Friday, January 14, 2022

ထမင်းကြော် - ထမင်းသုပ်

ငါးပုပ်ခြောက်ကြော် ထမင်းသုပ် (Fried Mergui Salted Fish with Rice Salad) 




          လေးပင်သော အငန်ဓာတ်ကို ကြိုက်နှစ်သက်တဲ့ သူများအတွက် ငါးပုပ်ခြောက်အငန် အရသာဖြင့် တီထွင်ထားသော ထမင်းသုပ်က စားပြီးလျှင် ပြီးပြည့်စုံ တင်းတိမ်စေပါတယ်။ သုပ်စားကြည့်လိုက်နော်။


ပါဝင်ပစ္စည်းများ ငါးပုပ်ခြောက်ကြော်ရန် (အုပ်စု က)

ငါးပုပ်ခြောက် ၁၅ ကျပ်သား (အတုံးသေးသေးများ တုံးထားပါ)

ငရုတ်သီးခွဲခြမ်း စားပွဲဇွန်း ၂ ဇွန်း

အသီးအရွက်ဆီ စားပွဲဇွန်း ၇၊ ၈ ဇွန်း

ငံပြာရည် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ၁/၂ ဇွန်း

ကြက်သွန်နီ ၃ လုံး (ထောင်းထားပါ)

ကြက်သွန်ဖြူ ၄ မြွှာ (ထောင်းထားပါ)

နနွင်းမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁/၂ ဇွန်း


အသုပ်သုပ်ရန် (အုပ်စု ခ) ၂ ယောက်စာ သုပ်ရန်

ထမင်း ၂ ခွက်

ပူဒီနာ ၃ ပင် (အရွက်များ ေြွခထားပါ)

ကြက်သွန်ဖြူ/နီကြော် စားပွဲဇွန်း ၁ ဇွန်း

ငံပြာရည် အနည်းငယ်

ဆား အနည်းငယ်

ဂေါ်ဖီ ခွက်တစ်ဝက် (ဟင်းချက်ရန်တိုင်းသောခွက်)

သံပရာရည် စားပွဲဇွန်း ၁၊ ၂ ဇွန်း (လိုသလောက်ထည့်ပါ)


ပြုလုပ်နည်း

၁။ အကြော်အိုးထဲ ဆီထည့်ပါ။ ဆီပူလာလျှင် အုပ္စု (က)မွ ကြက်သွန်နီ၊ ကြက်သွန်ဖြူနှင့် နနွင်းမှုန့်တို့ကို ဆီသတ်ပါ။ ကြက်သွန်နွမ်းလာလျှင် အုပ္စု (က) မွ ကျန်ပါဝင်ပစ္စည်းများထည့်ပြီး နှံ့အောင် မွှေပါ။

၂။ အားလုံးမွှေပြီး ရွှေရောင်သန်းလာလျှင် ငါးပုပ် ခြောက်တုံးများ ထည့်ပါ။ ကြက်သွန်အနှစ်ဖြင့် သေချာရောအောင် မွှေပါ။

၃။ နှံ့အောင် မွှေပါ။ ငါးပုပ်ခြောက် အနည်းငယ်ကြွပ်ပြီး အနံ့မွှေးလျှင် ဆားမြည်းပါ။ လိုတာ ထပ်ဖြည့်နိုင် ပါတယ်။ ပြီးလျှင် မီးဖိုပေါ်မှ ခ်ထားပါ။

၄။ ဖန်ဇလုံကြီးထဲ ၂ ယောက်စာ အုပ္စု (ခ) မွ ပါဝင်ပစ္စည်းများ ထည့်ပါ။ ပြီးလျှင် ဆီသတ်ထားသော ငါးပုပ်ခြောက်အနှစ်ကို လိုသလောက် စားပွဲဇွန်း ၄၊ ၅ ဇွန်းခန့်ထည့်ပြီး လက်ဖြင့်သေချာနယ်ပါ။ ဆားမြည်းပြီး လိုတာဖြည့်ပါ။ ကြက်သွန်နီ/ဖြူကြော်များကို အသုပ်ပေါ်မှ ထပ်ဖြူးပြီး ချက်ချင်းသုံးဆောင်ပါ။ ထမင်းသုပ်ကို ပဲဟင်းရည်ကျဲ၊ ဘူးသီးဟင်းခါး၊ ချဉ်ပေါင်ရွက်ဟင်းရည်သောက်တို့ဖြင့် တွဲစားမည်ဆိုလျှင် အလွန်လိုက်ဖက်ပါတယ်။

* မှတ်ချက် လတ်ဆတ်တဲ့ ပူဒီနာရွက်များများဖြင့် တို့စားလျှင်လည်း လိုက်ဖက်ပါတယ်။


ပဲပြားထမင်းကြော်

-------------------------




ပါဝင်ပစ္စည်းများ


ထမင်း - ၁၅၀ ဂရမ်

ပဲပြား - ၂ဝဝ ဂရမ်

ဆီ - စားပွဲဇွန်း ၃ ဇွန်း

ငရုတ်သီးအကြမ်းဖတ် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း

ချင်း - ၃ ဂရမ်

ကြက်သွန်နီ - ၂၅ ဂရမ်

မုန္လာဥနီ - ၂၀ ဂရမ်

ကြက်အူချောင်း - ၃၀ ဂရမ်

ပဲငံပြာရည်အကြည် - စားပွဲဇွန်း ၂ ဇွန်း

ကြက်သွန်မြိတ် - အနည်းငယ်

ငရုတ်ကောင်း - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း

ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ၁/၂ ဇွန်း

သကြား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁/၂ ဇွန်း


ပြုလုပ်နည်း

 ထမင်းကိုတော့ မိမိတို့နှစ်သက်ရာ ထမင်းကို အသုံးပြုနိုင်ပါတယ်။ ထမင်းကိုကြော်ခါနီး ရေခဲ သေတ္တာလေးထဲကို မိနစ်အနည်းငယ်လောက် ထည့် ထားပေးနိုင်ရင် ပိုကောင်းပါတယ်။ ပဲပြားကို အတုံးလေး တွေ လှီးထားပါမယ်။ မုန်လာဥနီကိုလည်း အတုံးလေး တွေ လွီးထားပါ။ ကြက်အူချောင်းကိုလည်း မိမိတို့ နှစ်သက်သလို လှီးထားလို့ရပါတယ်။ ကြက်သွန်နီ၊ ကြက်သွန်မြိတ်တို့ကိုလည်း လှီးထားပေးပါ။ အကုန္လုံး အဆင်သင့်ဖြစ်ပြီဆိုရင်တော့ ထမင်းကို စပြီးကြော်လို့ ရပါပြီ။ ပထမဆုံး ပဲပြားအတုံးလေးတွေကို ဆား အနည်းငယ်ဖြူးပြီး ဆီထဲ ထည့်ကြော်ပေးပါ။ ပြီးရင်တော့ ပြန်ဆယ်ထုတ်ထားပေးပါ။ ဒယ်အိုးထဲကို ဆီ၊ ငရုတ်သီးအကြမ်းဖတ်၊ ချင်း၊ ကြက်သွန်နီတို့ကို ထည့်ပြီး ကြော်ပေးပါ။ ပြီးရင်တော့ မုန္လာဥနီ၊ ငရုတ် ကောင်း၊ ကြော်ထားတဲ့ပဲပြား၊ ပဲငံပြာရည်အကြည်၊ ထမင်းထည့်ပြီးတော့ ၂ မိနစ်လောက် ကြော်ပေးရပါမယ်။ အရသာအတွက်ကိုတော့ ဆား၊ သကြား၊ ငရုတ် ကောင်းလေး အနည်းငယ်ဖြူးပြီးရင်တော့ ရပါပြီ။နောက်ဆုံးမှာတော့ ကြက်သွန်မြိတ်လေးအုပ်ပြီး သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။

---------------------

Shwe Min Eain

#TasteWindowMagazine


ဆီတိုဟူးမုန်ညင်းချဉ်ရှူးရှဲ ထမင်း ကြော်ပြုလုပ်နည်း




ဒီတစ်ခါတော့ အိမ်သားတွေကို ရွူးရွဲ ထမင်း ကြော်လေး လုပ်ကျေွးရ အောင်လို့ ဖော်ပြလိုက်ပါတယ်။


ပါဝင်ပစ္စည်းများ

ထမင်းဖြူပန်းကန်လုံး ၂ လုံး

ကြက်အူချောင်း၅ ချောင်း 

ကြက်ဥ ၂ လုံး

ဆီတိုဟူး စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ ဇွန်း

မုန်ညင်းချဉ် အနည်းငယ်

ငရုတ်သီးစိမ်း ၇ တောင့်

ငရုတ်ခွဲခြမ်းမှုန့်စားပွဲတင်ဇွန်း ၂ ဇွန်း

ပဲငံပြာရည်အပျစ်စားပွဲတင်ဇွန်း ၁ ဇွန်း

ကြက်သွန်နီ ၁ လုံး

ကြက်သွန်ဖြူ၅ မြွှာ

ဆီစားပွဲတင်ဇွန်း ၅ ဇွန်း


ပြုလုပ်ပုံအဆင့်ဆင့်

၁။ ပထမဦးစြာ ကြက်အူချောင်းများကို ခပ်စောင်းစောင်းလှီး၍ ကြက်ဥကိုကြေအောင် ခေလာက္ထားပါ။

၂။ မုန်ညင်းချဉ်များကို ကတ်ကြေးဖြင့် ညှပ်ထားပါ။

၃။ ကြက်သွန်နီကို နုပ်နုပ်စဉ်း၍ ကြက်သွန်ဖြူနှင့် ငရုတ်သီးစိမ်းကို ဓားပြားရိုက်ပါ။

၎။ ဒယ်အိုးထဲတွင် ဆီထည့်၍ အပူပေးပြီး ပူလာလျှင်ကြက်သွန်နီနှင့် ကြက်သွန်ဖြူဆီသတ်ပါ။

၅။ အနံ့မွှေးလာလျှင် ငရုတ်ခွဲခြမ်းမှုန့်၊ ငရုတ်သီးစိမ်းထည့်၍ ကြက်အူ ချောင်းထည့်ပါ။

၆။ ထို့နောက် ဘေးတစ်ဖက်ကပ်၍ ကျန်တစ်ဖက်တွင်ကြက်ဥထည့်မွှေ ၍ ခြေပေးပါ။

၇။ ပြီးနောက် ထမင်း၊ မုန်ညင်းချဉ်၊ ပဲငံပြာရည်၊ အရသာမှုန့်၊ ဆားတို့ကို ထည့်၍ သမအောင်မွှေကြော်ပေးပါ။

၈။ အရသာစိတ်ကြိုက်ဖြစ်၍ ထမင်းကြော်ခပ်ခြောက်ခြောက်ဖြစ်လာလျှင် မီးပိတ်ပေးလို့ရပါပြီ။


ဝက္သား ပဲငါးပိထမင်းပေါင်း

-------------------------------------




ပါဝင်ပစ္စည်းများ

 ဆီ - စားပွဲဇွန်း ၃ ဇွန်း

 ဆား - အနည်းငယ်

 သကြား - အနည်းငယ်

 ငရုတ်ကောင်း - အနည်းငယ်

 ပဲငံပြာရည်အကြည် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း ၁ ဇွန်း

 နှမ်း - စားပွဲဇွန်း ၁ ဇွန်း

 ကြက်သွန်ဖြူ - ၃ မြွှာ (ဓားပြားရိုက်ပါ)

 ကြက်သွန်နီ - ၁ လုံး (၄ စိတ်စိတ်ပါ)

 ခရုဆီ - အနည်းငယ်

 ကြက်အူချောင်း - ၁ ချောင်း

 ြွကက်နားရွက်မှို - အနည်းငယ်

 ကြာစွယ် - အနည်းငယ်

 ပဲငါးပိအနှစ် - စားပွဲဇွန်း ၂ ဇွန်း

 ပန်းပွင့်စိမ်း - အနည်းငယ်

 ခရမ်းချဉ်သီး - ၁ လုံး (၄ စိတ်စိတ်ပါ)

 မုန္လာဥအနီ - အနည်းငယ်

 ပြောင်းဖူးအသေး - အနည်းငယ်

 ရွှေပဲသီး - အနည်းငယ်

 ဂေါ်ဖီထုပ် - အနည်းငယ်

 မုန်ညင်းဖြူ - အနည်းငယ်

 ပဲပြား - အနည်းငယ်

 ထိုင်ဝမ်မုန်ညင်း - အနည်းငယ်

 ကန်စွန်းရွက် - အနည်းငယ်

 ကော်ရည် - အနည်းငယ်

 ရှောက်ကော - အနည်းငယ်

 ဝက္သား - ၁၅၀ ဂရမ် 

 (အနေတော်တုံးထားပါ) 


ပြုလုပ်နည်း

၁။ အသီးအရွက်များကို အနေတော်အရွယ်လေးတွေ လွီးထားပါ။ 

၂။ ကြက်သွန်ဖြူ/နီကို ဆီသတ်ပါ။

၃။ အနံ့မွှေးလာလျှင် ဝက်သားထည့်ပြီး ဆီထည့်ပါ။

၄။ ဝက်သားမွှေးလာလျှင် ပဲငါးပိအစပ်အနှစ်၊ ခရုဆီ၊ ပဲငံပြာရည်အကြည်၊ ဆား၊ ကော်ရည်၊ သကြားနှင့် ငရုတ်ကောင်းတို့ကို ထည့်ပြီး ရေကို လိုအပ်သလို ထည့်ပါ။

၅။ ရေဆူလာလျှင် မုန္လာဥအနီ၊ ကြက်အူချောင်း၊ ပြောင်းဖူးအသေး၊ ခရမ်းချဉ်သီး၊ ပဲပြား၊ ြွကက်နားရွက်မှိုနှင့် ပန်းပွင့်စိမ်းတို့ကို ထည့်ပါ။

၆။ လွီးထားတဲ့ ထိုင်ဝမ်မုန်ညင်း၊ ကန်စွန်းရွက်နှင့် မုန်ညင်းဖြူ ထည့်ပြီး နှမ်းကို ထည့်ပါ။

၇။ အနံ့အရသာ ပြည့်စုံလျှင် ဂေါ်ဖီထည့်ပါ။

၈။ အားလုံးပြည့်စုံလျှင် ပန်းကန်မှာပြင်ပြီး သုံးဆောင်နိုင်ပါပြီ။

---------------------------------

Eant Wint Htut


(Zawgyi) 

ငါးပုပ္ေျခာက္ေၾကာ္ ထမင္းသုပ္ (Fried Mergui Salted Fish with Rice Salad) 

          ေလးပင္ေသာ အငန္ဓာတ္ကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ သူမ်ားအတြက္ ငါးပုပ္ေျခာက္အငန္ အရသာျဖင့္ တီထြင္ထားေသာ ထမင္းသုပ္က စားၿပီးလွ်င္ ၿပီးျပည့္စံု တင္းတိမ္ေစပါတယ္။ သုပ္စားၾကည့္လိုက္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား  ငါးပုပ္ေျခာက္ေၾကာ္ရန္ (အုပ္စု က)

ငါးပုပ္ေျခာက္  –  ၁၅ က်ပ္သား (အတံုးေသးေသးမ်ား တံုးထားပါ)

င႐ုတ္သီးခြဲျခမ္း  –  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း

အသီးအရြက္ဆီ  –  စားပြဲဇြန္း  ၇၊ ၈ ဇြန္း

ငံျပာရည္  –  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း  ၁  ၁/၂ ဇြန္း

ၾကက္သြန္နီ  –  ၃ လံုး (ေထာင္းထားပါ)

ၾကက္သြန္ျဖဴ  –  ၄ ႁမႊာ (ေထာင္းထားပါ)

နႏြင္းမႈန္႔  –  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း

အသုပ္သုပ္ရန္ (အုပ္စု ခ) ၂ ေယာက္စာ သုပ္ရန္

ထမင္း  –  ၂ ခြက္

ပူဒီနာ  –  ၃ ပင္ (အရြက္မ်ား ေျြခထားပါ)

ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီေၾကာ္  –  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း

ငံျပာရည္  –  အနည္းငယ္

ဆား  –  အနည္းငယ္

ေဂၚဖီ  –  ခြက္တစ္ဝက္ (ဟင္းခ်က္ရန္တိုင္းေသာခြက္)

သံပရာရည္  –  စားပြဲဇြန္း ၁၊ ၂ ဇြန္း  (လိုသေလာက္ထည့္ပါ)

ျပဳလုပ္နည္း

၁။       အေၾကာ္အိုးထဲ ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ အုပ္စု (က)မွ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ နႏြင္းမႈန္႔တို႔ကို ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ႏြမ္းလာလွ်င္ အုပ္စု (က) မွ က်န္ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားထည့္ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ ေမႊပါ။

၂။       အားလံုးေမႊၿပီး ေရႊေရာင္သန္းလာလွ်င္ ငါးပုပ္ ေျခာက္တံုးမ်ား ထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္အႏွစ္ျဖင့္ ေသခ်ာေရာေအာင္ ေမႊပါ။

၃။       ႏွံ႔ေအာင္ ေမႊပါ။ ငါးပုပ္ေျခာက္ အနည္းငယ္ၾကြပ္ၿပီး အနံ႔ေမႊးလွ်င္ ဆားျမည္းပါ။ လိုတာ ထပ္ျဖည့္နိုင္ ပါတယ္။ ၿပီးလွ်င္ မီးဖိုေပၚမွ ခ်ထားပါ။

၄။       ဖန္ဇလံုႀကီးထဲ ၂ ေယာက္စာ အုပ္စု (ခ) မွ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား ထည့္ပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဆီသတ္ထားေသာ ငါးပုပ္ေျခာက္အႏွစ္ကို လိုသေလာက္ စားပြဲဇြန္း ၄၊ ၅ ဇြန္းခန္႔ထည့္ၿပီး လက္ျဖင့္ေသခ်ာနယ္ပါ။ ဆားျမည္းၿပီး လိုတာျဖည့္ပါ။  ၾကက္သြန္နီ/ျဖဴေၾကာ္မ်ားကို အသုပ္ေပၚမွ ထပ္ျဖဴးၿပီး ခ်က္ခ်င္းသံုးေဆာင္ပါ။ ထမင္းသုပ္ကို  ပဲဟင္းရည္က်ဲ၊  ဘူးသီးဟင္းခါး၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ဟင္းရည္ေသာက္တို႔ျဖင့္ တြဲစားမည္ဆိုလွ်င္ အလြန္လိုက္ဖက္ပါတယ္။

*        မွတ္ခ်က္ – လတ္ဆတ္တဲ့ ပူဒီနာရြက္မ်ားမ်ားျဖင့္ တို႔စားလွ်င္လည္း လိုက္ဖက္ပါတယ္။


ပဲျပားထမင္းေၾကာ္

-------------------------




ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

ထမင္း  -  ၁၅၀ ဂရမ္

ပဲျပား  -  ၂ဝဝ ဂရမ္

ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း

င႐ုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

ခ်င္း  -  ၃ ဂရမ္

ၾကက္သြန္နီ  -  ၂၅ ဂရမ္

မုန္လာဥနီ  -  ၂၀ ဂရမ္

ၾကက္အူေခ်ာင္း  -  ၃၀ ဂရမ္

ပဲငံျပာရည္အၾကည္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း

ၾကက္သြန္ၿမိတ္  -  အနည္းငယ္

င႐ုတ္ေကာင္း  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

ဆား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁  ၁/၂ ဇြန္း

သၾကား  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂  ဇြန္း


ျပဳလုပ္နည္း

 ထမင္းကိုေတာ့ မိမိတို႔ႏွစ္သက္ရာ ထမင္းကို အသုံးျပဳနိုင္ပါတယ္။ ထမင္းကိုေၾကာ္ခါနီး ေရခဲ ေသတၱာေလးထဲကို မိနစ္အနည္းငယ္ေလာက္ ထည့္ ထားေပးနိုင္ရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ ပဲျပားကို အတုံးေလး ေတြ လွီးထားပါမယ္။ မုန္လာဥနီကိုလည္း အတုံးေလး ေတြ လွီးထားပါ။ ၾကက္အူေခ်ာင္းကိုလည္း မိမိတို႔ ႏွစ္သက္သလို လွီးထားလို႔ရပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္တို႔ကိုလည္း လွီးထားေပးပါ။ အကုန္လုံး အဆင္သင့္ျဖစ္ၿပီဆိုရင္ေတာ့ ထမင္းကို စၿပီးေၾကာ္လို႔ ရပါၿပီ။ ပထမဆုံး ပဲျပားအတုံးေလးေတြကို ဆား အနည္းငယ္ျဖဴးၿပီး ဆီထဲ ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ျပန္ဆယ္ထုတ္ထားေပးပါ။ ဒယ္အိုးထဲကို ဆီ၊ င႐ုတ္သီးအၾကမ္းဖတ္၊ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္နီတို႔ကို ထည့္ၿပီး ေၾကာ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ မုန္လာဥနီ၊ င႐ုတ္ ေကာင္း၊ ေၾကာ္ထားတဲ့ပဲျပား၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ထမင္းထည့္ၿပီးေတာ့ ၂ မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးရပါမယ္။ အရသာအတြက္ကိုေတာ့ ဆား၊ သၾကား၊ င႐ုတ္ ေကာင္းေလး အနည္းငယ္ျဖဴးၿပီးရင္ေတာ့ ရပါၿပီ။ေနာက္ဆုံးမွာေတာ့ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ေလးအုပ္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။

---------------------

Shwe Min Eain

#TasteWindowMagazine


ဆီတိုဟူးမုန္ညင္းခ်ဥ္ရွူးရွဲ ထမင္း ေၾကာ္ျပဳလုပ္နည္




ဒီတစ္ခါေတာ့ အိမ္သားေတြကို ရွူးရွဲ ထမင္း ေၾကာ္ေလး လုပ္ေကၽြးရ ေအာင္လို့ ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။


ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

ထမင္းျဖဴပန္းကန္လုံး ၂ လုံး

ၾကက္အူေခ်ာင္း၅ ေခ်ာင္း 

ၾကက္ဥ ၂ လုံး

ဆီတိုဟူး စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

မုန္ညင္းခ်ဥ္ အနည္းငယ္

င႐ုတ္သီးစိမ္း ၇ ေတာင့္

င႐ုတ္ခြဲျခမ္းမွုန႔္စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း

ပဲငံျပာရည္အပ်စ္စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

ၾကက္သြန္နီ ၁ လုံး

ၾကက္သြန္ျဖဴ၅ ႁမႊာ

ဆီစားပြဲတင္ဇြန္း ၅ ဇြန္း


ျပဳလုပ္ပုံအဆင့္ဆင့္

၁။ ပထမဦးစြာ ၾကက္အူေခ်ာင္းမ်ားကို ခပ္ေစာင္းေစာင္းလွီး၍ ၾကက္ဥကိုေၾကေအာင္ ခေလာက္ထားပါ။

၂။ မုန္ညင္းခ်ဥ္မ်ားကို ကတ္ေၾကးျဖင့္ ညႇပ္ထားပါ။

၃။ ၾကက္သြန္နီကို ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း၍ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ဓားျပားရိုက္ပါ။

၎။ ဒယ္အိုးထဲတြင္ ဆီထည့္၍ အပူေပးၿပီး ပူလာလၽွင္ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသတ္ပါ။

၅။ အနံ့ေမႊးလာလၽွင္ င႐ုတ္ခြဲျခမ္းမွုန႔္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းထည့္၍ ၾကက္အူ ေခ်ာင္းထည့္ပါ။

၆။ ထို့ေနာက္ ေဘးတစ္ဖက္ကပ္၍ က်န္တစ္ဖက္တြင္ၾကက္ဥထည့္ေမႊ ၍ ေျခေပးပါ။

၇။ ၿပီးေနာက္ ထမင္း၊ မုန္ညင္းခ်ဥ္၊ ပဲငံျပာရည္၊ အရသာမွုန႔္၊ ဆားတို့ကို ထည့္၍ သမေအာင္ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။

၈။ အရသာစိတ္ႀကိဳက္ျဖစ္၍ ထမင္းေၾကာ္ခပ္ေျခာက္ေျခာက္ျဖစ္လာလၽွင္ မီးပိတ္ေပးလို့ရပါၿပီ။


ဝက္သား ပဲငါးပိထမင္းေပါင္း

-------------------------------------




ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

 ဆီ  -  စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း

 ဆား  -  အနည္းငယ္

 သၾကား  -  အနည္းငယ္

 င႐ုတ္ေကာင္း  -  အနည္းငယ္

 ပဲငံျပာရည္အၾကည္  -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

 ႏွမ္း  -  စားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္း

 ၾကက္သြန္ျဖဴ  -  ၃ ႁမႊာ (ဓားျပားရိုက္ပါ)

 ၾကက္သြန္နီ  -  ၁ လုံး (၄ စိတ္စိတ္ပါ)

 ခ႐ုဆီ  -  အနည္းငယ္

 ၾကက္အူေခ်ာင္း  -  ၁ ေခ်ာင္း

 ျြကက္နား႐ြက္မွို  -  အနည္းငယ္

 ၾကာစြယ္  -  အနည္းငယ္

 ပဲငါးပိအႏွစ္  -  စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း

 ပန္းပြင့္စိမ္း  -  အနည္းငယ္

 ခရမ္းခ်ဥ္သီး  -  ၁ လုံး (၄ စိတ္စိတ္ပါ)

 မုန္လာဥအနီ  -  အနည္းငယ္

 ေျပာင္းဖူးအေသး  -  အနည္းငယ္

 ေ႐ႊပဲသီး  -  အနည္းငယ္

 ေဂၚဖီထုပ္  -  အနည္းငယ္

 မုန္ညင္းျဖဴ  -  အနည္းငယ္

 ပဲျပား  -  အနည္းငယ္

 ထိုင္ဝမ္မုန္ညင္း  -  အနည္းငယ္

 ကန္စြန္း႐ြက္  -  အနည္းငယ္

 ေကာ္ရည္  -  အနည္းငယ္

 ေရွာက္ေကာ  -  အနည္းငယ္

 ဝက္သား  -  ၁၅၀ ဂရမ္ 

 (အေနေတာ္တုံးထားပါ) 


ျပဳလုပ္နည္း

၁။ အသီးအ႐ြက္မ်ားကို အေနေတာ္အ႐ြယ္ေလးေတြ လွီးထားပါ။ 

၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီကို ဆီသတ္ပါ။

၃။ အနံ႕ေမႊးလာလွ်င္ ဝက္သားထည့္ၿပီး ဆီထည့္ပါ။

၄။ ဝက္သားေမႊးလာလွ်င္ ပဲငါးပိအစပ္အႏွစ္၊ ခ႐ုဆီ၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္၊ ဆား၊ ေကာ္ရည္၊ သၾကားႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းတို႔ကို ထည့္ၿပီး ေရကို လိုအပ္သလို ထည့္ပါ။

၅။ ေရဆူလာလွ်င္ မုန္လာဥအနီ၊ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ ေျပာင္းဖူးအေသး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ပဲျပား၊ ျြကက္နား႐ြက္မွိုႏွင့္ ပန္းပြင့္စိမ္းတို႔ကို ထည့္ပါ။

၆။ လွီးထားတဲ့ ထိုင္ဝမ္မုန္ညင္း၊ ကန္စြန္း႐ြက္ႏွင့္ မုန္ညင္းျဖဴ ထည့္ၿပီး ႏွမ္းကို ထည့္ပါ။

၇။ အနံ႕အရသာ ျပည့္စုံလွ်င္ ေဂၚဖီထည့္ပါ။

၈။ အားလုံးျပည့္စုံလွ်င္ ပန္းကန္မွာျပင္ၿပီး သုံးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။

---------------------------------

Eant Wint Htut

No comments: