ကြက်ကရင်သုပ် - မုန်လာဥဖြူ ငါးဖယ်ဆုပ်ဟင်းရည် - ချဉ်ပေါင်ဖူးထောင်း
မုန်လာဥဖြူ ငါးဖယ္ဆုပ္လုံး အရည်သောက် (Pound Fish with Radish Soup)
ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
ငါးဖယ် ၂၅ ကျပ်သား
စပါးလင် ၁ ချောင်း (အဖြူအနုပိုင်းကို နုတ်နုတ်စင်းထားပါ)
မန်းကျီးသီးမှည့်အနှစ် ၂ ဇွန်း ခြဲ လက်ဖက်ဇွန်း
ဆား အနည်းငယ်
ပင်စိမ်း ၂ ပင် (အရွက်တွေချွေထားပါ)
မုန့်လာဥဖြူ ၁ စီး (အခွံခွာပြီး အနေတော် ပါးပါးတွေ လွီးထားပါ)
ဟင်းအနှစ်လုပ်ရန်
ကြက်သွန်နီ ၂ လုံး (ခတ်ကြမ်းကြမ်းလှီးထားပါ)
ကြက်သွန်ဖြူ ၂ တက် (တစ်ပြားရိုက် ခတ်ကြမ်းကြမ်းလှီးထားပါ)
စပါးလင် ၂ ချောင်း (၁ ချောင်း ထု ထုံးထားပါ၊ ၁ ချောင်း အရည်ညစ်ယူပါ)
ချင်း လက် ဆစ်
နနွင်းမှုန့် ၁/၃ ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း
အရောင်တင်မှုန့် ၁ ဇွန်း ခြဲ လက်ဖက်ဇွန်း
အသီးအရွက်ဆီ ၅ ဇွန်း ခြဲ စားပွဲဇွန်း
ငံပြာရည် ၂ ဇွန်း ခြဲ လက်ဖက်ဇွန်း
ငရုတ်သီးစိမ်း ၄ တောင့် (ထက်ခြမ်း ခြမ်းထားပါ)
ပြုလုပ်နည်း
၁။ ငါးဖယ္ကို နနွင်းမူန့်အနည်းငယ်၊ စပါးလင်အဖြူပိုင်း နုတ်နုတ်၊ ဆား ဖြင့်နယ်ထားပါ။ ပြီး လျင် လက်မ အရွယ်အလုံးများ လုံးထားပါ။ မကပ်သော ဒယ်အိုးထဲ ဆီ ၅ ဇွန်း ခြဲ စားပွဲဇွန်း ထည့်ပြီး အပူပေးပါ။ ဆီပူလာလျင် ငါးဆုပ်လုံးလေး များထည့်ပြီး အပေါ်ကျော်ကျွတ်ရုံကြော်ပါ။
၂။ ငါးဆုပ္လုံး ကြော်ထားသော ဆီအိုးထဲ မွ ဆီမ်ား ၃ ဇွန်း စားပြဲ ဇွန်း ခတ်ထုပ်ပြီး ကြက်သွန်ဖြူ၊နီ ၊ စပါးလင်ထုံး ၊နနွင်းမှုန့် အရောင်တင်မှုန့် များထည့်ပြီး ဆီသတ်ပါ။ ကြက်သွန်နွမ်းလာလျင် ကျန်ဟင်းအနှစ်လုပ်ရန် ပါ၀င်ပစ္စည်းများ ထည့်ပြီး ဆီသတ်ပါ။
၂။ ဆီသတ်ထားသောအိုးထဲ မီးအနေတော်ဖြင့် မုန္လာဥ ကို ထည့်ပြီး ဟင်းအနှစ်ဖြင့် လုံးပါ အရသာမ်ား အမုန္လာဥထဲ ၀ငျအောငျ၊ ပြီးလျင် ငါးဆုပ္လုံးမ်ား ထည့်ပြီး အနှစ်ဖြင့်နှံ့အောင်မွှေပေးပါ။ ပြီးလျင် ရေ ၂ ခွက် ခြဲ ထည့်ပြီး တည်ပါ။ အရေပွတ်ပွတ်ဆူအောင်တည်ပါ။ ဆား နှင့့် မန်းကျီးသီးအနှစ် မ်ား ထည့်ပြီး နှံ့အောင် မွှေပေးပါ။ ရေလိုလျင်ထပ်ထည့်ပါ။
၃။ ရေခန်း အနည်းခမ်းသွားလျှင် ဆားအေပါ့ အငံမြည်း ပြီး လိုတာထပ်ဖြည့်ပါ။ မီးပိတ်ပြီး ပင်စိမ်းအုပ်ပါ။
ဗိုက္ဆာ ဘွယ်ရာ ဆွဲဆောင်မှုအနံ့လေး နဲ့ ဟင်းတစ်ခွက်ရလာမှာပါ။
#fish #raddish
ကြက်သားကို ကရင်နည်းနဲ့သုပ်စားကြမယ်
ဒီတစ်ခေါက်မှာ ကြက်သားကို ကရင်တိုင်းရင်းသားနည်းနဲ့သုပ်စားနည်းလေးကိုပြန်လည်မျှဝေပေးချင်ပါတယ်။ ဒီနည်းလမ်းက ကရင်လူမျိုးတို့ရဲ့ ရိုးရာအဖိုးမြှောက်တဲ့အခါမှာသုပ်လေ့ရှိတဲ့ပုံစံလို့လည်း သိရပါတယ်။
လိုအပ်တဲ့ပစ္စည်းများ
- ကြက်သား - ၂၅ (သို့) ၅၀ ကျပ်သား
- စပါးလင် - တစ်ချောင်း
- ကြက်သွန်ဖြူ - တစ်ဥ သို့ ၂ ဥ
- ကြက်သွန်နီ - ၂ လုံးခန့်
- ဂျင်း - အနေတောအရွယ်တစ်တောင့်
- ငရုတ်သီးအခြောက်တောင့် - ၁၀ တောင့်ခန့်
- ဂွေးတောက်ရွက် (သို့) ပင်စိမ်းရွက် - ဟင်းရည်တစ်အိုးစာ
- ဆား
- သံပုရာသီး
ပြုလုပ်နည်း
ကြက်သားကို စပါးလင်၊ ဂျင်း၊ ကြက်သွန်ဖြု၊ ကြက်သွန်နီတို့နဲ့အတူ ကြက်ပြုတ်ရည်ကောင်းကောင်းရတဲ့အထိနူးအိသွား အောင်ပြုတ်ပေးရပါမယ်။ ငရုတ်သီးအခြောက်တောင့်ကို ကြက်သွန်နီနဲ့ရောပြီး ညှက်အောင်ထောင်းထားရပါမယ်။
ကြက်ပြုတ်ထဲကို မိမိနှစ်သက်ရာ ဂွေးတောက်ရွက် (သို့) ပင်စိမ်းရွက်ကိုထည့်ပြီး နှစ်သက်ရာအရသာရတဲ့အထိအပေါ့အငံကို ထည့်နိုင်ပါတယ်။ ပင်စိမ်းရွက်နဲ့ဆိုရင် ကြက်ပြုရည်ထဲကို ငရုတ်သီးစိမ်းနဲ့ ကြက်သွန်ဖြူဓားပြားရိုက်ပြီးရောထည့်လိုက်ရင်တော့ ပူစပ်ပူစပ်လေးနဲ့ အတော်လေးအရသာကောင်းသွားမှာပါ။
အသားပြုတ်ကျက်တဲ့အခါမှာ အသားနွှာယူပြီး ထောင်းထားတဲ့ ငရုတ်သီးထောင်းနဲ့ ဆား၊ သံပုရာသီးတို့ရောကာ ကိုယ့်စိတ်ကြိုက်အရသာရအောင် ပြုလုပ်နိုင်ပါတယ်။ အသားပြုတ်ရည်ကိုလည်း အသုတ်နဲ့ ပူပူနွေးနွေးလေး ရောစပ်စားသုံးမယ်ဆိုရင်တော့ ကရင်လူမျိုးတို့ရဲ့ ကြက်ကရင်အရသာကို ခံစားရပါလိမ့်မယ်။
(အမြည်းအဖြစ် စားရင်လည်း တကယ်ဖိုင်းပါတယ်)
ကဲ ဒီတစ်ခေါက်မှာ ကြက်ကရင်သုပ်နည်းအတိုင်း အိမ်မှာလုပ်စားကြည့်ကြပါဦးနော်။
ချဉ်ပေါင်သီးထောင်း
ချဉ်ပေါင်သီး လေးတွေတွေ.တာနဲ.ထောင်းစာဖို.၀ယ်ခဲ.တယ်..။ေမေမရဲ. ထောင်းတဲ.နည်းအတိုင်းထောင်းထားပါတယ်။
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
-ချဉ်ပေါင်သီး (၁၂) ခုကို အထဲမွ အသီးကိုဖယ်ထုတ်ပြီး ဘေးကအခွံအကာများကို ဖြုတ်ယူကာရေဆေးထားပါ။
- ကြက်သွန်ဖြူ - ၂ မြာ
-ငရုပ်သီးစိမ်း အပ်သီး - ၅ တောင့်
-မြေပဲလှော် - ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း
-ဆား၊ အရသာမှုန်.၊ပဲဆီ အနဲငယ္စီ
-ပုဇွန်ခြောက် - ထမင်းစားဇွန်း ၁ တစ်၀က်
-ငရုပ်သီးအလှော်မုန်. - ထမင်းစားဇွန်း ၁ ဇွန်း
ပြင်ဆင်နည်း
ချဉ်ပေါင်သီး၊ကြက်သွန်ဖြူ၊ ငရုပ်သီးစိမ်း ကို ငရုပ်ဆုံထဲသို.ထည်.ကာ အရင်ထောင်းပါ။ ချဉ်ပေါင်သီးကိုမညှက်ထောင်းပြီး ဆား၊ အရသာမှုန်.၊ ပုဇွန်ခြောက်ထောင်း ၊မြေပဲလှော်နှင့် ငရုပ်သီးအလှော်မုန်.တို.ကိုထည်.ကာထောင်းပြီး၊ ဇွန်းနှင့်သမအောင်မွေကာထပ်မံထောင်းပြီး၊ ချဉ်ပေါင်သီးထောင်းကို ပုဂံတစ်ခုတွင်ထည်.ကာ ပဲဆီအနဲငယ်ဆမ်းပြီး မိမိကြိုက်နှစ်သက်ရာပာင်းတွဲများနှင့်တွဲကာ သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီရှင်၊..
(Zawgyi)
ၾကက္ကရင္သုပ္ - မုန္လာဥျဖဴ ငါးဖယ္ဆုပ္ဟင္းရည္ - ခ်ဥ္ေပါင္ဖူးေထာင္း
မုန္လာဥျဖဴ ငါးဖယ္ဆုပ္လုံး အရည္ေသာက္ (Pound Fish with Radish Soup)
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ငါးဖယ္ ၂၅ က်ပ္သား
စပါးလင္ ၁ ေခ်ာင္း (အျဖဴအႏုပိုင္းကို ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားပါ)
မန္းက်ီးသီးမွည့္အႏွစ္ ၂ ဇြန္း ခြဲ လက္ဖက္ဇြန္း
ဆား အနည္းငယ္
ပင္စိမ္း ၂ ပင္ (အ႐ြက္ေတြေခြၽထားပါ)
မုန့္လာဥျဖဴ ၁ စီး (အခြံခြာၿပီး အေနေတာ္ ပါးပါးေတြ လွီးထားပါ)
ဟင္းအႏွစ္လုပ္ရန္
ၾကက္သြန္နီ ၂ လုံး (ခတ္ၾကမ္းၾကမ္းလွီးထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ တက္ (တစ္ျပားရိုက္ ခတ္ၾကမ္းၾကမ္းလွီးထားပါ)
စပါးလင္ ၂ ေခ်ာင္း (၁ ေခ်ာင္း ထု ထုံးထားပါ၊ ၁ ေခ်ာင္း အရည္ညစ္ယူပါ)
ခ်င္း လက္ ဆစ္
နႏြင္းမႈန့္ ၁/၃ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း
အေရာင္တင္မႈန့္ ၁ ဇြန္း ခြဲ လက္ဖက္ဇြန္း
အသီးအ႐ြက္ဆီ ၅ ဇြန္း ခြဲ စားပြဲဇြန္း
ငံျပာရည္ ၂ ဇြန္း ခြဲ လက္ဖက္ဇြန္း
င႐ုတ္သီးစိမ္း ၄ ေတာင့္ (ထက္ျခမ္း ျခမ္းထားပါ)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ငါးဖယ္ကို နႏြင္းမူန့္အနည္းငယ္၊ စပါးလင္အျဖဴပိုင္း ႏုတ္ႏုတ္၊ ဆား ျဖင့္နယ္ထားပါ။ ၿပီး လ်င္ လက္မ အ႐ြယ္အလုံးမ်ား လုံးထားပါ။ မကပ္ေသာ ဒယ္အိုးထဲ ဆီ ၅ ဇြန္း ခြဲ စားပြဲဇြန္း ထည့္ၿပီး အပူေပးပါ။ ဆီပူလာလ်င္ ငါးဆုပ္လုံးေလး မ်ားထည့္ၿပီး အေပၚေက်ာ္ကြၽတ္႐ုံေၾကာ္ပါ။
၂။ ငါးဆုပ္လုံး ေၾကာ္ထားေသာ ဆီအိုးထဲ မွ ဆီမ်ား ၃ ဇြန္း စားပြဲ ဇြန္း ခတ္ထုပ္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊နီ ၊ စပါးလင္ထုံး ၊နႏြင္းမႈန့္ အေရာင္တင္မႈန့္ မ်ားထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ႏြမ္းလာလ်င္ က်န္ဟင္းအႏွစ္လုပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၂။ ဆီသတ္ထားေသာအိုးထဲ မီးအေနေတာ္ျဖင့္ မုန္လာဥ ကို ထည့္ၿပီး ဟင္းအႏွစ္ျဖင့္ လုံးပါ အရသာမ်ား အမုန္လာဥထဲ ၀င်အောင်၊ ၿပီးလ်င္ ငါးဆုပ္လုံးမ်ား ထည့္ၿပီး အႏွစ္ျဖင့္ႏွံ႕ေအာင္ေမႊေပးပါ။ ၿပီးလ်င္ ေရ ၂ ခြက္ ခြဲ ထည့္ၿပီး တည္ပါ။ အေရပြတ္ပြတ္ဆူေအာင္တည္ပါ။ ဆား ႏွင့့္ မန္းက်ီးသီးအႏွစ္ မ်ား ထည့္ၿပီး ႏွံ႕ေအာင္ ေမႊေပးပါ။ ေရလိုလ်င္ထပ္ထည့္ပါ။
၃။ ေရခန္း အနည္းခမ္းသြားလွ်င္ ဆားအေပါ့ အငံျမည္း ၿပီး လိုတာထပ္ျဖည့္ပါ။ မီးပိတ္ၿပီး ပင္စိမ္းအုပ္ပါ။
ဗိုက္ဆာ ဘြယ္ရာ ဆြဲေဆာင္မႈအနံ႕ေလး နဲ႕ ဟင္းတစ္ခြက္ရလာမွာပါ။
#fish #raddish
ၾကက္သားကို ကရင္နည္းနဲ႕သုပ္စားၾကမယ္
ဒီတစ္ေခါက္မွာ ၾကက္သားကို ကရင္တိုင္းရင္းသားနည္းနဲ႕သုပ္စားနည္းေလးကိုျပန္လည္မွ်ေဝေပးခ်င္ပါတယ္။ ဒီနည္းလမ္းက ကရင္လူမ်ိဳးတို႔ရဲ႕ ရိုးရာအဖိုးျမႇောက္တဲ့အခါမွာသုပ္ေလ့ရွိတဲ့ပုံစံလို႔လည္း သိရပါတယ္။
လိုအပ္တဲ့ပစၥည္းမ်ား
- ၾကက္သား - ၂၅ (သို႔) ၅၀ က်ပ္သား
- စပါးလင္ - တစ္ေခ်ာင္း
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - တစ္ဥ သို႔ ၂ ဥ
- ၾကက္သြန္နီ - ၂ လုံးခန့္
- ဂ်င္း - အေနေတာအ႐ြယ္တစ္ေတာင့္
- င႐ုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ - ၁၀ ေတာင့္ခန့္
- ေဂြးေတာက္႐ြက္ (သို႔) ပင္စိမ္း႐ြက္ - ဟင္းရည္တစ္အိုးစာ
- ဆား
- သံပုရာသီး
ျပဳလုပ္နည္း
ၾကက္သားကို စပါးလင္၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဳ၊ ၾကက္သြန္နီတို႔နဲ႕အတူ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ေကာင္းေကာင္းရတဲ့အထိႏူးအိသြား ေအာင္ျပဳတ္ေပးရပါမယ္။ င႐ုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ကို ၾကက္သြန္နီနဲ႕ေရာၿပီး ညွက္ေအာင္ေထာင္းထားရပါမယ္။
ၾကက္ျပဳတ္ထဲကို မိမိႏွစ္သက္ရာ ေဂြးေတာက္႐ြက္ (သို႔) ပင္စိမ္း႐ြက္ကိုထည့္ၿပီး ႏွစ္သက္ရာအရသာရတဲ့အထိအေပါ့အငံကို ထည့္နိုင္ပါတယ္။ ပင္စိမ္း႐ြက္နဲ႕ဆိုရင္ ၾကက္ျပဳရည္ထဲကို င႐ုတ္သီးစိမ္းနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴဓားျပားရိုက္ၿပီးေရာထည့္လိုက္ရင္ေတာ့ ပူစပ္ပူစပ္ေလးနဲ႕ အေတာ္ေလးအရသာေကာင္းသြားမွာပါ။
အသားျပဳတ္က်က္တဲ့အခါမွာ အသားႏႊာယူၿပီး ေထာင္းထားတဲ့ င႐ုတ္သီးေထာင္းနဲ႕ ဆား၊ သံပုရာသီးတို႔ေရာကာ ကိုယ့္စိတ္ႀကိဳက္အရသာရေအာင္ ျပဳလုပ္နိုင္ပါတယ္။ အသားျပဳတ္ရည္ကိုလည္း အသုတ္နဲ႕ ပူပူႏြေးႏြေးေလး ေရာစပ္စားသုံးမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ကရင္လူမ်ိဳးတို႔ရဲ႕ ၾကက္ကရင္အရသာကို ခံစားရပါလိမ့္မယ္။
(အျမည္းအျဖစ္ စားရင္လည္း တကယ္ဖိုင္းပါတယ္)
ကဲ ဒီတစ္ေခါက္မွာ ၾကက္ကရင္သုပ္နည္းအတိုင္း အိမ္မွာလုပ္စားၾကည့္ၾကပါဦးေနာ္။
ခ်ဥ္ေပါင္သီးေထာင္း
ခ်ဥ္ေပါင္သီး ေလးေတြေတြ.တာနဲ.ေထာင္းစာဖို.၀ယ္ခဲ.တယ္..။ေမေမရဲ. ေထာင္းတဲ.နည္းအတိုင္းေထာင္းထားပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
-ခ်ဥ္ေပါင္သီး (၁၂) ခုကို အထဲမွ အသီးကိုဖယ္ထုတ္ၿပီး ေဘးကအခြံအကာမ်ားကို ျဖဳတ္ယူကာေရေဆးထားပါ။
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ မြာ
-င႐ုပ္သီးစိမ္း အပ္သီး - ၅ ေတာင့္
-ေျမပဲေလွာ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
-ဆား၊ အရသာမွုန္.၊ပဲဆီ အနဲငယ္စီ
-ပုဇြန္ေျခာက္ - ထမင္းစားဇြန္း ၁ တစ္၀က္
-င႐ုပ္သီးအေလွာ္မုန္. - ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
ျပင္ဆင္နည္း
ခ်ဥ္ေပါင္သီး၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုပ္သီးစိမ္း ကို င႐ုပ္ဆုံထဲသို.ထည္.ကာ အရင္ေထာင္းပါ။ ခ်ဥ္ေပါင္သီးကိုမညႇက္ေထာင္းၿပီး ဆား၊ အရသာမွုန္.၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း ၊ေျမပဲေလွာ္ႏွင့္ င႐ုပ္သီးအေလွာ္မုန္.တို.ကိုထည္.ကာေထာင္းၿပီး၊ ဇြန္းႏွင့္သမေအာင္ေမြကာထပ္မံေထာင္းၿပီး၊ ခ်ဥ္ေပါင္သီးေထာင္းကို ပုဂံတစ္ခုတြင္ထည္.ကာ ပဲဆီအနဲငယ္ဆမ္းၿပီး မိမိႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာပာင္းတြဲမ်ားႏွင့္တြဲကာ သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီရွင္၊..
No comments:
Post a Comment