Friday, July 8, 2011

ပုစြန္နာနတ္သီးဟင္း

စားခ်င္စဖြယ္ ခ်ိဳခ်ိဳခ်ဥ္ခ်ဥ္အရသာေလးနဲ႕ ထမင္းစားျမိန္ေစမယ့္ဟင္းလ်ာေလးတစ္ခုေျပာျပပါ့မယ္။ ကရ၀ိတ္နန္းေတာ္မွာရမယ့္ ဟင္း တစ္မယ္ပါပဲ။ ဟင္းကတစ္မ်ိဳးတည္းေပမဲ့ ခ်က္ရတဲ့အဆင့္ေလးေတြကေတာ့ နည္းနည္းမ်ားပါတယ္။
ပုစြန္နာနတ္သီးဟင္း
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ပုစြန္ - ၃၀က်ပ္သား
ေျပာင္ဖူးမႈန္႕ - စားပြဲဇြန္း ၄ဇြန္း
နာနတ္သီး - ၁ျခမ္း
မုန္လာဥနီ - ၁၅က်ပ္သား
ပန္းငရုတ္ပြ - ၁၅က်ပ္သား
ပန္းမုန္လာ - ၁ပြင့္
ေျပာင္းဖူးေလး - ၄တြဲ
ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၅က်ပ္သား
ခ်င္း - ၅က်ပ္သား
ေထာပတ္ - စားပြဲဇြန္း ၃ဇြန္း
ခရုဆီ - စားပြဲဇြန္း ၃ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္အၾကည္ - စားပြဲဇြန္း ၂ဇြန္း
သၾကား - စားပြဲဇြန္း ၃ဇြန္း
ၾကက္သားမႈန္႕ - စားပြဲဇြန္း ၁ဇြန္း
ဆား - အနည္းငယ္
ႏွမ္းဆီေမႊး - အနည္းငယ္
ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ - အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျမိတ္ - အနည္းငယ္
ခ်က္ျပဳတ္နည္း
ပုစြန္ကို ေရစင္စင္ေဆးျပီး အခြံခြာ၊ ေက်ာခြဲပါတယ္။
နာနတ္သီးတစ္၀က္ကို အတံုးေသးေသးေလးေတြတံုးျပီး က်န္တစ္၀က္ကို တစ္လက္မအရြယ္ ၾတိဂံပံုစံအတံုးေလးမ်ား တံုးလိုက္ပါတယ္။
မုန္လာဥနီ၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ေျပာင္းဖူးေလးနဲ႕ ငရုတ္ပြတို႕ကို အေနေတာ္လွီးျဖတ္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျမိတ္ကို တစ္လက္မအရြယ္အပိုင္းေလးေတြပိုင္းပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းျပီး ခ်င္းကိုအမွ်င္ေလးေတြ လွီးပါတယ္။
ေျပာင္းဖူးမႈန္႕ အနည္းငယ္ကို ေကာ္ရည္အျဖစ္ ေရေဖ်ာ္ပါတယ္။
ေက်ာခြဲထားတဲ့ ပုစြန္ေတြကို ေျပာင္းဖူးမႈန္႕အနည္းငယ္နဲ႕ အရသာထည့္ျပီးအေရာင္နီလာတဲ့အထိ ဆီနဲ႕ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္။
လွီးျဖတ္ထားတဲ့ ဥနီ၊ ပန္းမုန္လာ၊ ေျပာင္းဖူးေလးနဲ႕ ငရုတ္ပြေတြကို ေရေႏြးဆူဆူထဲမွာ တစ္မိနစ္ခန္႕ျပဳတ္ျပီး ေရေအးစိမ္ကာ ေရစစ္ထား လိုက္ပါတယ္။
အားလံုးအဆင့္ဆင့္ျပဳလုပ္ျပီးျပီဆိုရင္ေတာ့ ပထမဆံုး နာနတ္သီးဟင္းအႏွစ္ကို ခ်က္ပါတယ္။ အပူေပးထားတဲ့ ဒယ္အိုးမွာ ေထာပတ္နဲ႕ ဆီအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ဆီပူလာတဲ့အခါ နာနတ္သီး အတံုးေသးေသးေလးေတြကို ထည့္ေမႊပါတယ္။ အနံ႕ေမႊးလာခ်ိန္မွာ ေရ(ၾကက္ျပဳတ္ ရည္ဆိုရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္) အသင့္အတင့္ထည့္ျပီးနာနတ္သီးႏူးလာေအာင္ေမႊေပးပါတယ္။အရသာအေနနဲ႕ ခရုဆီ၊ ဆား၊ သၾကား၊ ၾကက္သားမႈန္႕နဲ႕ ပဲငံျပာရည္ကို မွ်တေအာင္ထည့္လိုက္ပါတယ္။ နာနတ္သီးႏူးေက်ျပီး အရသာလည္းစိတ္ၾကိဳက္ျဖစ္ျပီဆိုရင္ေတာ့ နာနတ္သီးဟင္းအႏွစ္ကို ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ ေျပာင္းထည့္လိုက္ပါတယ္။
ဒုတိယအဆင့္အေနနဲ႕ ဒယ္အိုးမွာၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ ခ်င္းကိုဆီသတ္ျပီးေမႊးလာတဲ့အခါ ေရစစ္ထားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားနဲ႕ ပုစြန္ကို သမေအာင္ထည့္ေမႊလိုက္ပါတယ္။ အဲဒီေနာက္ နာနတ္သီးဟင္းအႏွစ္ကို ထည့္လိုက္ျပီး အရသာနဲ႕အေရာင္ စိတ္ၾကိဳက္အေနအထားရ တဲ့အထိ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္လိုက္ပါတယ္။
ေနာက္ဆံုးအဆင့္အေနနဲ႕ ေကာ္ရည္ထည့္ေမႊျပီး ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႕နဲ႕ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးမ်ား အုပ္လိုက္ျပီဆိုရင္ေတာ့ ေမႊးေမႊးပ်ံ႕ပ်ံ႕နဲ႕ အရသာရွိရွိ တည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္မယ့္ သီးစံုပုစြန္နာနတ္သီးဟင္းကို ရရွိျပီျဖစ္ပါတယ္။

No comments: