်ာ္၍ အခ်ဥ္ကိုအလိုရွိသေလာက္မွန္းထည့္ပါ။ ငါးေခါင္းကို ထက္ေအာင္လွန္ေပးျပီး ၾကာၾကာထား ျဖည္းျဖည္းေမႊပါ။ ငါးေခါင္းစိမ္းေစာ္ေပ်ာက္၍ ရနံ႕ေမႊးလာလွ်င္ မုန္လာဥ မုန္လာရြက္မ်ားထည့္၍လံုးပါ။
- မုန္လာဥခ်ဥ္ရည္ ခ်က္လွ်င္ အရြက္မ်ားပါထည့္ခ်က္ရန္ အဟာရပညာရွင္မ်ား အၾကံျပဳတာ ၾကားဖူးပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ကေတာ့ အရြက္ ထည့္ေလ့မရွိၾကပါ။ မုန္လာဥႏူးလာတဲ့အထိ ေရကိုဇြန္းနဲ႕ခပ္ကာ နည္းနည္းခ်င္းသာထည့္ရမွာပါ။ တစ္ခါတည္းေရေရာလိုက္လွ်င္ မုန္လာဥစိမ္းေစာ္မေပ်ာက္ပါဘူး။
- ႏူးျပီဆိုလွ်င္ ေရကိုၾကိဳက္သေလာက္ မွန္းထည့္ပါ။ ငံျပာရည္၊ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ထည့္ျပီး အေပါ့အငန္ျမည္းပါ။ ဟင္းရည္ပြက္ပြက္ဆူရင္ ရွမ္းနံနံမ်ားအုပ္ျပီး ခ်ဥ္ရည္အိုးခ်ႏိုင္ပါျပီ။
ပဲပင္ေပါက္သုပ္
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ပဲပင္ေပါက္ ၁၀သားခန္႕၊ ဆီ(ၾကက္သြန္နီတစ္ဥ ဆီခ်က္ခ်က္ႏိုင္ရံု)၊ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၄-၅ေတာင့္၊ သံပရာသီး တစ္ျခမ္း၊ ပုစြန္ငံျပာရည္ အနည္းငယ္၊ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႕ အနည္းငယ္
ခ်က္ရန္ၾကာျမင့္ခ်ိန္ ၁၀ မိနစ္
- ေရေႏြးတစ္အိုးတည္ျပီး သန္႕စင္ထားတဲ့ ပဲပင္ေပါက္မ်ားကို ခဏေလးေျဖာေပးပါ။ ေပ်ာ့ျပီး ႏြမ္းမသြားပါေစနဲ႕။ ၾကက္သြန္နီတစ္ဥကို ပါးပါးလွီး ဆီခ်က္ခ်က္ျပီး က်န္တစ္ဥကို ပါးပါးလွီး ဒီအတိုင္းထည့္ပါမယ္။ ငရုတ္သီးစိမ္း ပါးပါးလွီးျပီး အားလံုးေရာေပါင္းထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြနယ္သုပ္လိုက္ရံုပါပဲ။
- ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႕ထည့္ရင္ အရသာပိုရွိျပီး ငံျပာရည္အစား ဆားနဲ႕သုပ္ရင္ေတာ့ သတ္သတ္လြတ္ဟင္းပြဲ ရိုးရိုးေလးအျဖစ္လည္း သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။
Credit: The Chic Magazine No.18 April 2012

No comments: