ကြက်သားဟင်းချက်နည်းအစုံအလင်
ကြက်သား နဲ့ ချဉ်စော်ကားသီး (Chicken with Sukhafruit)
ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
ကြက်သား အရိုးမပါ ၃၀ ကျပ်သား (အသားတွေကိုပါးပါးလှီးထားပါ)
ချဉ်စော်ကားသီးခြောက် ၆-၈ ပြား (ရေဆေး၊ ခတ်နုတ်နုတ်လှီးထားပါ)
ငရုတ်သီးစိမ်း ၁၀ တောင့် (ခတ်နုတ်နုတ်လှီးထားပါ)
ဆား ၁ ဇွန်းလက်ဖက်ဇွန်း
ပင်စိမ်း ၃-၄ ပင် (ခတ်ကြမ်းကြမ်းလေးဖြတ်ထားပါ)
ကြက်သွန်ဖြူ ၅ တက် (ခတ်နုတ်နုတ်လှီးထားပါ)
စပါးလင် ၂ ပင် အဖြူပိုင်း (ခတ်နုတ်နုတ်လှီးထားပါ)
ဆီ ၃ ဇွန်း စားပွဲဇွန်း
ချင်း ၁ ဇွန်း ခြဲ လက်ဖက်ဇွန်း (ခတ်နုတ်နုတ်လှီးထားပါ)
ကြက်သားမှုန့် ၂-၃ ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း
ပြုလုပ်နည်း
၁။ အိုးထဲ ဆီ ထည့်ပြီး မီးအနေတော်ဖြင့် ဆီပူအောင်တည်ပြီး ကြက်သွန်ဖြူ၊ စပါးလင်၊ ချင်း၊ ငရုတ်သီးစိမ်း မ်ား ထည့်ပြီး ဆီသတ်ပါ။ ကြက်သွန်ဖြူ ကျက်လျင် ချဉ်စော်ကားသီး ထည့်ပြီး မွှေပေးပါ။ ၁-၂ မိနစ် လောက်ထပ်တည်ထားပါ။ ကြက်သားများရောပါ ရေ အနည်းငယ်ထည့်ပြီး ကြက်သားနူးအိတယ့်အထိ ရေလိုလျင် ထပ်ထည့်ပြီး ၅ မိနစ်လောက်တည်ပါ၊ မကြာခဏမွှေပေးပါ။ ကျန်ပါ၀င်ပစ္စည်းများ အားလုံးထည့်ပြီး ရေခမ်းအောင်တည်ပါ။ နှံ့အောင်သေချာမွှေပေးပါ။ ရေခမ်းလျင် ဆားမြည်းလိုတာထပ်ဖြည့်နိုင်ပါသည်။
ကြက်ဘူးသီး ကာလသားချက် (Bachelors Chicken and Gourd)
ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
ကြက်သား ၃၀ ကျပ်သား (အနေတော် အတုံးလေးများ တုံးထားပါ)
ဘူးသီး ၁ စိတ် (အတုံးသေးတုံးထားပါ)
ဆား အနည်းငယ်
နံနံပင် ၆ ပင် (ခတ်ကြမ်းကြမ်းလေးဖြတ်ထားပါ)
ကြက်သားမှုန့် ၂ ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း
ခရမ်းချဉ်သီး ၂ လုံး (အစေ့ထုပ် ၆ ခြမ်းခြမ်းထားပါ)
ဆီသတ်ရန်
ကြက်သွန်ဖြူ ၃ တက် (ထောင်းထားပါ)
ကြက်သွန်နီ ၂ လုံး (ထောင်းထားပါ)
စပါးလင် ၂ ချောင်း (ထုပြီး အထုံး ထုံးထားပါ)
အသီးအရွက်ဆီ ၁ ဇွန်း ခြဲ စားပွဲဇွန်း
ချင်း လက် ၁ဆစ် (ထောင်းထားပါ)
အရောင်တင်မှုန့် ၁ ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း
နနွင်းမှုန့် ၁ ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း
ငံပြာရည် ၁ ဇွန်း ခြဲ စားပွဲဇွန်း
ငရုတ်သီးစိမ်း ၂ တောင့် (ထက်ခြမ်းခြမ်းထားပါ)
ပြုလုပ်နည်း
၁။ စောက်နက်အိုး ထဲသို့ ဆီသတ်ရန်ပါ၀င်ပစ္စည်းများ အားလုံးထည့်ပြီး ဆီသတ်ပါ။
၂။ အားလုံး နွမ်းပြီး ရွှေရမ်းသန်းပြီး မွှေးလာသည်အထိ ဆီသတ်ပါ။ ပြီးလျှင် ကြက်သားတုံးများ ရောမွှေပါ။
၃။ ကြက်သား အသားတင်းလာလျှင် ရေ အနည်းငယ်ထည့်ပြီးရောမွှေပါ။
၄။ ကြက်သားတုံးလေးများ အနည်းငယ်နုးလာ လျှင် ခရမ်းချဉ်သီး နှင့် ဗူးသီး ရောပါ။ ရေ ကို ကြက်သား နဲ့ ဗူးသီးတုံးလေးများ မြုတ်တဲ့ အထိ ထည့်ပါ အရေဆူလျင် ကျန်ပါ၀င်ပစ္စည်းများထည့်ပြီး တည်ပါ။ ဗူးသီး ကို အရမ်းနုးတဲ့အထိမတည်ပါနဲ့။ ကြက်သားတုံးများ လည်းနုး ဗူသီးလည်း အစိမ်းနံ့ပြောက်လျှင် ဆားမြည်းပြီး လိုတာထပ်ဖြည့်ပါ။ မီးဖိုပေါ်ကချပြီး နံနံပင် ထည့် ပြီးလျှင် ပူပူလေး စားသုံး နိုင်ပါတယ်။
ခရမ်းချဉ်သီးနှင့် ကြက်အရေခွံသုပ် (Tomato with Chicken Skin Salad)
--------------------------------
အသုပ္ဆို လူတိုင်းကြိုက်နှစ်သက်ကြပါတယ်။ သွားရည်ကျစရာ အရသာမျိုးလေးရှိပြီးတော့ စားပြီးတိုင်းလည်း မအီဘဲ ထမင်းဝိုင်းမှာ မျက်နှာရစေတဲ့ အသုပ်ဖြစ်တာကြောင့် သုပ်စားကြည့်လိုက်နော်။
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
ကြက်အရေခံွ - ၁၅ ကျပ်သား
ခရမ်းချဉ်သီး - ၃ လုံး
(အစေ့ထုတ်ပြီး အရှည်လို်က်လေးများ လွီးထားပါ)
နံနံပင် - ၃ ပင် ( အရွက်များ ခြွေထားပါ)
ကြက်သွန်နီ - ၁လုံး (ခပ်ပါးပါးလေးများ လွီးထားပါ)
သံပရာသီး - ၂ လုံး (အရည်ညှစ်ပြီး လိုသလောက်ထည့်ပါ)
ငရုတ်ဆီ - စားပွဲဇွန်း ၁ ဇွန်း
ပဲမှုန့်အကျက် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ၁/၂ ဇွန်း
ငံပြာရည် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၂ ဇွန်း
ဆား - အနည်းငယ်
အိမ်ချက်ဆီချက် - စားပွဲဇွန်း ၁ ဇွန်း (ကြက်သွန်ဖြူဆီချက်)
ငရုတ်သီးစိမ်း - ၄ တောင့် (အကွင်းပါးပါးလေးများ လွီးထားပါ)
စပါးလင် - ၁ ချောင်း (ထုထုံးထားပါ)
ကြက်သွန်ဖြူ - ၂ မြွှာ (ဓားပြားရိုက်ထားပါ)
နနွင်းမှုန့် - အနည်းငယ်
ပြုလုပ်နည်းအဆင့်ဆင့်
၁။ ကြက်အရေခံွ၊ စပါးလင်၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ နနွင်းမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း ငံပြာရည်နှင့် ရေတစ်ခွက် ထည့်ပြီး ပြုတ်ပါ။ ရေအနည်းငယ် ခန်းသည်အထိတည်ပါ။ အအေးခံပြီး တစ်ခါကိုက်များ တုံးထားပါ။
၂။ ဖန်ဇလုံထဲ ကြက်အရေခံွနှင့် ပါဝင်ပစ္စည်းများအားလုံး ထည့်ပြီးသုပ်ပါ။ လက်ဖြင့် သေချာမွှေပါ။ ဆားမြည်းပြီး အချဉ်အငန်အစပ်ကို လိုတာထပ်ဖြည့်ပြီး ချက်ချင်းသုံးဆောင်ပါ။
-----------------------
ကြက်သားသံပရာအစပ်ဟင်းရည် (Lime Spicy Chicken Soup)
ဟင်းတစ်ခွက်၊ အရည်သောက်တစ်ခွက် ခ်က္စရာမလိုဘဲ အချိန်ကုန်သက်သာပြီး အရသာရှိသော ဟင်းတစ်ခွက်ဖြစ်တာကြောင့် အားလုံး ချက်စားလို့ရအောင် ရှယ်လိုက်ပါတယ်။
ပါဝင်ပစ္စည်းများ
ကြက်သား ၃၀ ကျပ်သား (ခပ်သေးသေး အတုံးမ်ား တုံးထားပါ)
နံနံပင် ၃-၄ ပင် (ခပ်ကြမ်းကြမ်းလေး လွီးထားပါ)
ငရုတ်သီးထောင်း စားပွဲဇွန်း ၂ ဇွန်း
ကြက်သွန်ဖြူ ၅ မြွှာ (အခွံမနွှာဘဲ ဓားပြားရိုက်)
ချင်း လက်တစ်ဆစ် (ခပ်ပါးပါး လွီးထားပါ)
ခရမ်းချဉ်သီး ၃ လုံး (အတုံးသေးလေးများ တုံးထားပါ)
ငံပြာရည် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၂-၃ ဇွန်း
နနွင်းမှုန့် အနည်းငယ်
ဆား အနည်းငယ်
သံပရာသီး ၂-၃ လုံး (အရည်ညှစ်ယူထားပါ)
ပြုလုပ်နည်း
ဇောက်နက်အိုးထဲ ကြက်သားတုံး၊ ပါဝင်ပစ္စည်းများ အားလုံးထည့်ပြီး ရေတစ်ခွက် လောက်ထည့်ကာ မီးအနေတော်ဖြင့် ရေဆူအောင် တည်ပါ။ ရေဆူပြီး ကြက်သား နူးအိလျှင် ရေအနည်းငယ် ထပ်ထည့်ပြီး ရေဆူအောင် တည်ပါ။ ဆားမြည်းပြီး လိုတာ ထပ်ဖြည့်နိုင်ပါတယ်။
#chickensouprecipe #chicken #soup #lime
ခပ်စပ်စပ် ကြက်သား နို့စိမ်းချက် (Spicy Chicken Evaporated Milk Soup)
ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
ကြက်သွန်နီ ၅ လုံး (နုတ်နုတ်လှီးထားပါ)
ကြက်သွန်ဖြူ ၄ တက် (နုတ်နုတ်လှီးထားပါ)
ချင်း လက်မ အရွယ် (နုတ်နုတ်လှီးထားပါ)
နို့စိမ်း ၁ ဗူး
ငရုတ်သီးခွဲခြမ်း ၁ ဇွန်း စားပြဲ ဇွန်း
ဆီ ၄ ဇွန်းခွဲ စားပွဲဇွန်း
နနွင်းမှုန့် ၁ ဇွန်း လက်ဖက်ဇွန်း
ကြက်ရိုးပြုတ်ရည် ခွက် ၁၅ ခွက် (ကြက်ခြေထောက် နဲ့ ကြက်တစ်ကိုယ်လုံး အရိုး)
ပဲအစိမ်းမှုန့် ခွက် တစ်၀က် ခွက် (ရေဖျော်ထားပါ)
ရေ ၁-၂ ခွက် (လိုလျင်ထည့်ပါ)
ငံပြာရည် ၁ ဇွန်း စားပြဲ ဇွန်း
ဆား အနည်းငယ်
ကြက်သားဆားနယ်ရန်
ကြက်သား ၅၀ ကျပ်သား (အတုံးအသေးလေးတွေ တုံးထားပါ)
နနွင်းမှုန့် ဇွန်း ၃ပုံ ၁ ပုံ လက်ဖက်ဇွန်း
ကြံသကာမှုန့် ၁ ဇွန်း စားပြဲ ဇွန်း (ကြက်သားမှုန့်သုံးနိုင်ပါသည်)
ငံပြာရည် ၁ ဇွန်း စားပြဲ ဇွန်း
အတူတွဲစားရန်
သံပုရာသီး ၄ လုံး (အစိတ်လေးတွေ တုံးထားပါ)
မုန့်က္ဂြပ် လိုသလောက် ကြော်ထားပါ
ကြက်သွန်မြိတ် ၁ စီး (အနေတော် လွီးထားပါ)
ကြက်သွန်နီ ၄ လုံး (ခတ်ပါးပါးလှီးထားပါ)
ငရုတ်သီးမှုန့် လိုသေလာက
ပြုလုပ်နည်း
၁။ ဖန္ဇလုံး အကြီးထဲ ကြက်သား နယ်နှပ်ရန် ပါ၀င်ပစ္စည်းများ အားလုံး ထည့်ပြီး ၃၀ မိနစ်လောက်နယ် နှပ်ထားပါ။ အုပ်ပြီး ရေခဲသေတ္တာထဲမှာ ထားပါ။
၂။ ကြိတ်စက်ထဲ ကြက်သွန်နီ၊ဖြူ ကျေညက်အောင်မွှေပါ။
၃။ မကပ်သောဒယ်အိုးထဲ ဆီထည့်ပြီး ပူအောင်တည်ပါ။ နနွင်းမှုန့် နှင့် အတူ ကြက်သွန်အနှစ်များ ထည့်ပြီး ၅ မိနစ်လောက် မွှေးလာသည်အထိတည်ပါ။ ပြီးလျင် ငံပြာရည် ငရုတ်သီးခွဲခြမ်း ထည့်ပြီး ၃ မိနစ်လောက် ထက်တည်ပါ။ကြက်သားတုံးများ ထည့်ပြီး သေချာနှံ့အောင် မွှေပါ။ ကြက်သား ကျက်လျင်ရပြါ့ပီး။
၄။ အိုးအကြီးထဲ ကြက်ရိုးပြုတ်ရည် နို့စိမ်း နှင့် ပဲမှုန့်ရည် ထည့်ပါ။ မီးအနေတော်ဖြင့်တည်ပြီး ခဏခဏမွှေပေးပါ၊ အရည်ပွတ်လာသည် အထိတည်ပါ။ အရည် ပွတ်လာလျင် မီးရှော့ပြီး ကြက်သားဆီသတ်ကို ပဲနို့စိမ်း ရည်ထဲ ရောပြီး သေချာ နှံ့အောင်မွှေပါ။ အရည်ပြစ်လျင် ရေ ၁-၂ ခွက် ရောပါ။ နှံ့အောင်မွှေပြီး အရေဆူအောင်တည်ပါ။
၅။ အရည်ဆူလျင် ဆားမြည်းပါ။ ပူပူလေး ကိုယ့်စိတ်ကြိုက် အတူတွဲစားရန် ပစ္စည်းများထည့်ပြီး သုံးဆောင်နိုင်ပါသည်။
#evaporatedmilk #spicychicken #soup
Chef: Syi Lwin (Foodsgarden)
(Zawgyi)
ၾကက္သားဟင္းခ်က္နည္းအစံုအလင္
ၾကက္သား နဲ႕ ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီး (Chicken with Sukhafruit)
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား အရိုးမပါ ၃၀ က်ပ္သား (အသားေတြကိုပါးပါးလွီးထားပါ)
ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီးေျခာက္ ၆-၈ ျပား (ေရေဆး၊ ခတ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားပါ)
င႐ုတ္သီးစိမ္း ၁၀ ေတာင့္ (ခတ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားပါ)
ဆား ၁ ဇြန္းလက္ဖက္ဇြန္း
ပင္စိမ္း ၃-၄ ပင္ (ခတ္ၾကမ္းၾကမ္းေလးျဖတ္ထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ တက္ (ခတ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားပါ)
စပါးလင္ ၂ ပင္ အျဖဴပိုင္း (ခတ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားပါ)
ဆီ ၃ ဇြန္း စားပြဲဇြန္း
ခ်င္း ၁ ဇြန္း ခြဲ လက္ဖက္ဇြန္း (ခတ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားပါ)
ၾကက္သားမႈန့္ ၂-၃ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ အိုးထဲ ဆီ ထည့္ၿပီး မီးအေနေတာ္ျဖင့္ ဆီပူေအာင္တည္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ စပါးလင္၊ ခ်င္း၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း မ်ား ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ က်က္လ်င္ ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီး ထည့္ၿပီး ေမႊေပးပါ။ ၁-၂ မိနစ္ ေလာက္ထပ္တည္ထားပါ။ ၾကက္သားမ်ားေရာပါ ေရ အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ၾကက္သားႏူးအိတယ့္အထိ ေရလိုလ်င္ ထပ္ထည့္ၿပီး ၅ မိနစ္ေလာက္တည္ပါ၊ မၾကာခဏေမႊေပးပါ။ က်န္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အားလုံးထည့္ၿပီး ေရခမ္းေအာင္တည္ပါ။ ႏွံ႕ေအာင္ေသခ်ာေမႊေပးပါ။ ေရခမ္းလ်င္ ဆားျမည္းလိုတာထပ္ျဖည့္နိုင္ပါသည္။
ၾကက္ဘူးသီး ကာလသားခ်က္ (Bachelors Chicken and Gourd)
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား ၃၀ က်ပ္သား (အေနေတာ္ အတုံးေလးမ်ား တုံးထားပါ)
ဘူးသီး ၁ စိတ္ (အတုံးေသးတုံးထားပါ)
ဆား အနည္းငယ္
နံနံပင္ ၆ ပင္ (ခတ္ၾကမ္းၾကမ္းေလးျဖတ္ထားပါ)
ၾကက္သားမႈန့္ ၂ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂ လုံး (အေစ့ထုပ္ ၆ ျခမ္းျခမ္းထားပါ)
ဆီသတ္ရန္
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ တက္ (ေထာင္းထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ ၂ လုံး (ေထာင္းထားပါ)
စပါးလင္ ၂ ေခ်ာင္း (ထုၿပီး အထုံး ထုံးထားပါ)
အသီးအ႐ြက္ဆီ ၁ ဇြန္း ခြဲ စားပြဲဇြန္း
ခ်င္း လက္ ၁ဆစ္ (ေထာင္းထားပါ)
အေရာင္တင္မႈန့္ ၁ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း
နႏြင္းမႈန့္ ၁ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း
ငံျပာရည္ ၁ ဇြန္း ခြဲ စားပြဲဇြန္း
င႐ုတ္သီးစိမ္း ၂ ေတာင့္ (ထက္ျခမ္းျခမ္းထားပါ)
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ေစာက္နက္အိုး ထဲသို႔ ဆီသတ္ရန္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အားလုံးထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။
၂။ အားလုံး ႏြမ္းၿပီး ေ႐ႊရမ္းသန္းၿပီး ေမႊးလာသည္အထိ ဆီသတ္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ၾကက္သားတုံးမ်ား ေရာေမႊပါ။
၃။ ၾကက္သား အသားတင္းလာလွ်င္ ေရ အနည္းငယ္ထည့္ၿပီးေရာေမႊပါ။
၄။ ၾကက္သားတုံးေလးမ်ား အနည္းငယ္ႏုးလာ လွ်င္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏွင့္ ဗူးသီး ေရာပါ။ ေရ ကို ၾကက္သား နဲ႕ ဗူးသီးတုံးေလးမ်ား ျမဳတ္တဲ့ အထိ ထည့္ပါ အေရဆူလ်င္ က်န္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားထည့္ၿပီး တည္ပါ။ ဗူးသီး ကို အရမ္းႏုးတဲ့အထိမတည္ပါနဲ႕။ ၾကက္သားတုံးမ်ား လည္းႏုး ဗူသီးလည္း အစိမ္းနံ႕ေျပာက္လွ်င္ ဆားျမည္းၿပီး လိုတာထပ္ျဖည့္ပါ။ မီးဖိုေပၚကခ်ၿပီး နံနံပင္ ထည့္ ၿပီးလွ်င္ ပူပူေလး စားသုံး နိုင္ပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္ ၾကက္အေရခြံသုပ္ (Tomato with Chicken Skin Salad)
--------------------------------
အသုပ္ဆို လူတိုင္းႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကပါတယ္။ သြားရည္က်စရာ အရသာမ်ဳိးေလးရွိၿပီးေတာ့ စားၿပီးတုိင္းလည္း မအီဘဲ ထမင္းဝိုင္းမွာ မ်က္ႏွာရေစတဲ့ အသုပ္ျဖစ္တာေၾကာင့္ သုပ္စားၾကည့္လိုက္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
• ၾကက္အေရခံြ - ၁၅ က်ပ္သား
• ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၃ လံုး
(အေစ့ထုတ္ၿပီး အရွည္လို္က္ေလးမ်ား လွီးထားပါ)
• နံနံပင္ - ၃ ပင္ ( အရြက္မ်ား ေျခြထားပါ)
• ၾကက္သြန္နီ - ၁လံုး (ခပ္ပါးပါးေလးမ်ား လွီးထားပါ)
• သံပရာသီး - ၂ လံုး (အရည္ညႇစ္ၿပီး လိုသေလာက္ထည့္ပါ)
• င႐ုတ္ဆီ - စားပဲြဇြန္း ၁ ဇြန္း
• ပဲမႈန္႔အက်က္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ၁/၂ ဇြန္း
• ငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
• ဆား - အနည္းငယ္
• အိမ္ခ်က္ဆီခ်က္ - စားပဲြဇြန္း ၁ ဇြန္း (ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္)
• င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၄ ေတာင့္ (အကြင္းပါးပါးေလးမ်ား လွီးထားပါ)
• စပါးလင္ - ၁ ေခ်ာင္း (ထုထံုးထားပါ)
• ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၂ ႁမႊာ (ဓားျပား႐ုိက္ထားပါ)
• နႏြင္းမႈန္႔ - အနည္းငယ္
ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။ ၾကက္အေရခံြ၊ စပါးလင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နႏြင္းမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ငံျပာရည္ႏွင့္ ေရတစ္ခြက္ ထည့္ၿပီး ျပဳတ္ပါ။ ေရအနည္းငယ္ ခန္းသည္အထိတည္ပါ။ အေအးခံၿပီး တစ္ခါကိုက္မ်ား တံုးထားပါ။
၂။ ဖန္ဇလံုထဲ ၾကက္အေရခံြႏွင့္ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားအားလံုး ထည့္ၿပီးသုပ္ပါ။ လက္ျဖင့္ ေသခ်ာေမႊပါ။ ဆားျမည္းၿပီး အခ်ဥ္အငန္အစပ္ကုိ လိုတာထပ္ျဖည့္ၿပီး ခ်က္ခ်င္းသံုးေဆာင္ပါ။
-----------------------
ၾကက္သားသံပရာအစပ္ဟင္းရည္ (Lime Spicy Chicken Soup)
ဟင္းတစ္ခြက္၊ အရည္ေသာက္တစ္ခြက္ ခ်က္စရာမလိုဘဲ အခ်ိန္ကုန္သက္သာၿပီး အရသာရွိေသာ ဟင္းတစ္ခြက္ျဖစ္တာေၾကာင့္ အားလုံး ခ်က္စားလို႔ရေအာင္ ရွယ္လိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား ၃၀ က်ပ္သား (ခပ္ေသးေသး အတုံးမ်ား တုံးထားပါ)
နံနံပင္ ၃-၄ ပင္ (ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေလး လွီးထားပါ)
င႐ုတ္သီးေထာင္း စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ ႁမႊာ (အခြံမႏႊာဘဲ ဓားျပားရိုက္)
ခ်င္း လက္တစ္ဆစ္ (ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၃ လုံး (အတုံးေသးေလးမ်ား တုံးထားပါ)
ငံျပာရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂-၃ ဇြန္း
နႏြင္းမႈန့္ အနည္းငယ္
ဆား အနည္းငယ္
သံပရာသီး ၂-၃ လုံး (အရည္ညွစ္ယူထားပါ)
ျပဳလုပ္နည္း
ေဇာက္နက္အိုးထဲ ၾကက္သားတုံး၊ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား အားလုံးထည့္ၿပီး ေရတစ္ခြက္ ေလာက္ထည့္ကာ မီးအေနေတာ္ျဖင့္ ေရဆူေအာင္ တည္ပါ။ ေရဆူၿပီး ၾကက္သား ႏူးအိလွ်င္ ေရအနည္းငယ္ ထပ္ထည့္ၿပီး ေရဆူေအာင္ တည္ပါ။ ဆားျမည္းၿပီး လိုတာ ထပ္ျဖည့္နိုင္ပါတယ္။
#chickensouprecipe #chicken #soup #lime
ခပ္စပ္စပ္ ၾကက္သား နို႔စိမ္းခ်က္ (Spicy Chicken Evaporated Milk Soup)
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သြန္နီ ၅ လုံး (ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ တက္ (ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားပါ)
ခ်င္း လက္မ အ႐ြယ္ (ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားပါ)
နို႔စိမ္း ၁ ဗူး
င႐ုတ္သီးခြဲျခမ္း ၁ ဇြန္း စားပြဲ ဇြန္း
ဆီ ၄ ဇြန္းခြဲ စားပြဲဇြန္း
နႏြင္းမႈန့္ ၁ ဇြန္း လက္ဖက္ဇြန္း
ၾကက္ရိုးျပဳတ္ရည္ ခြက္ ၁၅ ခြက္ (ၾကက္ေျခေထာက္ နဲ႕ ၾကက္တစ္ကိုယ္လုံး အရိုး)
ပဲအစိမ္းမႈန့္ ခြက္ တစ္၀က္ ခြက္ (ေရေဖ်ာ္ထားပါ)
ေရ ၁-၂ ခြက္ (လိုလ်င္ထည့္ပါ)
ငံျပာရည္ ၁ ဇြန္း စားပြဲ ဇြန္း
ဆား အနည္းငယ္
ၾကက္သားဆားနယ္ရန္
ၾကက္သား ၅၀ က်ပ္သား (အတုံးအေသးေလးေတြ တုံးထားပါ)
နႏြင္းမႈန့္ ဇြန္း ၃ပုံ ၁ ပုံ လက္ဖက္ဇြန္း
ႀကံသကာမႈန့္ ၁ ဇြန္း စားပြဲ ဇြန္း (ၾကက္သားမႈန့္သုံးနိုင္ပါသည္)
ငံျပာရည္ ၁ ဇြန္း စားပြဲ ဇြန္း
အတူတြဲစားရန္
သံပုရာသီး ၄ လုံး (အစိတ္ေလးေတြ တုံးထားပါ)
မုန့္ၾကၢပ္ လိုသေလာက္ ေၾကာ္ထားပါ
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ၁ စီး (အေနေတာ္ လွီးထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ ၄ လုံး (ခတ္ပါးပါးလွီးထားပါ)
င႐ုတ္သီးမႈန့္ လိုသေလာက
ျပဳလုပ္နည္း
၁။ ဖန္ဇလုံး အႀကီးထဲ ၾကက္သား နယ္ႏွပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အားလုံး ထည့္ၿပီး ၃၀ မိနစ္ေလာက္နယ္ ႏွပ္ထားပါ။ အုပ္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ထားပါ။
၂။ ႀကိတ္စက္ထဲ ၾကက္သြန္နီ၊ျဖဴ ေက်ညက္ေအာင္ေမႊပါ။
၃။ မကပ္ေသာဒယ္အိုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး ပူေအာင္တည္ပါ။ နႏြင္းမႈန့္ ႏွင့္ အတူ ၾကက္သြန္အႏွစ္မ်ား ထည့္ၿပီး ၅ မိနစ္ေလာက္ ေမႊးလာသည္အထိတည္ပါ။ ၿပီးလ်င္ ငံျပာရည္ င႐ုတ္သီးခြဲျခမ္း ထည့္ၿပီး ၃ မိနစ္ေလာက္ ထက္တည္ပါ။ၾကက္သားတုံးမ်ား ထည့္ၿပီး ေသခ်ာႏွံ႕ေအာင္ ေမႊပါ။ ၾကက္သား က်က္လ်င္ရျပါ့ပီး။
၄။ အိုးအႀကီးထဲ ၾကက္ရိုးျပဳတ္ရည္ နို႔စိမ္း ႏွင့္ ပဲမႈန့္ရည္ ထည့္ပါ။ မီးအေနေတာ္ျဖင့္တည္ၿပီး ခဏခဏေမႊေပးပါ၊ အရည္ပြတ္လာသည္ အထိတည္ပါ။ အရည္ ပြတ္လာလ်င္ မီးေရွာ့ၿပီး ၾကက္သားဆီသတ္ကို ပဲနို႔စိမ္း ရည္ထဲ ေရာၿပီး ေသခ်ာ ႏွံ႕ေအာင္ေမႊပါ။ အရည္ျပစ္လ်င္ ေရ ၁-၂ ခြက္ ေရာပါ။ ႏွံ႕ေအာင္ေမႊၿပီး အေရဆူေအာင္တည္ပါ။
၅။ အရည္ဆူလ်င္ ဆားျမည္းပါ။ ပူပူေလး ကိုယ့္စိတ္ႀကိဳက္ အတူတြဲစားရန္ ပစၥည္းမ်ားထည့္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါသည္။
#evaporatedmilk #spicychicken #soup
Chef: Syi Lwin (Foodsgarden)
No comments:
Post a Comment